Vissza

JEL FESZTIVÁL - NAGY JÓZSEF DEBRECENBEN IS

A 60 éves Avignoni Fesztivál a 20 éves Jel Színházi munkásságát ünneplő

Nagy József jegyében. A magyar színház és zene az Avignoni Fesztivál középpontjában

Az első szó, amire az internet-látogató ráakad a jubileumi avignoni fesztivál honlapján az Nagy József, ezt követi Kanizsa. Mint azt a tavaszi Európai Bizottság nagydíjának torinói átadásán rögzítették, egyedül Nagy József volt az, (ebben még a jelen lévő Nobel-díjas Harold Pinter sem volt kivétel), aki köszönőbeszédében nem magáról, hanem szülővárosáról, a művészetét ihlető szellemiségéről és művész-barátairól beszélt.

A Délvidék szellemi hatása, megnyilatkozásai többféleképpen uralják az idei Avignoni fesztivált, amelynek Nagy József az idei társrendezője. Két Nagy József ősbemutató is szerepel az idei fesztiválon.

A fesztiválnyitó francia-japán koprodukcióban készült előadása az Asobu (japánul: Játék), amely a Hommage a Henry Michaux alcímet viseli. Az ismert francia író nemcsak költé-szetében, de kalligrafikus rajzaiban is erősen kötődött Japán művészetéhez. Az író japáni útját A barbárok Ázsiában című kötetben rögzítette, amelyet ebben a darabban is továbbképzelt és az avignoni püspöki palota udvarának óriássszínterére adap-tált Nagy József. Michaux utazását továbbélve “az Asobu egy metafizikus utazás, amely Kanizsáról, Nagy szülővárosából, a Tisza partról indul, a Tisza lassú hullámain utazva, onnan visszaintve“. Mint a darab további ismertetőjében elhangzik: “a pillanat, a költészet, a képzelet szövevénye“ lesz ez a japán bhutto táncosokat is magában foglaló mű, amelynek Nagy állandó munkatársa, a neves orosz művész Vladimir Taraszov szerezte a muzsikáját. A nyolctagú élőzenekar tagja, a zentai Mezei Szilárd is. Az Asobu szereplői: Guillaume Bertrand, Bicskei István, Damien Fournier, Peter Gemza, Mathilde Lapostolle, Cécile Loyer, Nasser Martin-Gousset, Nagy József, Kathleen Reynolds, Szakonyi Györk, Ikuyo Kuroda (Compagnie Batik), Mineko Saito (compagnie Idevian Crew), Ikko Tamura, Pijin Neji, Shioya Tomoshi, Yusuke Okuyama (compagnie Butô « Dairakudakan »).

A pódiumon jelen lévő muzsikusok: Vladimir Taraszov dob, ütőhangszerek, Vjacseszlav Gajvoronszkij trombita, Szkirmantasz Sasznauszkas harsona, Szelevényi Ákos fúvóshangszerek, Liudas Mokunasz fúvóshangszerek, Mezei Szilárd brácsa, Andrej Kondakov zongora, Vladimir Volkov nagybőgő. Koreográfus-asszisztens: Mariko Aoyama, fény: Rémi Nicolas és Christian Halkin, díszlet: Jacqueline Bosson, jelmez: Yasco Otomo. A színdarab – Nagy szándéka szerint – az utolsó sokszereplős (24 tagú előadógárda) nagy-produkciója lesz, a továbbiakban a kamaraformák bensőséges, letisztult világát szeretné továbbfolytatni. Az előadást Nagy a Párizsban nemrég elhunyt nagy magyar mecénás-szervező, Erdős Tamás emlékének ajánlotta.                

A másik Nagy-bemutató, amelyet különlegessége miatt máris a fesztivál legnagyobb újításának és érdekesebb előadásának kiáltottak ki, a kanizsai agyagból eredezteti ihletét és témáját. Az előadást részben Magyarkanizsán készítették elő. Nagy József képzőművészi oldalát kiemelve, a világhírű katalán keramikussal, festőművésszel Miguel Barcellóval közösen adja elő a Paso doble c. játékot. Az egész estés előadás egy óriási agyagfal előtt (és benne!), az agyag folyamatos megmunkálásával történik, rendkívül egyedi, ősi vonásokat is felmutatva a teremtett és teremtő anyag körül.

A fesztiválon, Nagy meghívására természetesen több, immár színháztörténeti alkotó műve is jelen lesz, köztük is kiemelkednek a világhírű rendezők Peter Brook, Anatolij Vasziljev, Zingaro, Jan Lauwers, Thierry Bae darabjai.

Nagy József kérésére első ízben emelték ki Avignonban a zenét.

A Gymnase du lycée Saint-Joseph-ban Jazz koncertek Magyarországról és máshonnan címmel szerepel a világhírű és zömében magyar művészeket magában foglaló, Nagy József válogatta, koncertsorozat. A rendezvények középpontjában, a Nagy József egyik mesterének is tekintett Szabados György áll. A nyolcvanas évek végén az egyetlen (szerves, magyar zenei anyanyelvre épülő) kortárs magyar opera, az akkor nagy figyelmet kiváltó  Kormányzó halála c. NagySzabadosKodolányi darabban dolgoztak együtt a Nyugaton a kortárs zene “elfelejtett nagyságának“ is címjelzett Szabadossal. Szabados szólóban és Vladimir Taraszovval duóban is fellép Avignonban. Az eddig Franciaországban élő és dolgozó, szintén a magyar zenei anyanyelvre építő Szelevényi Ákos a kortárs zene kiemelkedő művészével Joëlle Léandre-val játszik közösen, ennek a koncert vendége Mezei Szilárd. A tavaly ősszel Magyarkanizsán látott felállást is láthatja az avignoni közönség: a Dresch kvartett vendége a nagy fekete szaxofonos/énekes Archie Shepp és zongoristája Tom McLung. Az egykori Újvidéki Jazz Napoknak volt többszöri vendége a neves angol énekes/trombitás Phil Minton, aki egy új francia felfedezettel, a zongorista Sophie Agnellel, kettesben muzsikál.

Nagy képzőművészeti kapcsolódásait több kiállítás is jelzi, ezek közül három az ő munkásságát mutatja be: Nagy grafikáinak tárlatát két fotókiállítása kíséri. Az egyik fényképkiállítás a kispiaci romos tanyák metafizikussá nagyított világához kapcsolódik. Ez a témavilág és helyszín Nagy fotóművészetének vissza-visszatérő motívuma, míg a másik fényképkiállítás oroszországi útjának egyik színházi tematikáját dolgozza föl. A külföldi médiák kiemelik, manapság rendkívül ritka eset, hogy valakinek ilyen sok műfaj felé létezzen alkotó kapcsolata, mint Nagynak. A színházi, zeneművészeti és fotóművészeti vonatkozások mellett Nagy Avignonban bemutatja alkotóművészetének irodalmi érintettségét is, amit elsősorban szülővárosának költészete, és ezen belül is Tolnai Ottó művészete képvisel. Valérie Dréville előadásában Tolnai a Miguel Barceló emberét (Miguel Barceló árnyéka) c. még közöletlen, (a festő/kerami-kus által inspirált) szövegét hallhatják a fesztivál keretében. Nagy József filmes munkásságát a legújabb, a Les Poissons Volants, Arte TV France és a Unité Spectacles megrendelésére készített ön-portré, az Utolsó tájkép bemutatója jelzi, amelyet legnagyobbrészt Magyarkanizsán forgatott szerzője.
A film ope
ratőrjei Nagy József, Iván Attila, Gemza Péter, Thierry Thibaudeau és Valéry Gaillard voltak, zenéjét szerezte: Vladimir Taraszov, vágó: Nelly Quettier, rendező Nagy József.

Nagy József 20 éves JEL színházi munkásságának jubileumát ünnepli az idén Debrecen is. A Csokonai Színház Jel fesztivál címmel rendezvénysorozatot szervez Nagy József tiszteletére. Hét nap alatt három Nagy József darabot, több, szellemiségében rokon színházi előadást, a Nagyhoz kapcsolódó muzsikusok koncertjeit, filmeket, beszélgetéseket láthat a közönség. Novemberben a budapesti Bárka Színház nemzetközi fesztiválján is kiemelik a Nagy-jubileumot előadásokkal, az Éden vendégszereplésével, filmekkel, beszélgetésekkel, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet a fesztivál alatt szakmai rendezvényt tervez Nagy művészetéről. A belgrádi BITEF és BEMUS az Utolsó tájkép belgrádi vendégszereplésével tiszteleg Nagy munkássága előtt. Magyarkanizsán pedig elkezdődött az új Nagy József Regionális Kreatív Központ építése....