Vissza

A Magyar Versmondók Egyesületének hírei

Indulnak az országos nyári verstáborok

A balatonszemesi Gyermekversmondó Tábor nyitja a sort az idei verstáborok között. A két évvel ezelőtt Csopakról Szemesre költözött táborban Pataki András és Wiegmann Alfréd rendezők foglalkoznak a legfiatalabb versmondókkal, június 25-től egy héten át. A jelentkezéseket a társszervező Kondor Béla Közösségi Ház fogadja Budapesten.

Színészek, előadóművészek és költők érkeznek 2006. július 20-tól Bajára, a Magyar Versmondók Egyesülete Versművészeti Szemináriumára. A neves művészek a 25 éve kezdődött tehetségkutató program oktatói lesznek. Soraikban ott találjuk Solténszky Tibor rendezőt, a Rádió Színház igazgatóját, Pataki Andrást, a Forrás Színház vezető-rendezőjét, Gabnai Katalint, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanszékvezető drámapedagógusát, Kinizsi Ottó színészt, a Barátok közt sztárját, Kárász Eszter színészt és Király Erika versmondót, Bartók László előadóművészt és Kiss Lászlót, a Versmondó főszerkesztőjét.

A nyári kurzus két részből áll: július 20-tól 29-ig a Versművészeti Szemináriumban a versmondó-előadóművészet fortélyait sajátíthatják el a kezdő és gyakorló versmondó tehetségek, a július 30-án induló Színész és Előadóművész Felkészítő Műhely pedig a hivatásos művészi pályára készülő fiatalok intenzív továbbképzése lesz. A kurzusok vezetője Lutter Imre.

Mind a szemináriumnak, mind pedig a műhelynek rangja van: csak az elmúlt két évben több visszatérő növendék felvételizett sikerrel a Színművészeti Egyetemre és a Magyar Színház Színi Akadémiájára. A munka komolyságában nincs különbség a két tábor között, mégis a szeminárium, tehát az első kurzus inkább a közösségi foglalkozásokra és darabkészítésre, a műhely az egyéni képzésre, a színház és a pódium mélyebb megismerésére koncentrál. Mindkettő nagy segítség a főiskolai felvételire és a versmondó versenyekre, de természetesen a munka mellett a tartalmas kikapcsolódásról is gondoskodnak a szervezők.

A képzésben részt vesz Turczi István költő és a Parnasszus Műhely fiatal szerzői, akik a költészet és a versmondás kapcsolatát, valamint Kiss Gábor főiskolai hallgató, aki a zene és a vers közötti kölcsönhatásokat hivatott felfedeztetni a hallgatókkal.

A színészmesterség alapvető szabályai mellett a hangképzést, a színpadi mozgást és a koncentrációt gyakorolhatják a táborozók, emellett helyzetgyakorlatokban, bizalomjátékokban próbálhatják ki magukat. A kurzusok végén Nyáresti Játékok címen csoportos és egyéni darabbemutatókat tartanak Baja főterén, és a produkciók többsége a Kaleidoszkóp VersFesztiválra is meghívást kap.

 A táborokba bárki jelentkezhet a Kecskeméti Kisfaludy Könyvtár címén (Pintér Juliannánál, 6000 Kecskemét, Árpád krt. 4.), bővebb információt pedig a vers.hu honlap -műhelyek, táborok- linkjén kaphatnak a jelentkezők.

 

myMusic: szabadtéri fesztivál először

Július 1-jén tartja első szabadtéri koncertsorozatát a myMusic szövetsége. Az OMSZK-i tónál, Budakalászon megrendezendő fesztiválra több mint 150 zenekar jelentkezett fellépni. Az időkorlátok miatt végül 13 zenekart kértek fel koncertezni, köztük hip-hop, rock és világzenei csapatokat, de sztárvendégként fellép a New York-i Lord Bishop is. Az esemény egyebek mellett az októberi Kaleidoszkóp VersFesztivál myMusic koncertsorozatának előhírnöke is. A zene mellett wakeboard bemutató, kispályás focikupa, röplabda kupa, szépségverseny és motoros találkozó szórakoztatja a közönséget, hajnali egytől pedig DJ Kis Joe gondoskodik a hangulatról. A fesztivál médiapartnere a Versrádió.

 

Hosszabbítás: július 15-ig írhatnak az egyetemisták

Az eredeti határidőt meghosszabbítva, július 15-ig írhatnak és küldhetik be verseiket, prózáikat és műfordításaikat a hazai és határon túli egyetemisták és főiskolások. A Kaleidoszkóp VersFesztivál igazgatósága azután döntött a hosszabbítás mellett, miután több szerző csak késve értesült a felhívásról. A nappali, levelezős és PhD hallgatóknak kiírt idei pályázat eredményeként októberben, a VersFesztiválon jelenik meg a Kaleidoszkóp Könyvsorozat 9. tagja, amelyet Turczi István költő, a Parnasszus folyóirat főszerkesztője, Pen Klub-alelnök, a Magyar Írószövetség költői szakosztályának vezetője lektorál majd. A legjobb művek szerzői újabb publikálási lehetőségeket és értékes díjakat kapnak. Részletek: a www.vers.hu honlap Felhívások, pályázatok menüpontjában.

 

Megújulnak a tematikus vers-honlapok 

Az új arculattal egységes, fiatalos, és könnyen kezelhető köntöst kap a Kaleidoszkóp VersFesztivál elektronikus portálja, a www.versfesztival.hu. A Magyar Versmondók Egyesületének új színeihez igazodva piros és narancs téglafalba ütközik a

látogató, amelyen a téglák linkekként funkcionálnak. Így a kíváncsi vendég maga bonthatja le a falakat a vers és való világ között. Ezzel párhuzamosan megújul a Versmondó folyóirat elektronikus változata (www.versmondo.hu) és a Versmondók linkgyűjteménye is (www.c3.hu/~vers). A honlapcserékkel befejeződik az egyesület teljes arculatváltása, amelynek révén a tartalomhoz a forma elve alapján immár megjelenésükben is dinamikus, közösségibb és barátságosabb, ugyanakkor modern stílust képviselhetnek a versmondók.

 

A Verskultúra Lovagja

A magyar és egyetemes verskultúra – a költészet, a versmondás, a pódiumművészet, mint önálló művészeti ág és mint Hungarikum – megőrzésének, továbbfejlesztésének és népszerűsítésének anyagi és erkölcsi támogatásért a Magyar Versmondók Egyesülete Prof. Dr. Besenyei Lajosnak, a Miskolci Egyetem rektorának  a Verskultúra Lovagja kitüntető címet adományozta.

A Verskultúra Lovagja cím  megalapításával a Magyar Versmondók Egyesülete a szervezet, s ezáltal a teljes magyar versmondó mozgalom, a hazai és határon túli magyar pódiumművészet támogatóit kívánja kitüntetni, minden évben egyszer, a Költészet Napján. A Lovagokat az egyesület díszoklevéllel ajándékozza meg, és valamennyi lehetséges fórumán – internetes honlapjain, folyóiratában, hírlevelében, a sajtó közreműködésével, nagyobb rendezvényeinek propaganda kiadványain – egy éven keresztül hirdeti, központi elektronikus oldalán a Lovagoknak önálló helyet biztosít.

 

Tokaji Írótábor

2006. augusztus 16. - 2006. augusztus 18.

Több évtizedes hagyományaihoz hűen az idén is a magyar irodalom és művelődés időszerű kérdéseivel kíván foglalkozni a Tokaji Írótábor, s ennek szellemében tűzi napirendre az „Irodalmi nevelés a XXI. században (a bölcsőtől a koporsóig)” tárgykörét. Nem az ezredforduló önmagában, hanem az utóbbi évtizedekben világszerte radikálisan változó társadalmi-gazdasági követelmények és az ezek hatására módosuló igények az általános és a szakműveltség tartalmából és terjedelméből teszik elkerülhetetlenné, hogy megpróbáljunk szembenézni a kihívásokkal, és keresni azt az utat, amely őrzi a múlt nemes hagyományait, s egyúttal szembenéz a közműveltség változásaival. Fontos, hogy az új évszázadban már mindenki számára követelmény legyen a folyamatos tanulás, művelődés. Ez a felismerés azonban nem csupán a szakképzésre, hanem az általános műveltségre, így az nyelv-és az irodalom ismeretre is vonatkozik! E gondolat erősítése lehetne a Tokaji Írótábor idei feladata. Vizsgáljuk meg, keressük a választ arra is, hogy milyen esélye van a magyar nyelvben és kultúrában a nevelkedésnek. Hogyan hordozza, őrzi és gazdagíthatja azt a magyarság a XXI. században. Javasoljuk, hogy a befejező rendezvény kapcsolódjon az 50. évfordulójához, és segítse az ’56-os irodalom összegzését.

 

Az első írói mesterkurzusok kortársszerzőkkel indulnak

A Magyar Író Akadémia (MÍA) első írói mesterkurzusa 2006 októberében indul. A kezdeményezés azt az űrt kívánja betölteni, mely szerint hazánkban nincs semmiféle professzionális szépírói képzés, annak ellenére, hogy – állítólag ­- itt születik az egy főre eső legtöbb vers a világon. Az író akadémia nem hagyományos egyetemi képzést indít, hanem egyfajta mesterkurzust, ahol lehetőség nyílik az irodalom professzionális művelőivel való találkozásra, konzultációra, az íráskészség fejlesztésére, valamint a szépírói ambíciók értő, fejlődést segítő közegben való gyakorlására - állítják a szervezők.

A MÍA egyébként előképének tekinti a múlt század elején működő – legendássá vált – Négyesy László vezette stílusgyakorlati szemináriumokat, amelyet többek között Babits Mihály, Juhász Gyula és Kosztolányi Dezső is látogatott. A szervezők ezúttal mindehhez hazánk ismert kortárs íróit-költőit kérték fel, hogy avassák be a hallgatókat a mű születésének kulisszatitkaiba, és lehetőséget biztosítsanak az alkotó környezetben való továbbfejlődésre. Az akadémia felkarolni kívánja az irodalomkedvelő fiatalokat, azokat, akiknek írói ambícióik vannak, és ehhez inspiráló alkotói közeget keresnek, az „asztalfiók” írókat és költőket, egyes írók elkötelezett híveit és a munkájukban írással foglalkozókat is (újságírók, kommunikációs szakemberek, pedagógusok). A MÍA segíti a hallgatókat, hogy kiadásra érett műveik eljussanak az irodalmi folyóiratokhoz, könyvkiadókhoz, és biztosítja a résztvevők írásainak megjelentetését a www.dft.hu/iroakademia.hu internetes oldalon.

A Magyar Író Akadémia oktatói: Závada Pál, Vámos Miklós, Tóth Krisztina, Térey János, Szilágyi Ákos, Spiró György, Schein Gábor, Parti Nagy Lajos, Márton László, Lázár Ervin, Kukorelly Endre, Konrád György, Karafiáth Orsolya, Háy János, Forgács Zsuzsa, Békés Pál, Bartis Attila és Bächer Iván.

 

Bella István elment

2006. április 20-ára virradó éjjel meghalt Bella István. Az irodalom világának Kossuth- és József Attila-díjas költő, író, műfordító, a gyerekeknek Áni Máni apukája, a fiataloknak Szeretkezéseink elmesélője, a Verskarácsony angyala, a közönségnek a költőember, a Kaleidoszkóp VersFesztivál fővédnöke, fiatal kortársak mentora. A Magyar Versmondók Egyesülete tiszteletbeli elnökének a Költészet Napján Ki viszi át a szerelmet?-díjat.

A művészt május 10-én, délután fél 3-kor helyezték végső nyugalomba a Farkasréti Temetőben Budapesten. Buda Ferenc, a Hetek költője, Kovács István, a Magyar Írószövetség elnökségi tagja és Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének kreatív alelnöke emlékezett Bella Istvánra a Kossuth- és József Attila-díjas költő temetésén. Bella István azon kevés költők egyike volt, aki nemcsak a versolvasóknak, de a Versmondóknak is igazi barátja volt. A Kaleidoszkóp VersFesztivál fővédnökeként alkalma volt saját verseit és más kortársakat, klasszikusokat végighallgatni a versmondóktól. Legutóbb így beszélt erről:

„Olyan réges-régi a kapcsolat, hogy olyan 15 éve mondjuk elég sűrűn részt vettem, részint néha mint érdeklődő, később, mint zsűritag a vers a legkülönbözőbb versmondó versenyeken. Elsősorban Berzsenyi versmondó versenyeken, József Attilán, Nagy Lászlón, elég sok helyen és helyszínen, és így egyre jobban kötődtem a versmondáshoz, ami egyébként egy költőnek elemi kötelessége is, meg egy érdeke is, és aztán úgy látszik, hogy valahogyan a versmondók is megkedveltek engem és sokszor meg is hívnak.”

Bella István ezután is velünk lesz.