Vissza

A Művészeti Programok Főosztálya színjátszó hírei

„Diákszavak 56-ról” pályázat

Kiírók: Fonó Budai Zeneház és az Országos Diákszínjátszó Egyesület

Támogató: Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, 1956-os emlékbizottság

A pályázat célja: Az 1956-os forradalom gondolati tartalmainak közel hozása a gyerekekhez és a fiatalokhoz, és ezek közvetítésére alkalmas színházi és előadói formák keresése, valamint a történelmi események és azok szerepének, jelentőségének tanulmányozása. Arra szeretnénk ösztönözni a csoportvezetőket és diákjaikat, hogy tájékozódjanak, kutassanak, beszélgessenek, vitatkozzanak 1956-ról, majd keressék meg az őket érintő és érdeklő témákat, és a munkafolyamat végén a hiteles kifejezőeszközöket, hogy a feltáró munka eredményei a többi fiatal számára is elérhetőek és átélhetőek legyen.

Pályázni lehet a következő pályaművekkel: Gyerek- és diákszínjátszó színházi előadások, valamint verses, zenés és színházi elemekből szerkesztett műsorok, előadások. Kizárólag irodalmi szövegek elmondásából álló ünnepi műsorokat nem fogadunk el.

Pályázhatnak: 12-18 év közötti gyerekekből álló csoportok, tekintet nélkül a működési formájukra.

A pályázat megvalósítása: A pályaművek bemutatására 2006 novemberében kerül majd sor a Fonó Budai Zeneházban felső tagozatos általános iskolás és középiskolás korú közönség, valamint tanáraik és szüleik előtt. Az előadásokat az Országos Diákszínjátszó Egyesület által felkért szakmai zsűri értékeli. Az értékelés szempontjai a pályázati céloknak megfelelően a játszók személyes kötődése, önálló szemléletének megléte, illetve a színházi és előadói megformáltság lesznek. A zsűri tagjai drámapedagógusok, színjátszó-rendezők és színházi szakemberek, akik minden előadásról szakmai-módszertani beszélgetést vezetnek. A zsűri által legjobbnak tartott előadásokat egy ünnepi gálán is bemutathatják előadásukat, ahol a műsorokat professzionális módon rögzítik. Minden résztvevő emléklapot kap, és meghívást az ünnepi gálára.

Díjazás: Az itt rögzített hang- és képanyag terveink szerint a pályázat egy későbbi szakaszában kiadásra kerül. A gálán résztvevő gyerekek és fiatalok könyv és CD jutalmakat, valamint oklevelet kapnak.

A jelentkezés módja: Az Országos Diákszínjátszó Egyesület honlapjáról letölthető kitöltött jelentkezési lap visszajuttatásával. A honlap címe: www.szinhaz.hu/ode valamint igényelhető telefonon a Fonó Budai Zeneháztól. Telefon: 206 5300 (Telegdy Balázs). A jelentkezési lapokat a következő címekre várjuk: e-mail: btelegdy@fono.hu

Postai cím: Budapest, 1116, Sztregova utca 3. (Telegdy Balázs nevére)

Jelentkezési határidő: 2006. szeptember 12.

 

A kollektívára épülő színházi alkotómunka első

hazai iskolája

DR. HETÉNYI GÉZA HUMÁN SZAKKÖZÉPISKOLA

A kollektívára épülő színházi alkotómunka első hazai iskolája, érettségizetteknek

1115 Budapest Thallóczy Lajos u. 1.

Tel/fax: 203-89-35; titkarsag@hetenyi-eu.sulinet.hu

www.hetenyi-eu.sulinet.hu

SZAKKÉPZÉSVEZETŐ: Jakob Nóra

06/30 9999 845

VEZETŐ TANÁROK:

Színházi alkotómunka: FODOR TAMÁS

Mozgásszínházi alkotómunka: GODA GÁBOR

Drámapedagógia és színházi nevelés: GABNAI KATALIN

SZÍNÉSZ II – DRÁMAJÁTÉKVEZETŐ SZAKKÉPESÍTÉS

OKJ 52 1832 03

Államilag finanszírozott, 3 éves, nappali tagozatos, tandíj nélküli oktatás

Korhatár: 22 év

KEDVES ÉRDEKLŐDŐ ! Ha tehetségesnek érzed magad, és kiemelkedő kommunikációs képességekkel rendelkezel, akkor számítunk a jelentkezésedre!

Iskolánkban a SZÍNÉSZ II képzés anyaga 800 óra drámapedagógiai alapelveken nyugvó művészet-pedagógiai képzéssel bővül.

Itt felkészülhetsz a színházi jellegű alkotómunkára, előadói feladatok ellátására, színházi szerepek színházi körülmények között való megformálására, s közben több korosztályra érvényes csoportvezetői, játékvezetői tudásra, a drámapedagógia eszközeinek alkalmazására is szert tehetsz.

E szakképesítéssel mint drámajáték-vezető, szabadidő-szervező és művészeti előadó is megállod a helyed, s a közművelődés, a művészeti nevelés, a kultúra és az idegenforgalom intézményrendszerén belül reprezentatív, alkotó részvételre leszel képes.

Tantárgyaink

Színészmesterség, mozgás, tánc, beszéd, ének, színháztörténet, dramaturgia és művészettörténeti tárgyak órái és angol nyelvórák mellett könyvtári órák, filmvetítések, színházi előadások egészítik ki a képzést.

Színházi angol, informatika és média-gyakorlat is választható.

A képzés színházi szakmai hátterét a Fodor Tamás által vezetett STÚDIÓ K és Goda Gábor ARTUS SZÍNHÁZának alkotóközössége adja.

Tanáraink: Éles Eszter, Fort Kriszta, Golden Dániel, Gyevi Bíró Eszter, Jakob Nóra, Németh Ilona, Pallagi Ákos, Pap Gábor, Perényi Balázs, Zuti Krisztián.

Művészeti vezető: Gabnai Katalin

Amit a felvételiről tudnod kell:

Felvételi követelmények:

3 vers, 1 prózai mű, 3 dal előadása

– Szabadon választott: tánc, hangszeres játék, esetleg jelmez- vagy díszletterv, fotó, rajz, bábfigura bemutatása.

– Társakkal való közös improvizáció

 

A jelentkezéskor küldd el

egy jónak tartott írásodat, téma- és formabeli megkötés nélkül,

esetleg egy színházi előadásról készített beszámolódat.

A felvételi időpontja

2006. június 28-29-30. Pótfelvételi: augusztus 21-22.

További bővebb információ a honlapon:

www.hetenyi-eu.sulinet.hu

Személyesen lehet érdeklődni Jakob Nóra szakképzésvezetőnél 06/30 9999 845

Jelentkezési lap kérhető az iskola titkárságán, illetve letölthető az iskola honlapjáról.

Kazincbarcika város Önkormányzata,
Borsod-Abaúj-Zemplén megye Önkormányzata,
a kazincbarcikai Egressy Béni Művelődési Központ,
 a Magyar Színjátékos Szövetség,
a Magyar Művelődési Intézet
és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma

18. alkalommal hirdeti meg az

ifjabb Horváth István

Nemzetközi Színjátszó Fesztivált

Kazincbarcikán,

2006. június 28-dika szerdától július 2-dika vasárnapig

A sorban 18. ifjabb Horváth István Nemzetközi Színjátszó Fesztivált hirdetjük meg – bízva abban, hogy a fesztivál még mindig képes megújulni, bizonyítva a számunkra fontos hitet: színháznak lennie kell, a színház él és örök. A Szervezőbizottság a Magyar Színjátékos Szövetség állásfoglalását magáénak vallva, a fesztivált a hazai nem-hivatásos színjátszás “reprezentatív” találkozójának tekinti, amely ugyanakkor nyitott a külföldi színjátszó csoportok számára is, amelyeknek megjelenése a fesztiválon mindig kitekintés jellegű, s megerősítést és/vagy új szellemet jelenthet a hazai csoportok további munkájához. A fesztivál nemzetköziségét biztosítja,, hogy kb. fele-fele arányban kívánunk meghívni hazai és külföldi előadásokat, szokásainkhoz híven külföldi megfigyelőket is fogadunk.

A 2006. évi fesztiválra a hazai és határokon túli magyar nyelvű, valamint külföldi felnőtt amatőr színjátszó együttesek jelentkezését várjuk. Országos vagy regionális egyesületek is javasolhatnak tagjaik közül egy-három előadást/együttest. Nevezhető bármilyen stílusú és műfajú produkció, amelynek időtartama lehetőleg nem haladja meg a 90 percet, s amelynek szereplői és technikai segítői együttesen nem haladják meg a 15 főt. A nevezéshez kérjük mellékelni valamely országos hírű színházi vagy közművelődési szakember támogatását.

A fesztivál Szervezőbizottsága ismét előzsűrit kér fel arra, hogy a nevezett előadásokat nézze meg, és a találkozó hagyományait figyelembe véve döntsön meghívásukról. Összesen 8-12 magyar előadás hívható meg. A válogatást végző szakember előzetesen nem nevezett produkciót is meghívhat.

A nevezéseket 2005. október 15-e és 2006. március 15-e között juttassák el a Magyar Művelődési Intézetbe (1011 Bp., Corvin tér 8.) Az előzsűrizésre 2005. november 1-e után folyamatosan kerül sor 2006. április 30-ig. Döntés a meghívásokról 2006 májusának első hetében várható. A nevezéshez kérjük csatolni az előadás részletes színlapját, technikai igényeit és lehetőség szerint három eltérő időpontot, amikor a válogató a produkciót megtekintheti. Örömmel vesszük, ha videofelvételt, fényképeket és újságcikkeket csatolnak a jelentkezéshez.

A fesztivál szervezői a meghívott együtteseknek szállást (kollégium), étkezést (napi háromszori) és próbalehetőséget, valamint a fesztivál kísérő rendezvényeibe való bekapcsolódás lehetőségét biztosítják. A Kazincbarcikára való utazás és a szállítás költségeit a résztvevő együttesnek kell állnia. A száznál kevesebb nézőt befogadó térben előadott produkciókból a meghívott együttesnek két előadást kell tartania.

Budapest-Kazincbarcika, 2005. március 25.

 

A Szervezőbizottság

A Soltis Lajos Színház

ezúton meghirdeti IX. Nemzetközi Rendezőket és Színjátszókat képző Táborát.

A tábor időpontja: 2006. július 7-15.

Helye: Celldömölk-Alsóság

Várható költség: kb. 20 000 Ft (pályázati siker függvénye)

A tábor tanárai:

Ecsedi Erzsébet, színművész, rendező

Kelemen Márta, beszédtanár

Michael Mehlman, színész, rendező

Szirtes András, filmrendező

Solténszky Tibor, rendező, dramaturg

Herczeg Tamás, színész

A táborra jelentkezni egyénileg vagy csoportosan lehet, színházunk elérhetőségein:

soltisszinhaz@cellkabel.hu

06-95/521-050

Celldömölk 9500, Dr. Géfin tér 1.

A tábor tematikája a jelentkezők ismeretében kerül megvitatásra és kihirdetésre.

Szeretettel várunk mindenkit!

Soltis Lajos Színház

 

A VASZE Nyári Ifjúsági Színjátszó Tábora

Magyarpolány, 2006. július 16-22.

A Veszprém Megyei Amatőr Színjátszók Egyesülete fennállása óta szervez nyári szaktáborokat fiataloknak. Jelentkezni 14 év felett lehet. Színjátszós múlt nem szükséges.

Táborunkba az ország egész területéről fogadunk jelentkezőket!

A tábor helyszíne Magyarpolány, kálváriájáról, műemlék utcájáról és passió-játékáról híres település a Bakonyban. Az elszállásolás iskolaépületben, kollégiumi színvonalon történik. Étkezés a helyi étteremben.

Intenzív műhelymunka során darab-részletek kidolgozása folyik, amelyeket a tábor végén előadások formájában tekinthet meg a „nagyérdemű”. A csoportos alkotómunka segít a résztvevők szakmai tudásszintjének és önismeretének elmélyítésében.

Szakmai vezetők: Lázár Péter rendező és Zalavári András dráma-pedagógus. Munkadarabok lesznek Ghelderode: Escori-al, Mrozek: Rókavadászat és Mrozek: Ház a határon című darabja.

A tábor részvételi díja 16. 000 Ft.-, mely magában foglalja a szállás, a napi háromszori étkezés és a szakmai foglalkozások költségét is.

Jelentkezni az alábbi adatok közlésével (e-mailben is) lehet: név, életkor, lakcím, telefonszám, e-mail cím.

Információ, jelentkezés:

Miklós Judit 06/20/938-0343, Németh József 06-30-364-0818

vasze@vasze.hu

 

Nemzetközi színjátszó- és rendezői tábor

Zalaszentgrót, 2006. július 28 – augusztus 6. 

A Reflex Színpad Egyesület, a Zala Megyei Művelődési és Pedagógiai Intézet, Szakképző Iskola,  a Reflex Színpad a „Művészetért Alapítvány”, a Nemzetközi Színjátszó Szövetség (AITA/IATA) és a Zalaszentgróti Művelődési Központ 2006-ban is megszervezi a Nemzetközi Színjátszó- és Rendezői Tábort.

Helye: Zalaszentgrót

Ideje: 2006. július 28 – augusztus 6.

Ebben az évben a következő szekciót indítjuk.

SZÍNÉSZMESTERSÉG – SZÍNÉSZVEZETÉS

Tanár: Gáspár Tibor színész, rendező  

A kurzus résztvevői a színészi munka fázisaival ismerkednek meg. Olyan hallgatók jelentkezését várjuk, akik már több éve amatőr színjátszók. A kötelező irodalmat és a gyakorló darabot a jelentkezési lap beérkezése után közöljük.

Jelentkezni a mellékelt jelentkezési lapon lehet a befizetési csekk fénymásolatával együtt az alábbi címen:

Zala Megyei Művelődési és Pedagógiai Intézet, Szakképző Iskola (MMIK)

Schwágerné Bősze Katalin

8900 Zalaegerszeg, Kisfaludy u. 7-11.

Telefon: 92/314-580, 06/30/9794-114

A tanfolyam díja 35.000.-Ft, amely összeg a szállást és a napi háromszori étkezést fedezi. A táborba 17 évesnél fiatalabbak ne jelentkezzenek! A kurzus résztvevői tréningre alkalmas ruhát hozzanak magukkal!

A tanfolyamdíj befizetésének határideje: 2006. június 20.

Csak az a jelentkezési lap érvényes, amelyhez csatolják a befizetést igazoló csekk másolatát vagy az átutalásról szóló hivatalos igazolást.

A jelentkezési lap sokszorosítható. A jelentkezési lapok és csekkek beszerezhetők valamennyi megyei művelődési központtól, a Magyar Művelődési Intézettől és a zalaszentgróti Művelődési Központtól is. A hallgatóknak a jelentkezési lap és csekk beérkezése után részletes programot küldünk.

Zalaegerszeg, 2006. május

 

PEMZLI-Tábor

Kedves Barátaim, hajdani és leendő PEMZLI-Tábor lakók, diákszínjátszók!

Változatlan formában, elsősorban a középiskolás korosztály számára, az Országos Diákszínjátszó Egyesülettel közösen idén is megrendezzük a PEMZLI-Tábort, mégpedig a tavalyi helyszínen, azaz Balatonszemesen.

Szervezésben támogatónk a Magyar Szín-Játékos Szövetség és az Országos Diákszínjátszó Egyesület.

Időpont: 2006. július 30-augusztus 6-ig.

Csoportvezető-rendezők lesznek: Jancsó Sarolta, Pap Gábor, Varjú Nándor, Perényi Balázs és Mezei Gábor. (Ha jelentkezel, kérlek, nyilatkozz, kivel szeretnél dolgozni!)

Részvételi díj (első nap ebédtől utolsó nap reggeliig+ Bp-Szemes-Bp vonat) 24 000 forint.

Kérem mihamarabbi jelzéseteket, egyelőre csak szándékaitokról.

Majdan első részlet befizetése (12 ezer Ft.) április 15-ig, a fennmaradó (12 ezer) pedig a tanév végéig.

Üdvözlettel: Nagy András László

Válaszaitokat (vagy további kérdéseiteket) várom a

nal@mail.datanet.hu címen vagy a

06-20/93 20 842-es telefonszámon! 

 
SZÍNÉSZ ÉS ELŐADÓMŰVÉSZ
FELKÉSZÍTŐ MŰHELY

A Magyar Versmondók Egyesülete másfél hetes intenzív kurzust hirdet azon 16 év fölötti fiataloknak, akik a színházat vagy a pódiumművészetet leendő hivatásuknak tekintik, színésznek vagy előadóművésznek készülnek.

Színész képzés:

a színházművészet, a színpadi beszéd és mozgás, a rendezés és a dramaturgia mentén a Színház- és Filmművészeti Egyetem színész szakának felvételi vizsgájára készít föl.

Előadóművész képzés:

a pódiumművészet, a versrendezés, az előadóestek készítésének érzelmi és technikai hátterének megismerése és elsajátítása révén a közeljövőben rendezendő előadóművészi vizsga gyakorlati oldalára készít föl.

Miért éri meg? Mert a Magyar Versmondók Egyesülete az előadóművész vizsga letéteményese…

Mert a Magyar Szín-Játékos Szövetség minősítő rendszerében színész vizsgaelőadásokat szervez…

Mert közeledik a Kaleidoszkóp VersFesztivál, ami 2006-ban is minősítő fesztiválként működik (www.versfesztival.hu)!

Mert mindehhez saját pódiumi ested is elkészül a műhelyben!

Mert a legjobb szakemberek egyénileg foglalkoznak a résztvevőkkel!

Mert a VersRádió a legsikeresebb előadásokat közvetíti!

2006. július 30-tól augusztus 7-ig

Szaktanárok:

Solténszky Tibor rendező, dramaturg, a Rádió Színház igazgatója

Bartók László előadóművész, az MVE elnöke

Kinizsi Ottó színész, a Barátok közt sztárja

Kiss László rendező, a Versmondó főszerkesztője

Pataki András rendező, a Forrás Színház igazgatója

Nagy András László rendező, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke

és Lutter Imre, a  műhely vezetője, előadóművész, az MVE kreatív alelnöke.

A műhelyben valamennyi hallgató saját, színpadképes előadóestet, jelenetet vagy kísérleti darabot készít, amelyet a záró előadáson közönség előtt mutathat be!

Hidd el, hogy meg tudod csinálni!

Az elmúlt években 4 növendékünket vették fel a Színművészeti Egyetemre, nyolcan színházak vagy színházi stúdiók tagjai! Innen indult Kinizsi Ottó, Zámbori Soma, Hujber Ferenc, Horváth Kálmán, Kárász Eszter és Lutter Imre is!

Helyszín: európai színvonalú közösségi térben, biztonságos, őrzött szállással, a festői szépségű Sugovica partján, a Bajai Ifjúsági Táborban (Baja, Petőfi Sziget 5.)

Részvételi díj: 49 000,-Ft/fő, amely tartalmazza a teljes étkezést, a szállást, és a szakmai felkészítést (az iskolák a költséget átvállalhatják!).

Kedvezmények:

A Magyar Versmondók Egyesülete tagjainak 2000,-Ft kedvezmény (akik igazoltan befizetik az egyesületi tagdíjat a jelentkezési határidőig)

Mindkét bajai táborba jelentkezőknek (Versművészeti Szeminárium, Színész és Előadóművész Felkészítő Műhely) 8,000,-Ft kedvezmény!

A költségeket az iskolák átvállalhatják!

Jelentkezni lehet:

Pintér Julianna, Kecskeméti Kisfaludy Könyvtár

6000 Kecskemét, Árpád krt. 4.

Információ: 06 (76) 505-491

Jelentkezési határidő:   2006. július 10.

Kérjük, a két bajai tábor és az egységes jelentkezési lap miatt pontosan jelöljék meg a tábor nevét és időpontját a jelentkezésnél!

Jelentkezési feltételek

A jelentkezéseket 15 000,-Ft előleg befizetése után fogadjuk el, amelyet legkésőbb a jelentkezési határidőig be kell fizetni.

A táborozóknak a tábor kezdetéig a teljes összeget be kell fizetniük, amelyet a helyszínre érkezéskor igazolni kell.

A részvételi díj egy összegben is befizethető a jelentkezési határidőig.

Számlaszámunk:

Magyar Versmondók Egyesülete

OTP Bank Rt. 11708001-20366591

(Lemondás esetén az előleget nincs lehetőségünk visszatéríteni.)

További információ és jelentkezési lap:

a Vers Oldalán – www.vers.hu (Műhelyek, táborok link)

Ízelítő az elmúlt évi Felkészítő Műhelyből:

a Versmondó folyóiratban (www.versmondo.hu)

 

XI. TALÁN TEÁTRUM ORSZÁGOS

SZÍNJÁTSZÓ TÁBOR

Helyszín: Nagykálló – Harangod (Nyíregyházától 12 km-re, gyönyörű, festői környezetben)

Időpont: 2006. augusztus 3-10.

– Műhelymunkák során betekintést nyerhetsz a színészmesterség alapjaiba

– Lehetőséged van beszédtechnikát, színpadi mozgást tanulni, illetve különböző szituációs feladatokban, helyzetgyakorlatokban próbálhatod ki magad

– Megismerkedhetsz különböző dráma- és önismereti játékokkal

– A tábort előadásokkal zárjuk, ahol minden csoport bemutatja az érdeklődő szülők, rokonok, ismerősök előtt a hét nap alatt elért eredményeit

– Főzés, karaoke, vetélkedők, tábortűz, filmvetítés színesítik az együttlétet.

 

A tábor vezetője: Buzogány Béla színművész-rendező

Jelentkezés és részletes információ: Mendler Mónika színésznőnél a mendlermoni@gmail.com villámposta címen,

vagy a 06 30 748 0561-es telefonszámon.

Részvételi díj: 25.000 Ft

A táborba utazás egyénileg történik! Sátrat mindenki hozzon magával!

 

III. Móri Színházi Alkotótábor

Az immáron harmadik alkalommal megrendezendő alkotótábor 2006. augusztus 11-21. tart. 
Az alkotótábor ideje alatt a leendő táborlakók színész-, beszéd-, mozgástechnika tréningeken vehetnek részt. A tábor végére pedig előadással készülnek a színészpalánták. 
A tábor tanárai kivételes tehetségű, lelkiismeretes fiatal művészek, akik missziónak tekintik a színjátszást, valamint a fiatalok magas kultúrára nevelését. A tábor vezetője Szántó Péter, a kecskeméti Katona József Színház tagja, rendezőasszisztense. A tábor tanárai továbbá
Adamkó Fanni drámapedagógus, író, újságíró; Bori Tamás színművész, a kecskeméti Katona József Színház kivételes tehetségű művésze; valamint Makranczi Zalán, aki szintén a kecskeméti Katona József Színház vezető színművésze, akit az idén Soós Imre-díjjal jutalmaztak a magyar színházi világ döntéshozói. 
A táborba 2006. július 20-áig lehet jelentkezni a honlapon feltüntetett jelentkezési lap elküldésével. 
A III. Móri Színházi Alkotótábor hivatalos honlapja:
http://www.moriszinhazitabor.tar.hu
Kőházi-Kis Erzsébet
kapcsolattartó 
06/70 236-8447

 

Versmondó hírek

A Magyar Művelődési Intézet

a Magyar Versmondók Egyesületével együttműködve

vers- és prózamondó;

vers- és prózamondó előadóművész

képzést és vizsgát szervez

Az iskolarendszeren kívüli szakképzés célja, hogy az arra rátermett hallgatók számára olyan szakmai felkészítést nyújtsanak, amely ismeretanyag birtokában felkészülhetnek a 9/2002. NKÖM rendelet 36. és 37. sorszáma alatt kiadott vers- és prózamondó szakképzés szakmai (vizsga) követelményeire és jelentkezhetnek szakképzést nyújtó vizsgára.

A középiskolai végzettséggel rendelkező sikeres vizsgázók vers- és prózamondó (OKJ 52183204), illetve vers- és prózamondó előadóművész (OKJ 54183204) szakképzést kapnak. Mindkét szakképesítéssel az egyéb kulturális foglalkozások kategóriájában műsorvezető, játékvezető konferanszié, továbbá segédszínész munkakör tölthető be.

Tanároknak elismert és rangos, a pódiumművészetben járatos szakembereket kérünk, illetve kértünk fel, így többek között Bartók László, dr. Böhm Edit, Gabnai Katalin, Pataki András, Tatay Éva, Tóth Zsóka, Wiegmann Alfréd tartanak elméleti órákat és gyakorlati foglalkozásokat.

A tanfolyamok vezetői: Kiss László és Tóth Zsuzsanna

A képzés időtartama: 120 óra (négy hétvége)

A szorgalmi idő: várhatóan 2006. június - szeptember

Vizsgák: várhatóan 2006. október

A képzés tematikai és tanmenet segédlettel jelentős egyéni felkészülést igényel.

Az előadásokat és foglalkozásokat külön órarend alapján a hétvégeken tartjuk, egésznapos elfoglaltsággal.

A képzés díja vers- és prózamondó képzésben résztvevőknek:

70.000,-Ft + 20.000,-Ft vizsgadíj

vers- és prózamondó előadóművész képzésben résztvevőknek: 100.000,-Ft + 25.000,-Ft vizsgadíj

Bővebb felvilágosítás:                 Tóth Zsuzsanna, 30/748-0671, e-mail: tothzs@mmi.hu;

Kiss László, 30/9223-573, e-mail: vers@c3.hu

Bajai Versművészeti Szeminárium

Igazi közösség - Kipróbált csapat

Elismert szakemberek

Komplex pódiumművészeti képzés

Darabbemutató - Hatalmas bulik…

„Két test, egy lélek…”

Örkény idézi a közhelyt, nálunk is aktuális. Baja, a Versek Szigete, két test: egy igazi közösségi tábor, nevezzük nevén, Bajai Versművészeti Szeminárium, és egy megállás nélküli szakmai kurzus, a Szín- és Előadóművész Felkészítő Műhely. Egy lélek: a Magyar Versmondók Egyesülete, ami a szakmai és anyagi hátteret biztosítja.

Bajai Versművészeti Szeminárium

2006-ban együttműködésben a Magyar Szín-Játékos Szövetséggel!

Idén már európai színvonalú közösségi térben, biztonságos, őrzött szállással, a festői szépségű Sugovica partján, a Bajai Ifjúsági Táborban
(Baja, Petőfi Sziget 5.)

Népszerűbb költők, írók, színészek, előadóművészek, ismert televíziós személyiségek társaságában!

Kik ők?

Galkó Balázs, Ráckevei Anna, Bács Ferenc, Kinizsi Ottó, Bella István, Buda Ferenc, O. Szabó István, Papp János, Gabnai Katalin, Béky István, a sort még hosszan folytathatnánk.

Idén biztosan velünk lesz

Bartók László előadóművész, az MVE elnöke

Kárász Eszter színművész, drámapedagógus

Kiss László versrendező, a Versmondó főszerkesztője

Pataki András rendező, a Forrás Színház igazgatója

Nagy András László rendező, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke

Turczi István költő, a Parnasszus főszerkesztője, a Pen Klub alelnöke

Gabnai Katalin drámapedagógus, a Színművészeti Egyetem tanszékvezető tanára

és Lutter Imre, a  szeminárium vezetője, előadóművész, az MVE kreatív alelnöke.

Lesz minden, amire egy színészpalánta vágyik. rendhagyó pódiumi est, közös darab, halászlé-party, … Akik szeretnének megismerkedni a színészvilággal, tanulni akarnak a mai sztároktól, a versek között, egy igazi közösségben keresik az utat, azok kezdhetnek pakolni. Mert nekik van ez a tábor.

Lehetőség van egyéni foglalkozásokra is, valamennyi szakemberrel.

A tíznapos Versművészeti Szeminárium

2006. július 20-tól 29-ig tart.

Nálunk elsajátíthatod a szakmai fogásokat:

lehetőséged van hangképzést, beszédtechnikát, színpadi mozgást tanulni,

szituációs feladatokban, bizalomjátékokban vehetsz részt,

helyzetgyakorlatokban próbálhatod ki magad,

a színészmesterség alapvető szabályait ismerheted meg.

Az elismert szakemberek által vezetett versszeminárium hasznos felkészítést nyújt a különféle versmondó versenyeken és találkozókon történő szereplésekhez.

A Szeminárium végén az alkalmi társulatok darabbemutatót tartanak!

A diákokból alkalmi társulatok szerveződnek, amik a kurzusok végén önálló előadással lepik meg a közönséget, nyáresti szabadtéri előadássorozat keretében.  A legjobban produkáló táborozók ingyenes részvételt nyernek az ország legnagyobb verstalálkozójára, az októbervégi Kaleidoszkóp VersFesztiválra (www.versfesztival.hu).  Mindemellett a VersRádió az előadásokat közvetíti, a versmondókkal interjút készít!

Részvételi díj: 38 000,-Ft/fő, amely tartalmazza a teljes étkezést, a szállást és a foglalkozások díjait!

Kedvezmények: A Magyar Versmondók Egyesülete tagjainak 2000,-Ft kedvezmény

(akik igazoltan befizetik az egyesületi tagdíjat a jelentkezési határidőig)

Tavalyi résztvevőknek 5000 Ft kedvezmény!

Mindkét bajai táborba jelentkezőknek (Versművészeti Szeminárium, Színész és Előadóművész Felkészítő Műhely) 8,000,-Ft kedvezmény!

A költségeket az iskolák átvállalhatják!

Jelentkezni lehet:

Pintér Julianna, Kecskeméti Kisfaludy Könyvtár

6000 Kecskemét, Árpád krt. 4. Információ:06 (76) 505-491

Jelentkezési határidő:                2006. július 05.

Kérjük, a két bajai tábor és az egységes jelentkezési lap miatt pontosan jelöljék meg a tábor nevét és időpontját a jelentkezésnél!

Jelentkezési feltételek

A jelentkezéseket 15 000,-Ft előleg befizetése után fogadjuk el, amelyet legkésőbb a jelentkezési határidőig be kell fizetni.

A táborozóknak a tábor kezdetéig a teljes összeget be kell fizetniük, amelyet a helyszínre érkezéskor igazolni kell.

A részvételi díj egy összegben is befizethető a jelentkezési határidőig.

Számlaszámunk:

Magyar Versmondók Egyesülete

OTP Bank Rt. 11708001-20366591

(Lemondás esetén az előleget nincs lehetőségünk visszatéríteni.)

További információ és jelentkezési lap:

a Vers Oldalán – www.vers.hu (Műhelyek, táborok link)

Ízelítő az elmúlt évi Versművészeti Szemináriumból:

a Versmondó folyóiratban (www.versmondo.hu)

 

 

A Magyar Versmondásért Alapítvány

2006. augusztus 7-14. között Kápolnásnyéken

vers- és prózamondók részére

nyolcadik alkalommal szervezi meg a

 

Vörösmarty Mihály

nemzetközi vers- és prózamondó szakmai tábort.

 

Az immár hagyományos Vörösmarty Mihály nemzetközi vers- és prózamondó szakmai tábort 14 éven felüli vers- és prózamondók számára szervezzük, ahol lehetőség nyílik a vers- és prózamondás elméleti és gyakorlati tudnivalóinak elsajátítására, a vers- és prózamondás gyakorlására; hangképzésre beszédtechnikai alapok elsajátítására, valamint a testtudat megismerésére. 

A tábor munkáját neves szakemberek (Fort Krisztina, Dölle Zsolt, Dr. Sződy Szilárd, Zsolnai Gábor, Kálloy Molnár Péter) irányítják. Az elmúlt évekhez hasonlóan neves művészvendégeink kurzusokkal és fellépésekkel segítik majd munkánkat.

A táborba 32 fő jelentkezhet. Túljelentkezés esetén a részvételt a jelentkezések sorrendjében valamint a részvételi díj beérkezésének függvényében fogadjuk el. Ajánlott, hogy a leendő táborlakók hozzanak magukkal néhány kidolgozandó verset 2 példányban, vagy szívükhöz közel álló költő(k) köteteit.

Részvételi díj: 24 000,-Ft

Jelentkezési határidő:

2006. június 30.

Jelentkezni írásban az alábbi címen lehet:

Magyar Versmondásért Alapítvány

1201 Budapest, Hatvani u. 33.

Telefon/fax: 284-2780 vagy a 06 /70/ 940-8256

E-mail: info@versmondas.hu

A jelentkezés alkalmával a következő adatokat kérjük feltüntetni:

Név, születési idő, pontos cím, esetleg telefonszám, 18 éves kor alattiak esetében szülői hozzájárulás.

A jelentkezések lezárását követően juttatjuk el a részvételi díj befizetésére szolgáló csekket, valamint a részletes tájékoztatót a tábor munkájáról.

 

 

A Bács-Kiskun Megyei Közművelődési Intézet,

a Versmondók Országos Egyesülete és a

Petőfi Sándor Szülőház és Emlékmúzeum meghirdeti

a „Szeptember végén”

ORSZÁGOS VERSMONDÓ VERSENYT

A nevezés feltételei:

1. A versenyre amatőr versmondók, jelentkezését várjuk, akik betöltötték 14. életévüket, és befejezték tanulmányaik nyolcadik évfolyamát.

2. A jelentkezők hat verssel nevezhetnek az alábbiak szerint:

– öt Petőfi Sándor vers,

– egy Bács-Kiskun megyéhez kötődő, rendszeresen publikáló kortárs költő verse (pl.: Buda Ferenc, Dobozi Eszter, Kabde-bó Tamás, Kiss Benedek),

3. A versenyzők más országos versenyen helyezést elért produkcióikkal nem nevezhetnek.

 

A „Szeptember végén ” szavalóverseny lebonyolítása:

A verseny egy fordulós, a zsűri minden versenyzőtől három produkciót hallgat meg.

Az egyes produkciók ideje lehetőleg ne haladja meg az 5 percet!

A nevezési lapot

2006. szeptember 11-ig kérjük elküldeni a következő címre:

BKMÖ Közművelődési Intézet

6000 Kecskemét, Katona József tér 8.

Nevezési lap kérhető a fenti címen, vagy e-mailben a hirlevel@bacskultura.koznet.hu címen

A verseny időpontja: 2006. szeptember 29.

Helyszíne: Kiskőrös

 

„Örök pódiumon”

4. Vers- és prózamondó verseny

Pintér Tibor emlékére

2006. október 14-én Veszprémben

Rendezők: a Veszprém Városi Művelődési Központ és a Magyar Versmondók Egyesülete  

A verseny célja: Pintér Tibor, az országszerte ismert előadóművész, rendező, népművelő életének 72. évében, 1999. október 15-én hunyt el. Egész munkásságát a vers, az irodalom népszerűsítésének szentelte. Az elismert szakember művészeti vezetőként, zsűrizései során, valamint módszertani írásaival is sokat tett azért, hogy a különböző korosztályokból minél többen vállalkozzanak az írók-költők üzenetének megszólaltatására. Emlékét, szellemi örökségét megőrizni hívjuk immár negyedik alkalommal a versenyzőket Veszprémbe, ahol Pintér Tibor élt és dolgozott.

A nevezés feltételei: A versenyzőknek a teljes magyar irodalomból szabadon választva három (közülük egy ma élő szerző) versével vagy prózájával kell készülniük.

A verseny résztvevői:

I. kategória:                    5-8. osztályos diákok

II. kategória:                   9-12. osztályos középiskolások

III. kategória:                 felnőttek

IV. kategória:                 szépkorúak (60 év felettiek)

A zsűri döntése alapján a korcsoportok legjobbjai díjazásban részesülnek.

Jelentkezés: a név, életkor, foglalkozás, lakcím, telefonszám és a választott művek közlésével 2006. szeptember 20-ig a verseny helyszínén:

Városi Művelődési Központ – Ferencz Zsuzsanna

8200 Veszprém, Dózsa Gy. u. 2. Telefon: (88) 404-549, Fax: (88) 429-693

e-mail: fer.zsuzsa@freemail.hu

Nevezési díj: 1.000 Ft (csak a Magyarországon élőknek!)

 

A Magyar Művelődési Intézet,
a Magyar Írószövetség
és a Magyar Versmondók Egyesülete

ILLYÉS GYULA

III. Nemzeti vers- és prózamondó versenyt

hirdet
a Simontornyai Vármúzeum,
a Tolna Megyei Illyés Gyula Emlékbizottság,
az Illyés Gyula Emlékmúzeum
és Ozora Önkormányzata
támogatásával.

A meghirdető szervezetek célja, hogy Illyés Gyula költészetét méltó módon életben tartsák, s hogy a nagy költő születésnapjáról kétévente megemlékezzenek.

A verseny felfutásos rendszerű, a megyei rendezvényeket követően regionális elődöntőkre kerül sor Budapesten, Győrött és Szolnokon/Szegeden, 2006 október közepén.

A döntő 2006. november 4-5-én lesz a Tolna megyei Ozorán.

Részvételi feltételek:

a vers- és prózamondó versenyen részt vehet minden 15. életévét betöltött, hazai és határon túl élő magyar nyelvű amatőr vers- és prózamondó a szándékát bejelentő versmondónak

– két Illyés Gyula;

– és két szabadon választott verssel, vagy prózával kell készülnie a teljes magyar irodalomból, ebből az egyiknek a szabadságról kell szólnia.

Egy-egy vers, vagy próza hossza nem haladhatja meg az 5 percet.

A felmenő rendszerű verseny elődöntőiről a megyei műve-lődési intézmények adnak pontos felvilágosítást, de információkat ad a Magyar Művelődési Intézetben
Tóth Erzsébet, tel.: +36(1) 214-6019, +36(30)606-8366, e-mail: tothe@mmi.hu; és
Tóth Zsuzsanna, tel.: +36(1) 201-5692, +36(30)748-0671, e-mail: tothzs@mmi.hu is közvetít.

 

A Magyar Versmondók Egyesülete és a

Magyar Művelődési Intézet

„CANTATA PROFANA”

címmel

nemzetközi, többnyelvű vers- és prózamondó versenyt hirdet

Bartók Béla születésének 125. évfordulója tiszteletére

A meghirdető szervezetek célja, hogy nagy zeneköltőnk szellemét versekkel megidézze, a róla és zenéjéről szóló, hozzá kapcsolható költeményekkel.

A verseny felfutásos rendszerű, a megyei rendezvényeket követően regionális elődöntőkre kerül sor. A határainkon túl élő versmondók területi válogatásokon vesznek részt.

A döntő 2006. december 2-3-án lesz, a helyszínt később jelöljük ki.

Részvételi feltételek:

A vers- és prózamondó versenyen részt vehet minden 15. életévét betöltött, hazai és határon túl élő magyar nyelvű amatőr vers- és prózamondó.

A versmondónak az alábbiakkal kell készülni:

– egy Bartók Béláról szóló vers

– egy, a zenéről szóló verssel, a teljes magyar- és világirodalomból

– egy népköltészeti alkotással (szívesen vesszük a Kárpát-medence népköltészeti alkotásaiból való merítést)

 

Egy-egy vers vagy próza hossza nem haladhatja meg az 5 percet.

A felmenő rendszerű verseny elődöntőinek helyszíneiről később adunk felvilágosítást. A jelentkezési lapokat az alábbi címre kérjük küldeni (innen továbbítjuk majd a megfelelő megyei vagy regionális elődöntők szervezőihez…)

Magyar Művelődési Intézet

Művészeti Programok Főosztálya

1011 Budapest, Corvin tér 8.

A jelentkezési lapok a www.vers.hu illetve a www.mmi.hu oldalról letölthetők, illetve postai úton a Magyar Művelődési Intézetből igényelhetők.

Információk:
Bartók László, tel.: +36(20)9819-621, e-mail: vers@c3.hu;
Tóth Erzsébet, tel.: +36(1) 214-6019, +36(30)606-8366, e-mail: tothe@mmi.hu;

Tóth Zsuzsanna, tel.: +36(1) 201-5692, +36(30)748-0671, e-mail: tothzs@mmi.hu

 

Bábos hírek

Bábjátékos tábor

pedagógusoknak, művészeti csoportvezetőknek, közművelődési szakembereknek

A Magyar Művelődési Intézet a biatorbágyi Faluházzal közösen augusztus 7-12. között bábjátékos tábort szervez.

A táborral lehetőséget kívánunk nyújtani a szakmai fejlődésre mind a bábozást oktatók, mind a bábozást művelők körében. Várjuk pedagógusok, pedagógushallgatók, óvodapedagógusok és egyéb érdeklődők jelentkezését, mindazokét, akik szeretnének a műfaj sajátosságaival megismerkedni.

A program elsősorban gyakorlat központú, ezért a foglalkozásokat egy remekül működő műhelyben, a biatorbágyi Prospe-ro Bábegyüttes „otthonában” tartjuk.

Ez a tábor segítséget nyújt mindazon órák, foglalkozások megtartásához, ahol az anyanyelvi nevelés, a szövegértés–szövegalkotás, a készségfejlesztés és a kreativitás központi helyet foglal el.

A résztvevők közös alkotómunka során foglalkoznak különféle bábtechnikákkal, bábkészítéssel, versdramatizálással, rendezési alapismeretekkel. A tábor végére létrehoznak egy előadást, melyet a zárónapon bemutatnak.

A tábor ideje alatt alkalom nyílik az intenzív munkára, az alkotó részvétel, az új élmények, ismeretek remélhetőleg új impulzust nyújtanak a bábokkal foglalkozóknak tevékenységükhöz, másoknak pedig kedvet hoznak a tábor után is a folytatásra.

Az itt szerzett ismeretek önmagukban is megállják helyüket, önállóan is alkalmazhatóak, de alapot is képeznek a Magyar Művelődési Intézet által egy későbbi időpontban indítandó “Bábozzunk!” című akkreditált továbbképzéshez.

A tábor nem bentlakásos, de igény esetén tudunk a helyszínen szállást és étkezést biztosítani.

A tábor részvételi díja 20.000 Ft, mely összeg magában foglalja a meghívott szakemberek tiszteletdíját, a tábor anyagköltségét, nem tartalmazza az étkezés és szállás díját, valamint az utazás költségeit.

Bővebb információ, jelentkezési lap kérhető Szluka Judit szakreferensnél az 1/201-5692-es telefonszámon, e-mailben szlukaj@mmi.hu címen, vagy a Prospero Bábegyüttes telefonszámán: 23/310 028.

Jelentkezési határidő: 2006. július 10.

 

Bábozzunk!Továbbképzés pedagógusoknak

2006. szeptemberétől 60 órás akkreditált továbbképzést indít a Magyar Művelődési Intézet a biatorbágyi Faluházzal közösen, pedagógusok részére.

Ajánljuk mindazoknak, akik bábcsoportot vezetnek, akik óvodai foglalkozásaikat, tanóráikat szeretnék bábjátékkal színesíteni, de módszertani segítséget kapnak azok is, akik elsősorban a gyermeki személyiség fejlesztése érdekében alkalmazott pedagógiai bábjáték iránt érdeklődnek.

A 60 órás képzés alatt a résztvevők megismerkednek a műfaj alaptörvényeivel, hatásmechanizmusával, dramaturgiai, bábmozgatási, és bábkészítési technikákkal. Külön fejezetben foglalkozunk a bábjáték pedagógiájával, ezen belül a sérült gyermekek fejlesztési lehetőségeivel.

A tanfolyam elsősorban gyakorlat központú, ezért a foglalkozásokat egy remekül működő műhelyben, a biatorbágyi Prospero Bábegyüttes „otthonában” tartjuk.

A tervek szerint a képzés időpontja hétvégekre esik, pontos rendjét a jelentkezőkkel közösen határozzuk meg.

A tanfolyam díja 60.000 Ft, mely magában foglalja az előadók tiszteletdíját, a képzéshez szükséges anyagok árát. Nem tartalmazza az utazás, étkezés, esetleges fakultatív programok, a beszerzendő szakirodalom költségeit.

Bővebb információ, jelentkezési lap kérhető Szluka Judit szakreferensnél az 1/201-5692-es telefonszámon, vagy e-mail-ben  szlukaj@mmi.hu címen.

 

Bábjátékos tábor nem csak pedagógusoknak

A Magyar Művelődési Intézet a biatorbágyi Faluházzal közösen előreláthatólag július 24-29. között bábjátékos tábort szervez.

A táborral lehetőséget kívánunk nyújtani a szakmai fejlődésre mind a bábozást oktatók, mind a bábozást művelők körében. Várjuk pedagógusok, pedagógushallgatók, művészeti csoportvezetők, amatőr felnőtt bábosok, egyéb érdeklődők jelentkezését, mindazokét, akik már foglalkoznak bábművészettel, de művészetükben szeretnének továbbfejlődni, és mindazokét, akik most szeretnének a műfaj sajátosságaival megismerkedni.

A résztvevők közös alkotómunka során foglalkoznak többek között a különféle bábtechnikákkal, bábkészítéssel, drámajátékkal, dramaturgiai ismeretekkel, rendezési alapismeretekkel. A tábor végére létrehoznak egy előadást, melyet a zárónapon közönség előtt bemutatnak.

A tábor ideje alatt alkalom nyílik az intenzív munkára, az alkotó részvétel, az új élmények, ismeretek remélhetőleg új impulzust nyújtanak a bábművészettel foglalkozóknak tevékenységükhöz, másoknak pedig kedvet hoznak a tábor után is a folytatásra.

A tábor részvételi díja előreláthatólag 45.000 Ft, mely összeg magában foglalja a meghívott szakemberek tiszteletdíját, a tábor anyagköltségét, az étkezés és szállás díját, nem tartalmazza az utazás költségeit. A részvételi díj a jelentkezők számának függvényében még változhat.

Mivel a tábor és az akkreditált továbbképzés elméleti anyagában átfedések vannak, azoknak a hallgatóknak, akik a képzésre is jelentkeztek, a tanfolyam árába a tábori részvételt beszámítjuk, illetve a tananyag azonos részéből felmentést kapnak.

Bővebb információ, jelentkezési lap kérhető Szluka Judit szakreferensnél az 1/201-5692-es telefonszámon, vagy e-mailben szlukaj@mmi.hu címen.