Vissza

Film, video

 

A filmszakmában az amatőr szó 1989-ben egy közgyűlési határozat alapján megszűnt, és a Magyar Amatőr Filmszövetség átalakult Magyar Független Film és Videó Szövetséggé. Ez annyit jelent, hogy nemcsak nevében, hanem formájában is megváltozott a mozgalom. Jelenleg két nagy csoportról beszélhetünk, akik a mozgalmat alkotják: a fiatal, diák-filmesek, illetve a felnőtt, független filmesek.

Jelenlegi állapotában a független filmes tevékenység állapota és helyzete viszonylag stabilnak mondható. Ezalatt azt kell érteni, hogy az iskolai keretek között működő filmkészítő műhelyek nyugodt körülmények között dolgozhatnak, bemutatkozási lehetőség van, csak fel kell kutatniuk. Problémát jelent az együttműködési készség hiánya, nem jellemző az alkotóműhelyek összefogása.

Az iskolai kereteken kívül működő filmesek csak szervezetten (egyesületi, alapítványi stb.) formában tudnak érvényesülni. Az egyéni alkotónak számos nehézséggel kell szembe néznie, kezdve az alkotás anyagi és humán feltételeinek megteremtésétől a film forgatásán át a forgalmazásig. A műhelyek – sajnos – időnként egymás ellen dolgoznak.

Szervezettségüknek az országos civil szervezet ad keretet. Eszközkölcsönzéssel, szaktanácsadással segít a tagoknak, találkozói továbbképzési alkalmakként is szerepelnek – folyóirata, honlapja használható információkkal szolgál

Gyakorlatilag az ország nagyobb városaiban működnek filmes szakkörök és független filmes műhelyek, néhány egészen figyelemreméltó. A különböző fesztiválokon kb. 1000 alkotó képviselteti magát évente. Tendenciaként érzékelhető, hogy az egyéni alkotók csoportokba tömörülnek. Az országos civil szervezetnek a MAFSZ-nak jelenleg (1996-2004 között) közel 700 regisztrált tagja van, és többségük aktívan készít filmeket. Az átlagéletkor nem haladja meg a 40 évet, annak ellenére, hogy tagjaink között szép számmal vannak nyugdíjas korúak is.

A művészeti tevékenységek támogatása ma már nem automatikus, a szükséges pénzforrásokat elsősorban pályázati úton lehet előteremteni. A szponzorok nem szívesen adnak nem professzionális filmekhez támogatást, kivétel ez alól talán az a néhány nagyobb független filmfesztivál. Az alkalmi szponzoráció többnyire természetbeni, azaz tárgyi eszközöket, díjakat ajánlanak fel a szervezőknek.

A bemutatkozás lehetőségeit a különféle fesztiválok jelentik: tájegységi filmszemlék, felmenő rendszerű filmfesztiválok (Kelet-magyarországi, Dunántúli, Budapesti és Országos Független Filmszemle). Ezeket többnyire a MAFSZ szervezi, hirdeti meg, honlapja és folyóirata, a Pergő Képek segítségével.

A legfiatalabb filmeseknek 12 éve rendeznek Országos Független Diák és Ifjúsági Film és Videó Szemlét (Diákfilmszem-lét).

A fiatal filmesek alkotótáborokban, OKJ-s tanfolyamokon és speciális szabadiskolákon képezhetik magukat  Az itt készült alkotásokkal is bemutatkozhatnak a fentírt filmes találkozókon. Ezen felül vannak helyi (városi, megyei) filmszemlék és filmklubok, ahol a független filmtermést mutatják be, általában évenként.

Feladatok:

– a független filmesek számára a közösségi tereken való megjelenést kellene biztosítani, szorgalmazni a fesztiválok, bemutatók lehetőségeit

– a szakmai táborok számát, az ott megszerezhető tudás színvonalát kell növelni

– erősíteni kell a nemzetközi kapcsolatokat (a fesztiválokon való kétoldalú részvételeket), a tapasztalatcseréket

– tovább kellene erősíteni a szabadiskolai (szabad képzési rendszerek) képzéseket, amelyek használható tudást igen, jogosítványokat nem adnak

– segíteni a létrejött alkotóműhelyeket, információkkal, bemutatkozási lehetőségekkel

Összeállította: Merza Gábor