Vissza

 

AMATOR ARTIUM

XVIII. ORSZÁGOS KÉPZŐ-ÉS IPARMŰVÉSZETI TÁRLAT KATALÓGUSA

Az NKA által támogatott – az elnyert támogatás: 3 millió Ft. – képzőművészeti katalógusról a következőkben számolunk be:

Az amatőr képző- és iparművészeket bemutató rendezvényünk, az Amator Artium, két éves előkészítő munkával valósult meg. Tizenkilenc megyei központ, és Budapesten a BMK szervezte meg a felfutó rendszerű kiállítás sorozatot, melynek anyagából a válogatást egy katalógusban foglaltuk össze.

Az elnyert támogatás lehetővé tette, hogy a kiadvány teljességgel dokumentálja azt a kiállítást, melyet 2003 decemberében mutattunk be a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A katalógus, a több mint 50 éves múltra visszatekintő rendezvény második köteteként jelent meg.

 

Szerkesztését a műfaji kategóriák bemutatására alapoztuk. Fontosnak tartottuk, hogy az Esszencia kiállítás képi megjelenítésén túl, név és lakóhely szerint dokumentáljunk minden olyan alkotót, aki a megyei kiállításon bemutatkozási lehetőséget kapott.

A katalógusban – magyar és angol nyelven – közöltük azokat a legjelentősebb tanulmányokat, amelyek az elmúlt két évben születtek a területet érintően. Így Kerékgyártó István művészettörténész, Bálványos Huba grafikus művész és Mezei Ottó művészettörténész gondolataival ismertethettük meg az alkotókat, a közönséget.

A második kötet arculattervezésénél követtük a 2000-ben megjelentetett kiadvány grafikai tervét, formátumát, szerkesztési elvét, látványban is biztosítva ezzel a folyamatosságot.

 

A NKA Közművelődési Kollégiumának támogatásával minden alkotó ingyenesen juthatott hozzá a katalógus két példányához.

További öt példányt jutattunk el a megyei intézményekhez, megyei könyvtárakhoz. A NKÖM, a külföldi magyar intézetek, a sajtó, a fogadó intézmény, a zsűrikben résztvevő szakemberek, szakmai szervezetek között osztottuk el a katalógusokat. Az MMI szakkönyvtára további 100 példányt őriz az elkövetkezendő időkre.

 

A katalógus képi anyagát digitális fotóeljárással rögzítettük, ezt közzé tesszük még intézményünk honlapján is mindazok számára, akik a kiadványhoz nem jutottak hozzá.

 

A 2003-ban megjelentett katalógus oldalszáma, a bemutatott képi anyag, közel a kétszerese az első kötetnek.

 

A katalógus szakmai hozadéka:

az amatőr képző- és iparművészek legjobbjainak bemutatására, kivitelezésében is magas színvonalú kiadvány jöhetett létre.

A dokumentumtár lehetővé teszi országos és nemzetközi hatókörben a terület népszerűsítését.

Az alkotó, teljesítményének elismeréseként értékelheti a megjelenést, ezt szakmai presztízsként viheti tovább.

A Magyar Művelődési Intézet segítő, koordináló tevékenysége ezen a művészeti területen, ebben a katalógusban összegződik.

 

A kiadványban feltüntettük a Nemzeti Kulturális Alapprogram Közművelődési Kollégiumát, mint támogatót, a kiállítás megnyitóján – ahol több mint 800 fő volt jelen – szóban is köszönetet mondtunk a támogatásért, melyet ezúton is megismétlünk.

Fekete Márta