Vissza

BRUZLAI CZIFRA ERIKA

BAJAI RENDEZVÉNYEK

A József Attila Művelődési Központ és Ifjúsági Ház vállalta fel “ A  Művelődés hete – a tanulás ünnepe” bajai programjainak szervezését. Most, amikor az összegzésre került sor, tűnt fel igazán, hogy milyen végletek között mozgott ez a programsorozat.

Egyik oldalon: szakmai gyakorlati foglalkozás hagyományos kézműves technikákkal, a másik oldalon mozgókép kultúra és médiaismereti szakmai nap. Ég és föld. Vagy mégsem?  Ami a két egymástól látszólag teljesen különböző foglalkozást illetve szakmai napot összeköti, az a kreativitás, az értékmegőrzés és az érték fejlesztés. A pedagógusok azon képessége (mert hogy nekik szólt a program), hogy akár hagyományos kézműves technikákkal, akár a média eszközeivel merjenek újítani, tanítási technikákat váltani, kreatívan gondolkodni. Ezzel a két programmal sikerült megszólítanunk az óvónőket, az általános- és középiskolai tanárokat Felső-Bácska több körzetéből. (A körzetet Baja Jánoshalma Bácsalmás határolja.)

 

A TIT Bácskai Egyesülete is kapcsolódott a programsorozathoz és szervezésükben az Eötvös József Főiskolán több előadás hangzott el a következő témákban :

Publicisztika, közélet, stílusKanizsai Mária főiskolai adjunktus előadásában

Tanulás-tanítás korosztályi sajátosságai, korrekciós lehetőségekDr. Sztanáné Dr. Babits Edit tanszékvezető főiskolai docens előadásában

A pedagógiai szakmai szolgáltatások kistérségi modellje előadó Nemes Gábor az Újvárosi Általános Művelődési Központ igazgatója

A munkaerő piaci képzések Baján és környékén. Ennek előadója Szenoradszki Endre a BKM-i Munkaügyi Központ Bajai Kirendeltségének vezetője volt.

Természetesen nemcsak felnőtteket szólítottunk meg .A Felső-Bácskai körzetben több Alapfokú Művészeti Iskola működik. Baján nagy hagyománya van a képzőművészetnek, ebből kifolyólag ennek oktatására is nagy hangsúlyt fektetnek. Nem véletlen tehát, hogy a tömegkultúra igénytelenségével szemben felsorakoztattuk a környezetünkben fellelhető értékeket.

A következő iskolák mutatkoztak be:

A Jelky András Szakképzőiskola Művészeti tagozatának kerámia csoportja és művésztanára,

a Danubia Alapfokú Művészetoktatási Intézmény színjátszó és tánc csoportja,

a Liszt Ferenc Zeneiskola növendékei.

 

“A művelődés hete – a tanulás ünnepe”  záró programja Baján az Állatok Napjának a megünneplése volt. Erre családok járnak már évek óta. Hozzák a cicákat (hiszen cica szépségversenyt hirdetünk minden évben), közösen építik a madáretetőket, készítik papírból, gyurmából a különböző állatfigurákat. Elmaradhatatlan része a programnak a zenés gyermekműsor és a fotókiállítás. Az idei címe: Fiatal állatorvosok szibériai kutatóútja.

A tanulás ünnepéhez kapcsolódva rövid videofilmeket vetítettünk a védett fajokról, az állatok gondozásáról, a velük való törődésről. Pedagógusok játszottak a gyerekekkel, majd drámaóra keretében dolgozták fel az állatokkal kapcsolatos témákat.

 

Harmadik éve veszünk részt a programban. Jó, hogy évente egyszer tartozunk egy országos közösséghez. Köszönjük a támogatást a Népfőiskolai Társaságnak!