Vissza

TÁM LÁSZLÓ

Csokonai Vitéz Mihály-díjas diaporáma szerző

Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján, Görgey Gábor a nemzeti kulturális örökség minisztere Csokonai Vitéz Mihály alkotói díjjal tüntette ki Tám László fotóművészt, diaporáma-szerzőt.

Tám László egyik legmarkánsabb képviselője a magyar diaporáma-művészetnek. Magas ívelésű alkotói útja a mai napig töretlen. Sajátos diaporáma kultúrát teremtett Pécsen. 1978-ban a maga köré gyűjtött fiatalokból olyan alkotói teamet alakított ki, mely egyik reprezentáns kollektívája volt a magyar diaporáma-művészetnek. Az általa rendezett Pécsi Nemzetközi Diaporáma Fesztiválok megrendezésével hozzájárult a magyar audiovizuális művészet elismertetéséhez. Külföldön rendezett nemzetközi diaporáma fesztiválok állandó szereplőjeként számtalan értékes díjat nyert. Az eredményes nemzetközi szerepléseiért 1988-ban elnyerte a Nemzetközi Fotóművész Szövetség (Fédération Internationale de l'Art Photographique) AFIAP ( Artiste FIAP azaz A FIAP Fotóművésze) címet, 1992-ben pedig az EFIAP (Excellence FIAP = a FIAP Kiválósága) címet. A Nemzetközi Fotóművész Szövetség által 1998-ban kiadott évkönyv szerint a diaporáma világranglista 4. helyezettje volt. 1982-ben megalakult Magyar Diaporáma és Multivízió Egyesület (MADIME) alapító tagja.

 

Tám László 1940-ben született Egyházfán. 1954-től középiskolai tanulmányait végzi a Pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban. 1958-tól a Pécsi Tanárképző Főiskolán folytatja tanulmányait. Itt szerez biológia-testnevelés szakos tanári diplomát. 1963-tól fényképez rendszeresen, és szerepel hazai és külföldi kiállításokon. 1970-től foglalkozik behatóan az audiovizuális művészetekkel, ezen belül a diaporámával. Ez évben készül el első audiovizuális sorozata “Évszakok” címmel. Ettől az évtől kezdődően szerepel rendszeresen hazai és nemzetközi diaporáma fesztiválokon. 1978-ban megalapítja és 1987-ig vezetője a Pécsi Ifjúsági Ház diaporáma csoportjának. Ez alatt elindítja és rendezi a Pécsi Nemzetközi Diaporáma Fesztiválokat.

1979-ben a Hamburgi DC tagjai sorába választja. Ez évben felvételt nyer a Magyar Fotóművészek Szövetségébe. Ő az első magyar fotóművész, aki diaporáma műveivel nyer felvételt a szövetség tagjai sorába.

1981-től az Új Tükör munkatársa. 10 éven keresztül havi rendszerességgel jelennek meg képes riportjai a színes heti kulturális magazinban.

1982-ben a Magyar Diaporáma Egyesület alapító tagja. 1888-ban AFIAP kitüntetésben részesül. 1990-től 8 éven át a pécsi Mecsek Fotóklub elnöke. 1991-től műveit rendszeresen vetíti az MTV 1., az MTV 2., és a Duna TV.

1992-ben elnyeri az EFIAP minősítést, 1994-ben pedig a Sartorius kitüntetést ( a legmagasabb külföldinek adható fotókitüntetés Ausztriában ) 1995-ben az Osztrák Fotográfiai Társaság Hon. ÖGPh minősítéssel tagjai sorába választja.

1996-tól a Magyar Rádió RT Körzeti és Nemzetiségi (Pécs) Rádió Emelet Galéria vezetője. Szervezésében kiállításokat láthatnak az érdeklődők. Eddig 14 kiállítás lebonyolítása történt meg, hazai és külföldi résztvevőkkel.

1997 óta a Lovas Nemzet havonta megjelenő lovasújság szerkesztőségének tagja, a lap állandó munkatársa.

1998-ban a FIAP által kiadott Diaporáma Évkönyv szerinti világranglista 4. helyezettje. Ebben az esztendőben az Angol Királyi Fotóstársaság ( Royal Photographic Society ) meghívott vendége, előadója, és fesztiváljuk zsűrijének tagja.

1998-tól kezdődően a kéthetente megjelenő Héthatár közérdekű magazin állandó munkatársaként, állandó kétoldalas rovatot szerkeszt. Képriporttal mutat be alkotókat és alkotó közösségeket, kritikákat munkásságukról, tevékenységükről, ezzel is népszerűsítve a vizuális művészetet.

1999-ben jelent meg “Keresztek, szentek, kálváriák, temetők” címmel első könyve, mely a magyarországi németek népi szakrális emlékeit örökíti meg. A könyv részt vett a Frankfurti Könyvvásáron.

2002-ben az Osztrák ÖGÖPh évkönyvében két fotójával szerepel.

2002. szeptember 21-én állandó fotókiállítása nyílt a pécsi Világörökségről, a pécsi Világörökség “Korsós” sírkamrájában. A kiállítást Máyer Mihály püspök és Újvári Jenő alpolgármester nyitotta meg ünnepélyes keretek között.

10 éve minden nyáron a Pécsi Nyári Színház rendezésében audiovizuális illetve diaporáma programokkal gazdagítja Pécs kulturális életét és programjait.

Több mint 100 hazai és nemzetközi fotós díj tulajdonosa.

A legkiemelkedőbb díjai:

1978 – VIII. Nemzetközi Diaporáma Biennálé – Vác – Trófea.

1980 – IX. Nemzetközi Diaporáma Biennálé – Vác – Trófea.

1982 – Angouleme ( Franciaország ) Nemzetközi Diaporáma Fesztivál – Trófea ( Oscar International Angorama )

Diaporáma fesztiváldíjakat a következő országokban nyert: Anglia, Ausztrália, Belgium, Franciaország, Hollandia, Magyarország, Németország, Románia, Új-Zéland.

Önálló előadói esteket tartott: Angliában, Ausztriában, Bulgáriában, Finnországban, Franciaországban, Horvátországban, Jugoszláviában, Kubában, Lengyelországban, Magyarországon, Németországban, Oroszországban, Romániában, Szlovákiában.

Önálló estjein igyekszik mindig bemutatni Magyarországot, annak természeti szépségeit, tájait, embereit, nemzeti kulturális örökségét.

Számtalan prospektust, lemezborítót, naptárt, könyvillusztrációt, könyvborítót készített eddigi munkássága során.

Önálló fotókiállításai Magyarországon kívül Szlovákiában, Ausztriában és Németországban voltak.

Az utóbbi 10-15 évben rendszeresen szerepel hazai és nemzetközi fotókiállítások, dia- és diaporáma fesztiválok zsűrijeiben.

Kocsis Iván