Vissza

FELHÍVÁS, HÍRADÁS

Kocsis Iván: A Lumière testvérek. Az autochrom és az elsõ színes fotográfiák. A közelmúltban a fenti címmel jelent meg a Dunakanyar Fotóklub kiadásában Kocsis Iván fotográfia-történeti monográfiája. A Váci Fotográfia Könyvek sorozatában megjelent kiadványt Dr. Végvári Lajos művészettörténész az alábbi sorokkal ajánlja az olvasók figyelmébe.

Kocsis Iván egyike a mindig újra törekvő fotográfusainknak. Ő honosította meg hazánkban a diaporáma műfaját. Megszervezte ennek az új műfajnak a bemutatkozási alkalmait. Kapcsolatokat épített a külföldi egyesületekkel, eközben volt ideje újszerű-felfogású fényképeket alkotni. Sikeres kísérletet tett a fénykép murális alkalmazására is. (Lásd a váci fedett uszoda murális fotografikáját.) Fáradhatatlan szervezőként számos kiállítást hozott létre. Ezek közül egyik legjelentősebb az a rendezvény, mellyel nemrégiben megismertette a magyar közönséget, a Lumière testvérek által kikísérletezett színes fényképezési eljárással.

A két franciát eddig csupán a mozgókép feltalálójaként ismertük, holott több más jelentős találmányuk is van. Ezek közé tartozik a autochrom technika, melyet a fiatalabb testvér Louis alakított ki. Ehhez nemcsak nagy kémiai ismeretek voltak szükségesek, hanem ötletesség és nagyfokú kézügyesség is. A szívós kutatás meghozta az eredményt: az autochrom dialemezek tökéletesen visszaadták a színeket.

Kocsis Iván érdeme, hogy felfigyelt Louis Lumière eredményére. Megszerezte a féltve õrzött anyagot, s a diákat papírképre varázsolta az általa rendezett bemutató alkalmára. Ezzel eloszlatta a tévhitet, mely szerint az 1920-as években jött létre az első színes diapozitív Németországban.

(A könyv megvásárolható Vácon a Könyvesházban és a Madách Imre Művelődési Központ portáján, Budapesten a Fotográfusok Házában (Mai Manó Galéria – Nagymező u. 20.) Kecskeméten a Magyar Fotográfiai Múzeumban, de megrendelhető a Dunakanyar Fotóklub címén, a könyv árának rózsaszín postai utalványon történő befizetésével is. Ára: 1.200.-Ft, mely összeg az ajánlott küldemény postaköltségét is tartalmazza.)

 

A Magyar Művelődési Intézet és a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség örömmel értesíti, hogy 2003. október 11. és 2004. március 25. között akkreditált, 60 órás fúvóskarnagyi továbbképzést indít.

A tanfolyam rendezője a Magyar Művelődési Intézet, szak-mai partnere a Fúvószenei Szövetség.

A képzés témája: alapvető vezénylési és zenekari ismeretek – himnuszok, indulók, táncformák, rövidebb előadási darabok. A képzés ideje alatt a hangsúly az elméleti foglalkozások (partitúraolvasás, transzponálás, hangszerelés) mellett a gyakorlati vezénylésen van.

A tanfolyam időbeosztása: az előadások kéthetenként, szombati napokon, délelőtt és délután folynak.

A pontos időpontok: 2003. október 11.,25., november 8., 29., december 13., 2004. január 17., 31., február 14., 28., március 20. A kurzus 2004. március 21.-én gyakorlati vizsgával (záróhangversennyel) zárul.

Közreműködő zenekar a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar, a helyszín Nyíregyháza, Közösségi Ház, Folyóka utca 7. A tanfolyam tanárai az ország vezető fúvóskarnagyaiból, elméleti szakembereiből kerülnek ki.

A tanfolyam díja: 65.000.- Ft.+ a résztvevők utazási, egyéni költségei. Igény esetén kedvezményes árú kollégiumi szállás megrendelésére lehetőség nyílik.

A tanfolyam minimum 15 fő jelentkezése esetén indul.

A jelentkezés feltétele: Tanárképző Főiskolai ének, ill. Zeneművészeti Főiskolai hangszeres vagy karvezető szakos diploma. A kötelező és ajánlott szakirodalom jegyzékét és a szükséges kottákat biztosítjuk.

A jelentkezés határideje 2003. szeptember 10.

Információért forduljon Szilágyi György zenei referenshez az (1) 201 5692-es telefonszámon munkaidőben, vagy a fent megjelölt posta és e-mail címen. Hívhatja a 06 30 9710 749-es mobilszámot is.

Kérjük, hogy jelentkezésükkel együtt esetleges e-mail elérhetésüket, telefonszámukat is küldjék vissza Szilágyi György részére a további értesítések végett!

Szeretettel várjuk a tanfolyamra jelentkezőket, egyben kérjük mielőbbi visszajelzésüket!

 

A Magyar Művelődési Intézet és a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség egyre bővülő kapcsolatait jelzi, hogy két új kezdeményezés is útjára indul 2003. őszén. Októbertől 2004. márciusáig fúvóskarnagyi továbbképző tanfolyam indul Nyíregyházán, kéthetenként, szombati napokon. 2003. november 15-16-án pedig országos konferenciára gyűlnek össze Sopronban a fúvószenekarok vezetői, karnagyai, megtárgyalandó az évek óta felhalmozódott problémákat, fontos, a zenekarok életét meghatározó témákat.

 

VII. Országos Falusi Színjátszó Találkozó és Konferencia. Adács, 2003. november 21-22-23.

Az egri Megyei Művelődési Központ és a Magyar Művelődési Intézet, valamint az adácsi József Attila Művelődési Ház szervezésében, a Szabad Színjátszásért Egyesület szakmai, a Nemzeti Kulturális Alapprogram és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Közművelődési Főosztályának anyagi támogatásával ez évben is megrendezésre kerül Adácson az Országos Falusi Színjátszó Találkozó és Konferencia.

A találkozóra elsődlegesen azon amatőr színjátszó csopor-

tok jelentkezését várjuk, amelyek falvakban, községben működnek, illetve elsősorban a falvak, községek lakosságának, közönségének játszó társulatok. Szívesen látjuk azokat, akik már részt vettek ezen a találkozón, vagy hasonlókon, de örömmel fogadnánk, ha a találkozó apropóján megismerkedhetnénk olyan csoportokkal is, amelyek eddig nem kapcsolódtak még az országos fesztiválokhoz.

A rendezvényre való meghíváskor csak túljelentkezés esetén válogatunk, ez esetben szakemberekből álló grémium választja ki a jelentkezők közül azon csoportokat, amelyeket meghívnak a találkozóra.

A találkozón a bemutatott előadásokat “barátságos” szak-mai zsűri értékeli, kérésre minősíti is, a szakmai összefogással megalkotott országos mércék alapján. Az adácsi színjátszó találkozót szakmai konferenciaként beszélgetések és műhelyfoglalkozások, tréningmunka egészíti ki, amelyekre a fellépőkön kívül más érdeklődőt is szívesen fogadunk.

Várunk minden olyan véleményt, javaslatot, amelyeket megvalósítva, továbbgondolva javíthatunk az amatőr szín-játszó csoportok helyzetén. A konferencia szervezői örömmel fogadnak előzetesen témajavaslatokat is.

Aki “hallgatóságként”, “érdeklődőként” szeretne részt venni az eseményen, azt is szívesen látjuk, hívjuk, várjuk.

A meghívott csoportoknak és a konferenciára előzetesen bejelentkezett résztvevőknek szállást és étkezést biztosítunk, minimális regisztrációs díj befizetése mellett. (Természetesen és sajnos, az utazási költségeket a csoportoknak és egyéneknek maguknak kell állni.)

Jelentkezési határidő: 2003. szeptember 10.

www.mmi.hu /osztályok/művészeti osztály

Bővebb felvilágosítás: Nyeső Ildikó – 36/312-545, 30/431-7430, e-mail: nyesoildi@mmk-eger.sulinet.hu

Tóth Zsuzsanna – 201-5692, 06/30-231-8153, e-mail: tothzs@mmi.hu

 

A Pest megyei Közművelődési Információs Központ 2003. augusztus 2-9 között tizenegyedik alkalommal rendezi meg a PEMZLI Tábort diák- és gyermekszínjátszók részére.

A PEMZLI körében alkotók 11 év alatt mintegy 180 művet állítottak színpadra, ezek jelentős részét maguk szerkesztették, alkalmazták színpadra, esetenként írták is. E produkciók egy részének első variációja a nyári zamárdi táborainkban készültek. Hogy jó színvonalon, arra bizonyíték, hogy szinte minden évben, ezek közül több korosztályuk legjobbjainak bizonyult, országos fesztivál díjakat nyert. (Gilgames, Ágnes asszony, Örök Elektra, Antigoné, Tévedések vígjátéka, Bolond Istók, Legyek ura, Kaukázusi krétakör (film), Hídavatás, Rovarok élete, Maskarádé, Pisti a vérzivatarban, Kőműves Kelemen stb.)

A “törzsgárdát” a fóti, inárcsi, bagi és a budapesti Szerpentines színjátszók adják, hozzájuk csatlakoznak kisebb létszámban sződiek, százhalombattaiak, tiszaföldváriak és budapesti Vörösmarty-s drámatagozatosok, s olyan gyakorlott színjátszók, akiknek éppen kedvük támad a közös munkára.

A résztvevő gyermekszínjátszók fizetik úti-, szállás-, és étkezési költségeiket, a szakmai költségekről a PMKIK gondoskodik, többnyire a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának felhasználásával.

Ezen a nyáron 6, döntően korosztályos alapon szerveződő csoportban Fodor Mihály (Bag), Jancsó Sarolta (Budapest) Kis Tibor (Fót), Kovácsné Lapu Mária (Inárcs), Pap Gábor (Budapest), Göblyös István (Tiszaföldvár) és vezetésével mintegy 120-150 budapesti, Pest megyei és Szolnok megyei gyermek- és diákszínjátszó készít előadásokat, a munkát- asszisztensként, gyermekfelügyelôként gyermekszínjátszó-rendezôk, ill. a színjátszórendező tanfolyam volt hallgatói, maguk is hajdani színjátszók segítetik.

A táborban készülő produkciók nyilvános bemutatására augusztus 8-án 15 órától kerül majd sor a Tiszaföldvári Mûvelôdési Házban, illetve a strand területén. A záró napon reményeink szerint Tiszaföldvár fôterén tartunk utcabált, majd a színjátszók fáklyás felvonulását és a PEMZLI-Díj átadását rendezzük meg.

Új lesz a helyszín, Tiszaföldvár. Mi szól Tiszaföldvár mellett? Távolsága Bp-től pontosan annyi, mint Zamárdi, mintegy 130 km. 120 fős kollégiumban lakhatunk, amelyen nem kell másokkal osztoznunk. További szálláshelyek központi helyszínünkön, a strandon, 4 ágyas házacskákban, lakókocsikban megoldhatók.

Művelődési Ház színpaddal, és további három próbateremmel folyamatosan rendelkezésünkre áll.

Étkezés reggel svédasztal a kollégiumban, ebéd, vacsora a strand éttermében. Strandra bérletet kapunk, annyit jövünk, megyünk, amennyit akarunk.

Részvételi díj (vonattal, strandbelépővel): 18.000.-Ft/fő, ami 4.000.-Ft-al a tavalyi (!) zamárdi ár alatt van.

Jelentkezés, illetve további információ Nagy András Lászlótól, a tábor vezetőjétől kapható (mobil: 06-20 9320 842, fax: 06-1-209 1370, e mail: nal@melania.hu)

 

Pályázati felhívás Nyugdíjasoknak

A tatabányai Kertvárosi Bányász Művelődési Otthon meghirdeti a XI. Ősszel nyílik még virág novella és versíró pályázatát.

Pályázati feltételek: A pályázatra nevezhet minden nyugdíjas.

A pályázat jeligés, ezért kérjük, hogy a pályázó nevét és címét egy külön, zárt, a jeligével ellátott borítékban mellékelje a pályázatához. Egy személy legfeljebb 1 jeligés pályázatot nyújthat be.

Egy jelige tartalmazhat: egy novellát, legfeljebb 4 gépelt oldal, vagy egy novellát és egy verset, vagy három verset.

A pályázaton csak az írógéppel, illetve számítógépes szövegszerkesztővel készült pályázatok vehetnek részt. A nem a kiírásnak megfelelően beérkező pályamunkákat nem tudjuk elfogadni.

A pályamunkákat szakmai zsűri bírálja el vers és próza kategóriában. Minden alkotó oklevelet kap. A legjobbaknak ítélt pályázatok alkotói tárgyjutalomban részesülnek, melyet Díjkiosztó Gálaműsoron adunk át.

A pályázatokat a Kertvárosi Bányász Művelődési Otthon címére kell eljuttatni: 2800 Tatabánya, Hadsereg u. 98. Nagyné Kiss Hilda igazgató részére. Tel: 34/311-639

Beérkezési határidő: 2003. augusztus 10.

Díjkiosztással egybekötött Gálaműsor: 2003. november 15.

Az alkotó munkához erőt, kedvet és sok sikert kívánnak a szervezők!

 

Fotópályázat turistáknak, utazóknak, fényképezőgép tulajdonosoknak. Utazás a világ körül – 2004

A Magyar Művelődési Intézet hetedik alkalommal hirdeti meg nemzetközi fotópályázatát Utazás a világ körül címmel.

A pályázat célja, hogy az utazás közben szerzett vizuális élményeket minél többen megörökítsék és egy fotókiállítás keretében másoknak is bemutathassák. A nyilvános szerepléssel járó sikerélmény pedig ösztönözze a fényképezőgép tulajdonosokat arra, hogy a jövőben ne csak privát célra készítsenek utazásaikról emlékképeket, hanem a közönségnek is. Ez az út vezethet el a tudatos képalkotásig, amikor már nem a véletleneken múlik egy-egy jól sikerült felvétel. Exponálás előtt tehát érdemes válaszolni arra, hogy mit, hogyan, mivel és miért örökítünk meg utazásunk során.

Részvételi feltételek

A fotópályázaton bárki részt vehet életkortól, foglalkozástól és lakóhelytől függetlenül. A rendezők kifejezetten biztatják részvételre azokat a turistákat, akik egyéni vagy társas úton jártak a világ bármely országában, vagy éppen idehaza kirándultak, sokat fényképeztek, de még sohasem jutott eszükbe nyilvánosság előtt szerepelni az eredetileg családi fotóalbumokba szánt fényképekkel.

A pályázat témája kötetlen. Műemlékfotók, portrék, eseményfotók, tájképek, természet- és állatfotók, városképek, stb. egyaránt beküldhetők. A pályaművek két kategóriában nevezhetők: 1. kategória: Magyarországon készült fel-vételek; 2. kategória: határainkon kívül – bárhol a világban – készült fényképek.

Egy pályázó maximum 10 db fekete-fehér vagy színes papírképet küldhet be, a két kategória között bármilyen meg-osztásban. A beküldött képek mérete 13x18 cm legyen. A fotókat semmilyen hordozó anyagra nem kell felragasztani! A pályázatra csak olyan felvételeket nevezzenek a szerzők, amelyek öt évnél nem régebben készültek és a korábbi Utazás a világ körül c. fotókiállításon még nem mutatták be őket.

Valamennyi fotó hátoldalán olvashatóan szerepeljen a – nevezési lappal egyezően – a kép sorszáma, a szerző neve, postacíme, továbbá az ország, a város, vagy más pontosabban meghatározható földrajzi hely, ahol a kép készült. A rendezők javaslata, hogy mindezeket az adatokat egy öntapadós etikettre írják rá, s csak ezután ragasszák fel a képek hátoldalára.

A pályázóknak nevezési lapot kell kitölteni, amelyet a szervezők bocsátanak az érdeklődők rendelkezésére. A nevezési lapon szereplő információk egyezzenek a fényképek hátoldalán olvasható felirattal.

A beküldött fotókat minden szerző visszakapja, a pályázati naptárban megjelölt időpontig.

Díjazás: 1-5. díj: 5.000-5.000 Ft értékű fotóművészeti album; Különdíjak: 40 db fotóművészeti album (3.000-3.000 Ft értékben).

A pályázóknak nevezési díjat kell fizetni, amelynek összege: 800 Ft/fő, attól függetlenül, hogy hány fényképet küldtek be. A nevezési díjakat a pályázattal és kiállítással kapcsolatos költségek fedezésére kívánják a szervezők felhasználni (posta költség, keretezés, stb.).

Pályázati naptár:

A fotók beküldésének - és a nevezési díj befizetésének – határideje: 2004. január 10.

Zsűrizés: 2004. január 20-ig. Értesítés a zsűrizés eredményéről, a kiállítás helyszínéről és megnyitójának időpontjáról: 2004. március 1-ig.

A kiállításra nem került fotók visszaküldésének határideje: 2004. június 30.

A fotókiállítás másodbemutatói szerte az országban: 2005. április 30-ig.

A vándor-kiállításon szerepelt művek visszaküldése: 2005. május 30.

A fotópályázattal kapcsolatban további információ kérhető a Magyar Művelődési Intézet munkatársától, Győri Lajostól. Postacím: 1011 Bp., Corvin tér 8. Tel.: (1) 201-5692, (1) 213-8647; Fax: (1) 225-3786; e-mail: gyoril@mmi.hu

Nevezési lap, befizetési csekk ugyanitt igényelhető és a pályaműveket is erre a címre kell beküldeni. A fotók személyesen is beadhatók.

UTAZZON ÉS FÉNYKÉPEZZEN! A jól sikerült felvételeit pedig küldje el a Magyar Művelődési Intézet fotópályázatára!

 

Magyar Fotográfia Napja

A Magyar Kultúra Napjához, a Költészet Napjához, a Magyar Sajtó Napjához és más, a kulturális életben meghonosodott jeles napokhoz hasonlóan egy új bevezetését és megünneplését kezdeményezi a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége. Javasolják a kortárs magyar fotográfiai közélet szereplőinek, az alkotócsoportoknak, a különféle szakmai, gazdasági szervezeteknek, közművelődési intézményeknek, állami szervezeteknek, a Magyar Fotográfia Napjának megünneplését.

Ez a nap, minden évben augusztus 29-e legyen, mert ezen a napon készült Magyarországon először, nyilvános rendezvényen fénykép (dagerrotípia). Minden fotótörténeti forrásmunka egybehangzóan állítja, hogy 1840. augusztus 29-én, a Magyar Tudós Társaság ülésén, Vállas Antal (1809-1869) bemutatta, miként lehet képet alkotni a fénysugarak segítségével, fényérzékeny nyersanyagon. Ehhez hasonló nyilvános esemény korábban hazánkban nem volt. Ezért alkalmas ez a napot arra, hogy a társadalom figyelmét a fotókultúrára és egyben, a fotótörténeti értékekre irányítsuk. Ezen a napon megemlékezéseket tartunk a fotográfiai műemlékeknél és emlékműveknél. Ezekből ma már nem kevés található, szerte az országban. Gyulán Székely Aladár szobra; Orosházán Müller Miklós állandó fotókiállítása; Szentesen Fridrich János fényirdája; Szegeden a Széchényi tér 2.a. szám alatti napfényműterem; Kecskeméten a Magyar Fotográfiai Múzeum; Kaposváron a Juan Gyenes állandó kiállítás; Egerben Kepes György múzeuma és képtára; Szigetbecsén André Kertész Emlékháza és Múzeuma; Álmosdon Nemzetközi Fotómúzeum; Budapesten Mai Manó műteremháza; Marastoni Jakab és Pécsi József emléktáblája. Nem beszélve mindazon múzeumokról, levéltárakról és könyvtárakról, ahol egy, két vagy még több fotográfus életművét őrzik; és ne feledkezzünk el a temetőkről, ahol a magyar fotográfia neves alkotói síremlékei előtt tiszteleghetünk, megemlékezve munkásságukról. Augusztus 29-én feleleveníthetjük rövid előadásokban, emléküléseken a magyar fotótörténet jeles eseményeit; fotóművészeti és fotótörténeti kiállításokat rendezhetünk; plakátokat helyezhetünk el közművelődési intézményekben és a fotográfiai szaküzletekben. Tehát számos módja van annak, hogy ezen a jeles napon általában a fotókultúrára irányítsuk a társadalom figyelmét. A MAFOSZ nyilvánosságra hozza e nap országos eseménynaptárát; publikációkkal, háttéranyagokkal látja el a helyi és országos sajtót a Magyar Fotográfia Napjának rendezvényeiről és összegyűjti mindazon dokumentációkat, amelyek összefoglalják, hol, miként emlékeztek meg augusztus 29-ről. A MAFOSZ elnöksége arra kéri a tagszervezeteket és pártoló tagokat, hogy az ország minél több pontján tervezzenek és szervezzenek különféle fotográfiai eseményeket augusztus 29-én. Az előkészületekről szóban vagy írásban adjanak tájékoztatást (legkésőbb a Fotóművészeti Nyári Egyetemen), hogy július 20-ig összeállíthassuk az országos eseménynaptárt. A MAFOSZ szívesen veszi mások csatlakozását is a nemzeti fotográfiai programhoz. A helyi kezdeményezések elküldhetők faxon: (1) 225-3786; e-mailben: gyoril@mmi.hu; vagy levélben: MAFOSZ, 1011 Budapest, Corvin tér 8.

 

“Tradíció és megújulás” Konferencia a nemzetközi szín-házi fesztiválokról 2003. november 13-16. Lingen, Németország

Európában számos nemzetközi amatőr színházi fesztivál működik, amelyek általában évente vagy kétévente kerülnek megrendezésre. Ezeknek a fesztiváloknak többnyire régi hagyományai vannak, és nagyon fontosak az amatőr színházak művészi és szervezeti fejlődésének szempontjából.

A lingeni konferencián a nemzetközi fesztiválok céljai, struktúrái, valamint speciális formái kerülnek megvitatásra.

A konferencia célja a fesztiválszervezők közötti együttműködés erősítése, a nemzetközi fesztiválok irányelveinek és a színházi produkciók válogatásához elengedhetetlen mi-nőségi kritériumoknak meghatározása, valamint egy nemzetközi fesztivál tervezetének elkészítése. A résztvevők intenzív tapasztalatcseréje által a hatékony szervezés módszerei és gyakorlata új impulzusokkal gazdagodhat.

A konferencián a következő témák szerepelnek: fesztiválok tervezése és szervezése; a csoportok kiválasztásának minőségi kritériumai; a szakmai viták formái és az előadások értékelése; fesztiválok felépítése – speciális téma és speciális célcsoport; díjak és értékelés; finanszírozási szintek és struktúra.

A konferenciára elsősorban fesztiváligazgatókat, szervezőket, az AITA/IATA országos központjainak adminisztrátorait, és európai színházi szervezeteket várnak résztvevőként.

Érkezés: 2003. november 13-án (csütörtök) 18.00-tól a Professzorok Házában. A konferencia megnyitója: 19.00 Professzorok Háza.

Elutazás: 2003. november 16. (vasárnap) 14.00 után.

A konferencia nyelve angol és német.

Szervező: AITA/IATA Európai Központja (European Centre Européen of IATA/AITA

Elnök: Norbert Radermacher (az AITA/IATA Európai Központ igazgatója)

A részvételi díj 150 EUR amely magában foglalja a szállás és a teljes ellátás költségeit is. Az utazás költségeit a résztvevőknek maguknak kell vállalniuk.

A részvételi díj átutalással fizetendő a következő címre:

IATA (European Centre)

Bank: Sparkasse Emsland, Bank kód: 266 500 01 NOLADE21EMS számlaszám: 53 000 378

2003. június 1-ig történő fizetés esetén a részvételi díj csak 140 EUR!

Jelentkezési lap: Gelencsér Tünde

AITA/IATA magyar központ

Magyar Művelődési Intézet, Corvin tér 8.

gelencsert@mmi.hu 30 / 99 70 444