Vissza

Dr. Várnai Ferenc

A Pécsi Vasutas Koncertfúvószenekar

múltjáról és jelenéről

Miként ép gyökerek nélkül nem képes növekedni, fejlődni, majd termést érlelni egy gyümölcsfa, ugyanúgy egészséges zenei gyökerekre van szüksége egy színvonala növelésére törekvő együttesnek is. Ilyen gyökerű, törekvésű és akaratú zenekarok közé tartozik a Pécsi Vasutas Koncertfúvószenekar, amelynek múltja 1945-ig nyúlik vissza. Ekkor alakította meg a tehetséges fagottista vasutas dolgozó, Bali János azt a szalonzenekart, amelyből 1947-ben kinőtt a pécsi MÁV fúvószenekar.

Karnagya az a kitűnő színházi és honvédkarmester, Várhalmi Oszkár lett, aki sokat tett éveken át Pécs zenei életének felvirágoztatásáért. Hathatós irányításával a pécsi MÁV zenekar 1948-ban országos első lett a centenáriumi fúvószenekarok versenyében. 1951 és 1954 között Enge János, a pécsi tanítóképző akkori zenetanára vezette eredményesen a zenekart.

Az 1950-es és 60-as évek fordulóján, mint akkoriban a fúvószenekarokat általában, csendes működés jellemezte. Keresztvölgyi Ádám, a muzsikusból lett karnagy tartotta a csak vasutasokból álló zenekarban, a zenészekben a lelket. Vezetésével jelentek meg 1965-ben a második, 1966-ban a harmadik Siklósi Országos Fúvószenekari Találkozón. A lelkes muzsikusok között, édesapja, a vasúti kalauz Neumayer Ferenc mellett fújta a szárnykürtöt – tizenévesen – a zenekar jelenlegi karmestere, Neumayer Károly is.

Ebben a zenekarban ismerte meg Neumayer Károly a fúvóshangszereket, és kedvelte meg a fúvószenélést. Ez volt zeneiskolája is. A Pécsi Zeneművészeti Szakiskolában Galambos János oktatta trombitára. Aztán sikerrel végezte el a Budapesti Zeneművészeti Főiskolát. Tanítani és zenekarokat vezetni hazajött szűkebb hazájába.

Baranyai fúvószenei rendezvényeken a szászvári ifjúsági fúvószenekarral jelent meg, később a pécsi zeneművészetisek zenekarával is.

A fiatal karnagy a szászvári zenekarral 1978-ban érkezett a siklósi országos találkozóra, a pécsi szakiskolások együttesével 1982-ben. Zenekaraival – vezetőként – már akkor felhívta magára a szakmabeliek figyelmét. De nem restellt beülni trombitaművészként a hajdani karnagya, Keresztvölgyi Ádám vezette Pécsi MÁV Fúvószenekarba, amikor az 1978-ban Siklóson országos minősítő hangversenyen vett részt.

A Pécsi MÁV Fúvószenekar irányítását Keresztvölgyi Ádámtól Nagy Viktor zeneiskolai tanár (ma neves operarendező) vette át. Tőle jutott a zenekar karmesteri pálcája az egykori ifjú vasutas-trombitás Neumayer Károly kezébe.

Neumayer Károly jelenleg a PTE Művészeti Kara Zenetanárképző Tagozatának rézfúvós tanszékvezető tanára. Művész-tanári diplomáját öt évvel ezelőtt a karmesterivel is kiegészítette.

A Pécsi Vasutas Koncertfúvószenekar léte és kimagasló sikerei – amelyek a következőkben kerülnek taglalásra – azt bizonyítják, hogy milyen fontosak egy zenekar történetében a múlt történései, zenei eseményei és legfőképpen meghatározó vezetőjének, karnagyának kötődése az együtteséhez.

A pécsi vasutas zenekar közel húsz év óta nevezhető – Neumayer Károllyal az élén – az ország, és talán túlzás nélkül, Európa egyik kiemelkedő amatőr koncertfúvós-zenekarának.

Sebesröptű és egyenletesen felfele ívelő zenei pályájának köszönhetően, a létszámában is gyorsan megnövekedett zenekar már 1984-ben – Neumayer Károly vezényletével – I. díjat nyert a XV. Siklósi Országos Fúvószenekari Fesztiválon, továbbá kiemelt Arany-diploma minősítést szerzett, és elnyerte a “Kiváló együttes” címet.

1985-ben összemérte felkészültségét a csehországi Ostravában a “Nagy Fúvószenekarok Versenyén”, ahol szintén első helyezést ért el. Ezt nagysikerű külföldi koncertkörutak követték – 1989-1990 – Hollandiában, Bulgáriában, Jugoszláviában és Ausztriában.

Az 1992-es év újabb sikereket hozott. A németországi Bambergben, ahol közel kétszáz európai zenekar ült a te-kintélyes szakemberekből álló zsűrik elé, kategóriájában első helyezett lett. A XIX. Siklósi Nemzetközi Fúvószene-kari Versenyen I. díjat és különdíjat szerzett. Egy év múlva, 1993-ban, Olaszországban, a Riva del Gardai Nemzetközi Versenyfesztiválon szinte minden díjat elnyert, amit egy zenekar elnyerhetett: a kötelező mű legszebb megszólaltatásáért járó különdíjat, a három kategóriában versenyző zenekarok abszolút első díját és a “legjobb karmester” díját.

1994-ben a Magyar Fúvószenei Szövetség országos minősítésén megkapta a legmagasabb, a “Nemzetközi Fesztiválzenekar” címet.

Újabb nemzetközi elismerést, 1997-ben ismét két helyen szerzett, éspedig Spanyolországban, Valenciában – Nemzetközi Fesztiválon – első helyezést, és Ausztriában a WASBE (Fúvószenészek és Fúvószenekarok Világszövetsége) Schladmingi Világkonferenciáján, ahol magyar zeneszerzők műveiből adott igen sikeres koncertet.

Itt jegyezzük meg, hogy a pécsi vasutas zenekarnak és karnagyának kiemelkedő érdeme volt és van abban, hogy felvállalta, ill. vállalja ma is új magyar és külföldi fúvósművek bemutatását, megszólaltatását. Ezt igen magas, ún. profi szinten teszi. De példát mutat régebbi korok értékes művei jó fúvószenekari átiratainak megszólaltatásával is.

Nem véletlen tehát, hogy 2001 júliusában, Hollandiában, a Világzenei Fesztiválon már kiemelt I. díjat nyert.

A zenekar történetének része az is, hogy a Magyar Rádió 1984 óta évenként felvételeket készít és sugároz műsorából. Továbbá, hogy lemezei jelentek meg, melyek igen népszerűek a fúvószenét kedvelők körében, és szívesen lép fel jótékonysági koncerteken is.

Ez évben, január 22-én, a Magyar Kultúra Napján kapta – amire igen büszke! – legújabb elismerését, a Nemzeti

Kulturális Minisztérium új művészeti díját, a Csokonai Vitéz Mihály-díjat.

Örömmel újságolták a zenekart támogató-fenntartó Pécsi Vasutas Művelődési Házban, hogy a zenekar jelenlegi létszáma közel száz tagú, nyolcvan százaléka tanuló és különböző foglalkozású fiatal, akik az idősebb muzsikusokkal együtt a zene öröméért és élmény-nyújtásáért járnak szívesen az izgalmas próbákra, és ülnek boldogan, méltán sikert remélve – itthon és külföldön – a koncertpódiumokra.