Vissza

A Magyar Művelődési Intézet Művészeti Osztálya

által összeállított szakmai hírek (Tóth Zsuzsanna)

A Soltis Lajos Színház és az alsósági Általános Iskola VI. alkalommal rendezi meg Alsóságon a Szabad Színjátszás-ért Egyesület RENDEZŐKET ÉS SZÍNJÁTSZÓKAT KÉPZŐ TÁBOR-át, 2003. július 4-12. között.

A táborba jelentkezhet mindenki, aki a 16. életévét betöltötte.

A képzés három év alatt fogja át a színháztörténet azon részét, mellyel egy felnőtt csoportot vezető személy biztos háttértudással kezdheti rendezni csapatát. Az első évben a résztvevők a színjátszás kezdeteitől Shakespeare-ig jutnak el, a következő évben a középfajú drámák, azt követően pedig az abszurdok kerülnek sorra.

Az elméleti foglalkozások délelőttönként folynak, melyen rendezők és színjátszók közösen vesznek részt. A délutáni és esti gyakorlatok során a rendezők a (választott) színjátszókkal színre viszik az általuk kiválasztott rövid darabot vagy jelenetet. Néhány este bemutatókra is sor kerül, neves amatőr csoportok és profi színházak részvételével.

A tábor munkájában képzőművészek, zenészek, fotósok is részt vesznek, az utolsó napon pedig a helyszínen az elkészült alkotások bemutatásra kerülnek.

Jelentkezni lehet: Soltis Lajos Színház – 9500 Celldömölk, Géfin L. tér 1., Tel/Fax: 06-95/521-050, vagy 06-309/863-859. E-mail: soltisszinhaz@freemail.hu Nagy Gábornál és Savanyú Gergőnél

 

 

BÁBTÁBOR

Tervezett programok: Arany János: Jóka ördöge

Etűdök Cseh Tamás, Zorán, Kern, Bródy, Presszer dalaiból

Felkészítő hétvégék: Május 3-4, május 17-18, június 14-15.

A tábor ideje alatt megrendezésre kerülő etűdök és mese dramatizálása, bábtervek, díszletek tervezése, kivitelezése.

Bábtábor: június 29. kora délutántól – július 6. kora délutánig.

A még be nem fejezett bábok elkészítése mellett, gyermekcsoport bevonásával, rendezés elmélet és gyakorlat (mese) a délelőtti és délutáni órákban. Késő délután és este a szabadon választott zenés etűdök próbája a tábor résztvevőivel.

Tanárok: Művészeti vezető Lengyel Pál – rendezés, dramaturgia; Táborvezető Miglinczi Éva – bábtervezés-kivitelezés

A tábor zárásaként délelőtt bemutatjuk a mesejátékot, esti órákban az etűdök eljátszása baráti társaságban, vendégekkel.

A tábor színhelye: Dózsakerti Közösségi Ház (Tatabánya, Dózsakert 54.) Az előkészítő hétvégéken és a tábor ideje alatt az egész ház a táborozók használatában lehet.

Szabadtéri játéklehetőség a kertben.

Szállás, étkezés: A középfokú kollégiumban, mely öt percre van a Közösségi Háztól. Reggeli, ebéd a szomszédos óvodában, vacsora elkészítése a ház konyhájában.

Részvételi díj: 25.000 Ft (két részletben is fizethető)

Információ kérhető: Miglinczi Éva, Tel.: 06-20-805-5120, 06-34-314-178, 06-34-317-202. E-mail: merleg47@freemail.hu

Keresztes Mária Tel.: 06-34-487-287, 06-34-383-998

E-mail: keresztesm@kemkoszi.hu

 

ORSZÁGOS DIÁKSZÍNJÁTSZÓ TÁBOR

2003. július 14-20. Feldebrő

Régi hagyományokat szeretnénk folytatni az országos diák-színjátszó tábor megrendezésével. A tábor idejére összeálló csoportokban az ország minden részéről érkező diákszínjátszókkal egy-egy rendező dolgozik, hogy a hét végére összeálljon egy előadás. Az idén minden csoport munkáját egy kézműves és egy kreatív zene tanár is segíti. Az intenzív játék eredményeként gyakran születnek izgalmas meg-oldások, újítások. Természetesen a színjátszás mellett lesz tábortűz, különböző sportprogramok, vetélkedők, éjszakai fürdőzés az egerszalóki termál fürdőben, na és persze sok meglepetés…

A csoportok munkáját irányítják: Kulcsár Vajda Enikő mozgásszínész, Kovács Áron kreatív zene, Perényi Balázs rendező, Mészáros Szofia kézműves (bábok, maszkok, kel-lékek). Szabadidős programfelelős: Telegdy Balázs és Völgyesi Károly.

Időpont: 2003. július 14-20. Helyszín: Feldebrő (Mátra), Debrő vendégház.

Költségek: 20.000 Ft (szállás, étkezés, programok)

Kapcsolat/jelentkezés: 06-20-590-6931(Telegdy Balázs)

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2003. JÚNIUS 20.

 

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola 2003 őszén tanító- és óvónőjelöltek, valamint középiskolai diákok részére megrendezi a XVII. Benedek Elek Országos Mesemondó Versenyt.

Minden testvérintézményből két-két nappali, illetve levelező tagozatos hallgató nevezését várjuk május 20-ig.

A verseny első fordulójában a versenyzők egy, bármely gyűjteményből származó, szabadon választott népmesét mondanak el. Javasoljuk, hogy lehetőleg Benedek Elektől vagy saját vidékük mesekincséből válogassanak. A mesemondó versenyre ajánlott válogatott mesebibliográfia lapunk 37-40. oldalán található.

A zsűri kijelölése alapján, a második fordulóban, a Benedek Elek-díjra esélyes versenyzők a kötelezően választható mesékből az általuk kiválasztott egy mesét mesélik el.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a versenyen a meséket az írott szöveg használata nélkül kell előadni!

Minden versenyző oklevelet és könyvjutalmat kap. A legjobbak elnyerik a főiskolánk által alapított Benedek Elek-díjat.

A verseny várható időpontja 2003. november 3-4,

a részvételi díj összege 3.500,-Ft.

Jelentkezni lehet: Apor Vilmos Katolikus Főiskola Drámapedagógiai Tanszék 2072 Zsámbék, Tichy tér 3.

Tel.: 23/565-551, fax: 23/565-555, e-mail: vtuba@avkf.hu

e-mail: tothzs@mmi.hu

 

Kazincbarcika város Önkormányzata, Borsod-Abaúj-Zemplén megye Önkormányzata, a kazincbarcikai Egressy Béni Művelődési Központ, a Magyar Színjátékos Szövetség, a Magyar Művelődési Intézet és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 17. alkalommal hirdeti meg az ifj. Horváth István Nemzetközi Színjátszó Fesztivált Kazincbarcikán, 2004. június 30. szerdától július 4. vasárnapig.

Az új évezred második ifjabb Horváth István Nemzetközi Színjátszó Fesztiválját hirdetjük meg – s reméljük, hogy az előző évszázadban elért nagy sikereket továbbra is meg-megújítják majd a mindig fiatalszívű színjátszók. A Szervezőbizottság a Magyar Színjátékos Szövetség állásfoglalását magáénak vallva, a fesztivált a hazai nem-hivatásos színjátszás “reprezentatív” találkozójának tekinti, amely ugyanakkor nyitott a külföldi, akár fesztiválsikereket elért színjátszó csoportok számára is.

A 2004. évi fesztiválra tehát a hazai és határokon túli magyar nyelvű, valamint külföldi felnőtt amatőr színjátszó együttesek jelentkezését várjuk. Országos vagy regionális egyesületek is javasolhatnak tagjaik közül egy-három előadást/együttest. Nevezhető bármilyen stílusú és műfajú produkció, amelynek időtartama lehetőleg nem haladja meg a 90 percet, s amelynek szereplői és technikai segítői együttesen nem haladják meg a 15 főt. A nevezéshez kérjük mellékelni valamely országos hírű színházi vagy közművelődési szakember támogatását.

A fesztivál Szervezőbizottsága ismét előzsűrit kér fel arra, hogy a nevezett előadásokat nézze meg, és a találkozó hagyományait figyelembe véve döntsön meghívásukról. Összesen 8-12 magyar előadás hívható meg. A válogatást végző szakember előzetesen nem nevezett produkciót is meghívhat.

A nevezéseket 2003. október 15-e és 2004. március 15-e között juttassák el a Magyar Művelődési Intézetbe (1011 Bp., Corvin tér 8.). Az előzsűrizésre 2003. november 1. után folyamatosan kerül sor 2004. április 30-ig. Döntés a meghívásokról május első hetében várható.

A nevezéshez kérjük csatolni az előadás részletes színlapját, technikai igényeit, és lehetőség szerint három időpontot, amikor a válogató a produkciót megtekintheti. Örömmel vesszük, ha videofelvételt, fényképeket és újságcikkeket csatolnak a jelentkezéshez.

A fesztivál szervezői a meghívott együtteseknek szállást (kollégium), étkezést (napi háromszori) és próbalehetőséget, valamint a fesztivál kísérő rendezvényeibe való be-kapcsolódás lehetőségét biztosítják. A Kazincbarcikára való utazás és a szállítás költségeit a résztvevő együttesnek kell állnia. A száznál kevesebb nézőt befogadó térben a meghívott együttesnek két előadást kell tartania.

Budapest-Kazincbarcika, 2003. március 25.

A Szervezőbizottság

 

TEST & TÁNC MŰHELY MIN TANAKA vezetésével,

asszisztensek: Shiho Ishihara és Yasunari Tamai

Palics, 2003. június 30-július 6.

Min Tanaka 1945-ben született Tokióban. A Tánc Forrásai a Földön, a Tokason Butho Együttes és a Hon-Mura projekt Organikus Farm igazgatója. 1978-ban hozta létre a Test-Időjárás-Laboratóriumot (Body Weather Laboratory).

A test, amely a tájat méri, a test, mely az időjárással érintkezik, a test, amint végigcsókolja a tőzeghalmokat, a test: szerelem-halál viszonyban minden napunkkal. Számomra a tánc a kétségbeesés és a bátorság szimbóluma."

“Ez a műhely nem csak táncosok számára áll nyitva, hanem mindazokat is várja, akik elszántak önmagunk állításainak vizsgálatára, testükön keresztül, különböző környezetben. A Test nem befejezett valóság. Folyton változik, mint az idôjárás."

Helyszín: A Szabadka (Vajdaság) mellett fekvő Palics fürdőtől 3 km-re, az erdőben, egy tőzegtónál.

Időpont: 2003. június 30. és július 6. között, 7 napos intenzív kurzus.

Részvételi díj: magyar jelentkezőknek – jelentős kedvezménnyel – 38.000 Ft.

Szállás: a Palics melletti fenyőerdőben található Etno Camp-ben. A sátorhely, melegvíz, áram, mellékhelyiség biztosítva, a sátorozáshoz szükséges egyéb felszerelésről a résztvevőknek kell gondoskodni.

Étkezés reggel, délben, este, igény szerint vegetariánus menü, melynek ára a résztvételi díjban benne van. Személyi biztosítás kötelezô.

Gyakorlati tájékoztató: június 29-én reggel 9-tôl este 6 óráig a YuFest Cafféban, Szabadka fôterén, a Népszínház épületében fogadjuk a résztvevôket.

Jelentkezés: Döbrei Dénesnél, a ddebrei@yahoo.fr email címen, május 25-ig.

A levél mellé kérünk rövid önéletrajzot is mellékelni.

A résztvevôket június 3-ig értesítjük. További információk szintén a ddebrei@yahoo.fr címen kérhetôek.

A kurzus elmúlt éveiről információk a www.bwl.jonapot.hu weboldalon találhatók.

(A MASZK Egyesülettől kapott híranyag)