Vissza

MAGYAR ÁDÁM

KÖZÖSSÉGI RÁDIÓS KÉPZÉS A CIVILRÁDIÓBAN

Október végén a Magyar Művelődési Intézetben képzést tartott a Civil Rádió, amelyre fogyatékkal élőket és kortárssegítő fiatalokat vártunk. A képzés célja az volt, hogy a médiumokban ritkán megjelenő, és akkor is csak passzív szereplőként bemutatott emberek is aktív alakítói lehessenek a róluk szóló műsoroknak, és esetleg műsorkészítőként is csatlakozzanak valamelyik közösségi médiához. Meghívtunk különféle fogyatékkal élőket, valamint olyan fiatalokat, akik kortárssegítőként dolgozva saját példájukkal és személyes erejükkel próbálnak társaikon segíteni. Ezeknek a résztvevőknek a felkészítésével és bátorításával elérhetjük, hogy utóbb, ők maguk tudják formálni azt a képet, amely róluk jelenik meg, s ha lehet, ne ők legyenek eszközei a médiumoknak, inkább ők igyekezzenek saját céljaikhoz eszközként felhasználni a médiát.

A képzésen körülbelül 15 fő vett részt. A résztvevők megismerkedtek a közösségi rádiózás alapjaival, továbbá gyakorlati példákon keresztül elsajátíthatták a riport- és interjúkészítés, a tudósítás, a hírírás és hírolvasás alapjait,

és a rádiós viselkedés alapvető normáit. Rövid elméleti bevezetők után, amelyben a fenti témákat érintettük, gyakorlati munkákat végeztek: egy általuk választott témában készítettek rádiós műsort. Volt, aki az utcán készített interjút, tudósítást, de olyanok is voltak, akik kerekasztal-beszélgetést készítettek egy konkrét, fiatalokat érintő témában. Talán a legérdekesebb elkészült műsor volt, amikor két vak résztvevő egy felvevő minidiszkkel a közeli presszóba ment, folyamatosan tudósítva – mintegy belülről közvetítve –, mi történik velük. A felvételeket meghallgatva megtapasztalhattuk a pincérnő, a vendégek és a járókelők segítőkészségét, viszonyulását a nem látó vendégekhez. A két vak lányt két látó fiatalember követte, és párhuzamosan ők is közvetítették – kívülnézetből –, amit láttak.

Összességében a képzés eredményes volt: több résztvevő jelezte, hogy esetleg folytatná a rádiós munkát a Civil Rádió keretein belül, az elkészült műsorokat pedig bemutattuk.