ReMeK-e-hírlevél
9. évf., 2014/9. szám                                ISSN: 1842-7448
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
A romániai magyar könyvtárosok elektronikus hírlevele

Megjelenik havonta
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********

Amennyiben a hirlevel az ekezetes betuk miatt nem olvashato, kerjuk, jelezzek a bakai.magdolna@gmail.com cimen.

TARTALOM

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK
-- Klasszikusok számokban
-- Szigorúbb adatvédelmi gyakorlat lesz érvényes a könyvtárakra is
PÁLYÁZATOK
-- Alkotói támogatás határon túli magyar írók, költők, irodalmárok számára
-- Pályázati kiírás irodalmi és ismeretterjesztő rendezvények támogatására
KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK
-- A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
-- A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
-- Nyitott könyvek éjszakája Székelyudvarhelyen
-- Tékaforgatag – fordításokkal a főszerepben
-- Társaik is segítették a pótérettségizőket
-- Gyermekrajzokból nyílt kiállítás a Szatmár Megyei Könyvtárban
-- Library 2.014 konferencia magyarul
-- Ritkaságok a Babits-hagyatékból
KITEKINTŐ
-- Admont - a világ legnagyobb kolostorkönyvtára
-- Debrecen, a virágváros
-- 10 könyvtár a Google Street View-ban
HAZAI
-- Életképes könyvtárakért – az RMKE idei vándorgyűlése
-- Nyolcezer darabos könyvadomány
-- Olvasótábor Uzonkafürdőn
ÉVFORDULÓK, MEGEMLÉKEZÉSEK
-- Zalán Tibor 60 – születésnapi Vers a víz fölött
-- Kölcsey Ferencre emlékeztek Nagykárolyban
VÉLEMÉNY
-- Ahol a könyvek - és a látogatók - jól érzik magukat
-- Kutyának se kell?
ELHALÁLOZÁS
-- Elhunyt Bura László nyelvész, néprajzkutató, helytörténész
DÍJAK
-- Külhoni Magyarságért díj a csernátoni Haszmann Pál Múzeumnak
MOZAIK
-- Mit merít a könyvtáros a könyvekből?
-- Hogyan olvasunk 2030-ban?
-- 700 ember 30 órán át fog felolvasni a google plus-on
– Beyoncé verset írt!
-- Szexi fotók a testverselőről


HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK

-- Klasszikusok számokban
Kíváncsi vagy, hány szóból áll a Háború és béke? Melyik Bradbury-történetet tudod elolvasni kevesebb mint harminc perc alatt? Melyik Jane Austen leghosszabb és legrövidebb könyve? Akkor érdemes végignézned a Bookpatrol infografikáját. A teljes ábra itt tekinthető meg: http://bookpatrol.net/words-words-words-words-a-look-at-books-and-word-counts/
Forrás: http://konyves.blog.hu/2014/08/25/szamok_228


-- Szigorúbb adatvédelmi gyakorlat lesz érvényes a könyvtárakra is
A legtöbb vállalat nem készült még fel az Európai Unió új, jövő évben életbe lépő adatvédelmi szabályozására, pedig a büntetés mértéke kellően elrettentő.
Az Európai Unióban a személyes adatok védelméről jelenleg egy 1995-ös szabályozás gondoskodik, amelyet hamarosan felvált az új adatvédelmi irányelv, aminek egyik célja, hogy növelje az informatikai szolgáltatókkal szembeni bizalmat mind a végfelhasználók, mind a vállalatok körében.
Az új irányelv megosztja az adatvédelmi incidensekért és jogszabályszegésekért való felelősséget az adatot birtokoló vállalat és az adatot őrző felhőszolgáltató között, emellett pedig már nem csupán az európai szolgáltatókra vonatkozik, de azokra a tengerentúli vállalatokra is, amelyek európai uniós állampolgárok adatait kezelik. (MMOnline)
Petrányi-Széll András, a Blancco magyarországi képviselője a KIT-nek elmondta: az új szabályozás vonatkozni fog minden magyarországi szervezetre, mint ahogyan a mostani Infotörvény is vonatkozik rájuk. Természetesen a kisebb szervezeteknek nem kell majd számolniuk ugyanolyan jogkövetkezményekkel, mint egy Google-nak vagy Facebook-nak, és nyilván az ellenőrzésük is sokkal kevésbé valószínű. De bárki, aki adatokat kezel, annak szabályokat kell betartania -- így ha egy könyvtár kezeli az olvasók lakcímét, nevét, email-címét, esetleg személyi számát, akkor neki is.
Forrás: http://www.kithirlevel.hu/#a17339


PÁLYÁZATOK

-- Alkotói támogatás határon túli magyar írók, költők, irodalmárok számára
A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Szépirodalom és Ismeretterjesztés Kollégiuma Magyarország határain túli magyar írók, költők, irodalmárok számára szépirodalmi, műfordítói, kritikai alkotó munkájuk megvalósítását támogatja. A 10 hónapra szóló alkotói támogatás lehetőséget kíván nyújtani a határon túli magyar íróknak, költőknek, irodalmároknak a pályakezdéshez, illetőleg kedvező feltételeket kíván teremteni – korosztálytól függetlenül – a magas színvonalú alkotó tevékenységhez.
Pályázók köre: határon túli írók, költők, irodalmárok, mint magánszemélyek, akik a pályázat alapját képező törvényben előírtaknak megfelelnek.
Pályázni csak új, pontos műfaji (tartalmi) célt megjelölő magyar nyelvű irodalmi és irodalmi értekező prózai mű létrehozására lehet az alábbi kategóriákban: 1. Székely János alkotói támogatás – költői és drámaírói alkotómunka támogatására. 2. Gion Nándor alkotói támogatás - prózaírói alkotómunka támogatására. 3. Schöpflin Aladár alkotói támogatás – kritikai alkotómunka támogatására, a határon túli magyar kritikusok részére egy évtizednél nem régebben megjelent határon túli magyar irodalmi művek értékelésére. 4. Benedek Elek alkotói támogatás – ifjúsági regény-, mese-, bábjáték- és gyermekszíndarab-írói alkotómunkára. 5. Franyó Zoltán alkotói támogatás – műfordítói alkotómunkára; műfordítások a szomszédos országok kortárs szépirodalmi műveiből (pályázni csak teljes mű lefordításával lehet).
Egy pályázó több pályázatot is benyújthat. A támogatás legfeljebb három alkalommal - azaz három különböző kategóriában - nyerhető el. Ugyanazon személy egy évben csak egy kategóriában részesülhet ezen támogatásban.
Pályázatot benyújtani az NKA portálján keresztül 2014. szeptember 22-én éjfélig lehet.
További információk itt: http://www.nka.hu/palyaztatas/aktualis_palyazati_felhivasok/szepirodalom-ismeretterjesztes_140922


-- Pályázati kiírás irodalmi és ismeretterjesztő rendezvények támogatására
Az NKA Szépirodalom és Ismeretterjesztés Kollégiuma magas színvonalú, hagyományt indító, valamint többéves hagyománnyal rendelkező irodalmi és ismeretterjesztő rendezvények – szakmai táborok, fesztiválok, konferenciák, író–olvasó találkozók, olvasás-népszerűsítési programok – megvalósulását kívánja támogatni. A kollégium saját hatáskörében a szakmai program (konferencia, előadás, szimpózium stb.) anyagát tartalmazó kísérőkiadványok megjelentetését is támogatni kívánja, amelyek kereskedelmi forgalomba nem kerülnek.
Ezen altémában pályázni lehet irodalmi és ismeretterjesztő: programra/rendezvényre, programsorra (amennyiben tematikailag összefüggő rendezvényekről van szó), programra/rendezvényre/programsorra és kísérő kiadványa megjelentetésére.
Egy pályázó fenti kategóriákban több pályázatot is benyújthat, külön-külön pályázati adatlapon.
Pályázatot benyújtani az NKA portálján keresztül 2014. szeptember 22-én éjfélig lehet.
Részletes kiírás: http://www.nka.hu/palyaztatas/aktualis_palyazati_felhivasok/szepirodalom-ismeretterjesztes_140922


KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK

-- A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
Termékeny őszi kulturális kínálat
Gazdag programkínálattal jelentkezik szeptemberben a Bod Péter Megyei Könyvtár. A pulzArt kortárs összművészeti fesztivál keretében a kortárs magyar és román irodalom rangos íróival találkozhat a közönség. Szeptember végén Dsida Jenő és Radnóti Miklós költészete lesz terítéken, ugyanekkor háromnapos vándorkonferencia épül a népmese köré, valamint Gárdonyi Géza életét bemutató vándorkiállításnak is otthont ad az intézmény.
– A pulzArt fesztivál irodalmi rendezvényeinek zömében szervezőként jelen vagyunk. Olyan vendégeinek lesznek, mint Kukorelly Endre, Tompa Andrea, és György Attila is itt lesz a Tein Teaházban – tájékoztatott Szonda Szabolcs. Az intézményvezető az elmúlt bő négy év során többször meghívta Sepsiszentgyörgyre Mircea Cărtărescut, aki a legismertebb kortárs román írók egyike. Eddig elfoglaltságai miatt nem sikerült ellátogatnia Háromszékre, de most végre megvalósul a találkozás. Emellett Doina Ruşti is bemutatkozik, akinek Zogru című könyve nemrég jelent meg magyar nyelven.
Szeptember 24–27. között szervezik meg közösen a Magyar Olvasástársasággal a Népmese Napi vándorkonferencia 10. kiadását, amelyet minden évben a magyar nyelvterület más helyszínén tartanak. Idén a jubileuminak is nevezhető esemény Háromszékre érkezik, a programok Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Csernátonban, illetve Kisbaconban zajlanak majd. Az Olvasástársaság részéről előadók, mesemondók, könyvtárosok érkeznek, de Erdélyből és a megyéből is lesznek bekapcsolódók. Az előadások mellett műhelytevékenységeket is szerveznek, a felnőtteknek a Teinben mesekocsmát rendeznek be, valamint erdővidéki kirándulás is gazdagítja a programot. Szonda Szabolcs szerint a fő cél azonban az, hogy nem egy elvont, csak a szakma számára érdekes rendezvényt szervezzenek, hanem olyant, amely hasznos gyakorlati információt nyújt arról, hogy a mese, főként a népmese miként tud megjelenni a hétköznapokban, hogyan lehet azt „alkalmazni és használni”.
A csernátoni Haszmann Pál Közművelődési Egyesülettel közösen szervezik meg idén is a Sebő együttes, illetve Jordán Tamás és Fűzfa Balázs előadássorozatát, amelynek középpontjában most Dsida és Radnóti költészete lesz. Az idei erdélyi turné során Háromszéken, szeptember 25-én Baróton, Csernátonban és Sepsiszentgyörgyön lehet megtekinteni az előadást. Szeptember közepén a magyarországi Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi fiókjával közösen hozzák el a könyvtárba a Petőfi Irodalmi Múzeum Gárdonyi Géza-vándorkiállítását, a tervek szerint másfél hónapig lesz látogatható a tárlat.
Forrás: http://www.hirmondo.ro/web/index.php/megyehaza/58644-Termkeny-szi-knlat.html
Személyiségek, ha kerestetnek…
Ahhoz kétség nem fér, hogy nagy feladatra vállalkozott Demeter Lajos, a Bod Péter Megyei Könyvtár munkatársa, amikor hozzálátott munkájához, Sepsiszentgyörgy jeles embereinek felkutatásához, az anyag feldolgozásához, rendszerezéséhez, megírásához.
Kétségtelen, hogy 2013 végén megjelent könyve, a Sepsiszentgyörgy személyiségei (A–J) olyan alkotás, amely nem csupán névtárként, lexikonként kiemelkedő jelentőségű, hanem napi olvasmányként is roppant szórakoztató, tanulságos, mert kidomborodik belőle az 550 évvel ezelőtt mezővárossá nyilvánított település szellemi, társadalmi, politikai, gazdasági múltja, amelyet el- és kitörölni immár nem lehet, ennek a kiadványnak köszönhetően sem.
A munka nagyságrendjét jelzi, hogy A-tól J-ig terjedően közel négyszáz szócikk foglalkozik a megjelölt személyek életével, munkásságával, feltárva ugyanakkor számos olyan, velük kapcsolatos eseményt, amely rávilágít egy-egy korszak jellemzőire, gondolkodásmódjára, a városhoz kötődő számos mozzanatra. A kötetben szerepelnek a szépirodalom, a képzőművészet, a zene, a színház jeles képviselői, a tudományok elhivatott művelői, kiváló sportolók, külföldi egyetemek valamikori végzettjei, újságírók, szerkesztők, a helyi közélet alakítói, a város egykori és jelenlegi díszpolgárai, országgyűlési képviselők, az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc tisztjei. Szerepelnek olyanok is, akik elhagyva szülővárosukat, máshol futottak be elismerésre méltó pályát, öregbítve szülővárosuk hírnevét.
Nagy előnyére szolgál az összeállításnak, s egyben az olvasó kíváncsiságát is jobban felkelti, hogy nem szab szigorú határokat a szócikkek terjedelmét illetően.
Forrás és teljes cikk itt: http://www.3szek.ro/load/cikk/73264/szemelyisegek_ha_kerestetnek%E2%80%A6


-- A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
Felkészülés a különböző felhaszálói célcsoportok olvasásfejlesztésére - szakmai tréning
2014. augusztus 28-30. között szakmai továbbképzésen és tréningen vettek részt a Kájoni János Megyei könyvtár munkatársai. A tanfolyam az OSZK Könyvtári Intézetének akkreditált képzése, amelynek célja, hogy a résztvevők megismerjék azokat a módszereket, amelyek különböző csoportok olvasásfejlesztésére irányulnak, s alkalmassá váljanak egyének, illetve kisebb közösségek körében ezek alkalmazására. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósult képzés a budapesti Könyvtári Intézet szakemberei, Péterfi Rita, a Pest Megyei Könyvtár munkatársa és Vidra Szabó Ferenc pszicho-dráma szakértő irányításával zajlott.
A képzés során külön hangsúlyt kapott a gyerekekkel, a különféle hátrányokkal küzdő felnőttekkel, különös tekintettel a cigányokkal való foglalkozás sajátosságainak bemutatása. Sor került a nemzetközi téren már bevált olvasásfejlesztési programok, valamint a Magyarországon működő projektek megismerésére is. A képzés gyakorlatorientált volt, az elsajátított módszerek problémamegoldó csoportmunka keretében kerültek kipróbálásra.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/154/felkeszules-a-kulonbozo-felhasznaloi-celcsoportok-olvasasfejlesztesere--szakmai-trening


-- Nyitott könyvek éjszakája Székelyudvarhelyen
A 2007-ben Székelyudvarhelyen indított rendezvényre az olvasás és a filmek szerelmeseit augusztus 15-én, pénteken 19 órától várták. A programok nem csak a felnőtteknek, de gyermekeknek és ifjaknak is szóltak. A könyvtár épületében 19 és 23 óra 30 perc között várták a könyvbarátokat és nemcsak őket. Az olvasóban és a kölcsönzőben minden résztvevőt megjutalmaztak.
19 órától kvízzel és rejtvényekkel birkózhattak meg az érdeklődők, 20 órától P. Buzogány Árpád: Ötven lóerős pálinka című anekdota-gyűjteményét mutatták be, illetve tréfás történeteket mesélt a szerző a látvány- és hangzóanyag teremben, ahol egyébként folyamatos filmvetítés is volt 20 óra 30 perctől. A könyvtár belső udvarán 20 óra 30 perctől Simó Annamária előadóestjét hallgathatták meg az érdeklődők, amelynek címe Gyerekdalok gitárral.
A Grazioso Quartett vonosnégyes 21 óra 30 perctől koncertezett, majd a '80-as és '90-es évek slágereit Simó Annamária idézte fel. Éjfél előtt fél órával hajnalig tartó némafilmvetítés indult a könyvtár udvarán.
Éjszaka a könyvtárban címmel gyertyafényes könyvtárlátogatást is vállaltak a könyvtárosok, amelyre előzetesen be kellett jelentkezni, ugyanakkor a Nyitott könyvek éjszakája egyben a megbocsájtások éjszakája is volt, hisz az ekkor visszavitt könyvekre nem számítottak büntetést.
A rendezvény hangulatát tükröző fényképek megtekinthetők a könyvtár facebook-profilján: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1543057559246458&set=pcb.1543057742579773&type=1&theater
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=813800428670139&set=a.813800198670162.1073741843.100001205687648&type=1&theater
https://www.facebook.com/Biblioudv/photos/pcb.709994192371493/709994105704835/?type=1&theater
Forrás: http://uh.ro/kultura/alter/18629-ejszaka-is-nyit-a-konyvtar


-- Tékaforgatag – fordításokkal a főszerepben
2014. augusztus 28–30. között a marosvásárhelyi Teleki–Bolyai Könyvtár (Teleki Téka) ismét megszervezte a Történelmi Könyvek Vásárát az intézmény barokk udvarán. Az idei Tékaforgatag újdonságai közé tartozott, hogy a vásárt kibővítették tematikus beszélgetésekkel és a kiadók történelmi tárgyú újdonságainak könyvbemutatóival is. Hosszú távon az az elképzelés, hogy a „tékás” könyvvásár a történelmi-társadalomtörténeti erdélyi kiadványok éves bemutatkozó fóruma legyen. Egyaránt szól tehát ez a könyvvásár a történelem, helytörténet iránt érdeklődő tudatos vásárhelyi polgárnak, illetve a vájtfülű kutatónak, közös dolgaink éves szemléje szeretne lenni, de ugyanakkor híd, a magyar nyelvű kutatások, eredmények bemutatása a román történészszakma irányába.
A tematikus beszélgetések vezérfonala volt az idei könyvvásáron a fordítások szerepe egymás történeteinek megismerésében, illetve annak a gondolatnak a végigkövetése, hogy a történelmi tárgyú regények és tudományos szakmunkák fordítása milyen mértékben tud hozzájárulni egymás történeteinek megértéséhez és elfogadásához.
Augusztus 28-án este a kolozsvári Kriterion szerkesztőivel együtt beszélgettek a Bánffy Erdély-trilógiájának fordítóival arról, hogy milyen szerepét látják ők a trilógia bemutatásának, hogyan reagáltak a különböző célközönségek erre az Erdély-történetre. A beszélgetés meghallgatásához szinkrontolmácsolást is biztosíttak. Augusztus 29-én az erdélyi szász történet közvetítéséről beszéltek Eginald Schlattnerrel és kiadójával, a kolozsvári Koinónia képviselőivel.
Az augusztus 30-a esti szakmai beszélgetésen – amelyhez szintén biztosítottak fordítást a szervezők – az erdélyi kiadók történelmi tárgyú, kisebbségtörténeti szakkiadványairól, az elmúlt 15 év stratégiáiról, irányvonalairól és eredményeiről beszélgettek a főbb erdélyi magyar kiadókkal. Ennek a beszélgetésnek a célközönsége főként a magyar és román történészszakma (diákok, kutatók, tanárok) volt, akiknek kutatásaihoz elengedhetetlen az eddigi eredmények ismerete.
Forrás: http://forgatag.ro/hirek/tekaforgatag-forditasokkal-a-foszerepben


-- Társaik is segítették a pótérettségizőket
A Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban befejeződött román nyelvből és irodalomból a felkészülés a pótérettségire. A könyvtárban harmadik éve szerveznek felkészítőt azoknak a fiataloknak, akiknek nem sikerült a román érettségi vizsgájuk.
„Az év újdonsága, hogy az első találkozásra meghívtunk néhány olyan magyar anyanyelvű diákot, akik 9-es körüli jegyet kaptak az idei román érettségin. Arra gondoltunk, hogy ők, akik közvetlen érintettek, meggyőzőbben tudnak társaikra hatni tanácsaikkal, egyéni tanulási módszereikkel.
Azt tapasztaltam, hogy a diákok sorstársként kezelik egymást, és egyáltalán nem közömbösek egymás problémái iránt, mivel a felkérésünkre pozitívan reagáltak. Talán mi, felnőttek nem is vagyunk képesek igazán átérezni az ő helyzetüket, amely egy nagyon nehéz és sorsdöntőnek számító időszak” - mondta Csergő Aliz programfelelős.
Az idén 46 diák vett részt a heti két alkalommal sorra kerülő felkészítőn. A program közvetlen hangulatban zajlott, interaktív volt, a diákok bátran bekapcsolódtak az órákba.
Forrás: http://szekelyhon.ro/aktualis/gyergyoszek/tarsaik-is-segitettek-a-poterettsegizoket


-- Gyermekrajzokból nyílt kiállítás a Szatmár Megyei Könyvtárban
A Szatmár Megyei Könyvtár multimédia-termének előterében 2014. augusztus 27-én nyitották meg azt a kiállítást, amelyet a borválaszúti helyi könyvtár által szervezett foglalkozásokon a neves képzőművész, Dan Marius Cosma vezetésével alkottak a helyi gyermekek. Elsősorban tájképeket festettek májusban és júniusban, most pedig kiállítás nyílt a kicsik legjobb alkotásaiból.
A tárlat számos szállal kötődik a könyvtárhoz, a kiállítás, illetve annak anyaga és alkotói révén. Az Irex Alapítvány és az országos Biblionet Program finanszírozásával jött létre ugyanis a kicsiny képzőművészek alkotó köre a borválaszúti könyvtárban. A kiállításmegnyitón természetesen részt vettek a kicsi művészek, de ott volt Dan Marius Cosma is, aki az elmúlt hónapokban biztatta és tanította a gyerekeket. A tárlat szeptember 12-ig lesz látogatható.
Forrás: http://www.szatmar.ro/Gyermekrajzokbol_nyilt_kiallitas_a_Szatmar_Megyei_Konyvtarban/hirek/67256


-- Library 2.014 konferencia magyarul
A tavalyi évhez hasonlóan idén létrejöhet 2014. október 8–9. között a Library 2.014 nemzetközi konferencia (http://www.library20.com/2014) magyar nyelvű szekciója. A konferencia főszervezője, Steve Hargadon Koltay Tibort bízta meg a szekció megszervezésével és lebonyolításával. A magyar nyelvű szekció a Pécsi Tudományegyetem Könyvtártudományi Intézetének és a Szent István Egyetem Informatikai és Könyvtártudományi Tanszékének kezdeményezésére jött létre 2013-ban.
A konferenciára jelentkezhetnek könyvtárakban és más kulturális intézményekben dolgozó szakemberek, informatikus könyvtáros hallgatók és oktatók, akiknek mondanivalójuk van a tág értelemben vett modern könyvtárról. A mondanivaló mellett szükség lesz internet-összeköttetésre, mikrofonra és web-kamerára.
Aki rögzítésre kerülő, online előadást kíván tartani, jelentkezési lapot kell kitöltenie (részben angol nyelven) és elküldenie a koltay.tibor@abpk.szie.hu címre. Az előadások időtartama 20 perc. Jelentkezési határidő: 2014. szeptember 7.
Forrás: Koltay Tibor, IFLA-HUN levelezési lista


-- Ritkaságok a Babits-hagyatékból
A Budavári Önkormányzat szervezésében 12. alkalommal megrendezésre kerülő „Magyar Nyelv és Magyar Könyv Ünnepe” rendezvénysorozat központi témája idén az I. világháború irodalma. Az Országos Széchényi Könyvtár évek óta csatlakozik a programsorozathoz, ennek keretében idén a Babits Mihály alkotóműhelyéből ránk maradt gazdag hagyatékból nyújt ízelítőt a nagyközönség számára, kiállítás és tárlatvezetések formájában.
Kiemelt szerepet kapnak a költő háborúellenes, antimilitarista versei, de a versek mellett átfogó képet nyújt a Babits-család életéről az az egyedülálló – jórészt még publikálatlan – fényképgyűjtemény, amely Török Sophie és Babits Ildikó hagyatékából maradt fenn. A tárlatot színesíti az a röntgenlemez-kollekció, amely a költő és felesége hangját őrizte meg. A Babits Mihály budapesti lakásait bemutató dokumentumok a családi otthon intimebb miliőjébe engednek bepillantást, egyben a költői, írói alkotás színtereiként arról üzennek, amiről az itt született halhatatlan művek: amikor fegyverek dörögnek, akkor sem hallgatnak a múzsák…
A kiállítás megtekinthető 2014. szeptember 5–27. között, keddtől szombatig 10–18 óra között, a 6. szinti Corvina kiállítóteremben. A belépés a Magyar Nyelv és Magyar Könyv Ünnepe alkalmából, 2014. szeptember 5-én és 6-án ingyenes.
Forrás: http://www.oszk.hu/kiallitasok/ritkasagok-babits-hagyatekbol


KITEKINTŐ

-- Admont - a világ legnagyobb kolostorkönyvtára
Az ausztriai Admont bencés kolostorkönyvtára 70 méter hosszával a legnagyobb a világon. Hagyomány, innováció és kommunikáció a könyvtár és múzeum szlogenje. A 2003-ben megnyitott múzeum ennek megfelelően meghökkentően modern videóinstallációval és a legfiatalabbak ízlésének is megfelelő módon mutatja be a bencés rend történetét, valamint modern művészeti, művészettörténeti és természettudományi kiállításait.
A későbarokk, a könyvek témáinak megfelelő allegóriákat ábrázoló mennyezetfreskókkal díszített könyvtárterem 77 ezer kötetnek ad otthont. (Az Admonti Biblia azonban már nem itt, hanem az osztrák nemzeti könyvtárban található.)
Forrás: http://www.kithirlevel.hu/#a17338


-- Debrecen, a virágváros
Miniatűr virágok - virágos bélyegek címmel rendeztek kiállítást 2014. augusztus 6-30. között a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtárban. A tárlaton számtalan virágmotívumot csodálhattak meg az érdeklődők, nem csak magyar, hanem guatemalai, román vagy éppen barbadosi kiadású bélyegeken.
A virágkarneváli események egyik kisebb, de fontos kísérőrendezvényének nevezte a kiállítást Halász János. A Magyar Művészeti Akadémia felügyelő testületének elnöke úgy fogalmazott: Debrecen ezekben a napokban virágvárossá válik, így érthető, ha a könyvtárosok is virágmotívumokat bemutató színpompás kiállítást szerveztek a virágkarnevál idejére.
- Debrecen ilyenkor virágváros és a debrecenieknek – kis túlzással – ilyenkor mindenről a virág jut eszébe. Így aztán nem csoda, ha a könyvtáros kollégák is a virágkarneválra gondolva olyan programot, kiállítást szerveztek más kollégákkal, a bélyeggyűjtő egyesülettel, a Postamúzeummal vagy a Bélyegmúzeum segítségével, ami kapcsolódik a virágkarneválhoz – mondta Halász János.
Forrás: http://www.dehir.hu/kultura/viragos-belyegek-barbadosrol-es-guatemalabol-is-a-meliuszban/2014/08/19/


-- 10 könyvtár a Google Street View-ban
Otthon, saját karosszékünkben maradva, az internet segítségével, tíz olyan távoli könyvtárban nézhetünk körül, ahová behívták a Google-t: http://ebookfriendly.com/10-libraries-to-visit-with-google-street-view/
Forrás: http://www.kithirlevel.hu/#a17351


HAZAI

-- Életképes könyvtárakért – az RMKE idei vándorgyűlése
Ezzel a címmel szervezi meg a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete a könyvtárosok vándorgyűlését Csíkszeredában 2014. szeptember 19-20. között. A program szeptember 19-én a résztvevők regisztrációjával kezdődik, majd előadásokkal folytatódik. Másnap az előadásokat követően beszámolóra kerül sor az egyesület tevékenységéről, majd tisztújítás következik. A rendezvényt támogatja a Bethlen Gábor Alap, illetve a Communitas Alapítvány.
Forrás: Kopacz Katalin, RMKE-elnök


-- Nyolcezer darabos könyvadomány
Mintegy 8000 könyvből álló könyvadomány érkezett a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem könyvtárába, amelyet a Miskolci Városi Könyvtár adományozott a PKE-nek és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemnek.
A szépirodalmi könyvek mellett az adomány minden szakterületet lefed: a gazdasági könyvektől kezdve a pszichológiai, történelmi, filozófiai, szociológiai vagy képzőművészeti könyvekig. Ezen felül az adomány egy teljes zenei könyvtár állományát is tartalmazza, valamint számos, a képzőművészeti szak számára értékes albumot.
A könyveket a decemberben átalakuló, korábban hét könyvtárat magában foglaló Miskolci Városi Könyvtár igazgatóhelyettese, Tircsné Dr. Propper Valéria adományozta a két egyetemnek. A PKE és a Sapientia könyvtára igazgatóinak már ekkor lehetőségük nyílt kiválasztani mindazokat a könyveket, amelyekkel az egyetemi könyvtárat gazdagítják majd.
A Partiumi Keresztény Egyetemnek jelenleg mintegy 37 ezer kötetből álló könyvállománya van, amely az adományokkal kiegészülve a jövő évben elkészülő új egyetemi épületben kap majd helyet.
Forrás: http://www.szatmar.ro/Nyolcezer_darabos_konyvadomany/hirek/66826


-- Olvasótábor Uzonkafürdőn
Több évforduló jegyében tartották meg a közel húsz éve rendszeressé vált hatvani–kézdivásárhelyi olvasótábort a Kovászna megyei Uzonkafürdőn: száz éve tört ki az első világháború, háromszázötven éve hunyt el Zrínyi Miklós, kétszázötven évvel ezelőtt történt a madéfalvi tömeges népgyilkolás, ötszáz éve végezték ki Dózsa Györgyöt, kétszáz éve született az ágyúöntő Gábor Áron és Egressy Béni zeneszerző, kilencvenöt éve hunyt el Ady Endre, százhúsz éve született Déry Tibor, a tábor záróestéjén pedig Ratkó Józsefre emlékeztek.
„Nem az a fontos, hogy a résztvevők közül ki mit olvasott eddig, olvas-e egyáltalán, mi itt folyamatosan azt mutatjuk meg, hogy érdemes olvasni, a könyveket forgatni. Nyilván, mindenkinek más könyv lesz a kedves, az izgalmas; nagyon széles körű, hogy kit mi érdekel. Van, akinek megvan már a kiforrott stílusa, hogy milyen irodalmat szeret, mások, ha nem is olvasnak rendszeresen, a táborban mégis lapozgatják a könyveket, beszélnek az olvasmányokról, az irodalomról” – fogalmazta meg a tábor lényegét Fehér Ágnes, a hatvani csoport vezetője.
Forrás és teljes cikk itt: http://www.3szek.ro/load/cikk/72736/lelekpendites_egy_olvasotaborban_hatvani_es_kezdiszeki_diakok_uzonkafurdon


ÉVFORDULÓK, MEGEMLÉKEZÉSEK

-- Zalán Tibor 60 – születésnapi Vers a víz fölött
Zalán Tibor életét és pályáját végletek és legendák kísérik, életműve jelentős, a kortárs magyar irodalom egyik legsokoldalúbb alkotója. Sok műfajú író: vers-, próza-, mese- és drámakönyvei jelennek meg időről időre, színházi és rádiószínházi bemutatók tarkítják a pályáját.
Hatvanadik születésnapja alkalmából nagyszabású gálaműsorral kedveskedett a békéscsabai Jókai Színház a József Attila-díjas Zalán Tibor költőnek, írónak, drámaírónak, dalszövegírónak és pedagógusnak, a színház dramaturgjának. A szarvasi Vízi Színházban számos barát és tisztelő gyűlt össze a 2014. augusztus 27-én megtartott ünnepségre.
Forrás: http://jokaiszinhaz.hu/szinhaztorteneti-pillanat-a-zalan-60-galan


-- Kölcsey Ferencre emlékeztek Nagykárolyban
Koszorúzással egybekötött főhajtást szervezett 2014. augusztus 8-án a Nagykárolyi Kulturális és Sportigazgatóság, valamint a Városi Könyvtár munkaközössége, Kölcsey Ferenc születésének 224. évfordulója alkalmából. A délelőtt 10 órakor kezdődött megemlékezésen a szervezőkön kívül alig néhányan vettek részt.
A megemlékezés pár percig tartott, amikor is az egykori Vármegyeháza falán található emléktábla előtt Poósz Lóránd ismertette Kölcsey életútját. Mint ismeretes, ebben az épületben volt a költő dolgozószobája, s ezért kapott itt helyet az emléktábla is. Az ismertetőt követően Kovács Péter nagykárolyi tanuló elszavalta Kölcsey Ferenc A képzelethez című költeményét.
Forrás: http://www.frissujsag.ro/kolcsey-ferencre-emlekeztek-nagykarolyban/


VÉLEMÉNY

-- Ahol a könyvek - és a látogatók - jól érzik magukat
„A Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozata keretében 2014. augusztus 19-én az érdeklődőket az egyetemi könyvtárban hárman kalauzoltuk. Kezdte dr. Sipos Gábor egyetemi docens fél 10-kor, folytatta Kovács Eszter könyvtáros 11-kor és végül fél 1-kor jómagam, G. Balla Ilona könyvtáros és tanársegéd.” – áll a BBTE könyvtár- és információtudomány szakja facebook-profiljának augusztus 21-i bejegyzésében. - „Örömmel válaszoltunk a sok-sok kérdésre. Jó volt látni, hogy ennyien érdeklődnek, még a Szegedi Egyetemi Könyvtárból is volt látogatónk!”
Egy résztvevő pedig így számol be a látogatásról: „Kolozsváriaknak és ide látogatóknak gyakran vezet útja az Egyetemi Könyvtár felé, legyen az tényleges könyvtári látogatás, vagy csupán egy megbeszélt találka helyszíne. De mit tudunk róla? Van, aki többet, mások kevesebbet. Azzal viszont mind tisztában vagyunk, hogy a hatalmas, gyönyörű épület rengeteg értéket rejt magában. A kincses város egyik jellegzetes kincse.
De mióta áll Kolozsvár belvárosában? Mikor nyerte el jelenlegi formáját? Mennyi könyv és dokumentum fér el benne? Hogyan tájékozódnak a könyvtárosok a temérdek, könyvektől roskadozó polc között? Ezekre és más kérdésekre kaphatott választ az, aki kedden reggel korán kelt, és részt vett azon a könyvtári tárlatvezetésen, amelyet dr. Sipos Gábor docens, az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöke vezetett. Megtudtuk például, hogy a könyvek tizennyolc fokos hőmérsékleten, ötven százalékos páratartalomban és a lehető legkevesebb természetes fény társaságában érzik legjobban magukat. És mindez az Egyetemi könyvtárban biztosítva van nekik.” (Kolozsi Emese)
Forrás: http://magyarnapok.ro/hu/kolozsvari-napok/776-ahol-a-koenyvek-jol-erzik-magukat


-- Kutyának se kell?
Egyre többen jelentkeznek felajánlani elhalt családtagjaik hagyatékát avagy feleslegessé vált saját könyvtárukat. A nagy többséget ajándékként, legfeljebb a ritkaságnak számító kiadványokat eladásra. Közkönyvtárnak, iskolának, egyesületnek, magánszemélynek. A válasz szinte mindig nemleges. Egyik helyen nincs hely, nincs tárolási felület az új szerzemények számára. Másutt hiányzik a személyzet, aki feldolgozná, rendszerezné, gondozná a könyveket. Megint másutt (ezt inkább csak megsúgják bizalmasan) nem szaporítanák az alkalmazottak és a könyvtárlátogatók többsége számára idegen (magyar, német) nyelvű állományt.
Hogy az utóbbi két évtizedben mennyire elértéktelenedett a könyv, arra több példát is említhetnék. A megyei könyvtár előcsarnokában kitett (több példányban létező) könyvek között bárki szabadon válogathat s vihet haza. Legfeljebb az elvitt helyett letesz egy olyan példányt, amely felesleges nála otthon.
Avagy ott az egyik antikvárium akciója. Az üzlet bejárata mellé két dobozba kitéve könyvek. 40-50 darab, köztük valamikor keresett címek. Szabad a böngészés, válogatás. Minden példány ára potom 1 lej. Mindössze egy fagylalt, mégsem tolakszanak az érdeklődők.
Mondhatnám, a kutyának sem kell.
Egy negyedszázaddal ezelőtt csatolmánnyal együtt (értsd: főtitkári beszédekkel) is felvásároltunk mindent. Sic transit!
Forrás: http://www.nyugatijelen.com/allaspont/kutyanak_se_kell.php


ELHALÁLOZÁS

-- Elhunyt Bura László nyelvész, néprajzkutató, helytörténész
Nyolcvankét éves korában, 2014. augusztus 30-án elhunyt Dr. Bura László szatmárnémeti helytörténész, néprajzkutató, pedagógus, újságíró, nyelvész, pedagógiai szakíró.
Élete során több szatmári oktatási intézmény létrehozásában vett részt, alapító tagja volt a szatmárnémeti RMDSZ-nek, és ott bábáskodott a nemrég megszüntetett Szatmári Magyar Hírlap születésénél is. Számos helytörténeti írás, tanulmány szerzője volt, halálával hatalmas űrt hagyott a megye és Erdély kulturális-tudományos életében.
Szatmárnémetiben született 1932. március 31-én. Szülővárosában végezte a középiskolát, 1950-ben érettségizett az Állami Magyar Fiúlíceumban. A Bolyai Tudományegyetemen magyar nyelv és irodalom szakot végzett 1950-1954 között, magyartanári oklevelet szerzett. IV. éves korában gyakornoknak nevezték ki az egyetem Magyar Nyelvészeti Tanszékére, az államvizsga után ugyanott dolgozott főgyakornokként. 1955. március 26-án letartóztatták, a Nagyváradi Katonai Törvényszék 6 év börtönbüntetésre ítélte államellenes szervezkedésért. Ügye újratárgyalásakor (1956. június végén) megszüntették ezt a vádpontot, de megmaradt az 5 év büntetés tiltott kiadvány terjesztéséért, amelynek letöltése alól azonban az 1955. évi kegyelmi Dekrétum felmentette.
1956. szeptember 1-jétől Mezőpetriben, majd Szatmárnémetiben általános iskolában tanított. 1971-től az akkor létesített Magyar Líceum tanára 1990 januárjáig (az iskola neve közben többször megváltozott), 1987-1989 között fél katedrája a Mihai Eminescu Líceumban volt (az oda helyezett magyar osztályokat tanította).
1968-ban beiratkozott a Babeş-Bolyai Tudományegyetem filológiai karára doktori képzésre, 1972-ben megszerezte a filológia doktora tudományos címet. Nyelvészeti tárgyú doktori értekezést írt, témája a faipari kismesterségek szakszókincsének kutatása.
1990 januárjában megválasztották az akkor vegyes tannyelvű gimnázium 5-ös számú Ipari Líceum igazgatójává. Ezzel kezdődött el iskolaszervezői munkássága. A kétnyelvű líceumból a II. félévben 10 párhuzamos magyar tannyelvű osztállyal plusz esti tagozattal működő líceum lett, és 1990 őszétől visszaszerezte a Kölcsey Ferenc Líceum nevet. 1991-ben hozzájárult ahhoz, hogy a líceum épületében annak tanáraival meginduljon az ún. Református Szemináriumi Líceum és a Római Katolikus Szemináriumi (későbbi nevén Hám János) Líceum.
1994. augusztus 31-én nyugdíjba ment, a megyei tanfelügyelőség azonban kinevezte a Hám János Líceum igazgatójává, amelyet a következő tanévtől 3 éves egészségügyi posztszekunder tagozattal kiegészítve Hám János Iskolaközponttá alakított. 65. életéve betöltésekor 1997. november 30-tól végleg nyugdíjba vonult.
A Babeş-Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Kara 1999. október 1-jétől Szatmárnémetibe kihelyezett Tanítóképző Főiskolai Tagozatot indított. Az egyetem szenátusa Bura Lászlót adjunktusi beosztásban előadóvá nevezte ki, egyúttal a Főiskola helyi tanulmányi igazgatójává. Az intézmény működését irányította 2004-ig, azután a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Kara kihelyezett (bolognai típusú) egyetemi tagozatán óraadó tanár volt.
Munkáját számos díjjal ismerték el, többek között ezekkel: 1996-ban Romániai Magyar Pedagógus Szövetség Életmű-díjjal tüntette ki, 2004-ben kapta meg az Identitas-díjat, 2005-ben nyelvészeti és néprajzi munkákért a Szatmár Megyei Tanács kulturális díjával tüntették ki, 2008-ban Szatmárnémeti díszpolgára lett.
Forrás: http://www.szatmar.ro/82_eves_koraban_elhunyt_Dr_Bura_Laszlo/hirek/67315


DÍJAK

-- Külhoni Magyarságért díj a csernátoni Haszmann Pál Múzeumnak
2014. augusztus 19-én Budapesten, az Országház Vadásztermében államalapító Szent Királyunk ünnepe alkalmából Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár adta át Dimény-Haszmann Orsolya csernátoni muzeológusnak a Külhoni Magyarságért díjat, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök adományozott a csernátoni Haszmann Pál Múzeumnak.
A díjat 2010-ben alapították és a külhoni magyarságot akarják ezáltal megerősíteni, biztosítékul arra, hogy az elszakított területeken élő magyarságot az anyanemzet a keblére fogadta, és elismerve azt a munkát, amit a külhoni magyarság, annak szervezetei és személyiségei kifejtenek magyarságuk megtartása érdekében.
Potápi Árpád János államtitkár fogalmazta meg egy televíziós interjúban, hogy tulajdonképpen ez a díj nem csak a kitüntetett személyeknek, intézményeknek, hanem azok egész közösségének szól.
Dimény-Haszmann Orsolya elmondása szerint ők is úgy gondolják, hogy a magas kitüntetés a csernátoni és háromszéki embereknek szól, hiszen a múzeum csak akkor élő, akkor van létjogosultsága, ha az emberek is magukénak érzik, benne tudnak élni. Ez derül ki a visszajelzésekből és abból, hogy behozzák apró tárgyaikat, emlékeiket, a nagyszülőktől örökölt „kincseiket”, és azokat a múzeumra bízzák megőrzésre. Ez azt jelzi, hogy nagyon sokan érzik magukénak az intézményt, s így ez a díj jelkép-értékkel bír.
Forrás: http://felsoharomszek.szek-helyek.ro/index.php/csernaton/4284-orban-viktor-dijazta-a-csernatoni-muzeumot


MOZAIK

-- Mit merít a könyvtáros a könyvekből?
Erőt és olyan tárgyakat, amelyeket az olvasók felejtettek a visszavitt kötetekben. A Kolozsvári Egyetemi Könyvtár minitárlatát könyvjelzőnek használt, 10-20-30 éves busz-, vonat- és repülőjegyek, ételjegy, fénykép, hivatalos és személyes levelek alkotják, de van közöttük számla, kártya, névjegykártya vagy utazás előtti lista becsomagoláshoz. És van persze olyan is, aki nem olvasásra használja a könyvet, hanem hogy növényeket préseljen le benne. Például cannabist.
Forrás és teljes cikk itt: http://foter.ro/cikk/20140828_mit_merit_a_konyvtaros_a_konyvekbol


-- 700 ember 30 órán át fog felolvasni a google plus-on
Több mint 700 ember fogja felolvasni a Google+-on és a YouTube közösségi videómegosztón Lev Tolsztoj híres regényét, az Anna Kareninát idén október elején.
A „Karenina. Az élő kiadvány” elnevezésű akció az orosz íróklasszikus Jasznaja Poljanában lévő egykori birtokán berendezett múzeum és a Google oroszországi leányvállalatának közös akciója. A védnökséget Fjokla Tolsztaja, az író ükunokája vállalta.
A felolvasómaratonon az vehet részt, aki regisztrálja magát a https://plus.google.com/+KareninaLive/posts honlapon. Ezt már több mint 373 ezren tekintették meg. A szervezők a jelentkezők között választják ki azt a több mint 700 embert, aki mintegy 30 óra alatt felolvassa a tragikus hősnőről szóló regényt más helyszínek mellett Moszkvában, Tulában, Vlagyivosztokban, Novoszibirszkben, Párizsban, Los Angelesben. A válogató 2014. szeptember 10. és 12. között lesz. Egy-egy felolvasó 30–60 másodperces részletet választhat a regényből.
A résztvevők között máris több híres orosz van, például Georgij Grecsko űrhajós, mellette pedig számos neves színész, rendező, sportoló, blogger.
Forrás: http://librarius.hu/2014/08/28/700-ember-30-oran-fog-felolvasni-google-plus/


-- Hogyan olvasunk 2030-ban?
Mindenkivel megesik, hogy családi nyaralás alatt a tervezettnél előbb elolvas egy regényt. A kétféle olvasótípusból az egyik már eleve úgy készül az utazásra, hogy 5-6 könyvet csomagol, a másik búslakodik. Ezt az évtizedes evolúciós problémát az e-könyv-olvasó hirtelen oldotta meg. Végre mindenhol hozzáférek a könyveimhez, és bármikor újakat is tudok vásárolni. Az internet az elmúlt húsz évben megváltoztatta a könyvkiadást és az olvasást is; e-könyv-olvasón, telefonon, tableten vagy számítógépen olvasunk, emiatt ezek az eszközök is sokat fejlődnek. Amióta a Marslakó a mostohám című filmben Kim Basinger az alkarjával olvasott, őszintén hiszek abban, hogy mindig olvasni fogunk, csak egyre furábban és gyorsabban. Arra kértünk tehát két formatervezőt, hogy hunyják be a szemüket, gondolják el, hogyan és milyen eszközökön fogunk olvasni 2030-ban.
Az olvasási szokások rohamos megváltozásának felismeréséhez nem kell brit tudósnak lenni, elég a metrón egyszer körbenézni: mindenki olvas valamilyen eszközön, és persze mindenki mást. A Marvel képregény-alkalmazása például izgalmasabb egy nyomtatott képregénynél, már-már filmszerű élményt nyújt. A 2013-ban bemutatott Google Glass-szal már pornófilmet is forgattak, a könyvolvasás tehát nem jelenthet rajta problémát – mi ennek egy radikális átértelmezését, a kontaktlencsekönyvet mutatjuk be. A formatervezők könnyedén belehelyezkedtek az Emlékmás vagy az A.I. – Mesterséges értelem sci-fi világába, majd megálmodták a jövőt.
Nyoszoli Kinga olyan karkötőt gyártott, amit a Google-órák világában már könnyedén el tudunk képzelni, sőt, nem lepődnénk meg, ha beindulna a sorozatgyártás is hamarosan. Az e-könyv-olvasó koncepciója arra az örök kérdésre ad frappáns választ, hova is tegyük a könyvet, amikor, mondjuk, fesztiválra, színházba vagy iskolába megyünk, mert könyvnek mindig kell nálunk lennie. Jobb esetben rögtön többnek is, sőt az is fontos, hogy bármikor újabb könyvekhez is hozzá tudjunk jutni...
Forrás: http://konyves.blog.hu/


– Beyoncé verset írt!
A CR Fashion Book 2014. augusztusi számában Beyoncé menő ruhákban fotózkodik, ahogy egy divatmagazinban kell (az újságot a Vouge korábbi főszerkesztője készíti). Viszont az anyagot nem béna kérdésekkel vagy az énekesnő pályaképével egészítik ki, hanem Beyoncé versével, amibe a Pulitzer-díjas Forrest Gander nyúlt bele, hogy leközölhető legyen arcvesztés nélkül. A vers címe Bey the Light, és lányáról, Blue Ivyról szól, illetve több családtag is megjelenik a szövegben, kivéve Jay-Z-t.
Forrás: http://konyves.blog.hu/2014/08/29/beyonce_verset_irt



-- Szexi fotók a testverselőről

Szexi kedvcsináló képeket készített pályázatához Viola Szandra. A testverselőként híressé vált költőnő felhívást tett közzé, miszerint közösségi oldalára várja a vállalkozó szelleműek fotóit. A feladat mindössze annyi, hogy a képeken szereplő testeken valamilyen formában megjelenjen egy versrészlet. A legjobbak fotózást és könyveket nyerhetnek.
Forrás: http://librarius.hu/2014/08/28/szexi-fotok-testverselorol/


Szerkesztők:

Bákai Magdolna, bakai.magdolna@gmail.com
Borbé Levente (Márton Áron Gimnázium, Csíkszereda, könyvtáros), borbelevi@yahoo.fr
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu

Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

E lapszám felelős szerkesztője: Bákai Magdolna

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: bakai.magdolna@gmail.com.