Elektronikus Könyv és Nevelés

   

Kitekintés – Hírek

   

Belső borító

 

Tartalomjegyzék

 

Rovatok

Könyvtár

Olvasáspedagógia

Tankönyv – taneszköz

Ifjúsági irodalom

Kitekintés – Hírek

 

 

Impresszum

 

Acrobat Reader 5.0 CE

 

Bondor Erika – Dömsödy Andrea

 

K

i

t

e

k

i

n

t

é

s

 

 

H

í

r

e

k

Olvass te is! Együttműködés az olvasáskultúráért

 

A fenti címmel és témában rendezett közös szakmai konferenciát a Könyvtárostanárok Egyesülete az OFI – OPKM dísztermében, az IBBY, a HUNRA és az MKE Gyermekkönyvtáros Szekciója közreműködésével 2008. április 5-én. A konferencia megszervezésével tehát egy intézmény és négy civil szakmai szervezet vállalt részt az olvasáskultúra további fejlesztésének feladataiból.

 

A köszöntők után Nagy Attila olvasáskutató Feladatok – mozgástér (Helyzetkép, kitörési pontok, olvasásfejlesztés) című előadásával indult a tanácskozás. Az előadás a 2005-ös TÁRKI – OSZK kutatás (Kvt. Figy. 2006/1. https://epa.oszk.hu/00100/00143/00058/nagy.html) és a legújabb PISA-vizsgálatokból emelt ki az olvasáskultúra szempontjából meghatározó adatokat, megadva ezzel a további előadások és a várt fejlesztés kiindulópontját.

 

Steklács János Metakognícióra épülő olvasási stratégiák és szövegértő olvasás című előadásában azt hangsúlyozta, hogy a szöveget kikérdező, a szövegértést csupán ellenőrző módszerek önmagukban nem elegendők a fejlesztéshez. A szöveg elolvasása után a szövegről feltett kérdések elsősorban ellenőrzik, hogy az információt, mondanivalót az olvasó megtalálta, megértette-e. Ez alkalmas a problémák felismerésére, de a tanulóknak, olvasóknak stratégiát is kell adni az értelmezéshez. Ebben hatékonyan alkalmazható a metakogníció, melyet olyan kérdésekkel fejleszthetünk, melyek nemcsak a konkrét szöveghez, hanem az olvasási motivációkhoz, előzetes ismeretekhez, véleményekhez is kapcsolódnak.

 

Ezután konkrét iskolai gyakorlatok kerültek napirendre. Magdics Erika, a győri Szabadhegyi Közoktatási Központ könyvtárostanára bemutatta az iskolájában végzett olvasási és szabadidős szokásokat vizsgáló felmérésének eredményeit. Cs. Bogyó Katalin a szegedi SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola könyvtárostanára bemutatta igen sokoldalú, tartalmas és látványos módszereit, melyekkel az interneten keresztül igyekszik az olvasást népszerűsíteni iskolai könyvtára blogján. Ezek a módszerek, ötletek (pl.: A hónap szerzője, kvíz, szavazás, A hét idézete …) alapjában véve nem újak, de az internet segítségével többekhez jutnak el, és hagyományos alkalmazásuknál nagyobb teret engednek a tanulók interaktivitásának, véleményének. Előadásában kiemelte azt is, hogy a blog több mint jó lehetőség a tanulók elérésére, ez felelősség is, hiszen az odaszoktatott olvasók folyamatosan várják az újabb érdekességeket, információkat. Továbbá a blog jó eszköz arra is, hogy látványosan, mindenki számára hozzáférhetően dokumentáljuk az iskolai könyvtárban folyó munkát.

 

Játék és olvasás címmel Budavári Klára gyermekkönyvtáros, az MKE Gyermekkönyvtáros Szekció elnöke mutatott be egy nagy csokrot abból, hogy a gyermekkönyvtárosok milyen programokkal igyekeznek népszerűsíteni az olvasást. Ezek közül kiemelésre méltók a fogyatékkal élő gyermekek és a kismamák számára szervezett programok.

 

Kulcs az olvasáshoz címmel Dr. Sáráné dr. Lukátsy Sarolta a gyermeki érdeklődés és az olvasási motiváció kapcsolatát mutatta be. Kiemelte, hogy nincsen az olvasás számára elveszített gyermek – mindenkit meg lehet fogni valamilyen érdeklődésére számot tartó témán keresztül.

 

Az ebédszünetben az IBBY-nek és helyi házigazdáinknak köszönhetően finom szendvicsek mellett folytatódott a délelőtti témák kötetlen megbeszélése. A konferencia résztvevői most nemcsak könyvtárostanárok, hanem gyermekkönyvtárosok, könyvtárosok, valamint az IBBY és a HUNRA tagjai voltak, így tapasztalatcserére is mód nyílt.

 

Délután külföldi kitekintésekre is lehetőségünk volt: először Dajka Margit mutatta be szakdolgozata alapján az angliai olvasást népszerűsítő törekvéseket, majd Kiss Katalin, az IBBY titkára számolt be a külföldi konferenciákon tapasztaltakról, illetve megtekinthettük a lengyel All of Poland Reads to Kids” projektet népszerűsítő filmbejátszást. Az utóbbi elindította a jelen lévők fantáziáját; kikkel és hogyan lehetne hazánkban is hatékonyan népszerűsíteni az olvasást.

 

Ezt követően Szinte János és Rényi Krisztina grafikusok érkeztek nagy hátizsák illusztrált gyermekkönyvvel felszerelkezve, és Szinte János előadása után gyönyörködhettünk a különféle nemzetiségű és stílusú gyermekkönyv illusztrációkban. A nap beszélgetéssel zárult.

 

Azt hiszem, hogy a szombati nap és a gyönyörű, tavaszias időjárás ellenére sem bánta senki a rendezvény végén, hogy a hétvége egyik napját az olvasáskultúra fejlesztését célzó előadásokra szánta. Hetvenkét résztvevő regisztrált a konferencián, akiknek nagy része a nap végéig velünk maradt. A rendezvény megszervezését az IBBY nyertes pályázatán keresztül a MASZRE (Magyar Szak- és Szépirodalmi Szerzők és Kiadók Reprográfiai Egyesülete) támogatta.

 

Az előadások prezentációi az IBBY honlapján megtekinthetők: http://ibby.hu/prog_8.html. Az előadások háttéranyagai pedig a Könyvtárostanárok Blogjáról tölthetők le:

http://konyvtarostanar.klog.hu/wp-content/hatteranyagok.doc

  

*

  

Az IBBY Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának Magyar Egyesülete 2008. április 27-én a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében átadta a 2007-es évre Az Év Gyermekkönyve díjakat. Díjazottak:

  

Az Év Gyermekkönyvei:

Czigány Zoltán: Csoda és Kósza, Bp., Pozsonyi Pagony, 2007, 103 p.

Kovács András Ferenc: Hajnali csillag peremén, Bp., Magvető, 2007, 151 p.

 

Illusztráció kategória:

Takács Mari Kovács András Ferenc: Hajnali csillag peremén című kötetének illusztrációiért.

 

Az év ismertterjesztő gyermekkönyve:

Schenk Borbála (szerk.): A jogerő legyen veled! Izgalmas jogi kérdések – neves jogászok válaszai, Bp. – Pécs, Dialóg Campus, 2007, 127 p.

 

Életműdíj:

Varga Katalin

 

*

 

MKE 40. Vándorgyűlése, Szombathely: 2008. július 24-26-án.

 

Részletek:

http://konyvtarostanar.klog.hu/2008/04/29/mke-40-vandorgyulese-szombathely

 

*

 

KTE Hírek – A Könyvtárostanárok Egyesülete idén is pályázatokat hirdet az Iskolai Könyvtári Világnaphoz kapcsolódva. Az IASL egyelőre még nem hirdette meg az idei témakört, de a KTE idén is a magyar központi oldalon (http://www.ktep.hu/vilagnap/y2007.php) és a blogon fogja közzétenni a részleteket. Iskolai könyvtári honlap készítő pályázatra és könyvtári történetek versenyére lehet számítani hamarosan.

 

*

 

A KTE idén is négy kategóriában ad át emlékérmeket az emlékérem alapító okirata értelmében. (Letölthető a blogon: http://konyvtarostanar.klog.hu/wp-content/kte-emlekerem.pdf)

 

A felterjesztéseket az okiratban leírt szabályok szerint kérjük elkészíteni és beküldeni, legkésőbb 2008. szeptember 20-ig, de addig is folyamatosan fogadni tudjuk. Döntés szeptember végén születik majd, az átadás pedig a KTE idei Őszi Szakmai Napján lesz, amely várhatóan 2008. október 17-én kerül megrendezésre. (Az emlékérmek megtekinthetők a KTE online fotótárában:

http://picasaweb.google.hu/kte1986/KTEEmlKRmek

 

*

 

KTE tisztségmegújítás – egyesületünk tisztségmegújító közgyűlését 2008. november 28-án 10 órakor tartjuk az OFI – OPKM Könyves Kálmán körúti dísztermében. A jelölőbizottság már megalakult, tagjai: Beck Éva (Kaposvár), Kiss Anna (Kecskemét), Kocsis Éva (Budapest). A jelöltállítás tudnivalóit, a választásokhoz szükséges ügyrendi szabályokat hamarosan közzé tesszük a KTE blogján, honlapján és a levelezőlistákon is. Addig is kérjük tagjainkat, hogy rendezzék tagsági viszonyukat, mert csak a 2008-ban tagsággal rendelkező kollégák tekinthetők választóknak és választhatóknak.

         

 

 

Tartalomjegyzék  |  Nyomtatható változat  |  Fel  ]