a borítólapra  Súgó epa Copyright 
Papíripar57. évf. 1-2. sz. (2013.)

Tartalom

 • Koltai László :
  Beköszöntő2 [152.60 kB - PDF]EPA-00863-00049-0010
 • Mojzes Ákos ,
  Böröcz Péter ,
  Páncél Zoltán :

  The Evolution and changes in the use of packaging materials

  A csomagolástechnika, ezen belül a csomagolástervezés szakszerű mérnöki feladatai egy viszonylag rövid múltra visszavezethető kutatási terület. Természetesen az igények alakulásával, változásával párhuzamosan a szabályozási rendszerek folyamatosan változó – elsődlegesen szigorodó – rendszere is mind újabb kihívásokat támaszt a területen kutatódolgozó szakemberek számára. Jelen közleményünkben a termék-csomagolási rendszerekben felhasznált új anyagok megjelenését, fejlődésének tendenciáit és a kapcsolódó szabályozási mechanizmusokat elemezzük

  Keywords: csomagolás, csomagolóanyagok

 • Szabó Anita Magdolna ,
  Koltai László ,
  Fodor Lóránt :

  Reuse of Tetra Pak packaging materials by mechanical and thermal energy

  A csomagolóiparban, az alapanyaggyártók, így a Tetra Pak számára is kihívást jelent a fenntartható fejlődés biztosítása. A csökkenő anyag-, valamint energiafelhasználás mellett, megőrizve a termékvédelem alapvető feladatát, biztosítani kell a keletkezett hulladék anyagában történő újrahasznosítását, amelyet az Európai Unió direktívái is megkövetelnek. A többrétegű italcsomagolások visszaforgathatóságát az eltérő tulajdonságú és minőségű anyagok alkalmazása is nehezíti. A jelen cikkben közöltek részét képezik egy komplex vizsgálatnak, melynek célja, annak igazolása, hogy adalékanyag nélkül, a szárazdarálásos technológia segítségével a csomagolóipar számára is hasznosítható félkész terméket lehet előállítani.

  Keywords: Italos karton, Tetra Pak csomagolás újrahasznosítás, többrétegű csomagolás, öko-design

 • Prokai Piroska ,
  Vöröss Bettina Rebeka :

  Study on the design, production and interactivity of pop-up books

  Mennyire időszerű nyomdai termékek ma a térbeli könyvek? A szerzők szerkezeti elemzéssel, egy saját interaktív térbeli könyv megalkotásával és annak több célú vizsgálatával keresték a kérdésre a választ kutató munkájukkal. Tanulmányozták a nyomdai gyártás korlátait és nehézségeit, keresve a pop-up mesekönyvek hatékony előállításának technológiai megoldásait. Kutatásuk tárgya volt a célközönség igényeinek felmérése a makett bemutatásával. A felmérés eredményeire alapozva meghatározták azokat a fejlesztési lépéseket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a makettből teljes értékű mesekönyv (mint termék) készüljön.

 • Szőke András :
  Kitekintés25-26 [107.19 kB - PDF]EPA-00863-00049-0080
 • Prokai Piroska :
  FESPA 201328 [2.59 MB - PDF]EPA-00863-00049-0100

Letöltés egy fájlban [12,3 MB - PDF]