a borítólapra  Súgó epa Copyright 
Papíripar57. évf. 1-2. sz. (2013.)

Tartalom

  • Koltai László :
    Beköszöntő2 [152.60 kB - PDF]EPA-00863-00049-0010
  • Mojzes Ákos ,
    Böröcz Péter ,
    Páncél Zoltán :

    The Evolution and changes in the use of packaging materials

    A csomagolástechnika, ezen belül a csomagolástervezés szakszerű mérnöki feladatai egy viszonylag rövid múltra visszavezethető kutatási terület. Természetesen az igények alakulásával, változásával párhuzamosan a szabályozási rendszerek folyamatosan változó – elsődlegesen szigorodó – rendszere is mind újabb kihívásokat támaszt a területen kutatódolgozó szakemberek számára. Jelen közleményünkben a termék-csomagolási rendszerekben felhasznált új anyagok megjelenését, fejlődésének tendenciáit és a kapcsolódó szabályozási mechanizmusokat elemezzük

    Keywords: csomagolás, csomagolóanyagok

  • Szabó Anita Magdolna ,
    Koltai László ,
    Fodor Lóránt :

    Reuse of Tetra Pak packaging materials by mechanical and thermal energy

    A csomagolóiparban, az alapanyaggyártók, így a Tetra Pak számára is kihívást jelent a fenntartható fejlődés biztosítása. A csökkenő anyag-, valamint energiafelhasználás mellett, megőrizve a termékvédelem alapvető feladatát, biztosítani kell a keletkezett hulladék anyagában történő újrahasznosítását, amelyet az Európai Unió direktívái is megkövetelnek. A többrétegű italcsomagolások visszaforgathatóságát az eltérő tulajdonságú és minőségű anyagok alkalmazása is nehezíti. A jelen cikkben közöltek részét képezik egy komplex vizsgálatnak, melynek célja, annak igazolása, hogy adalékanyag nélkül, a szárazdarálásos technológia segítségével a csomagolóipar számára is hasznosítható félkész terméket lehet előállítani.

    Keywords: Italos karton, Tetra Pak csomagolás újrahasznosítás, többrétegű csomagolás, öko-design

  • Prokai Piroska ,
    Vöröss Bettina Rebeka :

    Study on the design, production and interactivity of pop-up books

    Mennyire időszerű nyomdai termékek ma a térbeli könyvek? A szerzők szerkezeti elemzéssel, egy saját interaktív térbeli könyv megalkotásával és annak több célú vizsgálatával keresték a kérdésre a választ kutató munkájukkal. Tanulmányozták a nyomdai gyártás korlátait és nehézségeit, keresve a pop-up mesekönyvek hatékony előállításának technológiai megoldásait. Kutatásuk tárgya volt a célközönség igényeinek felmérése a makett bemutatásával. A felmérés eredményeire alapozva meghatározták azokat a fejlesztési lépéseket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a makettből teljes értékű mesekönyv (mint termék) készüljön.

  • Szőke András :
    Kitekintés25-26 [107.19 kB - PDF]EPA-00863-00049-0080
  • Prokai Piroska :
    FESPA 201328 [2.59 MB - PDF]EPA-00863-00049-0100

Letöltés egy fájlban [12,3 MB - PDF]