A zeneélet hírei

Szerző:
Lapszám: 2018 december

Sümegi Eszter operaénekes és Tokos Zoltán gitárművész kitüntetése


A Fészek Művészklubban november 12-én adták át a 2018 évi Ágai Karola és Szendrey-Karper László Emlékérmet. A díj kuratóriuma, (Kertesi Ingrid és Clementis Tamás operaénekes, Eötvös József és Szilvágyi Sándor gitárművész, dr. Babos Éva ügyvéd, Hollós Máté zeneszerző, elnök) Sümegi Eszter operaénekesnek és Tokos Zoltán gitárművésznek ítélte oda a kitüntetést. A díjat kísérő oklevél szerint Sümegi Eszter emlékezetes Mozart-, Verdi-, Puccini-, Richard Strauss- és Goldmark-szerepformálásaiért, Tokos Zoltán pedig a magyar gitáriskola nemzetközi sikereinek gazdagításáért, magyar szerzők műveinek ihletéséért és rangos előadásáért kapta meg az elismerést. 

 

Magyar zeneszerző, Dobos Dániel nyerte a Bartók Világversenyt

 

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem által meghirdetett Bartók Világverseny és Fesztivál hatéves ciklusban zajlik. 2017-ben a hegedűsök versenyével kezdődött, idén a zeneszerzők versenyével folytatódott, 2019-re pedig zongoraversenyt hirdetnek meg, melyen a most befejeződött zeneszerzőverseny két darabja is kötelező anyag lesz.

A versenyre 53 országból összesen 214 pályamű - öt-hat perces szóló zongoradarab - érkezett a 40 évesnél fiatalabb komponistáktól. A műveket nemzetközi zsűri bírálta el: Thomas Adès zeneszerző, zongoraművész, karmester (Egyesült Királyság - elnök), Unsuk Chin zeneszerző (Dél-Korea-Németország), Chaya Czernowin zeneszerző (Izrael-Egyesült Államok), Andrej Korobejnyikov zongoraművész (Oroszország) és Fekete Gyula zeneszerző (Magyarország). Az I. díjat a magyar Dobos Dániel vehette át, II. díjat nyert Sang Un Kang (Dél-Korea), a III. díjjal Dongryul Lee (Dél-Korea) és Stark János Mátyás (Magyarország) művét jutalmazták. 

 

Hazám-díj Eötvös Péternek 

A XXI. Század Társaság az idén tizennyolcadik alkalommal adományozta az arra érdemeseknek a Hazám-díjat. November 10-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban a zeneművészet képviseletében Eötvös Péter zeneszerző, karmester vehette át az elismerést. Mellette Beer Miklós püspök, Csikai Miklós közgazdász, Gombár Csaba szociológus, Mészáros Márta filmrendező, Ráday Mihály operatőr, rendező és Tolnai Ottó költő kapta meg a díjat. 5-én adták át a Zeneakadémián.

 

 

Magyar versenysiker Rómában

 

2018. november 28. és 30. között Rómában rendezték meg a Danubia Talents Nemzetközi Liszt Ferenc Zenei Versenyt (Franz Liszt International Music Competition). A versenyen, melynek a Római Magyar Akadémia adott otthont, három kontinens 16 országából 49 versenyző vett részt. Három kategóriában (szóló zongora, zongora négykezes és kamarazene), korcsoportok szerint zajlott le a megméretés. A versenyen több fiatal magyar zeneművész is sikert aratott, közülük a Liszt-kutatás szempontjából is kiemelendő, hogy a felnőtt kamarazene kategória első díját Staszny Zsófia és Szabó Ferenc János ének-zongora-duója nyerte el. Műsorukon Liszt Ferenc dalai mellett Liszt magyar zeneszerző-barátai, Mihalovich Ödön, Korbay Ferenc (Liszt keresztfia) és az idén száz éve elhunyt verebi Végh János dalai szerepeltek. Impresszum, KAPCSOLAT , Közhasznúsági jelentés 2011, 2012, 2013, 2014, 1%

Minden jog fenntartva, ideértve különösen a honlap egészének vagy részének bármilyen eljárással történő többszörözését, terjesztését és nyilvánossághoz közvetítését is.