A játszma vége

Szerző:
Lapszám: 2018 december

A Muzsika utolsó, nyomtatásban is megjelenő számát tartja kezében a Kedves Olvasó. Akár szimbolikusnak is tekinthető, hogy a lap Kodály Zoltán 75. születésnapjával kezdte működését, utolsó kinyomtatott száma pedig a kilencvenkét esztendős Kurtág György operájának bemutatójáról tudósít, amely a milánói Scalában zajlott le novemberben.

Januártól internetes szakfolyóiratként folytatja útját a Muzsika ‒ legalábbis ezen fáradozunk. Nem jókedvünkből búcsúzunk el a nyomtatott formától, hanem a pénzügyi helyzet kényszerít rá. A folyóiratok támogatásának drasztikus csökkenése következtében jó néhány laptársunk már évekkel korábban megtette ezt a lépést, vagy egyenesen beszüntette működését.

Mégsem csupán kincstári optimizmus mondatja velünk, hogy a világhálóra költözéssel ‒ a költségek csökkenésén kívül ‒ fejlődést, előrelépést is remélünk. Reméljük mindenekelőtt, hogy ebben a formában több olvasóhoz jutunk el, mint az alig ezer példányban kinyomtatott sajtótermékkel. Meg kell hogy újuljon a weboldalunk, amelyen hozzáférhetővé válik a Muzsika összes eddig megjelent példánya az 1958 januári számtól kezdve. Megszűnik az előfizetés is, hiszen a jelenlegi magyar fogyasztói szokások mellett nem lenne reális egy internetes kulturális folyóiratért pénzt kérnünk. Az új felületen könnyebbé válik majd a keresés, és bizonyos indokolt esetekben létrejöhet a kommentelés lehetősége. A kritikák immár nem hónapos késéssel , hanem frissebben reagálhatnak az elhangzott előadásokra.

Internetes újságként természetesen szükséges, hogy a Muzsika némileg újra pozicionálja magát. Fontos weboldalak foglalkoznak a magyar zenei élettel, és létkérdés, hogy ebben a közegben a Muzsika megtalálja az őt megillető helyet. Úgy gondoljuk, van ilyen hely: az elemző kritikák, a kortárs zene iránti megkülönböztetett figyelem, a magyar és nemzetközi zenei élet visszatükrözése, a zenetudomány eredményeinek népszerűsítése rajzolja közül ezt a helyet, hogy csak a legfontosabbakat említsük.

A játszma tehát fordulópontjához érkezett. Nem vitás, a helyzet emlékeztet arra, amelyet úgy szoktak jellemezni: „tizenkilencre lapot húzni", vagy ‒ a sakknál maradva ‒ a győzelemhez be kell áldozni a vezért és a bástyát is, de megpróbáljuk. Az ügy fontosabb annál, hogy a játszmát feladjuk.



A szerkesztőség


A Muzsika 2018. évfolyamának részletes tartalomjegyzékét januárban minden előfizetőnknek postázzuk.



Impresszum, KAPCSOLAT , Közhasznúsági jelentés 2011, 2012, 2013, 2014, 1%

Minden jog fenntartva, ideértve különösen a honlap egészének vagy részének bármilyen eljárással történő többszörözését, terjesztését és nyilvánossághoz közvetítését is.