A zeneélet hírei

Szerző:
Lapszám: 2018 június

A Magyar Zeneszerzők Egyesülete zeneszerzőversenye


A Magyar Zeneszerzők Egyesülete Kodály születésének 135. évfordulója alkalmából pályázatot hirdetett népzenei fogantatású zeneművek komponálására. A cél mai zeneszerzői nyelvezetű, a népzene által inspirált, legfeljebb öt előadót foglalkoztató, 10 percnél nem hosszabb, idáig be nem mutatott alkotások létrehozása volt; a szerzők számára nem állapítottak meg korhatárt. A pályaműveket öttagú szakmai zsűri bírálta el: Jeney Zoltán elnök, Beischer-Matyó Tamás, Borbély Mihály, Sáry László és Tóth Péter.

 

Az első díjat (700 000 Ft) a zsűri Vizeli Máté Kalotaszegi szonátájának ítélte; második lett (500 000 Ft) Dobos Dániel Vale /Istenhozzád című kompozíciója, harmadik pedig (300 000 Ft) Cservenák Ármin Quintetto all’ungherese / Csángó című darabja. A díjnyertes műveket az Artisjus Színháztermében rendezett hangversenyen mutatták be május 10-én.

 

 

 

 

Baráth Emőke exkluzív szerződése az Erato lemezkiadóval


Baráth Emőke több alkalommal is készített már lemezfelvételt a Warner Classics márkájánál, az Eratónál. Egyebek közt énekelte Armindo szerepét Händel Partenopéjában, illetve Ámort Gluck Orfeo ed Euridice című operájában – két, Philippe Jaroussky nevével fémjelzett albumon. Az Erato most exkluzív lemezszerződést kötött az 1985-ben született szopránnal. Az együttműködés révén a jövő év elején megjelenik a kiadónál Baráth Emőke első szólóalbuma, melyen a velencei barokk három zeneszerzője, Barbara Strozzi, Francesco Cavalli és Antonio Cesti műveiből énekel részleteket. A lemezen a 2012-ben alapított Pomo d’Oro régizenei együttes kíséri, vezényel Francesco Corti – a csembaló mellől.


 

 

 

 


Impresszum, KAPCSOLAT , Közhasznúsági jelentés 2011, 2012, 2013, 2014, 1%

Minden jog fenntartva, ideértve különösen a honlap egészének vagy részének bármilyen eljárással történő többszörözését, terjesztését és nyilvánossághoz közvetítését is.