Lehengerlő virtuozitás és elegáns könnyedség

Balog József Gershwin-CD-je

Szerző: Eszes Kinga
Lapszám: 2018 február

Igazi mindenevő, de sosem szemezget felszínesen a különböző korok és stílusok zenéiből, hanem igyekszik a hagyományos alaprepertoáron kívül álló területekkel is olyan behatóan foglalkozni, hogy otthonosan mozogjon bennük. Nem elégszik meg a biztossal, a beválttal - szereti a kihívásokat, és vonzzák a különlegességek, így minden koncertjén meglepetést okoz, új arcát mutatja meg. Az egykori kiváló Liszt-interpretátor mára generációjának legsokoldalúbb pianistájává vált. Balog József a tavaly ősszel megjelent Gershwin-albumával sem okoz csalódást.

A lemez különlegessége, hogy műsora egyszerre ismerős, és mégis az újdonság erejével hat: a kompozíciókban felbukkanó népszerű dallamok - akár a Songbook zongoraletétjére, az Earl Wild-átiratokra, a Rhapsody in Blue szólózongorára készült feldolgozására, vagy a Porgy and Bess slágerére, a Summertime-ra gondolunk - ebben a formában ritkán hallhatóak. Bár a művek egy része régóta Balog repertoárját képezi, és koncertjein szívesen játssza őket, ez az igényes összeállítás arról tanúskodik, hogy nem csupán kuriózumként vagy virtuóz ráadásdarabokként tekint rájuk, hanem alaposan beleásta magát ebbe a zenei világba, és a felvételen árnyalt és hiteles Gershwin-portré körvonalazására törekszik. Az életmű jelentőségének és a zenetörténetben betöltött szerepének megítélése korántsem olyan egyértelmű, hiszen a komponista egyedi, két stílust ötvöző művészete a jazz-zenék között túl klasszikusnak, komolyzenei kontextusban pedig túl könnyűnek számít. Az albumot hallgatva azonban nyilvánvalóvá válik a kategorizálás haszontalansága: ahogy a kétféle zenei világ is kölcsönösen hatott egymásra, úgy Gershwin nyelvezetében sem határolhatóak el egymástól a klasszikus és a jazzelemek, stílusa a „fekete" és a „fehér" zene sajátos szintézise. Ezért még az olyan - tudatosan eltérő szándékkal megírt - művek kifejezésmódja és zenei eszköztára között sem találunk alapvető eltérést, mint a nagy példaképek - Debussy, Chopin és Bach - előtt tisztelgő, szándékoltan klasszikus mintára készült Preludes és a zeneszerző musicalslágereinek átdolgozását tartalmazó Songbook-sorozat.

Amellett, hogy a lemez a musicaltől a zenekarral kísért rapszódián át az etűdig igen széles műfaji skálát jár be (mindezt persze egyetlen zongorára adaptálva), a zenei anyag változatosságát a hangulatok, színek és karakterek sokfélesége adja. A könnyed, felhőtlen szórakoztatást nyújtó darabok mellett (I'll Build a Stairway to Paradise, Nobody but You, Swanee, B-dúr prelűd, Fascinatin' Rhythm, I Got Rhythm) ábrándos, bensőséges, noktürnszerű tételeket (Who Cares?, Do It Again, cisz-moll prelűd), szeszélyesen csapongó muzsikát (Summertime, 'S Wonderful, Rhapsody in Blue, The Man I Love), indulószerű számot (Strike Up the Band) és szenvedélyes spanyol táncot (esz-moll prelűd) is hallhatunk. A felvételen egyébként nem a szerzőtől származó feldolgozás is szerepel: a Summertime-nak ez a verziója Beryl Rubinstein nevéhez fűződik, a Virtuoso Etudes on Popular Songs sorozat pedig Earl Wild átirata.

Balog József lehengerlő virtuozitása elegáns könnyedséggel párosul, játéka felszabadult és rendkívül színgazdag, kifejezésmódjának legjellegzetesebb vonása a teremtő, improvizatív jelleg. Előadásából az is nyilvánvaló, hogy nem a felszín és a külsőségek érdeklik, hanem még a technikai bravúrt előtérbe helyező művek esetében is igyekszik a mélyebb rétegeket elérni, és a zene belső lényegét feltárni. Zongorázását hallgatva nem lehet nem észrevenni, hogy mennyire élvezi is, amit csinál: valósággal lubickol ebben a zenei világban, melynek dialektusát anyanyelvi szinten beszéli. A nagyszerű kiadványt egyedül a címválasztás miatt érheti kritika: bár a népszerű Rhapsody in Blue valóban a lemez legterjedelmesebb száma, és nyilván sokakat elsősorban az ismerős darab csábít vásárlásra, ez a remek Gershwin-válogatás azonban megérdemelt volna egy találóbb és ötletesebb címet. }
Gershwin: Rhapsody in Blue


Balog József (zongora)

Hungaroton 2017

HCD 32806

Impresszum, KAPCSOLAT , Közhasznúsági jelentés 2011, 2012, 2013, 2014, 1%

Minden jog fenntartva, ideértve különösen a honlap egészének vagy részének bármilyen eljárással történő többszörözését, terjesztését és nyilvánossághoz közvetítését is.