Gratulálunk

Szerző:
Lapszám: 2014 július

Devescovi Erzsébet 80 éves

Hárfaművész. 1934. július 19-én született Budapesten. Diplomáját 1958-ban a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerezte meg, Rékai Miklós növendékeként. 1957-től az Állami Hangversenyzenekar hárfaművésze, majd első hárfása volt. A zenekari játékon kívül szólistaként és kamarazenészként is tevékenykedett, gyakran játszott, és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola hárfatanára volt. Több zeneszerző - köztük Kalmár László, Székely Endre és néhai férje, Járdányi Pál - is ajánlott neki hárfaműveket, melyeknek ősbemutatója az ő nevéhez fűződik. Rendszeresen koncertezett fiával, Járdányi Gergely nagybőgőművésszel.

Rozsos István 70 éves

Operaénekes (tenor). Budapesten született 1944. július 6-án. Tanulmányait 1963 és 1969 között végezte a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, Révhegyi Ferencné, Kutrucz Éva, Orosz Júlia és Rosner Melánia voltak a mesterei. 1969-től a Magyar Állami Operaház magánénekese, emellett az osnabrücki és düsseldorfi operaház tagja is volt. Opera- és oratóriuménekesként Európa számos országában és Japánban vendégszerepelt. Repertoárja a barokktól a kortárs művekig terjed. Főbb szerepei: Heródes (Salome), Basilio (Figaro házassága), Loge (A Rajna kincse), Mime (Siegfried), Ál-Dmitrij (Borisz Godunov), Frosch (A denevér), Rinuccio (Gianni Schicchi), Sporting Life (Porgy és Bess), Albert Herring. Bartók-Pásztory- és Liszt-díjas, Székely Mihály- és Melis György-emlékplakettel kitüntetett Kiváló Művész.

Impresszum, KAPCSOLAT , Közhasznúsági jelentés 2011, 2012, 1%

Minden jog fenntartva, ideértve különösen a honlap egészének vagy részének bármilyen eljárással történő többszörözését, terjesztését és nyilvánossághoz közvetítését is.