A zeneélet hírei

Szerző:
Lapszám: 2012 szeptember
 

Magyar sikerek a Nemzetközi Johann Sebastian Bach Versenyen

Bach munkásságának fontos színhelyén, Lipcsében 1950 óta rendezik meg a Nemzetközi Johann Sebastian Bach Versenyt, 1996 óta kétévente. Július 4. és 14. között, a 18. megmérettetésen gordonka, orgona és ének kategóriában mérhették össze tudásukat a fiatal előadókművészek.

Az énekesek között Szigetvári Dávid (tenor) nyerte meg a versenyt, a második díjat Benno Schachtner, a harmadikat Matthias Winckhler (mindkettő német) kapta. Az ismert  művészekből álló zsűri névsora: Max van Egmond (elnök), Ingeborg Danz, Bernarda Fink, Christopher Hogwood, Klaus Mertens, Hanno Müller-Brachmann, Sibylla Rubens és James Taylor.

A csellisták mezőnyében Rohmann Ditta a második helyen végzett, győzött a kínai Beiliang Zsu, a harmadik díjat a francia Clara Pouvreau-nak ítélték. A zsűriben Ivan Monighetti (elnök), Peter Bruns, Phoebe Carrai, Laurence Dreyfus, Kristin von der Goltz, Hae-Guen Kang és David Watkin foglalt helyet.

 

Europa Cantat 2015 - Pécsett

Az egyik legnagyobb kórusfesztivál, a több mit egy hétig tartó Europa Cantat a következő alkalommal - három év múlva - Magyarországra látogat. Tavasszal Pécs városa nyerte el a rendezés jogát, és 2015. július 24. és augusztus 2. között Baranyában vendégeskednek a földrész legkiválóbb énekkarai. A rendezvény előkészítéseképpen az augusztusi, torinói Europa Cantat 2012-n Pécs már be is mutatkozott, külön standdal, a várost bemutató prezentációval és fogadással. A pécsi fesztivál fő helyszíne a Zsolnay Negyed és a Kodály Központ lesz.

 

Bencze Csaba harsonaművész versenygyőzelme

A Nemzetközi Harsonaszövetség (ITA) 2012-ben megrendezett Robert Marsteller Harsonaversenyét Bencze Csaba nyerte. A zsűri (Jean-Michel Defaye zeneszerző, Jean Raffard és Ingemar Roos harsonaművész) július 17-én tete közzé döntését. A fiatal győztes a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének hallgatója (tanára Farkas István Péter), s egyúttal a Pannon Filharmonikusok harsonaművésze. Szólistaként a következő évadban 2013. május 11-én, Bourgeois Harsonaversenyében hallhatja játékát a magyar közönség.

 

Fuvolavarázs 2012 a Bazilikánál

A Más Hang Más Kép Alapítvány szervezésében szeptember 30-án másodszor gyűlnek össze fuvolások az ország minden részéből, hogy a budapesti Szent István téren, a Bazilika lépcsőjén és az épület előtt fejezzék ki hangszerük iránti hűségüket és rajongásukat. A Fuvolavarázs nevű rendezvény „Szívvel-lélekkel" hangversenyén minden rendű és rangú, közismert és kezdő, hivatásos (Drahos Béla, Dratsay Ákos, Horgas Eszter, Ittzés Gergely, Matuz István, Oross Veronika, Romos Zsolt, Török Ádám stb.) és amatőr fuvolás is bemutathatja tudását; együtt és külön. Az eseményről a www.fuvolavarazs.hu honlap ad részletes tájékoztatást.

Impresszum, KAPCSOLAT , Közhasznúsági jelentés 2011, 2012, 1%

Minden jog fenntartva, ideértve különösen a honlap egészének vagy részének bármilyen eljárással történő többszörözését, terjesztését és nyilvánossághoz közvetítését is.