Sebestyén János első aranykora

80. születésnapi köszöntő

Szerző: Hollós Máté
Lapszám: 2011 március

 

  

Sebestyén János - Felvégi Andrea felvétele

Sebestyén János... Már a név zenetörténeti allúziója is kötelez. Hát még a  gordonkaművész édesapa és a zongoraművész édesanya vigyázó szeme. Meg a tanároké: Major Erviné, Hammerschlag Jánosé, Gergely Ferencé, Antal Istváné.

A billentyűs művész Sebestyén Jánosról beszélünk, ugye, nem a rádiósról? Hiszen kettő van. Az egyik el sem hagyja a koncerttermeket, hanglemezstúdiókat, a másik a Magyar Rádiót, ahol műsorok sokaságát készíti. Vagy e kettő mégis azonos?

A vele egy házban lakó Huzella Elek zeneszerzőnek köszönhetően vált rádióssá. Majd egy 1957-es rádiófelvétel kalandos beugrása révén csembalóművésszé. Ő lett az akkoriban még különlegességnek számító hangszer időrendben második hazai művésze. Felvételek hosszú sora őrzi a nem korhű, gyári instrumentumokon rögzített barokk szóló- és kamaramuzsikát, s különös érdeme, hogy kezdettől fogva inspirálta és műsoron tartotta a furcsán csattogó hangszer által ihletbe lendített kortárs komponisták darabjait. De ez csak része annak a zenetörténeti mélyfúrásnak, amelyet a csembalón kívül orgonával is végzett. Bach mellett Boismortier, Buxtehude, Corelli, Hasse, Händel, Scarlatti, Seixas vázolja a horizontot, s kiemelt említést kíván a Haydn-szonáták hajdani Hungaroton-összkiadásának csembalóalbuma. Ő volt honunkban az első, aki kétorgonás felvételeket készített: az egyiket Luigi Celeghinnel és Ella Istvánnal Sant'Elpidio a Maréban, ahol egy orgonaversenyen zsűrizve lelt a különös Basilica della Misericordiára, a másikat Spányi Miklóssal Tordason, ahol ugyan nincs két beépített orgona, de a Hungaroton ládaorgonája Sebestyén János keze alatt a temploméval egyenrangú instrumentummá nemese- dett. Mintegy 85 lemezén a patinás magyar kiadón kívül főként a Vox, a Naxos s az olasz Angelicum, Ars Nova és Fonit Cetra osztozik, de jutott játékából a Supraphonnak, a Balkantonnak, portugál márkáknak és másoknak is.

A historizmus elragadta keze alól a csembalót. Ám így is jelentős útravalóval láthatta el tanítványait a Zeneakadémián, az általa 1970-ben alapított csembaló tanszakon, Horváth Anikótól Spányin át Elek Szilviáig. S ő szervezte meg 2000-ben a máig egyetlen magyar nemzetközi csembalóversenyt, amelynek éppúgy zsűrielnöke volt, mint a Liszt Ferenc Nemzetközi Orgonaversenyeké.

Külön cikket tölthetne meg a művésztársakkal való együttműködés története Kovács Dénestől Pauk Györgyön át a Liszt Ferenc Kamarazenekarig. Emeljünk ki egyetlen nevet: Lantos Istvánt. A legutóbbi aktív években vele járta az országot, s adtak négykezes koncerteket zongorán, orgonán -klaviatúrán és lélekben szinte összenőve.

Az emberi kapcsolatok Sebestyén János rádiós munkáját is végigkísérték. Kanonok, főpilóta, külország budapesti nagykövete szólaltak meg rendszeresen a kötetlenségében is szerkesztett, rádiós profizmusában is szinte rögtönzésszerűen rugalmas adásokban. Földolgozta szakmája történetét (A zon- goraművészet első aranykora), a Magyar Rádióét fennállása kerek évfordulóihoz kötődő sorozatokban, s bármily sommásan hangzik: a történelmet magát Berlin múltjától és a második világháborútól Hongkongnak az angolok által Kínának való visszaadásáig (Egy rádiós naplójából). S mivel a történelem egyben magánemberek története, még ez irányba is kiterjedt az Emlékek szárnyain műsorperceiben. Ezt folytatta a Magyar Katolikus Rádióban Emlékek fölé hajolva akkor, amikor a Pollack Mihály téren elhomályosult az érdeklődés a Bródy Sándor utca rádiótörténetének írói iránt.

A nagy rádiós kivette részét a televíziózásból is külföldön élő művészek portréival, a Zeneóra műsorával, a bécsi újévi koncertek és a karmesterversenyek kommentálásával. Rózsa Miklósról, illetve a rádiótörténetről szóló köteteivel a könyvkiadásban is nyomot hagyott.

A hazai kulturális közélet Erkel-díjjal, Liszt-díjjal, Érdemes Művész címmel és a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével ismerte el, Balatonlelle díszpolgárává választotta. Olaszország a Cavaliere és az Ufficiale, Portugália a Dom Henrique parancsnoki rendet, a Spanyol Királyság az Isabel la Católica rendet, Brazília a Cruzeiro de Sol rend Cavaliere fokozatát, a svéd király az Észak csillaga lovagrendjét adományozta neki.

Aki a márciusban 80 esztendős Sebestyén János iránt érdeklődik, egy amerikai könyvtáros zenei menedzsernek köszönhetően remekül összeállított honlapról tájékozódhat. Robert Tifft így ír a jsebestyen.org élén: a bámulatosan sokoldalú művész több mint 25 éven át gazdagította életemet és tágította zenei horizontomat. Majd hozzáfűzi: olyan művész, akinek játékába sosem fáradok bele.

A bele nem fáradók népes tábora nevében kívánok Sebestyén Jánosnak további szép éveket, emlékek szárnyain!