A zeneélet hírei

Szerző:
Lapszám: 2011 január
 

Oberfrank Géza 75 éves

Karmester. Budapesten született 1936. január 26-án. Tanulmányait 1956 és 1961 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola karmesterképző szakán, Kórodi András növendékeként végezte. 1961 és 1979 között a Magyar Állami Operaház korrepetitora, karigazgatója, majd karmestere, 1973-tól 1975-ig a berlini Komische Oper zeneigazgatója. 1975 és 1982 között a MÁV Szimfonikusok vezető karmestere. 1979-től a Fővárosi Operettszínház zeneigazgatója, 1980 és 1983 között ugyanott művészeti vezető. 1983-tól 1989-ig a Szegedi Nemzeti Színház főzeneigazgatója, 1989 és 1993 között a Magyar Állami Operaház zeneigazgatója, 1994-től főzeneigazgatója, jelenleg nyugalmazott címzetes főzeneigazgató. Liszt-díjas, Érdemes és Kiváló Művész.

 

Janota Gábor 75 éves

Fagottművész és -tanár. Tordán született 1936. január 27-én. Tanulmányait 1956 és 1961 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola fagott szakán végezte Rudas Imre növendékeként. 1962-től 1970-ig a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus zenekarának fagottosa; 1970 és 1972, illetve 1974 és 1976 között a kanadai Londoni Szimfonikusok fagottosa; 1977-től a Magyar Állami Hangversenyzenekar első fagottosa. 1972-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola tanára, egyetemi docens. Hat szólólemeze látott napvilágot, kanadai egyetemeken tanított, Belgiumban nyári kurzust vezetett. 1958-ban 2. díjat nyert a Müncheni Nemzetközi Fagottversenyen. Artisjus- és Liszt-díjas.

 

Az MR3-Bartók Rádió hírei

A hét zeneszerzői (minden hétköznap délután 2-kor): január 3-tól Edward Elgar, 10-től Georg Friedrich Händel, 17-től Wolfgang Amadeus Mozart, 24-től Vincenzo Bellini.

Zenebeszéd • A Bartók Rádió ismeretterjesztő sorozatának január 8-án és 29-én lesz nyilvános felvétele az MR 6-os stúdióban; a téma Mozart K. 447-es Esz-dúr kürtversenye és Liszt h-moll szonátája, közreműködik Berki Sándor (kürt) és az MR Szimfonikusok, illetve Jandó Jenő, műsorvezető Farkas Zoltán és Kovács Sándor.

Hangversenyek a Márványteremben • Január 3-án a Világjáró művészeink sorozatban Szokolay Balázs, Dorota Anderszewska és Perényi Miklós ad Schubert-Schumann-estet. A most kezdődő „200 éve született Liszt Ferenc" hangversenyciklusban 13-án Csalog Gábor, 27-én Jandó Jenő lép fel. 20-án indul a Mesterségünk címere sorozat, Gyöngyössy Zoltán és tanítványai szereplésével. 15-én, szombat délután a Klasszikus és jazz keretében Pozsár Eszter fuvola- és szaxofonművész és a Trans-formation együttes játszik. 16-án délután az MR Szimfonikusok tagjaiból alakult kamaraegyüttesek adnak koncertet Johann Christian Bach, Respighi és Sosztakovics műveiből.

Az MR Zenei Együttesek programjából • A hagyományos újévi koncerten (Haydn: A teremtés) a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben ezúttal az MR Szimfonikusok játszik Fischer Ádám vezényletével. A zenekar 9-én és 21-én a Magyar Nemzeti Múzeumban lép fel, Mozart-, illetve Schubert-, Szentpáli Roland- és Richard Strauss-programmal. Az MR Énekkar közreműködik Liszt Krisztus-oratóriumának pécsi, budapesti, majd a bécsi Stephansdomban tartandó előadásán. A január végi kortárs zenei Mini Fesztivál egy-egy hangversenyét az Énekkar, illetve az MR Szimfonikusok adja, Somos Csaba és Stephen D'Agostino irányításával.

Tóbiás-matiné • A közkedvelt gyermekműsor nyilvános adása 30-án, vasárnap délelőtt jelentkezik a 6-os stúdióból, Daloskönyvvel Pentatóniában címmel, fellép Gryllus Vilmos és zenekara, házigazda Lukácsházi Győző.

 

Hangverseny és opera itthonról és külföldről

  • Január 1-jén délelőtt a bécsi újévi koncert, Franz Welser-Möst vezényletével, természetesen a Bartók Rádión is meghallgatható. 4-én a bécsi Staatsoperből felvételről csendül fel Händel Alcina című operája. 5-én este a 2010-es Salzburgi Fesztiválról kerül sugárzásra Perényi Miklós, Jörg Widmann és Schiff András koncertje. Folytatódnak szombat esténként az operaközvetítések a New York-i Metropolitanből:
1-jén Debussy Pelléas és Mélisande-ját dirigálja Simon Rattle, 8-án Puccini A Nyugat lánya című dalművét Nicola Luisotti, 15-én Verdi Traviatáját Gianandrea Noseda, 22-én a Rigolettót Paolo Arrivabeni és 29-én Puccini Toscáját Marco Armiliato. A január 22-i Metropolitan-előadás időben elcsúsztatva hangzik fel, mivel élőben kerül adásba a Liszt-emlékév nyitó koncertje a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremből, Kocsis Zoltán vezényletével.

Fejérvári Zoltán második díja Manchesterben

November 29. és december 4. között a Royal Northern College of Music és az Alink-Argerich Foundation támogatásával rendezték meg a manchesteri James Mottram Nemzetközi Zongoraversenyt. A 19-25 évesek kategóriájában második helyezést ért el a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ötödéves hallgatója, Fejérvári Zoltán (tanárai: Kemenes András és Várjon Dénes). A versenyre 15 zongoristát hívtak meg, a döntőbe hárman kerültek, az első helyet a fehérorosz Kirill Keduk szerezte meg.

 

Primissima- és Prima-díjak 2010-ben

2010. december 3-án a Művészetek Palotájában nyolcadik alkalommal adták át Primissima- és Prima-díjakat. A magyar zeneművészet kategóriában Érdi Tamás zongoraművészé lett az ötvenezer eurós Primissima-díj; Prima-díjat és vele tízezer eurót nyert a Magyar Rádió Gyermekkórusa (karigazgató: Thész Gabriella) és Tokody Ilona énekművész. A negyedik alkalommal odaítélt, hétezer euróval járó Junior Prima-díjakat november 25-én a Szépművészeti Múzeumban kapták meg a harmincévesnél fiatalabb nyertesek; magyar zene kategóriában Balogh Roland jazzgitár-művész, Bella Máté zeneszerző, Fülei Balázs zongoraművész,

 

Az ARTISJUS Zenei Alapítvány előadóművészi jutalmai

Az ARISJUS Zenei Alapítvány hagyományaihoz híven 2010-ben is megjutalmazta a kortárs magyar zeneszerzők műveinek legjobb előadóit, illetve terjesztőit. A december 10-én az ARTISJUS-teremben megjutalmazottak névsora: Bábel Klára hárfaművész, Bokor Jutta énekművész, hangversenyrendező, Bubnó Tamás karnagy, Csikota József karnagy, Dárday Árpád karmester, Szabó János klarinétművész, Eötvös József gitárművész, Gémesi Géza karmester, Gráf Zsuzsanna karnagy, Gyöngyössy Zoltán fuvolaművész, Gyüdi Sándor karmester, Hamar Zsolt karmester, Horváth Anikó csembalóművész, Horváth Bence trombitaművész, Kántor Balázs gordonkaművész, Kerek Ferenc zongoraművész, Lakner Tamás karnagy, Láng Zénó ütőhangszeres művész, Mogyorósi Éva zongoraművész, Szabó Sipos Máté karnagy, Szebellédi Valéria karnagy, Váradi Judit zongoraművész, Záborszky Kálmán karmester, valamint az Ewald Rézfúvós Együttes és a Musica Nostra Énekegyüttes. Hangversenyrendezői kapott jutalmat Göllesz Zoltán, Lázár Eszter és Széll Ágnes. A kortárs művek előadásáért járó Pro Artibus Artisjus emlékérmet Rivka Golani brácsaművésznek ítélték.