Muzsika 2004. május, 47. évfolyam, 5. szám, 2. oldal
Hollós Máté:
Mögött
Laudáció Sári József Sonnenfinsternis - Négy zenekari kommentár című kompozíciójának díjátadásán
 

Négy zenekari kommentár. Ezen alcím mögött egy opera rejtezik. A Sonnenfinsternis, melyet 2000-ben mutatott be megrendelője, a Pforzheimi Operaház.

Sonnenfinsternis. Nem "Napfogyatkozás", amit a szó jelent, s nem is "Sötétség délben", ahogyan Arthur Koestler regényének címét magyarították. A cím mögött a zeneszerző német orientációja, német földön az ottani kultúrától gazdag ihletést kapott gondolkodása, világszemlélete áll, amely hangokká szublimálódik. A német kultúra és az azt magába szívó komponista mögött pedig megbúvik vagy épp megvilágosodik a közös közép-európaiság. Koestler tele utalásokkal, zeneszerzőnk pedig rejtjelekkel. Zenéje mindig megfejthető, de míg az ész lámpafénysugárral elemez, a tekintet bele-beletéved egynémely ködgomolyagba, amely a mögött világába vezet.

Minden mögött pedig ott találjuk az alkotót, Sári Józsefet, aki ma a további színpadra vitelt érdemlő Sonnenfinsternis opera koncertpódiumra mentésének négy zenekari kommentárjáért kapja "Az év komolyzenei műve" díjat az Artisjustól.

S a díj mögött is van valami: emberi szeretettől átitatott szakmai megbecsülés. Nem sötétség délben, hanem napsugár a - díjátadó - estében.