Muzsika 2003. július, 46. évfolyam, 7. szám, 10. oldal
A Bartók Rádió hírei
 

A rádió is megemlékezik Richard Wagner születésének 190., halálának 120. évfordulójáról. Július 11-én indul és hetenként kerül adásba Kroó György nagyszabású, ötrészes rádiós előadássorozata a Ring keletkezéséről, népi, mondai, irodalmi forrásairól, dramaturgiájáról és zenéjéről, A nibelung gyűrűje címmel. A sorozat 1983-ra, Wagner halálának centenáriumi évére készült, párhuzamosan az azonos témájú Heilawac avagy délutáni álom a kanapén című, 1983-ban megjelent könyvvel.
Kroó György rádióelőadásai mintegy bevezetik a Bartók Rádió hagyományos nyári élő adásait a Bayreuthi Ünnepi Játékokról. Július 25-én A bolygó hollandi hallható a Festspielhausból - a karmester Marc Albrecht -, július 26-án Christian Thielemann vezényli a Tannhäusert, július 27-én, 28-án, 30-án és augusztus 1-jén A nibelung gyűrűje kerül színpadra és adásba, a karmesteri dobogón idén is Fischer Ádám áll.

Július 18-án kezdődnek a londoni Royal Albert Hallban a hangulatos Promenád-koncertek, melyek többségét egyenes adásban közvetítjük. A nyitókoncerten a BBC Szimfonikus Zenekarát Leonard Slatkin dirigálja, a műsoron orosz kompozíciók: Sosztakovics, Csajkovszkij és Prokofjev művei szerepelnek. Július 21-én magyar együttes, a Budapesti Fesztiválzenekar lép fel a Royal Albert Hallban Fischer Iván vezetésével, Beethoven-, Brahms- és Rachmaninov-programmal.