Muzsika 2001. április, 44. évfolyam, 4. szám, 14. oldal
Albert Mária:
Művészeti ösztöndíjasok fesztiválja
 

Az idén harmadízben adtak számot mun kájukról a művészeti ösztöndíjasok. Fesztiváljuk február végén és március elején zajlott le, a rendezvénysorozat története alatt kialakult módon és helyszíneken. A kulturális tárca tízféle ösztöndíjat finanszíroz, köztük a fél évszázados, képzőművészeket támogató Derkovits-ösztöndíjat, vagy a mindössze három éve alapított, Fülöp Viktorról elnevezett támogatást, amelyet táncművészek nyerhetnek el.
A szemlét ezúttal is az Interart Fesztiválközpont szervezte, a szakminisztérium fesztiválirodájával, a Hungarofest Kht.-val együttműködésben. Megtartották azt a hagyományt, hogy mindig egy-egy művészeti ág rangos programján ismertették a minisztérium képviselői, kik azok, akik erre az esztendőre sikerrel pályáztak. Az Ernst Múzeum adott helyet a Derkovits-ösztöndíjas képzőművészeknek, és itt folytattak nyilvános beszélgetést a Kállai Ernő-ösztöndíjas fiatal művészettörténészek és művészetkritikusok. A táncosok a Budai Vigadóban léptek fel. A Kozma Lajos- és a Moholy-Nagy-ösztöndíjasok egymást követő kiállításának az Iparművészeti Múzeum adott otthont. A Móricz Zsigmond-ösztöndíjas írók a Műcsarnokban, az Örkény István-ösztöndíjas drámaírók a Shure Stúdióban léptek közönség elé. A fotósok a Mai Manó Házban rendezett kiállításon adtak számot munkájukról. Mint már hagyomány, a Kodály Zoltán-ösztöndíjas zeneszerzők, zenetudósok a névadó múzeumában, a Fischer Annie-ösztöndíjban részesült előadóművészek pedig két rádióhangversenyen tettek nyilvános vizsgát.
Lendvay József hegedű-, Farkas Rózsa cimbalomművész, az énekesek közül Várhelyi Éva vagy Meláth Andrea művészi tevékenysége máris jelentős - ez nemcsak személyes teljesítményüket minősíti, hanem igazolja az ösztöndíjak hasznosságát és a kuratóriumok döntésének helyességét. A művészeti ösztöndíjasoknak - elsősorban az előadóművészeknek - szolgálati fellépéseket kell teljesíteniük, melyekre a külföldön működő magyar kulturális központok, intézetek is igényt tartanak. Ennek szintén kettős a haszna: az intézmény mentesül a gázsi kifizetéstől, mégis rendkívüli tehetségeket vonultathat föl, a pályán induló művészek pedig ismertséget, kapcsolatokat szerezhetnek. Nagy élmény volt a Kodály ösztöndíjasokat hallgatni, mesélte Schanda Beáta, az Interart vezetője, minthogy a kurátorok kikötötték, hogy csak idei tevékenységükről beszélhetnek, mégpedig röviden. Látszott, hogy megtanulták öt percben összefoglalni friss munkájukat. A részletesen kidolgozott kutatások bizonyosan megjelennek majd a szakmai folyóiratokban, mégis érdekes volt tájékozódni, milyen témákkal foglalkoznak az ösztöndíjasok. Egyikük az Erkel előtti zenés színjátszást kutatja, a másik a 19. századi sajtót elemzi, hogy kimutassa, a style hongrois miként jelent meg Schubert, Weber vagy Brahms műveiben.
A Kállai-ösztöndíjasok is szóba hozták azt a (zenei pályázatokra is jellemző) vitatémát, hogy benevezni csak tudományos igényű ötletekkel lehet, ám a nagyközönség orientálása sem közömbös cél, sőt arra is szükség van, hogy a most huszonéves művésznemzedék kinevelje a maga közönségét. Jó hírt jelenthettek be a művészeti ösztöndíjasok idei fesztiválján: a minisztérium az ösztöndíjasok havi illetményét - az infláció mértékét követve - hatvannégyezer forintra emelte. Ettől az évtől mindegyik ösztöndíj január elsejétől a naptári év végéig tart, de a minisztérium bizonyos juttatások esetében, amelyeket korábban például júniustól júniusig fizettek, fél évig két csoportot támogat párhuzamosan, vállalva a nagyobb anyagi terhet. Idén is megjelenik a művészeti ösztöndíjasokat bemutató mappa a pályázók rövid életrajzával és feladatuk leírásával. A kuratóriumok tagjai idén is nagy lelkiismeretességgel végezték felelősségteljes munkájukat, s törekedtek arra, hogy a rendelkezésre álló keretből minél több fiatalnak jusson támogatás. Így több ízben meg is osztották az ösztöndíjakat. Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban részesül 2001-ben: Dalos Anna, Durkó Péter, Gurmai Éva, Gyöngyössy Levente, Horváth Balázs, dr. Kárpátiné Gyöngyösi Szilvia, Mikusi Balázs, Molnár Szabolcs, Pávai Réka, Pethő Csilla, Pintér Csilla Mária, Sáry Bánk, Szabó Balázs és Vajda Gergely. Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban részesül 2001-ben: Baranyay Piroska, Csereklyei Andrea, Cserna Ildikó, Horváth Bence, Jávorkai Ádám, Jávorkai Sándor, Jónás Krisztina, Kecskés Mónika, Koczor Péter, Réti Balázs, Simon Krisztina, Sólyomi Pál és Szabó Rozália.