Muzsika 1999. szeptember, 42. évfolyam, 9. szám, 2. oldal
Tihanyi László:
Még több Bartók 2000-ben
A szombathelyi Fesztivál a szervezők nevével
 

Idén nyáron immár tizenötödik alkalommal rendezték meg Szombathelyen a Nemzetközi Bartók Fesztivált, amelynek a programjai szerves egységet alkotnak a több mint harminc esztendős múltra visszatekintő Nemzetközi Bartók Szemináriummal. A szervezők úgy érzékelik, hogy a Fesztivál szerte a világon egyre ismertebb és népszerűbb a 20. századi, illetve a kortárs zenével foglalkozó muzsikusok között, s a másfél évtized során komoly rangot vívott ki a magának. Schanda Beáta, a hangversenyeket és a szemináriumot szervező Interart Fesztiválközpont ügyvezető igazgatója szerint a szombathelyi rendezvénysorozat sikere egyrészt annak köszönhető, hogy a kurzusokon nemzetközi hírű, nagy tekintélyű művészek oktatnak, a Fesztiválon neves művészek lépnek fel (az idén például ismét közreműködött Eötvös Péter), másrészt a szisztematikus, talán kevésbé látványos, ám annál fontosabb műhelymunkának - ilyet végez Kurtág György, vagy a zeneszerzőkurzus vezetője, Marco Stroppa.
Az idén mintegy száz résztvevője volt a szemináriumnak, érkeztek hallgatók Dél-Afrikából, Mexikóból is, sokan a Távol-Keletről, ugyanakkor ott ült a növendékek között a szombathelyi zeneművészeti szakközépiskola triója is. A magyar és a külföldi diákok aránya kurzusonként változik, összességében a hallgatók mintegy hatvan százaléka külföldi. Schanda Beáta szerint szomorú és elgondolkodtató, hogy hiányoztak a szemináriumról a Liszt Ferenc Zeneakadémia élvonalbeli kamaraegyüttesei. Érkezett egy olasz és egy osztrák vonósnégyes, magyar azonban nem... Kurtág György, aki már évek óta nem tanít a Főiskolán, eljött Szombathelyre, ám a diákok nem használják ki a lehetőséget, pedig szinte valamennyiük életrajzában olvasható, milyen rendkívül sokat kaptak tanulmányaik során Kurtágtól, s mit jelentett számukra pályájukon, hogy látogathatták az óráit. Úgy látszik, a magyar diákok szívesebben kötik össze utazási élményekkel a nyári kurzusokon való részvételt. Igaz, a szeminárium részvételi díja elég magas - szándékosan döntött úgy az Interart Fesztiválközpont, hogy a díj tükrözze a rendezvény nemzetközi rangját, ezért a kéthetes kurzus szállással és étkezéssel együtt 78000 forintba kerül -, ám a magyar diákok igen jelentős kedvezményeket kaphattak a szervezőktől, a Crescendo és más alapítványok jóvoltából.
A külföldről érkezők közül egyébként a ( szerző, negyven-, a legfiatalabb tizenötével legtöbben "kész" muzsikusok, diplomával a zsebükben. A legidősebb hallgató, egy zeneszerző, negyven-, a legfiatalabb tizenötéves volt. A legtöbb passzív résztvevő Kurtág György óráira járt, a legtöbb hallgató - két tucat, amely a befogadható létszám felső határa - a zeneszerzőkurzusra jelentkezett. "Tudomásul kell venni - figyelmeztet Schanda Beáta -, hogy a hallgatók leginkább a nagy mesterekhez kötődnek, ezért már most gondolkodni kell, ki lesz az a művésztanár a következő nemzedékből, aki egyszer majd átveszi Kurtág Györgytől a stafétabotot, és aki valóban képes a »muzsikusság tudományának« titkaiba beavatni a fiatalokat."
Az idén kiemelt programként ütőhangszeres és marimbakurzust is tartottak, amely érdekes színfoltja lett a szemináriumnak. Jövőre ez szünetel, de hosszabb távon elképzelhető, hogy rendszeressé teszik. Szintén tudatos törekvése az Interartnak, hogy építkezzen a közép-kelet-európai régióban: évről évre meghívja egy-egy ország neves művészeit (nem titkoltan reménykedve a mielőbbi viszontmeghívásban). 1999-ben zágrábi muzsikusokat láttak vendégül, jövőre pedig észt zenészeket várnak, már csak azért is, mert Szombathelynek Tallinn a testvérvárosa. Az idén is tartottak népzenei esteket, a magyar népzenét az Ökrös Együttes képviselte Fodor Sándor (azaz "Neti") erdélyi hegedűs közreműködésével. Hagyományt kívánnak teremteni a Fesztiválon azzal, hogy muzsika volt a "vendég" a Párizsban élő neves kutató és énekes, Tran Quang Hai jóvoltából. Jövőre a tervek szerint Fekete-Afrikából hívnak meg tradicionális muzsikát játszó művészeket. A népzenei estekhez kapcsolódva valósult meg a legjobban az Interartnak az az elképzelése - árulta el Schanda Beáta -, hogy a koncertek résztvevői a hangversenyeket követő napon konzultációt, afféle minikurzust tartsanak a szeminárium zeneszerző-hallgatói számára. Ebből hagyományt kívánnak teremteni. Így a Fesztivál még szorosabban kapcsolódhat a szeminárium programjaihoz. Schanda Beáta szerint érdemes odafigyelni azoknak a véleményére, akik elfogulatlanul, kívülről figyelik a Bartók Fesztivál és a szeminárium mindennapjait. Itt van például Robert Van Sice amerikai marimbatanár, aki szerint hazájában vagy sznob kurzusok léteznek luxuskörülmények között, ahová csak vagyonokért lehet eljutni, vagy jó hangulatú, de kevésbé színvonalas szemináriumok. "A magyarok nem is fogják fel - véli Van Sice -, hogy Szombathely milyen
csoda, hiszen itt egyszerre magas színvonalú, ugyanakkor remek légkörű, oldott hangulatú a fesztivál."
Az idén elmaradt a karmesterkurzus. Új tanárt kerestek a szemináriumra, és meg is találták Peskó Zoltán külföldön élő magyar karmester személyében baki egyébként mostanáig a düsseldorfi operaház főzeneigazgatói tisztét töltötte be), Peskó azonban csak a következő évtől tudta vállalni a szombathelyi karmesterkurzus vezénylését.
Az Interart igazgatóját a Bartók Fesztivál és Szeminárium anyagi hátteréről is kérdeztük. A rendezvény teljes költségvetése mintegy húszmillió forint - ezt a pénzt nem könnyű előteremteni, de a Fesztivál anyagi biztonságát szerencsére több forrás szavatolja. Az Interart kht. és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma közhasznú megállapodásában a Bartók Fesztivál nevesített rendezvényként szerepel, a tárca támogatni kívánja. Amellett, hogy az állam deklarálta: fontos számára ez a program, tavaly ősszel háromoldalú, négy évre szóló szerződés született a Fesztivál támogatására az Interart, Vas megye és Szombathely megyei jogú város között, amely január 1-jén lépett életbe. Ebben a megállapodásban a helyi közösség teszi le a voksát a Bartók Szeminárium és a koncertek mellett. Emellett a civil szféra is támogatja a rendezvényt - a széles alapokon álló Bartók Fesztivál Barátainak Köre, s persze a szponzorok, amelyek általában egy-egy eseményhez nyújtanak segítséget. Schanda Beáta úgy látja, a Bartók Fesztivál azért működőképes, mert jó hangulat övezi, és sokan, sokféleképpen járulnak hozzá a sikeréhez. Kedvezményeket és sok ajándékot is kapnak, az idén például több szombathelyi étteremmel is sikerült megállapodniuk, hogy egy-egy hangverseny után a fellépő művészeket vendégül látják.
"A Fesztivál koncertjeinek látogatottsága jó - tudtuk meg Schanda Beátától -, annak ellenére, hogy Szombathelynek nincs megfelelő kamaraterme. A Képtár terme sem eszményi, arról nem is beszélve, hogy bizony az is jelentősen befolyásolja a koncertek hangulatát, milyen képek Láthatók a falakon."
Jövőre nem terveznek új kurzust, viszont a millennium miatt még nagyobb súlyt kap a 20. századi magyar zene és Bartók Béla életműve. Az is hagyománnyá vált, hogy zenetudósokat kérnek fel egy-egy előadásra - 2000-ben valaki a magyar elektronikus zene panorámáját vázolja fel. Szombathelyen ritkábban szerepelnek énekkarok, ezért vendégszereplésre hívták a Magyar Rádió és Televízió Gyerekkórusát, és persze megpróbálják rávenni Kurtág Györgyöt és Kurtág Mártát egy közös hangversenyre. Kurtág György búcsúzóul azt mondta: "Lehet róla szó"...