Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Sötét fényevők
Keleti misztika és elmezavar a családi tragédiában

Megkezdõdött a Fõvárosi Bíróságon annak a férfinak a pere, aki addig koplaltatta családját, míg felesége meghalt, és nem sok hiányzott, hogy kétéves kislányukkal is ez történjen. A „fényevés” kultuszának hódoló, jelenleg kényszergyógykezelés alatt álló F. László nem ismerte el bûnösségét.


Fotó: MTI

A kohómérnök végzettségû férfi négy éve Indiában lett egy magát istenként hirdetõ guru követõje, ahol megismerkedett a pránatáplálkozás (fényevés) rejtelmeivel. Ennek lényege, hogy a harmonikus élethez a gyomor szerepét a tüdõnek kell átvennie, és az ember bizonyos technikákkal le tud szokni az étkezésrõl. A kultusz vezetõje, Sathya Sai Baba (kis képünkön) isten inkarnációjának tartja magát, és a férfi elmondta a bíróságon, hogy személyes találkozásukkor a guru „materializált süteménnyel” kínálta meg, amelyet szellemi energiából „állított elõ”. Ez az élmény olyan hatással volt rá, hogy F. László hazatérése után a tan követõjévé vált és ebbe bevonta azt a nõt is, aki életvezetési tanácsadásért fordult hozzá. Kapcsolatuk elmélyült, összeköltöztek és közös gyermekük is született.

Az ügyészség szerint a vádlott a kereszténység, a buddhizmus és Sai Baba kultuszának sajátos keveréke által hozta létre eszmerendszerét. Korábban sikeres üzletemberként dolgozott, de Indiából hazatérve visszavonult feleségével a civil életbõl, felszámolták kapcsolatrendszerüket, „energiaelszívásra” hivatkozva közüzemi számláikat nem fizették, fokozatosan megváltak vagyontárgyaiktól, és még közös kislányukat sem anyakönyvezték. Az alkohol, kávé és cigaretta, valamint a vanília megvonása után a fõbb ételekrõl is lemondtak. Terveik szerint Hollandiában telepedtek volna le. A „magasabb energiaszint” elérése céljából a táplálkozást a minimumra fogták, tízhetes tisztítókúrákat, böjtöket tartottak, melynek utolsó heteiben már csak „Jézus által energetizált” vízen éltek. Amikor a gyengeségtõl már tisztálkodni sem tudtak, lepedõbe csavarva vészelték át a kritikusabb idõszakokat.
A férfi életvezetési tanácsadó tanfolyamon vett részt és „kezeléseket” végzett, egyebek mellett kézrátételes energiaátvitellel. Így került kapcsolatba egy házaspárral, akik a feleség szülés utáni depresszióját szerették volna megoldani. Losonczy Pál, a férj elmondta a köztévé hírmûsorának, hogy F. László „energetizáló” programjának köszönhetõen az asszony egyre jobban eltávolodott férjétõl, vegetáriánus lett, végül teljesen visszavonult családjától. Losonczy rendõrségi feljelentést tett a sarlatán ellen, a hatóság azonban a füle botját sem mozdította.
A családra a nagymama révén találtak rá, aki hallgatózott az ajtajuk elõtt, és mivel csak a gyerek hangját hallotta, értesítette a rendõrséget és a gyámhatóságot. Ekkorra a nem egészen kétéves kislány már egy hat hónapos csecsemõ szintjén volt, és ha nem kap azonnali orvosi kezelést, 72 órán belül életét vesztette volna. A böjtöléstõl legyengült 12-14 hetes terhes asszony elvetélt, majd életét vesztette. A férfi az éhségtõl tudathasadásos állapota miatt nem észlelte, hogy meghalt a felesége, a mentõsök közölték vele a rossz hírt. A tragédia bekövetkezte után F. László kényszergyógykezelését rendelte el az elmeorvos- szakértõ, kislányát pedig a férfi nõvére vette magához, ahol egészségi állapota helyreállt.
A családfõ vallomása szerint õ maga Szent András reinkarnációja, felesége Pál apostolé, gyermekük pedig Szent Péteré. Mint elmondta, élettársa gondolati úton kommunikált Jézussal, és az õ tanácsa alapján nem vitték „fekete mágushoz”, vagyis orvoshoz a kislányt, amikor a kötelezõ oltások ideje eljött. F. László szerint csak élettársa tudott beszélni Jézussal, õ nem, mert „lemágiázták az emberek”. Arra a bírói felvetésre, hogy a helyszínelõk szerint a hûtõt teljesen üresen találták, a férfi azt mondta: elfogyott az étel.
„Mivel közöttetek járok, úgy táplálkozom, ahogyan ti, és beszélgetek veletek, tévesen úgy hiszitek, hogy nem vagyok egyéb, mint egyszerû emberi lény (…) Isteniségem bármelyik pillanatban megnyilatkozhat elõttetek; legyetek tehát készen erre a pillanatra!” - olvasható Sai Baba vallomása követõinek magyarországi honlapján. A Sathya Sai Baba Szervezet hazai koordinátora, Száraz Szilvia lapunknak úgy nyilatkozott, hogy mesterük nem vallást hirdet, sõt, mindenkit annak a vallásnak a megélésére ösztönöz, amelybe beleszületett. Magyarországon 1993 óta vannak szervezett formában összegyûlõ követõi, a koordinátor becslése szerint száz körüli aktív tagsággal, akik még az egyszázalékos felajánlásokra is jogosultak. Megkeresésünkre a szervezet elhatárolódott az elborult elméjû apától, aki szerinte azért jutott ilyen életellenes következtetésekre, mert félreértette a tanításokat. A tanítót körülvevõ szokatlan eseményekre reagálva Száraz Szilvia elmondta, hogy õ maga is szemtanúja volt már az úgynevezett „materializálásnak”, amikor Sai Baba energiából anyagot állított elõ. Mint mondja, a világon sok más személy is képes erre, csupán „megfelelõ koncentráció kérdése az egész”.