Vissza a tartalomjegyzékhez

Cseszkó Tamás
Nincs béke az MDF-ben
Szombathelyen már temették a pártot

Lemondott a szombathelyi MDF elnökségének négy tagja, mivel „nemtelennek és erkölcstelennek” ítélték pártjuk búcsúját Almássy Kornéltól (képünkön). Nyilatkozatuk szerint a vidéket a Fidesz irányába terelõ képviselõ lehallgatási botrányban való tényleges részvételére azóta sincs valós bizonyíték.

A megmaradt helyi demokraták szerint írásos lemondás eddig nem érkezett, sõt a lemondók között olyan is akadt, aki annyira nem nézte jó szemmel a sajtóban megjelent közleményeket, hogy inkább úgy döntött, visszatáncol a párt elnökségébe. Információink szerint a helyi krízis oka az Almássy-ügyön túl helyi érdekek és egyéni ambíciók szövevényes játszmája. Az ügy azért is döbbentett meg sokakat, mert Almássy Kornél az elmúlt hetekben többször is úgy nyilatkozott: tömeges kilépés várható az MDF-bõl.
„A sajtóból értesültem arról, hogy emberileg egyébként nagyra becsült párttársaim lemondtak” - mondta el lapunknak Pék Ciprián, a szombathelyi MDF elnökségi tagja, hozzátéve: az MDF tagsága is megdöbbenten áll a Csapody Miklóst és Karsai Pétert pártállami szentimentalizmussal vádoló csípõs hangulatú nyilatkozat elõtt. Õ személy szerint úgy véli, az egész ügy nem Almássy Kornélról vagy pártja elhibázott politikájáról szól. Ezt támasztja alá, hogy a múlt héten Dávid Ibolya által levezetett elnökségi ülésen még úgy tûnt, sikerül az esetleges sérelmeket orvosolni, azt azonban õ is megerõsítette, az elmúlt idõszakban számos kísérlet született a szombathelyi probléma kezelésére. Voltak, akik magát az alapszervezetet is fel kívánták oszlatni.
A dokumentum aláírói szerint az MDF-ben a kicsinyes hatalomféltés a jellemzõ, a pártnak nincs valódi üzenete, csak hirtelen jött ötletei. Hangsúlyozták: továbbra is a magyar gazdaság mûködõképességéért és a nemzet jólétéért szállnak síkra. „Van más lehetõség és van más mozgalom, párt mely az adófizetõk, a magyar vállalkozók és munkaadók érdekében cselekszik”- írják. Azt pedig már egy, az MDF-ben politizáló forrásunk teszi hozzá, hogy valószínûleg a helyi Fideszhez köthetõ Vállalkozók és Munkaadók Pártjában fognak landolni. „Az MDF helyi ügyként kezeli az esetet, többen jelezték azóta a belépési szándékukat, mint ahányan elhagyták a pártot” - mondta el lapunknak Makay Zsolt, az MDF választmányi elnöke. Ezzel szemben a távozó, tagsági könyvét szintén visszadobó Racker Béla úgy véli, évek óta „virtuális” MDF-szervezetek mûködnek csak. „Három helyen voltunk erõsek: Budapesten, Vas és Zala megyében. Zala megyében épp most tolták félre azt a fiatal és energikus hölgyet, aki az elmúlt választáson jó eredményt ért el. És sok politikust toltak félre országos szinten is, és helyükre újak jöttek, olyanok, akiket nem kívánok minõsíteni” - nyilatkozta Racker.  Gondolatsorát Makay felfokozott érzelmi állapotának tulajdonította, és emlékeztetett, hogy minden pártra jellemzõ a választási ciklusok közötti fluktuáció.
Nagy Gábor László, az Ifjúsági Demokrata Fórum helyi elnöke, elnökségi tag szintén elköszönt, és becslése szerint 20-25 ember hagyja még el év végéig a pártot. Kilépése módjával és az úgynevezett „mesterséges feszültséggerjesztéssel” nem mindenki ért azonban egyet. Hétvégén Nagy még úgy nyilatkozott: egy negyedik tag, Kamarás László is lemondott elnökségi tagságáról, így a héttagú testület mandátuma meg­szûnt. Információink szerint azonban Kamarás Lászlót olyannyira felháborította a dolgok alakulása, hogy úgy döntött, nem lép ki a pártból, sõt az elnökségi mandátumát sem adja vissza, így az elnökség határozatképes marad.