Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Kurucok és ügynökök

Néhány héttel a Magyar Gárda kettészakadását követõen újabb törésvonal körvonalazódik a szélsõjobboldalon: ezúttal a mindeddig bajtársaknak gondolt figurák, Tomcat illetve a kuruc.info szerkesztõi ugrottak egymásnak. Az ügy egyik hozadéka, hogy autentikus forrásból értesülhettünk róla, kik szerkesztik a mocskos hangvételû és szellemiségû honlapot.

Ki kicsoda a szélsőjobboldalon?


Novák Elõd, jól fésült budai gyerek

A múlt szerdán késsel támadtak a Magyar Szociális Zöld Párt plakátot ragasztó aktivistájára Budapesten. A párt közleménye szerint a támadó azt követõen szúrta combon áldozatát, hogy szemügyre vette a plakátot, és megkérdezte: a Tomcat néven ismert Polgár Tamás látható-e rajta?
Tomcat másnap blogjában vett elégtételt: „A pajkos kuruc.infósok beváltották nekem tett fenyegetésüket, és megpróbálnak »tönkretenni«. Akkor én is beváltom, amit erre az esetre ígértem, és nyilvánosságra hozom a kilétüket.” Tomcat szerint név szerint a követke­zõk szerkesztik a kurucot: Molnár Balázs fõszerkesztõ, Kürk Roland és Novák Elõd szerkesztõk. „A többit majd elmondják õk maguk” - tette hozzá.
A kurucinfo.hu elõször legitim nemzeti hírportálként indult, azonban 2006 õszén a randalírozó, autóborogató csõcselék ügyeiben eljáró bírók és ügyészek telefonszámának közzétételét követõen a hatóságok letiltatták, és akkori fõszerkesztõje, Molnár Balázs ellen büntetõeljárást indítottak. Ezt követõen újra indult a nyilas hangvételû uszító portál, immár kuruc.info néven, szerkesztõi azonban álnevek mögé bújtak.
De vajon kik ezek az emberek? Ha elfogadjuk önnön állításukat, miszerint õk a magyar nemzeti radikalizmus, illetve a jobboldal hiteles képviselõi, akkor azt is el kell fogadnunk, amit a múlt hét óta felizzott „háborúban” egymásról állítanak.


Molnár Balázs, vidéki egyetemistából küzdötte fel magát

A „Molnár Balázs kuruc.info” szóösszetételre történõ kereséskor a Google kétezernél is több találatot ad. Másrészt az eredeti, kurucinfo.hu domainnév alatt futó oldal szerkesztését a balhék elõtt Molnár Balázs idõnként vállalta.
A Hetek információi szerint régi barátai értelmes, intelligens, kreatív fiatalemberként emlékeznek a most negyvenéves Molnárra, aki fiatal korában az SZDSZ aktivistája volt. Molnár a Pécsi Tudományegyetemen tanult történelmet, majd az 1992-tõl 1998-ig „kalóz üzemmódban”, azután 2005-ig hivatalosan mûködõ Szubjektív rádió vezéregyénisége volt. Munkatársai szerint Molnár rendszerkritikája már a rádiónál is nagyon erõs volt, viszont õ kovácsolta igazi profi csapattá a stábot. Molnár számos jobboldali sajtóorgánumnál megfordult késõbb (Demokrata, Napi Magyarország, Magyar Nemzet Online, Magyar Rádió: Vasárnapi Újság).
Jelenlegi ismerõi szerint Molnár rendkívül agresszív hajlamú, a budapesti zavargásokban rendszeresen részt vállalt, többször elõ is állították. A szélsõséges Demokrata címû laptól azért állt tovább, hogy nyíltan, felelõsségre vonás nélkül fejthesse ki nézeteit. A kuruc.infót nem olvasók számára néhány cím a lap friss írásai közül: Újabb holokamu-cáfolat; A hollókoszt-ipar fellendítéséért muzsikál Bródy; Somló és a Republic a zsinagógában; Belehajtott a cigány a pirosba, elcsapta a vonat.
A kuruc.info másik vezéralakja Novák Elõd. Életrajza a Jobbik honlapján érhetõ el: eszerint Novák görög katolikus pap unokájaként született 1980-ban. „A magánéletemnél mindig fontosabb volt a köz ügye; már kamaszkoromban is foglalkoztatott a politika” - állítja magáról. Novák a MIÉP Ifjúsági Tagozatában kezdte politikai pályafutását, majd a Jobbikhoz szegõdött. A hivatalos adatok szerint jelenleg a Jobbik Akciócsoport vezetõje, a turulvédõ erõdemonstráció felelõs fõszervezõje és levezetõje. Információink szerint õ jegyeztette be saját nevén a kuruc­info nevû uszító portál domainjét még 2006 elején. „Milliomos csemeteként több adócsaló vállalkozás tulajdonosa” - állítják róla névtelen források. Tomcat pedig azt írja, „Novák Elõdke gyakran tevékenykedett más, komolyabb nemzeti szervezetek rovására, például a Jobbik SMS-listáját is a Magyarok Világszövetségétõl lopta, pendrive-ostul. Az ugyanis az õ aktivistáikat tartalmazta eredetileg.”
Kakuk Attila, a Magyar Önvédelmi Mozgalom egyik ve­zetõje néhány héttel ezelõtt az alábbiakat nyilatkozta Novákról: „Mi, volt MIÉP-esek emlékezünk még arra, hogy „Emõke” mit tett a Csurka-féle pártban. Tudjuk, õ volt az, aki bármit megtehetett, emberek százairól (nem túlzás) jelentett, rengeteg embernek keserítette meg az életét, záratott ki a pártból. 2001-ben meg akarta szerezni a MIÉP Ifjúsági Tagozata feletti irányítást, de alulmaradt. Most a Jobbik feletti irányítást nem tudta megszerezni.”
A Jobbik belsõ ügyeit jól ismerõ forrásunk szerint Kakuk nem mond igazat: Novák nem akarja megszerezni a Jobbik feletti irányítást, jelenleg csupán egyszerû párttag. Igaz, hogy „önjáró”, viszont nem ügynök - szemben sok radikális jobboldaliként elkönyvelt figurával - állította informátorunk. Mint mondta, a nemzeti radikálisok között „sokan” gondolják azt, hogy Kakuk, a szintén MÖM-ös Kovács Géza, valamint Toroczkai László, Budaházy György és Tomcat is „fogva vannak”, vagyis a látszat ellenére „provokátorok”, akik „a másik oldalnak dolgoznak”. Példaként említette azt az esetet, amikor egy szegedi rendezvényen Tomcat arra akarta rávenni Vona Gábor Jobbik-elnököt, hogy náci karlendítéssel köszöntse a színpadról a jelenlévõket. Forrásunk azt is különösnek tartja, hogy a budapesti balhék rendszeres vezetõiként felbukkanó Budaházy és Toroczkai mindeddig elkerülte a felelõsségre vonást: a könnygázzal súlyosbított oszlatások elõtt rendre kiemelték, és autóval ismeretlen helyre szállították õket a tömegbõl. Novák Elõd és Molnár Balázs kurucinfós tevékenységérõl informátorunk „becsületbõl” nem kívánt beszélni.


Polgár Tamás, alias Tomcat. Web- fejlesztõbõl lett provokátor
Fotó: Somorjai László

Tomcat, azaz Polgár Tamás - „a barátnõje zsidó, tehát ez is provokátor mivoltára utal”, emlékeztetett forrásunk - korábban játékfejlesztõ grafikusként és webdesignerként dolgozott. Állítólag õ írta azt a játékprogramot, ahol a játékosnak az iskolája, a rendõrség illetve a Magyar Honvédség újoncaként a felkelõ cigányok ellen kellett harcolni.
Miután a múlt héten Tomcat kitálalt a kuruc.infóról, a lap sem késlekedett a válasszal: „Nem közülünk (radikális, hazafias körök) indult, de közénk került, s »itt ragadt«. Tudom, néhányan nem szeretik a régi sérelmek vagy pont különcsége miatt” - írta korábban Budaházy Tomcatrõl. Valóban, a nemzeti radikálisok befogadták, pedig páran tudtak liberális múltjáról. 2004-ben például ezt írta Tomcat: „Kádár soha nem volt rosszindulatú ember, sõt, alapvetõen mindig jóindulatú és tisztességes próbált maradni” - emlegeti fel a kuruc.info. Pedig nem kellene, hiszen ha Tomcat négy évvel ezelõtt még „rosszul” gondolkodott, az idõk során messzemenõen idomult „új barátaihoz”. Idén májusban egy szegedi rendezvényen például azt mondta, ott rontottuk el ’56-ban, „hogy az ávósokkal együtt nem kötöttük fel a gyerekeiket is, mert tessék, ma ennek isszuk a levét. Ha újra akasztgatunk, nem szabad még egyszer elkövetni ezt a hibát. Nem szép dolog egy ötéves gyerek felakasztva, de nem kell odanézni.”
Érdekes, hogy ezek után még õ nevezte szélsõségesnek a kuruc.infót, amin a lap kissé meg is sértõdött: „Az a Tomcat szélsõségesez minket, aki boltjában hitleres, holokauszton és zsidókon viccelõdõ pólókat árul. A pólókkal egyébként semmi bajunk, kifejezetten tetszenek, a szerk.” - olvasható a portálon, persze a szerzõ megnevezése nélkül.
Végül a kuruc.infót leleplezõ Tomcetet a kuruc.info leplezi le: Állításuk szerint Tomcat „ámokfutása jórészt pletykák, rágalmak gyûjteménye volt, miközben sunyi módon elhallgatta, hogy újdonsült nézetei mögött érdekes tény bújik meg: Ferencváros országgyûlési képviselõje akar lenni az úgynevezett Zöld Párt színeiben”.
És azért éppen a Zöld Párt színeiben, mert a Jobbik nem vette fel jelöltjének.