Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

Ingatlanpanama az Erzsébetvárosban
Különösen nagy kárt okozó, üzletszerûen elkövetett csalás bûntette és más bûncselekmények miatt a Központi Nyomozó Fõügyészség õrizetbe vette az erzsébetvárosi önkormányzat gazdasági bizottságának SZDSZ-es elnökét. A nyomozás szerint a politikus és egy vállalkozó a VII. kerületi önkormányzatnak 700 millió forint kárt okozott. Az elnök összesen 195 millió forintot kaphatott a vállalkozótól a támogató segítségért.
A gyanú szerint a vállalkozó az önkormányzat tulajdonában álló több lakóházat forgalmi érték alatt akart megvásárolni, majd a vásárlást követõen - off-shore társaságok közbeiktatásával - rövid idõn belül, jelentõs haszonnal a már egyébként is érdeklõdõ külföldi befektetõknek értékesíteni. A vállalkozó az egyes cégekbe a bizalmas ismerõseit strómanként helyezte el. A megalapozott gyanú szerint ezzel a módszerrel nyolc önkormányzati lakóházat értékesítettek a 2003. és a 2004. évben.

APEH-retorziótól félnek az ombudsmanok
Egyes hatóságok az ombudsmani vizsgálat után a „retorzió gyanúját” felvetõ eljárásokat kezdeményeztek az ombudsmani hivatal munkatársai ellen, közölte Szabó Máté országgyûlési biztos. Az adóhivatal visszautasítja az ombudsman vádjait, s Szikora János, az APEH-elnöke személyes találkozót kér Szabó Mátétól.

Sztrájkra készül a közszféra
November 29-én demonstrálnak, január 12-én azonban már sztrájkolhatnak is a közintézmények dolgozói, így próbálják megõrizni 13. havi illetményüket és tiltakozni a közszféra bérbefagyasztása ellen.

Új reformok indulnak
A kormányfõ szerint „megvan a reformszándék” arra, hogy a választásokig még végrehajtsanak nagy átalakításokat. Gyurcsány Ferenc egy televíziós mûsorban fejtette ki, hogy „meg kell szerezni a társadalmi többséget a reformokhoz, ebbõl engem nem lehet kibillenteni”. A már teljes mértékben kidolgozott, éppen csak elfogadásra váró reformtervek között a kormányfõ a közigazgatás átalakítását említette, amelyet az akkori kormánypártok 2006-ban nem tudtak elfogadtatni az ellenzékkel.

Sólyom és a Bölcsek Tanácsa
Bármely jövendõ kormányzat és politikai szereplõ számára használható közcélú ajánlásokat kínál majd a Bölcsek Tanácsa, amelyet az államfõ hívott életre az ország strukturális problémáinak elemzésére. A testületben Lámfalussy Sándor közgazdász, Eva Joly korrupciós ügyek lebuktatásában járatos francia jogász, Csermely Péter orvosprofesszor és Fodor István villamosmérnök kapott helyet.

A szocialistáktól függ az SZDSZ-elnök népszerűsége
Az SZDSZ szinte minden újonnan megválasztott elnökének csökkent a népsze­rû­sége megválasztása után a társadalomban. Ennek oka az, hogy a szocialista szavazók a késõbbiekben rendre elfordultak tõlük - írta elemzésében a Republikon Intézet. Az összegzés szerint a csökkenés folyamatos volt, nem erõsödött radikálisan, amikor az SZDSZ elnöke látványosan szembement a szocialistákkal, és nem mérséklõdött, vagy nem fordult vissza, amikor a kapcsolatok jobbá váltak.

Csődbe mehet Boba
40 millió forintra, éves költségvetése negyedére büntették a Vas megyei Bobát, mert a falu szennyvizét egy gödörben tárolják. A környezetvédelmi bírság csõdbe viheti a falut, ezért a lakók Szombathely fõterén tüntettek.

Elbukhat a Legfelsőbb Bíróság új elnökjelöltje

Alig van esély arra, hogy az MSZP támogassa az államfõ által fõbírónak jelölt Havasiné Orbán Mária megválasztását, mert a rokonságában fideszesek találhatóak - állítja a Népszava. Így a baloldali lap szerint a Gyõri Ítélõ­tábla vezetõje annak ellenére sem lehet a Legfelsõbb Bíróság (LB) és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke, hogy a Fidesz és a KDNP valószí­nû­leg igennel voksol rá. A megválasztáshoz ugyanis az összes képviselõ kétharmadának támogatása kellene. Fleck Zoltán jogszociológus a Népszabadságban közölt írásában sajnálatosnak nevezte: félõ, hogy Havasiné olyan megfontolásoknak esik áldozatul, amelyeknek nincs közük azokhoz a szempontokhoz, amelyek egy jogállamban e pozíció betöltésekor számítanak.