Vissza a tartalomjegyzékhez


A hallás mint karácsonyi ajándék
Adjunk vissza valami olyat, amely mindennél többet ér: szüleink mosolyát

Az ünnepek közeledtével mindannyian egyre többet gondolunk szeretteinkre, s szeretnénk nekik örömet okozni.

A legtöbben ki is választottuk már, hogy kinek mit szeretnénk ajándékozni, s reméljük, hogy a fa alatt állva boldog arcok vesznek majd körül bennünket. Ilyenkor összegyûlik a család apraja-nagyja, nagymamák, nagypapák, gyermekek és unokák, hogy együtt töltsék a szentestét. Sajnos gyakran elõfordul viszont, hogy nem felhõtlen a boldogság, mivel a szülõk, nagyszülõk sokszor nem tudnak teljes értékûen részt venni a családi társalgásban, és csendben ülnek az asztalnál. Hogy miért? Mert halláscsökkenéssel kell együtt élniük, és lassan elcsendesedik körülöttük a világ.
Ha feltesszük magunknak a kérdést, hogy mit is tehetnénk azért, hogy szüleink, nagyszüleink is boldogan beszélgessenek, sokszor nem is jut eszünkbe a legkézenfekvõbb megoldás. Pedig a halláscsökkenés ma már korszerû hallásgondozással könnyedén kiküszöbölhetõ. Csak egy kis odafigyelés kell, és segíthetünk önmagunkon vagy szeretteinken.
Amikor valakinek romlik a hallása, õ maga sokszor észre sem veszi azt, csupán a családtagok, barátok figyelmeztetik néha, hogy mennyire hangosan hallgatja a rádiót, televíziót. Az is intõ jel lehet, hogy félreért dolgokat, mivel nem hallja, hogy pontosan mit mondanak neki. Ha elromlik a szemünk, természetesnek tûnik, hogy szemüveget, kontaktlencsét használunk. A hallás romlásakor viszont nehezebben szánjuk rá magunkat a megoldásra, mivel félünk az esetleges kellemetlenségektõl, a kirekesztettségtõl.
Ma ennek már nem kell így lennie, hiszen elérhetõ áron léteznek olyan hallókészülékek, amelyek a beszélgetõpartner számára szinte észrevétlenek, és maximális kényelmet nyújtanak a viselésük során. Ajándékozza meg szeretteit vagy önmagát Ön is a láthatatlan hallás élményével. Nem kell attól tartania, hogy mások észreveszik, hogy Ön vagy családtagja hallókészüléket visel. Csupán az fog feltûnni, hogy sokkal nyitottabb és felszabadultabb a társalgás során.
Az ajándékvásárláskor gondoljunk arra, hogy mivel okoznánk nagyobb örömet. Egy jól kiválasztott ajándékkal sikert arathatunk, de ha visszaadjuk vagy jobbá tesszük a hallását annak a szerettünknek, aki eddig halláscsökkenése miatt akaratlanul is kiszorult az ünneplésbõl, az egész családnak örömet okozunk. Mindenki szánjon néhány órát önmagára vagy szüleire, nagyszüleire az ünnepek elõtt, és ne féljen kipróbálni és használni ezt az apró titkot, ami újra teljessé varázsolja a családi ünneplést.