Vissza a tartalomjegyzékhez

Szubotics Mariann
A FEKETE-ERDŐ VIDÉKE

A turisták egyik legkedveltebb célpontja, ami nem is csoda, hiszen kanyargós hegyi utakat, változatos tájakat, remek látnivalókat és jó szállásokat találunk itt. Magyarországon pedig leginkább a Duna forrásvidékeként ismert.


A Fekete-erdõ Baden-Württemberg tartományban, Németország délnyugati ré­szén 200 km hosszú, 60 km széles erdõvel borított hegyvidék. Nevét a tobozos fák sötét színérõl kapta. Nyugatról és délrõl a Rajnavölgy határolja. A legmagasabb csúcsa a Feldberg 1493 méter, mely egyben a legjobb síközpont is ebben a régióban.

A Fekete-erdõ nevezetességei a fenyõerdõk, a kakukkos óra, a vízimalmok, a swarzwaldi sonka és a Fekete-erdõ torta. A térség legjobb reklámja a Klinika tévésorozat lett Brinkmann professzorral az élen.
A tájegység fõ profilja a téli-nyári turizmus, és egyre nagyobb népszerûségnek örvend a nordic walking. A környezõ városok - Baden-Baden, Freiburg - és a Rustban épült Europark nevû óriás vidámpark népszerû úticélok a német és külföldi turisták körében egyaránt.
Aki be akarja járni a Fekete-erdõt, legjobb, ha célállomásnak Freiburgot választja. Freiburg kulturális központként funkcionáló egyetemi város. Patinás óvárosa mellett a centrumában fekvõ Münsterplatz ad helyet a világ talán legrégebbi bevásárlóközpontjának, a 1526-ban épült Kaufhausnak.
Minden turistavizit fénypontja a Fekete-erdõ, mely után érdemes felkeresni a festõi Titisee-t. A 30 kilométerre délre fekvõ tavat körülöleli a Fekete-erdõ. Legmagasabb pontja a Feldberg (1493 m): ide felvonóval is feljuthatunk. Feldberg közelében található a Németország leghosszabb szánkópályájáról is ismert családi síterep a Todtnauberg.
A síszezon november vége felé kezdõdik. Az árak és a szolgáltatás minõsége nagyjából azonos az osztrák területekkel. A síparadicsomokat mindenhol harsány bajor jókedv és idilli hangulat jellemzi, természetesen hóban sem szokott hiány lenni.
Kihagyhatatlan Donaueschingen, a Duna hivatalos forrása: a márványtáblával megjelölt díszkút egy kastély parkjában található.
Megtekinthetjük még Németország legnagyobb, 162 méteres Trieberg vízesését, majd Schonachban az „Órák Parkját”, és benne megcsodálhatjuk a világ legnagyobb kakukkos óráját. Guttach Szabadtéri Múzeumában pedig a fekete-erdei népi építészettel és néprajzzal ismerkedhetünk.