Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Stadionból a szószék mögé
Kaká és Zé Roberto is lelkésznek állna

Egymástól függetlenül két, Európában légióskodó brazil focista is úgy nyilatkozott az elmúlt napokban, hogy lelkésznek áll, ha szögre akasztja futballcipõjét.

Pályafutása befejezése után lelkészként szeretne tevékenykedni Ze Roberto, a Bayern München labdarúgócsapatának brazil légiósa. A 34 éves klasszis a német Sport Bildnek nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy „ez a dolog igazán kielégítene, megtöltene”. Hozzátette: „A vallás nagyon fontos számomra, és boldogsággal tölt el, ha emberekkel dolgozhatok, és segíthetek rajtuk.”
Nem volt ez mindig így. A magát pünkösdi-karizmatikus kereszténynek valló Zé Roberto kábítószeres utcagyerekként kezdte „pályafutását”, jövõjét pedig bûnözõként képzelte el. Korábban lapunknak nyilatkozva az életében bekövetkezett radikális változást egyértelmûen „Isten beavatkozásának” tulajdonította. 
A játékos - akinek szerzõdése az idény végén jár le a bajoroknál - a német sportlapnak azt is megjegyezte: lehetséges új hivatása gyakorlásához négy évet kell majd tanulnia.
Hasonlóképpen nyilatkozott jö­võ­jé­rõl a Milan brazil sztárja, Kaká is. „Szeretnék egyszer még a São Pauló­ban futballozni, ezt a családom szeretetén kívül a hitem is mondatja velem. Szeretem a Bibliát, elég gyakran forgatok ilyen témájú könyveket, s szeretném azt az utat bejárni, mint egy pásztor. A Biblia sok mindenre megtanít, ezt próbálom átadni az embereknek, a környezetemnek, csapattársaimnak” - mondta a 26 éves játékos a brazil Time magazinnak. A hazatérés dátumát azonban egyelõre nem tûzte ki, mint mondta, szeretne még trófeákat nyerni klubjával.
Zé Robertóhoz hasonlóan Kaká futballkarrierje is egy isteni beavatkozásnak köszönhetõ. Tizennyolc évesen egy medencebaleset során egyik csigolyája eltört, és úgy tûnt, biztatóan kezdõdött pályafutásának is befellegzett. „Az orvosok azt mondták, hogy szerencsém van, hogy egyáltalán megtanultam újra normálisan járni. Állandóan a szerencsét emlegették, a családom azonban Istenrõl beszélt” - nyilatkozta korábban Kaká, aki három hónap alatt tökéletesen rendbe jött.