Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Szilárd
Egy nehéz sorsú pilóta hányatott élete

Homokos, rossz családapa, hazug csaló - röviden-tömören ilyen vádakkal, szitkokkal búcsúzik Michael Schumachertõl korábbi csapattársa, Rubens Barrichello. A brazil Forma-1-es pilóta úgy érzi: ideje lerántani a leplet a világbajnokról.

Pedig Barrichellónak minden oka meglenne arra, hogy emelt fõvel távozzon „a száguldó cirkusztól”: 1993 óta folyamatosan tagja az elitmezõnynek, 2007-et kivéve minden évben szerzett pontot, a Ferrarival számos konstruktõri világbajnoki cím részese lehetett. „Csupán” egyvalami nem adatott meg a brazilnak: az egyéni világbajnoki cím. Ezért pedig a Ferrarit és Schumachert okolja.
A Schumacher elleni kirohanássorozat az idényzáró Brazil Nagydíj után kezdõdött. A brazil pilóta egy São Pauló-i bárban szórakozott feleségével, valamint a Ferrari jelenlegi pilótájával, Felipe Massával. Az illuminált Barrichello váratlanul magához ragadta a mikrofont, kezét Massa vállára helyezte, majd rázendített a saját költésû, „B*zi Schuma­cher” kezdetû nótára. Mindez nem volt elég, a „dalt” a Schumacherrel baráti viszonyt ápoló Massával is elénekeltette.
Schumacher nem kommentálta a történteket. Willi Weber, a német pilóta menedzsere szerint a sérelem gyökere az, hogy Barrichello éveken át másodhegedûs volt a Ferrarinál, köszönhetõen szerényebb képességeinek. „Kettõjük kapcsolata már korábban is feszült volt, mert Rubens mindig egyenrangúnak tartotta magát” - állítja Weber.
Barrichello azonban nem hagyta annyiban a dolgot: néhány héttel késõbb újabb kirohanást intézett Schumacher ellen, aki szerinte azt hazudja a világnak, hogy szereti a családját, holott nem. „Schumacher úgy tesz, mintha nagyon sokat törõdne a családjával, de szerintem én vagyok az, aki a leginkább szívén hordozza családja sorsát” - nyilatkozta a családcentrikus Barrichello, aki néhány nap múlva bejelentette, hogy könyvet ír a Ferrarinál eltöltött hányatott életérõl, leleplezi az olasz istállót és a képmutató Schumachert is.
„A nagyközönség felét sem tudja, mit éltem át a Ferrarinál és Schumacher mellett. Talán egyszer elolvashatják a könyvemben” - nyilatkozta a 36 éves versenyzõ, aki már másnap „könnyített” lelkén, és elmesélte fõ sérelmét. Állítása szerint a 2002-es Osztrák Nagydíjon a csapatrádión durván megfenyegették, hogyha nem adja át vezetõ helyét a világbajnoki cím éllovasának, Schumachernek, akkor nagy baj lesz.
„A párbeszéd körrõl körre feszültebb lett, végül azt mondták, hogy gondoljak a szerzõdésemre. Világos volt: vegyek vissza, vagy mehetek Isten hírével” - mesélte a „sértett”, aki azt állítja, hogy Schu­machert megkérdezte az eset után, hogy tud-e a történtekrõl, de õ a képébe hazudta, hogy nem.
Schumacher szerint viszont a Ferrarinál korrektül bántak Barrichellóval, és „senki nem lesz lassabb a szerzõdése miatt”. Schumacher 49 futamot nyert, míg Barrichello csak 9-et. „Ha gyors vagy, akkor gyors vagy, és te leszel az elsõ számú pilóta. Ha nem, akkor nem” - állítja a sportág hétszeres világbajnoka.