Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XII. évfolyam, 48. szám, 2008. november 28

Arcok

Pécsi Tibor
A Baader–Meinhof komplexus

Hamarosan hazánkban is vetítik A Baader-Meinhof komplexus címû Uli Edel-filmet. A két és fél órás mozi a második világháború utáni német történelem egyik legválságosabb idõszakát mutatja be, amikor is elsõsorban a Vörös Hadsereg Frakció elnevezésû szélsõbaloldali terrorszervezet hajtott végre rendszeresen politikai indíttatású merényleteket. Máig nyitott kérdés, hogy kik voltak azok a harmincas éveikben járó fiatalok, akik a kelet-európaiak számára irigyelt és vágyott nyugati társadalmat erõszakkal akarták megdönteni.


Belföld

Bagyarik Cecília
Elátkozott hely a Várban
Politikai civakodás áldozata a lebombázott Honvéd Főparancsnokság

A nyilatkozatokból úgy tûnik, minden érintett szeretné, hogy valami történjen az egykori Honvéd Fõparancsnokság maradványaival. Ennek ellenére mégis patthelyzet alakult ki a budai Vár szívében lévõ terület rendezése kapcsán. Ennek okait mindenki a másik oldalon állókban látja. Így hiába lenne lehívható uniós forrásból a felújításhoz szükséges pénzösszeg, nem tudni, még meddig nézhetjük a romokat.


Munkatársunktól
Sötét fényevők
Keleti misztika és elmezavar a családi tragédiában

Megkezdõdött a Fõvárosi Bíróságon annak a férfinak a pere, aki addig koplaltatta családját, míg felesége meghalt, és nem sok hiányzott, hogy kétéves kislányukkal is ez történjen. A „fényevés” kultuszának hódoló, jelenleg kényszergyógykezelés alatt álló F. László nem ismerte el bûnösségét.


Munkatársunktól
Kurucok és ügynökök

Néhány héttel a Magyar Gárda kettészakadását követõen újabb törésvonal körvonalazódik a szélsõjobboldalon: ezúttal a mindeddig bajtársaknak gondolt figurák, Tomcat illetve a kuruc.info szerkesztõi ugrottak egymásnak. Az ügy egyik hozadéka, hogy autentikus forrásból értesülhettünk róla, kik szerkesztik a mocskos hangvételû és szellemiségû honlapot.


Cseszkó Tamás
Nincs béke az MDF-ben
Szombathelyen már temették a pártot

Lemondott a szombathelyi MDF elnökségének négy tagja, mivel „nemtelennek és erkölcstelennek” ítélték pártjuk búcsúját Almássy Kornéltól (képünkön). Nyilatkozatuk szerint a vidéket a Fidesz irányába terelõ képviselõ lehallgatási botrányban való tényleges részvételére azóta sincs valós bizonyíték.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Hazafi Zsolt
Gyurcsány ezt is túlélte
Bukás nélkül: avagy hogyan lett költségvetése a kormánynak?

Sem a pártjában, sem a parlamentben nem veszélyezteti semmi Gyurcsány Ferenc pozícióját. Kihívója ugyanis nem akad, az SZDSZ pedig a válságra való hivatkozással beadta a derekát. Pedig õsszel még úgy tûnt, hogy a liberálisok kikényszerítik a miniszterelnök távozását.


Életmód

Makki Marie-Rose
A férj mint plusz gyerek
A Discovery Networks férfikutatása

Kockahas? Tömött pénztárca? Szeretõ szív? A 21. század férfijai nehéz helyzetben vannak, amikor meg kell találniuk az egyensúlyt a hagyományos és a modern szerepelvárások között. Van, aki nem is erõlködik, inkább örökre gyermeki státuszban marad, akár nõs, akár nem. A tradicionális macsóképnek vége, a mai, összetett férfiszerep az „evolúció” új szakaszát tükrözi, idejétmúlttá téve a metroszexuális vagy a „nõies” címkét - derül ki a Discovery Networks EMEA által idén végzett nemzetközi kutatásából.


Fókusz

Busa Viola
Új hatalmak, ősi konfliktusok
Milyen lehet a világ 2025-ben?

„A második világháború után kialakított nemzetközi rendszer szinte felismerhetetlenné válik 2025-re” - áll az amerikai Országos Hírszerzési Tanács aktuális jelentésében. A Globális trendek 2025: egy átalakult világ címû jelentés a startvonalhoz álló Obama-kormány számára készült egyfajta „útirányjelzõként”. Olyan jövõt vizionál, amelyet Amerika csökkenõ befolyása, az egyre nehezebben hozzáférhetõ energiaforrások miatti háborús konfliktusok és egy „többpólusú” világ jellemez.


Háttér

Hajdú Sándor
Potyautasok

A költségvetés racionalizálása során az elmúlt évtizedekben minden párt gondosan kerülgette a tabunak számító területeket. Az egyik ilyen tabu a szociális segélyezettek és a rokkantsági nyugdíjból élõk helyzetének felülvizsgálata.


Makki Marie-Rose
Süketek párbeszéde
A szlovák–magyar konfliktus gyökerei

Az elmérgesedett magyar-szlovák viszonyért mindkét mostani kormány felelõs, az unió csak két marakodó államot lát belõlünk. Az évszázados konfliktusnak a történelmi sérelmeknél irracionálisabb, lélektani gyökerei vannak - állítják lapunknak nyilatkozó szakértõk. És aligha jelent orvosságot a problémára a két fél szélsôségeinek helyzetbe hozása.


Sebestyén István
Magyar beteg
Másfél millió magyar adójából él az ország

Magyarországnak sürgõsségi ellátásra - vagyis határozott pénzügyi konszolidációra - van szüksége. A beavatkozás után a beteg várhatóan életben marad, ám teste nagyobb része továbbra is fertõzött lesz, és további kezelést igényel. Problémát jelent azonban, hogy a páciens nincs tudatában saját állapotának, és a kezelésben sem hajlandó együttmûködni - ezekre haraggal, tagadással és depresszióval reagál. Így jellemzi Jaksity György közgazdász, a Concorde Zrt. vezérigazgatója hazánk jelenlegi állapotát. A költségvetés bevételi és kiadási oldalának egyensúlya, nyugdíjbomba, egészségügy, adóreform, foglalkoztatottság, oktatás, versenyképesség és a társadalom hozzáállása - ezek azok az érzékeny területek, amelyek a legjelentõsebben befolyásolják a „magyar beteg” állapotát. Vagyis nem elégséges a pénzügyi válság kapcsán elindított kríziskezelés, továbbra is szükség van mélyreható változásokra, reformokra. Errõl szól az idén készült, Jaksity György közgazdász által jegyzett prezentáció. A lényegre törõ, figyelemfelhívó slideshow elsõ fontos megállapítása, hogy hazánkban az adóterhelés a bruttó hazai össztermék (GDP) 50 százalékát is eléri, vagyis minden második megtermelt forint a költségvetésbe folyik. Ez 10 százalékkal magasabb arány, mint az iparilag fejlett országok közösségéhez, az OECD-hez tartozó tagállamok átlaga, s ez jelentõsen rontja versenyképességünket.


Hit és értékek

Karsai László
A Kristályéjszaka üzenete
A pogrom, ami elindította a kivándorlást

A Kristályéjszakaként elhíresült 70 évvel ezelõtti pogrom legfontosabb következ- ménye az volt, amit a nácik vártak, reméltek, és évek óta minden eszközzel igyekeztek elõidézni: igen nagymértékben megnõtt azon zsidók száma, akik belátták: Németországban nem maradhatnak, ki kell vándorolniuk. A brutális támadássorozat váratlanul érte nemcsak a Harmadik Birodalom területén élõ zsidóságot, hanem az európai - köztük a magyar - közvéleményt is.


Interjú

Szobota Zoltán
Rosszkor, rossz helyen
Leleplező könyv 2006 őszének rendőri túlkapásairól

Tömegesen, szervezetten és politikai támogatással követte el a magyar rendõrség 2006 õszén azokat a jogsértéseket, melyeknek csak a csodával határos módon nem voltak halálos áldozatai - állította a Heteknek Bodoky Tamás, az index.hu tényfeltáró újságírója, aki Túlkapások címmel írt könyvet a sértettek feljelentései nyomán indult bírósági eljárások tapasztalatairól. Mûvét ároktemetésnek szánta, de - mint mondja - éppen az átpolitizált balliberális média nem volt kíváncsi az igazságra.


Külföld

Vagyim Arisztov, Szentpétervár
Új játszmák a Kremlben

Az orosz alkotmánymódosítás miatt számos szakértõ és az ellenzék is arra következtetett, hogy Dmitrij Medvegyev hamarosan önként lemond az elnökségrõl, hogy bebiztosítsa Vlagyimir Putyin visszatértét - akár újabb 12 évre. A valóságban azonban nem minden ilyen egyszerû és egyértelmû.


Németh Csillag
Kipróbált csapat
Alakul Obama kormánya

Barack Obama sorra nevezi meg új adminisztrációjának tagjait. A zömében a Clinton-érához köthetõ kinevezések inkább a folytonosságot, mintsem a kampányban oly sokat emlegetett változást sugallják. Hillary Clinton hivatalos kinevezésére várhatóan az amerikai Hálaadás napja (november 27-e) után kerül sor. A megfigyelõk többsége méltatja Obama választását, bár sokan hozzáteszik: a volt elnök, Bill Clinton alapítványa számára külföldi kormányoktól és befolyásos magánszemélyektõl érkezett adományok még okozhatnak gondot az új adminisztráció számára.


Vérengzéssorozat nyugatiak ellen

Lapzártakor érkezett hír szerint terroristák több luxusszállodát és éttermet támadtak meg az indiai Bombayben. A nagyszabású merényletben több mint százan meghaltak, és a helyszíni beszámolók szerint a támadók számos nyugati túszt is ejtettek.


Blokád alá vonnák a kalózországot

Továbbra is a kalózok fogságában van a múlt héten elrabolt szaúdi óriástanker legénysége. A 2 millió hordó kõolajjal teli hajót Szomália partjaitól körülbelül 700 kilométerre rabolták el korszerû fegyverekkel felszerelt gerillák.


Kulcsár István
Oroszország és a válság
Putyin és Medvegyev: ki húzza a rövidebbet?

A Kreml-közeli Gosztyinnij Dvor épületében tartotta meg kongresszusát a múlt héten az Egységes Oroszország párt. Jóllehet ez a szervezetnek már a tizedik ilyen tanácskozása, az elsõ azóta, hogy az államfõ, Dmitrij Medvegyev kereken kimondta róla: „Ez az ország vezetõ politikai ereje, egyszerûbben szólva: az irányító párt.”


Online

A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Lehet sírig szerelmes az ember

A New York Állami Egyetem kutatói fMRI-s agyvizsgálatokkal arra jutottak, hogy nincs kimutatható különbség a régóta szenvedélyes kapcsolatban élôk és az új szerelmesek között - írja az ABC hírportálja.


Egy régész rábukkant Heródes sírjára

Ehud Necer, a jeruzsálemi Héber Egyetem régésze immár három évtizede nyomoz I. Heródes, Júdea királya nyughelye után az emlékeket szemünk elõl elrejtõ, de egyben meg is õrzõ homokrétegek alatt.


Azt mondták

Valerie Jarrettrõl, aki hosszú ideje a házaspár tanácsadója, és aki a jövõben fõtanácsadójuk lesz a Fehér Házban.


Sport

Sebestyén István
Stadionból a szószék mögé
Kaká és Zé Roberto is lelkésznek állna

Egymástól függetlenül két, Európában légióskodó brazil focista is úgy nyilatkozott az elmúlt napokban, hogy lelkésznek áll, ha szögre akasztja futballcipõjét.


Németh Szilárd
Egy nehéz sorsú pilóta hányatott élete

Homokos, rossz családapa, hazug csaló - röviden-tömören ilyen vádakkal, szitkokkal búcsúzik Michael Schumachertõl korábbi csapattársa, Rubens Barrichello. A brazil Forma-1-es pilóta úgy érzi: ideje lerántani a leplet a világbajnokról.


Szabadidő

A hallás mint karácsonyi ajándék
Adjunk vissza valami olyat, amely mindennél többet ér: szüleink mosolyát

Az ünnepek közeledtével mindannyian egyre többet gondolunk szeretteinkre, s szeretnénk nekik örömet okozni.


x
Minőségi divat igényeseknek

Napjainkban egymást érik a bevásárlóközpontok és bennük a különbözõ, szebbnél szebb üzletek. De vajon hol kezdjék az elfoglalt hölgyek a számukra megfelelõ ruhadarabok felkutatását?


Szubotics Mariann
A FEKETE-ERDŐ VIDÉKE

A turisták egyik legkedveltebb célpontja, ami nem is csoda, hiszen kanyargós hegyi utakat, változatos tájakat, remek látnivalókat és jó szállásokat találunk itt. Magyarországon pedig leginkább a Duna forrásvidékeként ismert.


Tartalom

Tartalom
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Major Nóra
Mégsem lesz Kína a világ ura?
Kettős szorításban a vörös sárkány

„Kína az egy fõre jutó GDP alapján 100. helyen áll a világranglistán, mégis jelenleg a világ leggazdagabb államát hitelezi” - konstatálta egy elismert kínai közgazdász. Miközben Távol-Keleten is egyre gyakoribbak a gyárbezárások és elbocsátások, a kormányzat továbbra is kétséges megtérülésû értékpapír-befektetésekkel próbálja indirekt módon életben tartani legnagyobb exportpiacát, Amerikát.


Hajdú Sándor
Feudalizmus vagy globalizmus
Az agrárium idült bajai

Meggy, dinnye, alma - és most a tej. Sorrendben így következtek idén a termelõk demonstrációi a hipermarketek felvásárlási gyakorlatát kifogásolva. Miközben a termelõk az „idegen áruk” elõnybe hozatalát kifogásolják, akcióik rávilágítanak: a magyar termelõknek nem sikerült alkalmazkodniuk globális világunkhoz.