Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XII. évfolyam, 46. szám, 2008. november 14

Arcok

Zsurkán Mariann
Beszédes válás
Madonna versus Guy Ritchie

Madonna másodszor is válik. A kétarcúság neki sem sikerült: nem lehet erőteljesen szétrúgni minden erkölcsi hagyományt a színpadon, és ugyanazzal a hévvel odaadó anyát és feleséget alakítani otthon. Férje, a brit filmrendező Guy Ritchie nyolc év kínlódással teli házasság után a gyerekeket is menekítené a kapcsolatból.


Belföld

Szlazsánszky Ferenc
Veszélyes játék a nemzeti érzelmekkel

Szélsõség és szél­sõség között akkora a különbség, mint Makó és Jeruzsálem között - érvelt Gyurcsány Ferenc a parlamentben, arra utalva, hogy a magyarországi szélsõségesek marginális pozícióban vannak, míg szlovák megfelelõik tagjai az ottani kormánynak.


A hét eseményei

Letartóztatták az RTL Klub munkatársát a mozgássérülteknek kiállított uniós parkolóigazolványok hamisításáról készített riportjával összefüggésben. A rendõrség szerint az ügyészség utasítására gyanúsították meg az újságírót, az ügyészség szerint viszont a BRFK saját hatáskörében döntött így.


Munkatársunktól
Zuschlag nem akart jobbágy lenni

Újabb megdöbbentõ részletek hangoztak el a továbbgördülõ Zuschlag-perben. A bukott politikus Terror Háza elõtti viccelõdése, illetve a pályázati pénzekkel kapcsolatos ügye után is súlyos bánatpénzeket követelt az MSZP-tõl.


Makki Marie-Rose
Arrogancia és mohóság
Konferencián keresztül üzent a Vatikán

Az Erdõ Péter bíboros üzenetével induló, egész napos rendezvény egyik elsõdleges célja a gazdasági válság nyomán zajló államosításokkal, illetve mindennemû állami beavatkozással szembeni tiltakozás volt - különös tekintettel a visszatérõ szocializmus veszélyére, valamint az egyház és az állam szétválasztására, amely immár az USA-ban is napirenden van.


Hetek-összeállítás
Leverte a postást a pap

Közfeladatot ellátó személy elleni erõszak bûntettének alapos gyanúja miatt indított nyomozást a rendõrség a Vas megyei Gyõrvár plébánosa ellen, aki súlyosan bántalmazta a helyi postást.


Sebestyén István
Földre küldve
Miért süllyedt idáig a magyar mezőgazdaság?

Uniós csatlakozásunk óta folyamatosan növekszik az import élelmiszertermékek aránya bevásárlókosarunkban. Becslések szerint emiatt mintegy 600-700 milliárd forinttól esik el a nemzetgazdaság. Még nagyobb baj, hogy nem használjuk ki adottságainkat, amelyeknél fogva a honi mezõgazdaság „tejjel és mézzel folyó Kánaán” lehetne, és minõségi termékei nemcsak a hazai boltok polcait tölthetnék meg, hanem az európai és világpiacokon is sikeresek lehetnének. Ehelyett az uniós tagállamok közül nálunk lehet a legkevesebb haszonállatot látni az utak mentén, szabolcsi almából pedig 100 ezer tonna rohad el idén a fák alatt.


Életmód

Holecz Erika
Spóroljunk okosan

Hazánk pazarló ország, sokkal több energiát fo-gyaszt el, mint amennyire szüksége lenne. Tudatos fogyasztóként évente akár több tízezer forintot is megtakaríthatunk, pusztán rossz szokásaink megváltoz-tatásával.


Fókusz

Morvay Péter
Harcban az éterért és a szívekért
Pat Robertson Amerikáról, a hitről és az életéről

Hogyan látja Amerika, valamint a keresztényég helyzetét és jövõjét egy volt republikánus elnökjelölt-aspiráns? A CBN televízió alapítója és frontembere 1988-ban George W. Bush ellenfele volt a republikánus jelöltségért folytatott versenyben. Pat Robertsonnal néhány nappal az amerikai elnökválasztás után a CBN virginiai központjában beszélgettünk.


Háttér

Hazafi Zsolt
Magyarország csodálatos megmenekülése
Hogyan mentették meg jobb- és baloldali bankárok az országot az államcsődtől

Napokra volt az ország az államcsõdtõl és attól, hogy négyszáz forintba kerüljön egy euró. Ez azt jelentette volna, hogy minden magyar embernek a vagyona, fizetése vagy nyugdíja 30-40 százalékkal kevesebbet ért volna. A törékeny helyzetet az okozta, hogy pár hétig nem volt Magyarországon olyan erõ, se politikai, se pénzügyi, amely képes lett volna megakadályozni az összeomlást. Végül az erõ „felülrõl” jött: gigantikus, 5 ezer milliárd forintnyi nemzetközi hitel formájában, és az európai politikai elit védelmével. Az alábbiakban azt próbáljuk meg vázolni, hogy mi is történt Magyarországgal.


Hajdú Sándor
Vasszigor
Befellegzett a Rézgrófoknak

A fémtolvajok ideje lejárt, vége a szabadrablásnak - állítja a nagypolitika, miután az Országgyûlés még idén õsszel tárgyalja a kormány színesfémek kereskedelmével összefüggõ visszaélések visszaszorítására irányuló törvénymódosítási javaslatát. A kereskedõk azonban mást látnak: szerintük a szegénység táplálta gyûjtögetõ életmódnak nem lehet törvényekkel gátat szabni. A törvénytervezet az õ olvasatukban leginkább a fémpiac újraelosztásáról szól.


Hit és értékek

Grüll Tibor
Pofozkodás a Szent Sírnál
Ökölcsatával ünnepeltek az ortodox és örmény szerzetesek Jeruzsálemben

Az izraeli rendõrök bilincsbe verve vitték el a vörös stólát viselõ örmény és a fekete reverendát hordó görög ortodox egyház képviselõjét, akik - számos hívõ rész­vé­telével - Jeru­zsá­lemben éppen a Jézus sírjának tartott sziklaüreg elõtt estek egymásnak. A westenfilmekbe illõ tömegverekedés képei bejárták a világot. A konfliktus nem elõzmények nélküli: a Szent Sír körül évszázadok óta izzanak az indulatok.


Interjú

Szobota Zoltán
Magyarország ütközőzóna
Mire képes az amerikai lobbi?

Hazánknak kulcsszerepe lehet az Európában dúló energetikai hidegháborúban - állítja Maximilian Teleki, az Amerikai Magyar Koalíció (HAC) elnöke. A tengerentúli magyar közösség legbefolyásosabb érdekképviseleti csoportjának vezetõje a múlt heti elnökválasztás értékelése mellett a november közepétõl esedékes vízum- mentesség érdekében kifejtett lobbi-tevékenységükrõl is beszélt lapunknak.


Külföld

Morvay Péter
Új irány, friss levegő
Hogyan győzött, és milyen kihívások előtt áll Barack Obama?

Barack Obama megválasztása után az amerikaiakat nemcsak a gyõzelemhez vezetõ út, hanem az új elnökre váró legfontosabb kihívások is foglalkoztatják. Összeállításunkban politikai elemzõket kértünk meg arra, hogy segítsenek értelmezni a világszerte nagy figyelemmel kísért választást.


Hetek-összeállítás
Odaígérték Jeruzsálemet
Új polgármestert választottak az izraeli fővárosban

Ehud Olmert ügyvezetõ miniszterelnök Jitzak Rabin meggyilkolásának 13. évfordulóját választotta arra, hogy az izraeli miniszterelnökök között elsõként nyíltan arra szólítson fel, hogy a béke érdekében Izrael vonuljon vissza az 1967-es hatnapos háború elõtti határok mögé.


Online

A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Ha elsüllyed az országuk, újat vesznek

A Maldív-szigeteki Köztársaság frissen beiktatott elnöke, Mohamed Nasíd bejelentette, hogy országa kénytelen elkülöníteni a turizmusból származó bevétel (ez évi 1 milliárd dollár) egy részét arra az esetre, ha az ország a tengerszint-emelkedés közben víz alá kerül, az állam új földeket vásárolhasson.


Zöld utat a szabálytalan zöldségeknek

Az Európai Bizottság megszünteti az „uborkaszabályt”, azaz a termé- nyek küllemét meghatározó elõírásokat, amelyek megtiltották a fura alakú zöldárú forgalmazását - írta a BBC.


Azt mondták

volt pénzügyminiszter egy üzletember-találkozón Békéscsabán. Járai szerint szóba került, hogy az unió hagyja Magyarországot csõdbe menni; pletykák szerint viszont a Nemzetközi Valutaalap mindig meg fogja menteni az országot, mert ha nem teszi, elindul egy lavina, ami magával ránthatja a többieket; Ukrajnát, Romániát, s esetleg Ausztriát is.


Sport

Üveges Bálint
Jeges sikerek
Útban az olimpia felé a magyar jégkorong-válogatott

Folytatódik a magyar jégkorong-válogatott sikertörténete. Pat Cortina együttese a hétvégi elõselejtezõ megnyerésével megtette az elsõ nagy lépést a 2010-es téli olimpia felé. A válogatott nagyszerûen teljesít, a feladat azonban egyre nehezebb lesz.


Szabadidő

Állatmese felnőtteknek

„Riszálom úgyis, úgyis” - ezzel röviden összegeztük is a Madagaszkár címû rajzfilm második részének lényegét. A továbbiakban jöhet a kiegészítés.


Hó-Show 2008

A téli sportok szerelmesei múlt héten gazdag ízelítõt kaptak a közelgõ szezonra várva.


Tartalom

Tartalom
Tovább a cikkhez >>>

Tartalom
XII. évfolyam 47. szám - 2008. november 21.
Tovább a cikkhez >>>

Üzlet

Munkatársunktól
Három a magyar igazság

Szeptember vége óta sorozatgyártásban készítették a Pénzügyminisztériumban a jövõ évi költségvetési tervezeteket. Végül az IMF szava döntött, hiszen a 25 milliárd dolláros hitel fejében gyakorlatilag elõírta a fõbb keretszámokat: az egy százalékos GDP-visszaesést, a bérek befagyasztását, a deficit mértékét. Gazdasági elemzõk - bár nem kérdôjelezik meg a hitel szükségességét - vitatják a költségvetés számait.


Papp Levente, Brüsszel
Történelmi fordulat előtt áll a világ

Nicolas Sarkozy francia elnök a globális pénzügyi reform mellett tört lándzsát Brüsszelben. A pénzügyi krízis gazdasági hatásai egyelõre felmérhetetlenek, még senki nem tudja, hogy a világgazdaságban milyen mértékû válságról lehet beszélni, de a növekedési prognózisok borúlátóak. Washingtonban történelmi lehet a „G20” csúcs.


A hét eseményei

A héten leállt a Dacia és a nagyobb kohók, a kis- és középvállalkozások közül pedig egyre több kerül a csõd szélére. Egyre nagyobb az infláció, emelkedik a külkereskedelmi hiány, és a munkanélküliség. A Fitch a befektetõi kategória alá minõsítette az országot.