Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

Tánc és küzdelem
Brazil központ Budapesten
Megnyílt Budapesten az elsõ brazil kulturális központ, a Brazil Táncakadémia. A népi kultúra terjesztése, a brazil zene és tánc, valamint a portugál nyelv oktatása áll a fõvárosban megnyílt intézmény legfõbb céljai között. Az intézményt egy háromnapos brazil fesztivál részeként adták át; az érdeklõdõk vasárnapig megismerkedhetnek többek közt a tánc és a küzdõsport elemeit ötvözõ capoeirával és a forró hangulatot teremtõ szamba lépéseivel.

Értékőrző Magyarok
Hagyományos nemi szerepek
A magyar felnõtt lakosság zömmel továbbra is karakteresen megkülönbözteti a férfi-nõ szerepeket.
A férfiaknál fontosnak tartják, hogy a pénzkereséshez és szakmai sikerekhez szükséges képességekkel rendelkezzenek; a nõknél pedig a lelki érzékenységet, a hozzáértõ gyereknevelést és a családi harmónia biztosítását várják el - derül ki a Tárki által végzett októberi kutatás eredményeibõl. Azonban mostanra a legtöbb hasznos jellemvonást mindkét nem számára fontosnak és nem kizárólagosnak tartják az emberek - a nyilatkozók végzettségétõl, lakóhelyétõl, nemétõl és életkorától függetlenül. Az összesen megkérdezett 24 tulajdonság és jellemvonás között a leguniszexebb igény a mûveltség, a kiegyensúlyozottság, az eszesség és az önállóság terén mutatkozik, míg mindkét fél a legkevésbé fontosnak a politikai hozzáértést tartja.

Légisztrájk
Leállt az Alitalia
Kaotikus állapotok uralkodtak a hét elején az olaszországi repülõtereken, miután az Alitalia dolgozóinak egy része hétfõn elõzetes bejelentés nélkül 24 órás „spontán“ sztrájkot hirdetett meg, és este 18 órakor letette a munkát. A dolgozók a jövõbeli új tulajdonos munkaszerzõdései ellen tiltakoztak. A sztrájk miatt rengeteg járatot kellett törölni, csupán Róma Fiumicino repülõterén 95-öt. Az Alitalia sztrájkoló dolgozói nem engedték a gépekhez a pilótákat és a légi kísérõket, akik korábban nem támogatták az Alitalia teljes megbénításának a tervét.