Vissza a tartalomjegyzékhez

Zsurkán Mariann
Beszédes válás
Madonna versus Guy Ritchie

Madonna másodszor is válik. A kétarcúság neki sem sikerült: nem lehet erőteljesen szétrúgni minden erkölcsi hagyományt a színpadon,
és ugyanazzal a hévvel odaadó anyát és feleséget alakítani otthon. Férje, a brit filmrendező Guy Ritchie nyolc év kínlódással teli házasság után a gyerekeket is menekítené a kapcsolatból.

Az énekesnõt Gwyneth Paltrow, kebelbarátnõje vigasztalja jelenleg, aki nyolc év alatt több ízben volt érzelmi patrónája. A férj bevallotta a The Sun című angol orgánumnak, hogy elege lett a színlelésbõl, bejelenti a válást, és karácsonyig túl is akar lenni a procedúrán. A brit és az amerikai celeb még Stingék partiján futott össze 1998-ban, s rá két évvel késõbb a skót Skibo kastélyban meg is ülték az esküvõt, melyre Stella McCartney tervezte Madonna gardróbját. A katolikus-kabbalista-protestáns elemekkel gazdagított frigy a brit filmrendezõnek elsõ, míg Madonnának a második házassága volt.
Azt mindannyian tudjuk, hogy nem ütköznek össze a glóriák Madonna feje fölött: a közelmúltban például a nõs, New York Yankees-baseballsztár Alex Rodriquezzel hozták hírbe. Bár az ügy után egy huszonötezer dolláros, második világháborús BMW-oldalkocsis motorral próbálta férjét kiengesztelni a popdíva, ez vajmi kevés volt a megbocsátáshoz. A brit bulvársajtósok szerint Madonna alkalmazottaival már jó ideje figyeltette férjét. Lady Amber Leighton, Guy mamája már az elején megmondta a brit Daily Mirror lapon keresztül is, hogy nem ad sok időt a frigynek, hiszen már az esküvõ elõtt maga a fia is tisztában volt azzal, és tartott is tõle, hogy Madonnával keserû lesz a vég. A mama hozzátette: „Elkerülhetetlen, hogy ez így történjen, én ismerem a fiamat, és nem kell sokat gondolkodni, hogy milyen némber a másik. Sajnálatos, de biztos megvan az oka arra, miért vette el azt a nõt.” Az após nemes egyszerûséggel „bestiának” nevezte menyét.
A családi boldogságot áhító pár házasságában néhány éven belül jelentkeztek is a gondok. Madonna olykor felpofozta és ütlegelte férjét, fekete öves karatés élettársa részéről azonban csupán verbális arculcsapások következtek, mikor kövérnek, ráncosnak, csúnyának és butának titulálta fújtató nejét. Ehhez hasonló események után házassági tanácsadóhoz fordultak, s ekkor fogalmazták meg a házassági szerzõdésüket is. A szerzõdés kikötötte, hogy a férj nem kiabálhat az énekesnõvel, ehelyett vitás helyzetekben a szemébe nézve azt kellett mondania: „Megértem, hogy a tetteim felzaklattak, kérlek, oldjuk meg közösen a helyzetet”; továbbá szerepelt benne, hogy milyen gyakran kell kettesben elmenniük valahová, milyen gyakran kell szexuális életet élniük. A szerzõdésben azt is lefektették, hogy Guy Ritchie-nek „dolgoznia kell felesége érzelmi és spirituális jólétének gazdagításán”, és kötelezõen elõírta, hogy a brit rendezõnek hetente több órát kell olvasnia kabbalaszövegeket a vallást követõ Madonnával együtt. Ritchie egyébiránt részben a zsidó miszticizmust teszi felelõssé azért, hogy házassága tönkrement. Egy interjúban elmondta: igazából még mindig nem tudja, hogy pontosan mi is a kabbalizmus lényege.
Az egymásból kiábrándult szerelmesek bosszúja színpadról való üzengetésben teljesedik ki. A „dobott lányoknak” és „az értelmileg retardált férfiaknak” szóló dalok, vagy a férj készülõ leleplezõ, sötét hangulatú film noir-ja neje valódi arcáról legalábbis ezt sugallják. Nem is beszélve a vagyonmegosztási gondokról, kettejük vagyona ugyanis eléri az 525 millió dollárt. A neheze azonban még csak ezután jön: harc a gyerekekért. A válás a sztárgázsiért hajtó sztárügyvédeken kívül mindenkinek fájdalmas, de az elõjegyzések már megtörténtek: Guy egy nemzetközi gyerekelhelyezési perekre szakosodott ügyvédet fogadott, míg neje Károly herceg és Paul McCartney ajánlásával keresett jogi képviselõt. Az áldozatok: egy közös fiuk, a nyolcéves Rocco, a Malawiból közösen örökbefogadott hároméves David, illetve Madonna tizenkét éves lánya, Lourdes, aki már apjaként fogadta el és tisztelte Guyt. A Daily Mirror forrása szerint a válófélben lévõ férj a gyerekeknek normális életet és nem utolsósorban rendes ételt kíván biztosítani: „Ne csak párolt halat és rizst lássanak, amivel Madonna eteti õket.”
A család barátai azt hangsúlyozzák, hogy Ritchie-nek mindenekelõtt abból lett elege, hogy felesége a testedzés „mániákus megszállottjává” vált, napi négy órát tölt a tornateremben, hanyagolva ezzel házastársi kötelességeit. A férj néhány pohár sör mellett panaszkodott barátainak, hogy nem szeret állandóan „egy darab inas húst magához ölelni”.
A válás bejelentésének idõzítése sem könnyíti Madonna helyzetét: egyrészrõl a popdíva öccse, Christopher Ciccone elérkezettnek látta az idõt arra, hogy kiteregesse nõvére magánéletét a nyáron megjelent Life With My Sister Madonna (Az élet nõvéremmel, Madonnával) címû memoárkötetében, melynek summája voltaképpen egyszerû: a sztár csak magát szereti igazán; másrészrõl jelenleg Madonna világturnézik, s házasságának eme nyílt felbomlása nem igazán bizonyul kasszanövelõnek. Egyébként a negyvenhét állomásból álló „popmissziója” sem botránymentes. Római koncertjén Madonna Like a virgin (Mint egy szûzlány) címû dalát kifejezetten a pápának címezte: „A pápának ajánlom ezt a dalt, mert Isten gyermeke vagyok, ahogy ti mindnyájan Isten gyermekei vagytok!” - szólt az olasz közönségének. Ezenkívül Givenchy-szabta szatén zsokéruhában ostort „csattogtatva” a globális felmelegedés okozta veszteségek felvételei mellett (közös lapon) Adolf Hitler, Robert Mugabe zimbabwei diktátor és John McCain amerikai republikánus párti elnökjelölt háttérvideója forgott a Get Stupid! címû nóta kíséretében, míg a másik oldalon Mahátma Gandhi, John Lennon, Al Gore volt amerikai alelnök, Nobel-békedíjas környezetvédõ és Barack Obama, a demokrata párti elnökjelölt képeit villantotta fel. Obama gyõzelme után Madonna kijelentette, hogy õ a legboldogabb nõ a világon, és reményét fejezte ki, hogy az újonnan megválasztott elnök odafigyel Kaliforniára, ahol újra betiltották a melegek házasságát: „Ha egy afroamerikai van a Fehér Házban, akkor a melegek is egybekelhetnek!…”