Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

Romániát is elérte a válság
A héten leállt a Dacia és a nagyobb kohók, a kis- és középvállalkozások közül pedig egyre több kerül a csõd szélére. Egyre nagyobb az infláció, emelkedik a külkereskedelmi hiány, és a munkanélküliség. A Fitch a befektetõi kategória alá minõsítette az országot.

Elfogadták a Robin Hood-adót
Az Országgyûlés hétfõn 190 igen szavazattal, 184 ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta a Robin Hood-adót, amelynek alapján jövõre 8 százalékos különadót kell fizetniük a nagy energiaellátó és -kereskedõ cégeknek.

A maffia a legjövedelmezőbb vállalkozás
Olaszországban a legjövedelmezõbb vállalkozásnak a maffia bizonyul. Évi 130 milliárd eurós forgalmával a hazai össztermék 7 százalékát teszi ki. Fõként a védelmi pénzek zsarolása, illegális pénzkölcsönzés, lopás, csalás és csempészet területén tarolnak.

Stop az ingatlanalapoknak
Váratlanul 10 napra felfüggesztette a PSZAF a hazai ingatlanalapok forgalmazását. A felügyelet döntése mögött a tömeges tõkekivonás áll: az elmúlt félévben több mint 77 milliárd forintot vettek ki az ügyfelek.

Többet biznisz Oroszország és EU között
Ahogy az elmúlt években, úgy az idén is intenzíven bõvülnek az EU-orosz gazdasági kapcsolatok - derül ki az unió statisztikából. Az EU Oroszországba irányuló kivitele már 2007 elsõ felében elérte a 40 milliárd eurót, 2008 elsõ felében pedig meghaladta az 50 milliárd eurót.