Vissza a tartalomjegyzékhez

Üveges Bálint
Jeges sikerek
Útban az olimpia felé a magyar jégkorong-válogatott

Folytatódik a magyar jégkorong-válogatott sikertörténete. Pat Cortina együttese a hétvégi elõselejtezõ megnyerésével megtette az elsõ nagy lépést a 2010-es téli olimpia felé. A válogatott nagyszerûen teljesít, a feladat azonban egyre nehezebb lesz.

A csapat nagyszerû teljesítményt nyújtva túljutott a 2010-ben megrendezésre kerülõ vancouveri téli olimpia Budapesten rendezett elsõ selejtezõ fordulóján. Korongosaink két kötelezõnek tartott gyõzelem után a nehezebb ellenfélnek számító Litvánia együttesére is, utólag egyértelmûnek tûnõ, vereséget mértek.
Az utóbbi másfél évben jól halad a válogatott szekere. Pat Cortina szövetségi kapitány hozzáértõ szakmai munkája során csapattá kovácsolta a magyar tehetségeket. Keze alatt a játékosok az elmúlt tizenegy tétmeccset megnyerték. Ráadásul ezen gyõzelmek közt vannak a tavaszi divízió 1-es világbajnokság mérkõzései: mint tudjuk, Sapporóban a magyar csapat óriási bravúrral kvalifikálta magát a Zürichben megrendezésre kerülõ A csoportos világbajnokságra, ahol a nyitómeccset az élvonalbeli Kanadával játszhatja a csapat.
Mindez pozitívan hat a hazai jégkorong jövõjére is. A sportág népszerûsége folyamatosan javul itthoni berkekben. A Sportaréna teltházas volt a hétvégén, az eladott jegyek száma, a rendezõk nagy örömére, felülmúlta az elõzetes várakozásokat. Egyre több ember számára csengenek ismerõsen a Ladányi, Kangyal, Vass, Sille, Szuper, Ocskay, Palkovics, Peterdi nevek és egyre többen érzik magukénak a válogatott sikereit. Szükség is van manapság a magyar sportéletnek ezekre a sikerekre. A hazai nézõközönség igencsak ki van már éhezve az efféle eredményekre. Errõl a hétvégi mérkõzések során teli torokból „Hajrá Magyarország!”-ot kiabáló közel tízezres szurkolótábor tanúságot is tett. A játékosok a három mérkõzésen nyújtott teljesítményükkel és az ellenfelek hálójába rámolt húsz góllal hálálták meg a közönség lelkesedését.
Érdemes azonban elgondolkozni azon, mit is tekintünk kötelezõ gyõzelemnek. A magyar csa­pat jelenlegi sikerei a sportágban már eddig is felülmúltak minden eddigi eredményt. Az utóbbi évtizedekben a magyar válogatott a C és a B csoportos világbajnokságok mezõnyéhez tartozott. A sportág kedvelõi tudják, milyen nagy szám volt, amikor a válogatott idõnként feljutott a B csoportba. Senki sem vitatja, hogy a világbajnokságon elért gyõzelem jól megérdemelt volt, azonban fontos tisztában lenni azzal, hogy a magyar csapat egyelõre csak papíron A csoportos válogatott. Nem A csoportos sem a múltját, sem a lehetõségeit és leginkább a körülményeit tekintve nem. Ez persze nem zárja ki a jó folytatás lehetõségét, fontos azonban realistának lenni. A magyar válogatott jelenleg azon országok csapatai közé tartozik, akik a divízió 1 és az A csoport között táncolnak. Ilyen csapatból van rajtunk kívül még nyolc. Egyelõre nem vagyunk egy súlycsoportban az élvonalbeli országokkal. Errõl persze elsõsorban nem a játékosok, de nem is a szövetség tehet. Csak a szemléltetés kedvéért érdemes megjegyezni, hogy míg hazánkban összesen körülbelül kétezer igazolt játékos tevékenykedik országszerte összesen kilenc, egész évben mûködõ fedett jégpályán, addig Kanadában csak jégcsarnokból áll rendelkezésre több mint ötezer.
A sportágnak azonban itthon is lehet szép jövõje. „Fõleg az alsóbb korosztályokban kezdenek el egyre többen korongozni. Vannak kimondottan utánpótláscsapatok és vidéki utánpótlásmûhelyek. A jelenlegi játékosállományból teljes korosztályok hiányoznak, többek közt emiatt is van ilyen kevés magyar csapat. Ezt a játékosínséget ezekben mûhelyekben folyó munkával kívánják a jövõre nézve orvosolni” - mondta el lapunknak Méhn Imre, a Magyar Jégkorong Szövetség alelnöke. Vannak fiatal magyar tehetségek, akik külföldön folytatnak eredményes tevékenységet. Közülük is kiemelkedõ teljesítményt nyújt a svéd elsõ osztályban játszó Hári János, illetve az orosz bajnokság címvédõ csapatának oszlopos tagja, Galló Illés. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy ezek a srácok sem sok hazai támogatásban részesültek eleddig. Méhn Imre is megjegyezte: „nagyon örülünk ezeknek a sikereknek, de félõ, hogy nem tudjuk õket megtartani”. Nyersanyag tehát van bõven. Érdemes lenne foglalkozni vele.
A magyar válogatott februárban folytatja a menetelést az olimpia felé. A Rigában megrendezésre kerülõ következõ olimpiai selejtezõtornán már sokkal komolyabb ellenfelekkel kell szembenéznie a magyar csapatnak. Lettország, Olaszország és Ukrajna komoly kihívást jelentenek. A továbbjutás nem lehetetlen, Pat Cortina szerint minden a kezdésen fog múlni. Ha a magyar válogatott gyõzelemmel zárná a tornát, akkor 1964 óta nem látott sikerként jutna ki Vancouverbe. A feladat nagy, hát éppen ezért: hajrá magyarok!