Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XII. évfolyam, 45. szám, 2008. november 07

Arcok

Ifj. Balogh Ferenc
Tömegek karmestere
Jean Michel Jarre Budapesten

November 12-én a Papp László Budapest Sportaréna falai közt újra felcsendülnek az Oxygene címû legendás zenemû tételei a francia szintetizátormester Jean Michel Jarre elõadásában, aki világ körüli turnéján Budapestet is útba ejti. A hatvanéves világsztár ma is fiatal lázadó rocker benyomását keltõ külsõvel lép a publikum elé, hogy megünnepelje minden idõk legnagyobb példányszámban elkelt lemeze megjelenésének 30. évfordulóját.


Belföld

Sebestyén István
Csak időt nyert az ország, a krízis nincs megoldva

Az államcsődközeli helyzetért mindössze 15 százaléknyi „felelősség” terheli a Fideszt, a maradék 85 százalék a szocialistáké - vélekedett a Heteknek adott interjújában Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke. Az egyetemi tanár szerint a nemzetközi hitelekkel mindössze annyi történt, hogy az ország égető problémáinak a megoldásához újabb 17 hónapnyi időt nyertünk. Ha azonban nem élünk a lehetőséggel, nem ússzuk meg ennyivel a krízist.


Munkatársainktól
Puskaporos helyzet
Polgárháborútól tart a borsodi cigányvajda

Egyelõre nem tudni, hogy cigányellenesség vagy uzsorakölcsön miatti nézeteltérés - esetleg valami egészen más ok - áll-e a nagycsécsi Molotov-koktélos rajtaütés hátterében, amelyben két roma - egy férfi és egy nõ - életét vesztette. Annyi bizonyos, hogy az elmúlt idõszakban több hasonló eset is történt az országban. Lakatos Attila Borsod megyei cigányvajda szerint polgárháború réme fenyeget.


A hét eseményei

A Fidesz a legszimpatikusabb magyar párt - derült ki a Századvég és a Forsense október 8. és 21. között végzett közvélemény-kutatásából. A legelutasítottabb pártok sorrendje a következõ: Munkáspárt, MIÉP, FKGP, Jobbik, SZDSZ, KDNP, MDF.


Szlazsánszky Ferenc
Szlovák brutál

Nincs racionális magyarázat a szombati dunaszerdahelyi magyarverésre, amely a hírekkel ellentétben nem az anyaországi szélsõjobbosok ellen, hanem szlovákiai magyarok ellen irányult. A brutális rendõrtámadástól néhány méterre tartózkodó forrásunk szerint a hatalom üzenete egyértelmû volt: tudatták, ki az úr a háznál. Csak az nem világos, mi lehetett a céljuk.


Hajdú Sándor
Nyelvében élne a nemzet
A határokon túl ez még mindig nehéz

Nyelvében él a nemzet - a klasszikusnak számító mondat mai, kárpát-medencei megvalósítása nehéz feladat elé állítja a határainkon túli, magyarságukat nyíltan vállaló polgárokat. Hiába az unió kisebbségi chartája, a szomszédos kormányok engedelmes bólogatása ellenére sem lehet érvényt szerezni a magyar nyelv használatának a mindennapokban.


Életmód

Szubotics Mariann
Haj-jaj

Kevesen elégedettek a hajukkal: akinek göndör, egyenes hajat szeretne, akinek fekete, szõkét, és fordítva… Az mindenesetre tudható, hogy hajunk fénye, csillogása egészségünk tükrözõje: helytelen kezelés, hiányos táplálkozás vagy stressz hatására megfakulhat, töredezetté válhat, korpásodhat, súlyosabb esetben pedig kóros hajhullási folyamat is elindulhat.


Fókusz

Németh Szilárd
Obama és az amerikai álom

Barack Obama gyõzelmével ért véget az Egyesült Államok történetének eddigi leghosszabb és legdrágább elnökválasztási kampánya. A washingtoni Fehér Ház elõtt már készítik az emelvényeket, amelyeken január 20-án Obamát beiktatják Amerika 44. elnökének.


Az új elnök hátat fordít Izraelnek?
Interjú Barack Obamával

Terroristabarát, muszlim, Izrael ellensége. Ilyen és hasonló vádakkal illették Barack Obamát a választási kampány során. Talán a vádak súlyossága miatt érezte fontosnak a politikus, hogy interjút adjon a Jerusalem Postnak.


Vígh Richárd
Kicsi tengerpart nyerni Amerika választás
Világszerte ünneplik a demokrata elnököt

Miközben tízezrek ünnepelték Barack Obama gyõzelmét a demokrata jelölt chicagói fõhadiszállásánál, a nemzetközi politikai porondról is sorra érkeztek a gratulációk és a jókívánságok az Egyesült Államok leendõ elnökéhez. Bár egyes vélemények szerint Franklin D. Roosevelt 1933-as hivatalba lépése óta egyetlen amerikai elnöknek sem kellett akkora kihívásokkal szembenézve megkezdenie fehér házi munkáját, mint amilyenekkel Barack Obamának kell majd, most még az ünneplésé a fõszerep.


Szobota Zoltán
Hamburgeres szittya magyar
Választási buli Budapesten

Idehaza az Amerikai Kereskedelmi Kamara szervezett nagyszabású választási partit a budapesti Corinthia Grand Hotel Royalban.


Háttér

Vígh Gábor
Hátramenetben
Véget ért az autópiac aranykora

Az elmúlt években több autógyártó cég is rekordot rekordra halmozott, folya­ma­tosan nõtt az eladott gépjármûvek száma, köszönhetõen elsõsorban a hiteleknek, melyek megkönnyítették a piac kiter­jesztését azokra, akik nem tudtak vagy nem akartak készpénzért gépkocsit vásárolni. A szakmabeliek már jó elõre látták, hogy nagyjából ugyanaz lesz a helyzet, mint az amerikai ingatlanpiaccal: egyszer ez a léggömb is kidurran.


Makki Marie-Rose
Bankdiktatúra
Ki segít a hitelkárosultaknak?

„Magyarországon az ügyfeleket krízis idején sem védi semmi a bankokkal szemben, miközben a bankok még inkább bebiztosítják magukat a hitelkihelyezések során” - mondja Lénárt Mariann, a Banki Hitelkárosultak Egyesületének elnöke.


Hit és értékek

Lukács Ibolya Anna
Billy Graham
90 éves a világhírű evangélista

„Életem egyetlen célja, hogy segítsek az embereknek személyes kapcsolatot találni Istennel, amely hitem szerint Krisztus megismerésén keresztül jön létre” - vallja Billy Graham. Az amerikai evangélista, aki mindenki másnál több embernek hirdette az evangéliumot, a napokban tölti be kilencvenedik évét. Az „elnökök barátja”, „Amerika pásztora”, a „különleges megbízatású nagykövet” egész életét az evangélium, Isten szeretete hirdetésének szentelte. Kilencvenedik születésnapjára fiai és munkatársai különleges ajándékkal kedveskednek neki: tisztelõi és a szolgálata során megtért személyek interneten érkezett üdvözletét, vele kapcsolatos bizonyságait gyûjtötték össze a számára, hogy bátorításként átnyújthassák a testben már törékeny, de szellemben friss prédikátornak ezt a valódi „szeretetcsomagot”.


Interjú

Piros Péter, Sebestyén István
A szenvedély teszi a játékost

Magyar edzők közül senki sem ült annyit NB I-es mérkőzésen a kis­pa­don, mint Garami József. Az MTK 69 éves mestere a legendás Lakat Károly rekordját döntötte meg, amikor nemrégiben 626. alkalom­mal vezényelt az első osztályban. Számos tehetség került ki kezei közül, és csapataival három bajnoki címet és öt kupagyőzelmet gyűjtött be. Szerinte nem a szak­mai színvonallal van a gond Magyar­or­szágon, hanem az utánpótlással.


Külföld

Szikora Márton
Hontalanok országa
Újra kudarcot vallottak a békefenntartók

Humanitárius katasztrófa árnya vetült ismét a közép-afrikai Kongóra. Az Afrika zöld szíveként emlegetett óriási, 905 négyzetmérföld területû államban kiújult etnikai háború megfékezésére az angol és a francia külügyminiszter is azonnal a térségbe utazott. A közvetítés elsõ számú célja, hogy a tárgyalóasztalhoz tereljék vissza a jelenleg harcoló feleket, és ezzel megakadályozzák a konfliktus eszkalálódását a kongói hadsereg és a tuszi gerillatábornok, Laurent Nkunda milíciái között.


Rimaszombati Andrea
Harc az adatgyűjtés ellen
Kitiltották a Google-t egy német kisváros utcáiról

Miután egy sor különleges autó jelent meg az utóbbi hónapokban német városok utcáin tizenegy lencsés, 360 fokban fotózni képes kamerákkal a tetejükön, oldalukon pedig Google felirattal, egy alig ötezer lakosú észak-német kisváros, Molfsee szembeszállt az amerikai „adatóriással”, és közlekedési rendeletekre hivatkozva egyelõre sikeresen kitiltotta utcáiról a Google legújabb projektjét, a Street View-t.


Online

A hét eseményei

Meredek euróövezeti és még meredekebb brit kamatcsökkentés várható a londoni City elemzõi szerint. A tendencia jövõre is folytatódhat, egészen 2 százalék alatti kamatszintekig. Az elõrejelzés szerint jövõ év közepére 2 százalékra csökken tovább a Bank of England (BoE) alapkamata, de a City más elemzõi nem zárják ki a 2 százaléknál alacsonyabb brit kamatot sem, amire a BoE több száz éves történetében még nem volt példa. Ami az euróövezetet illeti, az év végéig 2,75 százalékra, a jövõ év utolsó negyedéig viszont fokozatosan 1,5 százalékra csökkenhet a központi alapkamat - írta a JP Morgan.


Vatikáni fórum muzulmánokkal

Katolikus-muzulmán fórumot tartottak a héten a Vatikánban. A háromnapos találkozó célja, hogy a vallási vezetõk javítsanak a két vallás közötti párbeszéden, és elkerüljék a jövõbeni feszültségeket.


1 alkalmazott miatt pereskedik 2 világcég

Az Apple bejelentette, hogy egy korábban az IBM-nél dolgozó veterán szakembert szerzõdtet iPod és iPhone üzletágának élére. Az IBM viszont nem nyugszik bele a döntésbe, és perel.


Azt mondták

, a Fidesz szóvivõje a költségvetési bizottság hétfõi zárt ülése után. A pártszóvivő szerint demokráciában elfogadhatatlan ez a titkolózás.


Sport

Szula Miklós
Brazil dráma

A Forma-1 évzáró futamát Brazíliában rendezték, és a versenyt a brazil Felipe Massa nyerte, ám mégis csalódottan szállt ki a vezetõfülkébõl.


Szabadidő

Szubotics Mariann
Dunántúl, a gyógyfürdő-paradicsom

Év végéig bõséges kínálatból válogathatnak azok, akik a dél-dunántúli régió valamely gyógy- vagy termálfürdõjét meglátogatják a Magyar Turizmus Zrt. „A vizek éve” kampánya keretében. Az Európában unikális gyógyvíz-összetételû Harkányfürdõn kívül megújult a kaposvári Virágfürdõ, ahogy a háromgenerációs sikondai termálfürdõ is. A saját gyógyvizes hõgyészi Apponyi Kastélyszálló vagy az ötcsillagos ékszerdoboz kutas-kozmapusztai Hertelendy Kastély pedig a vendéglátás csúcsát jelentik. Az utazni vágyók mintegy 40 szálláshelyen tölthetnek el három éjszaka áráért négyet, miközben Európa legtisztább égboltjában is gyönyörködhetnek.


Üzlet

A hét eseményei

Londoni elemzõk szerint - történelmi tapasztalatokra alapozva legalábbis - fellendülés következhet az amerikai elnökválasztást követõen. Jim Paulesen, a Wells Capital Management alapkezelõ elemzõje a Financial Timesnak elmondta: ez szinte független az új elnök személyétõl.


Munkatársainktól
A legrosszabb még csak most jön

Talán hóbortos professzornak tartották azokat a közgazdászokat, akik évekkel ezelõtt egy pénzügyi válság kitörésérõl szóltak. Nouriel Roubinire, a New York Egyetem közgazdász professzorára, vagy Paul Krugmanra - aki megkapta a szakmájában az idei Nobel-díjat - ma már nem legyintenek. Politikusok, üzletemberek lesik a szavaikat, hátha megmondják, mi következik ezek után.


Munkatársunktól
Még nincs dráma
Stagnáló ingatlanárak

Jelentõs változást jelentett a svájci frank eltûnése az ingatlanpiacon. A hitelfeltételek szigorítása a piac valamennyi szegmensében megtorpanást okozott - fejtette ki lapunknak Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezetõ igazgatója.