Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Boszorkány- generáció
Egész évben halloween

Az október 31-én ünnepelt halloween szokásaiban és rítusaiban központi szerepet játszanak a mágikus elemek.
A boszorkányünnepként is emlegetett nap hatása azonban amerikai szociológusok szerint ma már túllép az évi egyszeri szórakozáson. Egyes közelmúltban készült felmérések szerint a varázslás, igézés és horoszkópolvasás mind nagyobb tért hódít a tinédzserek körében.

Manapság a tiniket egyre több könyv és weboldal igyekszik beavatni a boszorkányság fortélyaiba. Amerikában például nagy népszerûségre tett szert Silver Raven Wolf Tiniboszorkány: Wicca az új generáció számára címû könyve, amely a házi feladat írásától a randevúzásig igen széles témakörben kínál tippeket ahhoz, hogyan válhat valakibõl autentikus boszorkány. Az okkultizmust népszerûsítik a fiatalok körében különféle televíziós show-mûsorok és számos videojáték is. Ezek általában ártatlan játéknak tüntetik fel a sötét szellemi erõkkel való játszadozást, így kikapcsolják a fiatalok veszélyérzetét, a kíváncsiságukat viszont annál jobban felkeltik.
Néhány aggódó szakember azonban igyekszik megfelelõ felvilágosító irodalommal felvértezni az aggódó szülõket. Marla Alupoaicei például a Boszorkánygeneráció: a wicca rejtett veszélyei címû könyv egyik szerzõje azt írja: „a gyerekek ma már a Harry Potteren nõnek fel, olyan fiatalokkal együtt, akik pogányként élnek, és tudják, hogyan kell igézni, és általában véve a szellemi értékeik is teljesen mások. Ez pedig mindenképp aggodalomra ad okot”.
A könyvben a szerzõk elmagyarázzák a wicca alaphiedelmeit, és hogy miért válhat annyira vonzóvá ez a vallás a fiatalok számára. „Kalandosnak tûnik kikerülni a szülõk kontrollja alól és kipróbálni valami újat. Ha a gyerekeknek vannak ilyen praktikákat ûzõ barátaik, csatlakozni akarnak hozzájuk.”
Az egyik vonzerõt a hatalomgyakorlás jelenti. „Serdülõkorban a fiatalokban van egy vágy arra, hogy jobban kontrollálhassák az életüket, és több hatalmuk legyen a sorsuk felett. Bizonyos értelemben a wicca ezt kínálja számukra. A Tiniboszorkány címû könyv példákat ad arra, hogyan vegyenek hatalmat a saját szüleik vagy akár egy morcos tanár felett. Így elhiszik azt, hogy kontrollálni tudnak olyan embereket, akik tekintélyek felettük” - teszi hozzá Alupoaicei.
A wicca nagyon toleráns az alternatív életmódokkal és a homoszexualitással szemben is. A szerzõ szerint „a megkérdezett tinédzserek közül sokan bevallották, hogy maguk is homoszexuális vagy biszexuális kapcsolatokba keveredtek, ami meglepõ volt számomra. A szülõk persze errõl nem tudnak”.
A különbözõ irányzatok között már létezik úgynevezett „keresztény wicca” is. Ennek keretében a fiatalok bizonyos keresztény hitelveket kevernek a wicca tanításaival. Ily módon a határvonalak elmosódnak, és a fiatalok nem érzik, hogy választaniuk kellene a kereszténység és az okkultizmus között.
Alupoaicei szerint fontos, hogy a szülõk aktív szerepet vállaljanak a gyerekek felvilágosításában. „Korlátozhatják az otthonukban tartható könyvek vagy a megtekinthetõ internetes oldalak körét, valamint azt is, kivel barátkozhatnak a gyerekeik. Azonban a folytonos negatív tiltások helyett konstruktívan kell elmagyarázniuk, mit miért nem szabad, és fel kell mutatniuk az alternatívákat is. Világosan el kell mondani, hogy mit tanít ezekrõl például a Biblia, és hogy milyen következményekkel járnak az ilyen praktikák.”
A Barna Group A tinédzserek és a természetfeletti címû közelmúltbeli felmérése szerint a tinédzserek 30 százaléka játszott már az Ouija játékkal, vagy volt már tenyérjósnál, és 80 százalékuk olvas horosz-kópokat. A megkérdezett keresztény tinik 29 százaléka vallotta azt, hogy nem lát kivetnivalót a horoszkópokban, 18 százalékuk mondta azt, hogy nem hisz ugyan bennük, de azért elolvassa, és 8 százalék jelezte, hogy lelkiismeret-furdalása van, amikor megnézi „mit mondanak a csillagok”.
A Barna Group jelentése szerint általában azok a tinik nyitnak a leginkább az okkultizmus felé, akik úgy érzik, életük kicsúszott minden kontroll alól, és így akarják visszanyerni az irányítást. Azonban ez veszélyes játék, mert az életük feletti irányítást átadják gonosz szellemi erõknek.