Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XII. évfolyam, 44. szám, 2008. október 31

Arcok

Major Nóra
Warren Buffett
Az ember, aki mindig nyert a válságokon

Ki az, aki még a globális recesszió idején is változatlan lendülettel vásárolja fel a környezõ cégeket? Ki az, akit mind a két amerikai elnökjelölt örömmel választana kormánya pénzügyminiszterének? Ki az, aki vagyona kétharmadát eladományozza, ha úgy hozza úri jókedve? Õ Warren Buffett, aki méltán nyerte el idén a „világ leggazdagabb embere” címet.


Belföld

Sebestyén István, Hazafi Zsolt
Elmaradt az infarktus
Katasztrófaelhárítás IMF-hitellel

Botrányos, hogy Magyarország egyetlen európai uniós tagállamként kénytelen visszamenekülni a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank hiteler­nyõje alá. Ezt Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke nyilatkozta lapunknak. Szerinte a 25,1 milliárd dolláros hitelkeretrõl szóló megállapodás azt jelenti, hogy enélkül bármikor bedõlhet az államkassza. Információink szerint a hitelért cserébe vállalt megszorító intézkedések sokkal keményebbek is lehettek volna.


Mosberger Pálma
Veszélyeztetett munkahelyek
Interjú Szűcs Erika munkaügyi miniszterrel


A hét eseményei

Jogerõsen pert nyertek a nyírbátori üzleti vita néven elhíresült ügyben Veres János pénzügyminiszter fiai a Magyar Nemzet ellen, s a lapot helyreigazításra kötelezte a Fõvárosi Ítélõtábla.


Szlazsánszky Ferenc
Bombatörténet
Az olimpikon útja Sydneytől a Markó utcáig

Október 23-án az esti órákban az autójában talált robbanóeszközök miatt a rendõrség õrizetbe vette Tölgyessy Krisztiánt.


Makki Marie-Rose
Menekülés a családba
A legegészségesebb magyarok jó házasságban élnek

Abnormálisan rettegnek a magyarok az elszegényedéstõl, mivel a többség szerint tervezhetetlen a jövõ, mindenki szabálysértõ, nem lehet bízni senkiben. Az emberek az egyéni túlélésre játszanak, de ebbe a taktikába csak mindinkább belekeseredni, belebetegedni és belehalni lehet. Ez a hozzáállás különösen veszélyes gazdasági krízis idején, megsokszorozhatja annak erejét. Az egyetlen meglévõ ellenszer a magyar társadalom család- és házasságközpontú értékrendje. A jó házasság és család ugyanis kimutathatóan a legerõsebb egészségvédõ tényezõ a világon.


Piros Péter
Vakcinavita
Jön az influenza, de ki ad oltást?

„Ingyen akarja dolgoztatni a háziorvosokat az állam” - állította a Heteknek az országos hírnévre szert tevõ háziorvos, aki a napokban megtagadta az egyébként ingyenes influenza elleni védõoltás beadását. Minden érintett jogszabályokkal magyarázza az igazát, a kérdés pedig egyre aktuálisabb: egy ENSZ-jelentés szerint világszerte 70 millió áldozatot is követelhet a következõ influenzajárvány.


Életmód

Földvári Katalin
A nyuszi mindent visz

A nyuszis cuccok garantált kasszasikert jelentenek a gyerekek között. Nyuszik díszítik a füzeteket, tolltartókat, öveket, ruhadarabokat, és a kislányok kikönyörgik õket a szüleiktõl. A szülõk nem szeretik, ha nyaggatják õket, ezért oda se nézve nyúlnak a pénztárcájuk után.


Fókusz

Hetek-összeállítás
Veszélyzónában Magyarország

Magyarország a 13. helyen áll a veszélyesnek minõsített országok rangsorában. Szégyenszemre olyan országokkal kerültünk egy „társaságba”, mint a gyakorlatilag a polgárháború szélén táncoló Pakisztán vagy a kommunizmusból éledezõ, évszázadok óta fejletlen Vietnam.


Abonyi Anna Orsolya
Vége a kapitalizmusnak?
Karl Marx, a szélsőjobb és a tőke

Richard W. Fisher, a Texasi Szövetségi Tartalékbank elnöke a Nemzetközi Valutaalap részvételével tartott rendkívüli találkozóján Teng Hsziao-ping kínai kommunista vezetõ egy mondatával illusztrálta az állami beavatkozás okát:


Busa Viola
Egyenlő esélyek válsága
Világméretekben emelkedhet a munkanélküliség

Számos elemzõ arra figyelmeztet, hogy a gazdasági növekedés lelassulásával a munkanélküliség megugrására kell számítani. Az USA-ban eddig már több tízezer ember veszítette el a munkáját.


Hazafi Zsolt
Most bűnhődik az ország

„Óriási presztízsveszteséggel jár, hogy uniós tagországként újra könyörögni kellett az IMF-nek hitelért, ráadásul olyan általunk korábban fejletlennek tartott országokkal kerültünk egy sorba, mint Pakisztán és Ukrajna. Ez következménye az évek óta tartó felelõtlen politizálásnak” - nyilatkozta lapunknak Holtzer Péter közgazdász, Đaz Oriens pénzügyi tanácsadó cég egyik tulajdonosa. A Nyug­díj és Idõskor Kerekasztal elnöke szerint a jelenlegi válság esélyt teremt a tabudöntögetésre, többek között a nyugdíjrendszer ügyében is.


Háttér

Hetek-összeállítás
Boszorkány- generáció
Egész évben halloween

Az október 31-én ünnepelt halloween szokásaiban és rítusaiban központi szerepet játszanak a mágikus elemek. A boszorkányünnepként is emlegetett nap hatása azonban amerikai szociológusok szerint ma már túllép az évi egyszeri szórakozáson. Egyes közelmúltban készült felmérések szerint a varázslás, igézés és horoszkópolvasás mind nagyobb tért hódít a tinédzserek körében.


Szubotics Mariann
Cinizmus és hit
Magyar kutatás a gyerekek vallásosságáról

Kétszer annyi somogyi gyermek vallja vallásosnak magát, mint tíz évvel ezelõtt. Így ma már minden második nebuló hisz Istenben. A 8-15 éves korúak többsége minden este imádkozik, fejbõl fújja a Tízparancsolatot, miközben homlokegyenest másként él a gyakorlatban - többek között ez is kiderült abból a felmérésbõl, melyet nemrég készített a Kaposvári Egyetem.


Benk otilde István
Az Arany Horda titka

A magyar identitástudat történelmileg változó helyzetének egyik meghatározó tényezõje a magyarok eredete. Hóman Bálint egykoron azt mondta: csak egy a biztos, hogy keletrõl jöttünk. Ma már ezt sem mondhatná, mert van olyan elmélet, amely szerint a magyarság mindig is a Kárpát-medencében élt.


Magyary Ferenc
A Kelet népe
Nyugaton 100 éves a magyar irodalom bölcsője

1908 - korszakhatár a magyar irodalomban, még akkor is, ha általában egyéb korszakhatárokhoz hasonlóan ez sem igazán pontos. A Nyugat megalapításával létrejött a 20. század legnagyobb hatású magyar irodalmi orgánuma, ám ha a modern irodalmi törekvések kezdetét keressük, akkor az elõzményekhez kell visszanyúlnunk. Magyar Géniusz, Holnap antológia, inkább övék a kezdet érdeme, de az életképesség erénye mindenképpen a Nyugaté.


Hit és értékek

Morvay Péter
Hitek és választások
Interjú Corwin Smidt vallásszociológussal, a Calvin University professzorával

Az amerikaiak hetvenöt százaléka azt állítja magáról, hogy a vallás fontos szerepet játszik az életében. Minden negyedik választó protestáns evangéliumi kereszténynek vallja magát. Nem véletlen, hogy az elnökválasztás során a jelöltek üzenetükben, programjukban, életrajzuk megismertetése során figyelembe veszik ennek a meghatározó társadalmi csoportnak a szempontjait. Corwin Smidt professzor (kis képünkön), aki a budapesti elõadása után nyilatkozott lapunknak, munkatársaival együtt az elmúlt három választás során országos felmérést készített a hit és a választás összefüggéseirõl.


Külföld

Németh Csillag
A döntés napja
November 4-én választ Amerika

Végéhez érkezett az Egyesült Államok elnöki posztjáért közel két éve tartó heves küzdelem. Kevesebb, mint egy héttel a választások elõtt valamennyi közvélemény-kutatás Barack Obama demokrata elnökjelöltet hozza ki végsõ befutónak, a legfrissebb eredmények szerint azonban szoros küzdelem várható.


Morvay Péter
Mi történik döntetlen esetén?

Az amerikai választási rendszerben az a jelölt kerül az elnöki székbe, aki elegendõ államban gyõz ahhoz, hogy az így elnyert elektori szavazatok alapján többséget szerezzen. Mivel jelenleg 538 elektort lehet elnyerni, ezért az nyer, aki legalább 270 elektort tudhat maga mögött.


Széchey Noémi
Neonácik végeztek volna Obamával

„Ámokfutásos gyilkolás” kitervelésével vádol az amerikai szövetségi ügyészség két férfit, akik több tucat afroamerikaival akartak végezni, mielõtt Barack Obama szenátor meggyilkolására is kísérletet tettek volna.


Hechs László
A botlás városa
A Jeruzsálem-kérdés miatt nem sikerült a Livni-koalíció alakítása

Nem ad más képviselõnek kor­mányalakítási megbízatást és az általános választások elõrehozatala mellett foglal állást - jelentette be Simon Peresz köztársasági elnök, miután Cipi Livni miniszterelnök-jelölt közölte, hogy kormányalakítási tárgyalásai kudarcot vallottak. Az elõrehozott választásokra 2010 helyett már jövõ februárban sor kerül.


Online

A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Ázsia–Európa-csúcs: magyar részvétel

A pekingi csúcskonferencián összesen 43 ország, valamint az EU Bizottság és az ASEAN-Titkárság legfelsõ szintû vezetõi voltak jelen.


Mégsem árvereznek Picassót Londonban

Visszavonták a Sotheby’s aukciósház november 3-ára meghirdetett New York-i árverésérõl Pablo Picasso egyik festményét, amelynek várható leütési árát 30 millió dollárra (több mint 6,3 milliárd forint) becsülték - jelentették be kedden Londonban.


Azt mondták

brit miniszterelnök az Európai Uniós soros elnöki tisztét ellátó Franciaország államfõjével, Nicolas Sarkozyvel folytatott megbeszélését követõen.


Sport

Sebestyén István
Mi történt, Ági?
Gyenge idényt zárt a tavaly szárnyaló ifjú teniszezőnő

Szávay Ágnes tavaly az év nõi sportolója volt, miután egyetlen idény alatt a 210. helyrõl a 19.-re ugrott elõre a világranglistán. 19 évesen valóságos sztár lett, aki már a világelsõ Henin legyõzésérõl beszélt többek között lapunknak is. Ehhez képest idén a tornák csaknem felérõl már az elsõ forduló után távozni kényszerült.


Szabadidő

Fabini Piroska
Néhány óra hendikep

Érdekli önt, hogyan kommunikál egy süket meg egy vak egymással? Találkozott már olyan mozgássérült sráccal, aki állva marad a villa­moson, mondván: „üljenek le inkább az idõsek, én még csak huszonhárom éves vagyok”? Az Ability Parkban ráadásul technikailag is kipróbálható, milyen érzés süketnek, vaknak, mozgássérültnek lenni, a kiállítás végén pedig azzal a felismeréssel távozhatunk, hogy az épek a „bénábbak”.


Tartalom

Tartalom
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

Tanácsok válság idejére

re szeretnék reagálni.


Krach és baj

Legutóbbi lapszámukban címmel megjelent cikkükhöz szeretnék egy kis kiegészítést fûzni.


Támadás az örök értékek ellen

Az asztalon levõ új Ptk.-tervezet alapjaiban próbálja széjjelzúzni pl. az elvált szülõk esetében a gyermek jogait is, ugyanis a civilizált államokban a válás során automatikusan a közös szülõi felügyelet lép életbe, és a gyermekek mindkét szülõvel ugyanannyi idõt töltenek, míg nálunk még mindig az 1952. évi (sztálinista) családjogi törvényt próbálják keményebbre fogni, úgy, hogy az apáktól elszakítják a gyermekeket.


A klímaváltozás kedvez a halálos vírusok elterjedésének

Rettenetes, . Szóval felsorolja a „Halálos tizenkettõt”.


Az utolsó ítélet

Elõször is , objektív és mértéktartó. Annyit szeretnék csak hozzáfûzni, hogy a közelmúltban volt látható az egyik magyar kereskedelmi csatornán O.J.-hez fûzõdõ kettõs gyilkosságról készített dokumentumfilm, amely a tanúkat, családtagokat, érintetteket szólaltatta meg.˘


A Szukkót és a Messiás

A hez van egy megjegyzésem.