Vissza a tartalomjegyzékhez

Szubotics Mariann
Kirándulás halországban

Szárcsaszárnyak suhogása, gulipánok libbenése, szerecsensirályok vijjogása és kerecsensólymok tekintete kísér réteken, sóvirágos szikeseken, nyílt vizeken és madárcsicsergéstõl hangos sûrû nádasok rejtekén.

Üdvözöljük Halországban! - fogad a bekötõúti tábla Rétszilas közelében, amely az M7-es autópályán a szabadbattyáni leágazásnál Tác irányába haladva érhetõ el. Itt található Rétimajor ezerhektáros tórendszere is, mely egyben természetvédelmi terület, a Dunántúl szívében, Sárbogárd és Simontornya között. A tórendszer jelenleg 12 nagy, 16 kis és 21 telelõ tóból áll. A haltenyészetek nagy hangsúlyt fektetnek az õshonos Kárpát-medencei halak szaporítására.
A Sárvíz csodálatos világának madárfaunája is igen gazdag, a terület 113 fajnak ad otthont, melybõl 84 kiemelt védelem alatt áll. A természetvédelem címermadara például, a nagy kócsag õsszel több száz példánnyal képviselteti magát. Rendkívüli ez a hely azért is, mert az õszi és tavaszi madárvonuláskor madarak ezreinek biztosít pihenõ- és találkozóhelyet.
A halastórendszer központja Rétimajor. A múlt század végén a Zichy grófok által épített majorság történelmi része eredeti állapotában lett helyreállítva. A hajdani lóistálló ma az ország egyetlen Halászati Múzeuma. A tóba benyúló félszigeten áll egy Árpád-kori halászkunyhó. A szemlélõdõ ember a nádkunyhóhoz kötött bödöncsónakot, a susogó nádat, a vízbe merülõ szomorúfüzet, az állatvilágot és az õszi tájat látva úgy érzi, mintha megállt volna az idõ.
A majorság hajdani víztornya, bognár- és kovácsmûhelye halászcsárdává lett átalakítva: az éhes vendéget itt bográcsban fõtt hallal és híres simontornyai borral várják. Az ínyencek sem csalódnak: biohalak, különleges vadételek, halászlé, halpaprikás, harcsás székelykáposzta, halfasírt vagy haltepertõ közül válogathatnak.
A Nádi Iskolában a diákok megismerkedhetnek a természetvédelmi terület élõvilágával, ökológiai rendszerével. Egy kisebb tóban az itt élõ halfajokat közelebbrõl is tanulmányozhatják a nebulók.
A sportosabb kikapcsolódásra vágyókat színvonalas wellnessközpont várja. A kiváló tavi úthálózat nagyszerû lehetõséget teremt a természetjárásra, a kerékpártúrákra, terep- és tájékozódási futásra, a védett madarak megfigyelésére. Örspusztán a horgászok nyáron 20 hektáros horgászcentrumot, télen meleg vizû pontyozó, afrikai harcsás és pisztrángozó tavat találnak.
A több napra érkezõ vendégeket az Ökoturisztikai Fogadóközpontban tudják elszállásolni. A korábbi uradalmi magtárépületet egy minden igényt kielégítõ szálláshellyé építették át. Az Örspusztai Horgászcentrum területén 6 darab apartman is található, és kempingezésre is van lehetõség.