Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XII. évfolyam, 43. szám, 2008. október 24

Arcok

Benke László
Média és politika
Berlusconi az olaszok favoritja

„A tettek embere, aki jóváteszi a tisztességtelen kommunisták okozta károkat” - e sorok írója ilyen méltánylásokat hallott az elmúlt hetekben Észak-Olaszországban, amikor az államfõre terelõdött a szó. A negyedik miniszterelnökségét töltõ Silvio Berlusconi, aki nemrég ünnepelte 72. születésnapját, soha nem látott népszerûségnek örvend: felmérések szerint kormányzati munkájával az olaszok 67 százaléka elégedett. A vállalkozó-médiaguru-politikus külhoni megítélése ezzel éppen ellentétes.


Belföld

Szobota Zoltán
Támadás az örök értékek ellen
Tovább tart a vita a bejegyzett élettársi kapcsolatról

Miközben a parlamentben újabb éles szóváltás alakult ki a melegjogok kormányzati hátszéllel zajló kiterjesztése körül, Európa legnagyobb neoprotestáns egyháza szókimondó nyilatkozattal hívta fel magára a figyelmet. A téma kapcsán elindult társadalmi vita csak tovább erõsíti a közvélemény-kutatások és az európai összehasonlító elemzések eredményeit, melyek szerint a magyar emberek többsége továbbra is tradicionális alapon közelíti meg a házasság intézményét. Kollégája, László Tamás már keményebben fogalmaz: a javaslat nem egy vonatkozásban egyenesen nevetségessé teszi a hagyományos család intézményét. Mint mondta, az abszurd humor kategóriájába tartozik - és az identitásválságban szenvedõk magánügyeként kezelendõ -, hogy a törvényben szó van az egyik házastárs nemének megváltoztatása miatt be­következõ házasságmegszûnésrõl. Megítélése szerint az új szabályozásnak nem a válás legkülönbözõbb variációit kéne az állampolgárok elé tárnia, hanem a házasság védelmét erõsítõ biztosítékokat.


Vígh Gábor
Zuschlag-saga

Még csak két hete kezdõdött a Zuschlag-ügy tárgyalása, a másodrendû vádlott állításai már szinte az egész kormánypártot magyarázkodásra kényszerítették. A vádhatóság bûnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bûntette miatt nyújtott be vádiratot a volt szocialista képviselõ és 15 társa ellen.


Piros Péter
Luxusgyilkosság
Budai villájukban végezte ki családját a csúcsmenedzser

Angliában tanult és szerzett elit diplomát, majd nemzetközi nagyvállalatok vezetõségében dolgozott az a budai férfi, akire félholtan találtak szombat hajnalban a nyomozók. Mellette volt halott felesége és kislánya: velük õ végzett.


Sebestyén István
A kézifék helye
Politika, rendőrség és a titkosszolgálatok

A politikának való megfelelés kényszere bénítja le a magyar rendõrséget. A testület ezért sem tudott hatékonyan fellépni az utcai harcosokkal, illetve a politikai segítséget igénybe vevõ szervezett bûnözéssel szemben. Ezt állítja Tarjányi Péter egykori különleges tiszt, aki a Meglátni és megveretni címû, napokban megjelent könyvében elemzi a rendõrség elmúlt 18 évét.


Hazafi Zsolt
Nemzeti csúcs: Siker vagy szánalom?

Gyurcsány köre rendkívül eredményesnek, az MSZP belsõ ellenzéke szánalmasnak, a Fidesz feleslegesnek minõsítette a hétvégi Nemzeti csúcsot.


Életmód

Fabini Piroska
Turbónemzedék
SMS, DVD, USB, iPod, Blog, MP3, BKV

Bár csökken a 14-18 éves korosztály létszáma, fogyasztói csoportként egyre jelentõsebb erõt képvisel, és egyre többet költ. Egy tinédzserek bevonásával zajló kerekasztal-beszélgetésen elhangzott kérdésre, hogy a márkaviselés státusz­szimbólum-e számukra, egyikük azt válaszolta: „Szeretnék kilépni, de nem lehet. Én is képes vagyok ledolgozni két hetet, hogy megvehessem a Tisza cipõt.”


Háttér

Fülöpné Gali Zsófia
Van bőr az arcukon
Bodies kiállítás: kegyeletsértés vagy trendi szórakoztatás?

A kipreparált holttesteket felsorakoztató Bodies kiállítás az év legsikeresebb rendezvényének bizonyult, melyet a nagy érdeklõdésre való tekintettel december 31-ig meghosszabbítottak. A kultúripar térnyerésével a kiállítások szórakoztatóipari látványosságokká és jól jövedelmezõ biznisszé válnak.


Lukács András
A világűr meghódítása
Fél évszázada kezdte meg működését a NASA

1957 októberében egy fényes gömb jelent meg az égen, amitõl Amerika pánikba esett. Nem mintha a repülõ tárgy ismeretlen eredetû lett volna - ezt a gömböt a Szovjetunió küldte a világ­ûrbe, megelõzve az amerikaiakat az ûr felfedezésében. A válasz nem sokat váratott magára: szinte napra pontosan egy évvel késõbb megalakult a mára már 20 ezer alkalmazottat foglalkoztató és több milliárd dollár költségvetésû ûrügynökség, a NASA.


Makki Marie-Rose
Családi iszonyok
Az esetek többségében rokon vagy ismerős a megrontó

Csisztu Zsuzsa médiaszemélyiség nemrég úgy nyilatkozott: tudja, hogy nagy divat manapság a családi együttfürdés, de ezt a dolgot nem neki találták ki. Azt viszont elképzelhetõnek tartja, hogy férje és 16 hónapos kisfia együtt fürdenek majd egymással. Ezt sok szülõtársukhoz hasonlóan nyilván õk is ártalmatlan dolognak tartják, azonban a szakemberek szerint ez is beletartozik a családon belüli szexuális bántalmazásba.


Hit és értékek

Németh Sándor
Amikor az oroszlán szalmát eszik

Szerdán fejezõdik be az Úr naptárában a hetedik, az utolsó: a sátrak ünnepe. A szukkót az aratás, betakarítás ünnepe, a jelenlegi világkorszak végére mutat.


Interjú

Szobota Zoltán
Kalács és korbács
Puchert János halálraítélt légvédelmi tüzér a forradalomról és a börtönévekről
Tovább a cikkhez >>>

Külföld

Lukács András, Párizs
Egy éjszaka ára
Magyar nő miatt bukhat a Valutaalap francia vezetője

Távozásra kényszerülhet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) francia igazgatója azt követõen, hogy kiderült viszonya - saját bevallása szerint egyéjszakás kalandja - a szervezet Afrika-szekciójának vezetõ tanácsadójával. Az ügy kapcsán megnyilatkozó francia politikusok morális értékelésbe nemigen bocsátkoztak, leginkább azt sajnálták, hogy Dominique Strauss-Kahn távozásával Franciaország egy fontos posztot veszít.


Kulcsár István
Rózsákból tövis
Eljátszotta a bizalmat: inog Szaakasvili széke

A 2003. évi „rózsák forradalmát” követõen az amerikai politika valósággal rajongott a kijevi tanulmányait követõen a New York-i Columbián tanult, angolul jól beszélõ, fiatal Miheil Szaakasviliért. Ez a szeretet némileg megcsappant tavaly õsszel, amikor az ellenzék tüntetéseire válaszul az addig a demokrácia bajnokának kikiáltott grúz elnök rendkívüli állapotot hirdetett. Igazán azonban Washington csak akkor hökkent meg, amikor idén augusztusban a Szaakasvili-féle vezetés megpróbálta belerántani a Nyugatot egy Oroszország elleni katonai kalandba.


Munkatársunktól
Pokoli szövetség
Együttműködés pedofilhálózatok és terrorcsoportok között

Egyértelmû kapcsolat áll fenn a terrortámadások kitervelõi és a kemény gyermekpornó „felhasználói” között - írja cikkében a The Times. A következtetésre azt követõen jutott a brit napilap, hogy nagy-britanniai, olasz, spanyol és más országok rendõrségei által végrehajtott házkutatások adatait összevetette egymással.


Hetek-összeállítás
Mi segít: változás vagy tapasztalat?
Az utolsó hét kezdődik az amerikai kampányban

„Figyeljenek jól a szavaimra: hat hónap sem kell hozzá, és a világ olyan próba elé állítja Barack Obamát, mint John Kennedyt” - mondta Joe Biden szenátor, a Demokrata Párt alelnökjelöltje.


Online

Azt mondták

. A CIB Bank elnöke szerint „száraz lábbal” ebbõl a válságos helyzetbõl csak akkor tud az ország kijutni, ha a gazdaságpolitikában és az államháztartásban végrehajtjuk azokat a kiadási változtatásokat, amelyek ahhoz kellenek, hogy az állam és a költségvetés lényegesen kisebb legyen.


A hét fotója

Sarah Palin nézettségi rekordot döntött, miután Tina Fey szenzációs Palin-paródiáinak köszönhetően a Republikánus Párt alelnökjelöltje a Saturday Night Live nevű szórakoztató műsor múlt szombat esti adásában megjelent személyesen is, és ezzel az elmúlt 14 év legjobb nézettségét produkálta. A műsor az NBC televízióban a hét harmadik legnézettebb műsora lett.


Idén Erősebb influenza jön

Erõsebb lehet az idei influenzavírus - állítják szakemberek, ezért azt javasolják, minél elõbb oltassák be magukat az emberek.


Álmok fekete- fehérben

A THE Daily Telegraph számol be egy tanulmányról, amelyben Eva Murzyn, a Dundee Egyetem pszichológusa azt vizsgálta, hogy az emberek miért álmodnak hol színesben, hol fekete-fehérben.


Föld alatti bunkert árusítanak Angliában

5 millió fontért, vagyis több mint 1,6 milliárd forintért árusítja a London alatt húzódó Kingsway nevû alagútrendszert a tulajdonos, a British Telecom.


Januártól lezárják a Margit Hidat
Tovább a cikkhez >>>

Kifütyülték a Marseillaise-t

Állítsanak le minden olyan labdarúgó-mérkõzést, ahol kifütyülik a nemzeti himnuszt - kérte Nicolas Sarkozy államfõ a Francia Labdarúgó Szövetség elnökétõl,


húszmillió állásba kerülhet a válság

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) becslései szerint a globális pénzügyi válság akár húszmillió állásba kerülhet világszerte.


Világelső városi vízesés

Szöul október végéig nyilvános Design Olimpia fõpróbát tart, 2010-tõl ugyanis a metropolisz lesz a világ design fõvárosa.


Évente öt milliárdot hoz az óraátállítás

Most szombaton - hajnali három órakor - kell átállítani az órákat a téli idõszámításra. Magyarország 1980-ban vezette be a váltást, amely az energia-megtakarítást célozza.


Számok

éves lett október 22-én Cathe­rine Deneuve, „a világ legszebb asszonya”. Népszerûségére jellemzõ, hogy egy ideig róla mintázták Franciaország nemzeti jelképének, Marianne-nak az arcát a középületekbe szánt szobrokon.


Ki mitől lesz BOLDOG?

„A férfiak boldogságához gyakran elég egy egérkattintás, a nõk arcára pedig garantáltan mosolyt csal, ha a családjukkal lehetnek” - állítja egy felmérés, amely több mint 8500 16 és 64 év közötti ausztrált kérdezett.


Beelőzik a Nasa-t

Alaposan össze kell szednie magát a NASA-nak, ha nem akarja, hogy a milliárdos Elon Musk ûrkutatási magáncége megelõzze õt a Marson.


Akik szembeszálltak a 20. századi népirtásokkal

Az észak-olaszországi Padovában felavatták azt a kertet, amelyet azoknak az emlékére hoztak létre, akik szembe mertek szállni a 20. század népirtóival.


Elárverezte emléktárgyait a Titanic utolsó túlélője

Több mint 30 ezer fontért (tízmillió forint) keltek el Millvina Deannek, a Titanic katasztrófája utolsó túlélõjének emléktárgyai a nyugat-angliai Devizesben szombaton tartott aukción.


Sport

Németh Szilárd
Miért utálják Hamiltont?
Koránt sincs azon a szinten, hogy Michaellel egy lapra helyezze magát

Lewis Hamilton karnyújtásnyira van a világbajnoki címtõl, de ez tavaly is így volt, mégis elbukott. Ráadásul a többi pilóta sem szereti, és összefoghatnak ellene.


Szabadidő

Szubotics Mariann
Kirándulás halországban

Szárcsaszárnyak suhogása, gulipánok libbenése, szerecsensirályok vijjogása és kerecsensólymok tekintete kísér réteken, sóvirágos szikeseken, nyílt vizeken és madárcsicsergéstõl hangos sûrû nádasok rejtekén.


Zsurkán Mariann, Frankfurt
Törökök, kurdok együtt
Sikeres a Frankfurti Könyvvásár

Véget ért vasárnap a Frankfurti Nemzetközi Könyvvásár. Bár a vásár második napjára tervezett Mohamed-hasonmásverseny engedélyét visszavonta a város vezetése, tekintettel Törökország díszvendégstátuszára és a rendõrség megkönnyebbülésére, a világ legtekintélyesebb könyvvására óriási sikerrel és rekordszámú látogatóval zárta kapuit.


Üzlet

Munkatársunktól
Hitelszigor

Már három hazai bank döntött úgy, hogy kivonul a svájci frank alapú hitelezés­bõl. Október 20-ával - az MKB és a Volksbank után - a Raiffeisen Bank is leállította a lakossági ügyfeleknek adható jelzálog alapú devizahitelezést. Egyelõre marad az euró, azonban - ahogy körkérdésünkbõl kiderül - szép csendben számos bank szigorította a hitelkihelyezés feltételeit.


Marad a kamat

A Magyar Nemzeti Bank változatlanul hagyta a 8,5 százalékos alapkamatot. Bár az állampapírok egyáltalán nem kelendõk az utóbbi idõben, az elemzõk szerint egy esetleges kamatemelés sem javítana a helyzeten.


Papp Levente, Brüsszel
Az Izland-kór ragályos?
Uniós mentőmellény

Pesszimista elemzõk szerint Izland után hazánk lehet a globális pénzügyi krízis következõ áldozata, de az IMF és az unió intéz­ményei kiállnak Magyarország mellett, ami csökkenti a csõd kockázatát. Mi történt Izlandon? És mi történhet Magyarországon?