Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XII. évfolyam, 42. szám, 2008. október 17

Arcok

Major Nóra
Az utolsó ítélet
O. J. Simpsont Árja Harcosok várják a sitten

Úgy tûnik, hogy a kilencvenes évek egyik legellentmondásosabb médiahõse, O. J. Simpson élete hátralévõ részét börtönben fogja tölteni. Egy Las Vegas-i bíróság december 5-én mondja ki rá a végsõ ítéletet, miután az esküdtek 3 hónapnyi tárgyalás és egy 13 órás belsõ vita után bûnösnek találták õt egy tucat vádpontban - köztük emberrablásban és fegyveres rablásban is. Az ítélet 5-tõl 30 évig terjedõ szabadságvesztés lehet.


Belföld

Hazafi Zsolt
Az elit és az állambiztonság
Az orránál fogva vezetik a magyar társadalmat

„Ha elkezdenénk bolygatni a há­ló­zati személyek kilétét, akkor azokat az embereket ismernék meg a másik oldalukról, akik vezetik az országot, az egyházakat vagy a dip­lomáciai kart” - vélekedett a Hetek­nek adott interjújában Kenedi János. A tudományos kutató által vezetett, az állambiztonsági doku­mentumokat vizsgáló bizottság jelentése szerint új, úgynevezett „dossziétörvényre” van szükség az iratnyilvánosság, a megfigyeltek kárpótlása és a tudományos megismerés biztosítása érdekében.


Sebestyén István
Halállisták az MDF-ben
Csányi és Dávid Ibolya végleg összerúgta a port

Az MDF-frakció megmentése újabb epizódként szolgált a párt körül zajló, egyre regényesebbé váló események sorában. Úgy tűnik, Dávid Ibolyának végleg sikerült összerúgnia a port Csányi Sándorral, miközben a belső frontvonalakon sem csitul a feszültség. A budapesti almássysta vezetőket állítólag egy „halállista” alapján igyekeznek eltávolítani a pártból.


Szobota Zoltán
Családellenes jogalkotás
Társadalmi igény a melegjogok kiterjesztése?

Az új polgári jogi kódex (Ptk.) körül kialakult társadalmi vita egyik legviharosabb frontja a homoszexuális együttélésnek is kedvező élettársi kapcsolat szabályozása. A parlamentben folyó csörték mellett egyre több egyház és civil szervezet is állást foglal a témában, elsősorban a konzervatív családmodell védelmében.


Életmód

Debera Szilvia
Terror a munkahelyen
Interjú dr. Furmann Imrével, az Egyenlő Bánásmód Hatóság elnökhelyettesével

A munkahelyi zaklatás, „szekálás” (vagy más néven mobbing, bossing, lelki terror) egyre gyakoribb jelenség hazánkban is. Ennek során a kolléga minden apró hibáját felnagyítják, módszeresen kipellengérezik és megalázzák, hogy lehetõleg magától felmondjon. A háttérben szinte kivétel nélkül a munkatársak vagy akár a fõnök részérõl megnyilvánuló irigység, féltékenység, rosszindulat áll.


Fókusz

Kovács Klára
Krach és baj
Hisztéria és milliárdos mentőövek a pénzpiacokon

„Életem krízise. Nem láttam ehhez foghatót, és valószínûleg nem is látok” - fogalmazott a sokat tapasztalt, tõzsdei spekulációból meggazdagodott Soros György. Nem Soros György az egyetlen, aki értetlenül szemléli a hetekben zajló eseményeket. Bokros Lajostól kezdve számos nagy nevû gazdasági szakember beismerte, nem gondolták volna, hogy ekkora ereje van az USA-ban keletkezett válságnak. De nagyobb gond az, hogy nem látható a dolgok kimenetele.


Mosberger Pálma
Optimista szomszédok
Interjú Iván Miklós volt szlovák pénzügyminiszterrel

Tíz évvel ezelôtt komoly pénzügyi krízis elôtt állt Szlovákia, a csôd szélére került a legnagyobb bank, jövôre pedig másodikként csatlakozhatnak az eurózónához a poszt­kommunista országok közül. A siker titka egyértelmûen a reform - fogalmazott Iván Miklós, a szlovák reformok atyja.


Munkatársunktól
Tanácsok válság idejére

Egy hét alatt nagy és - egyelõre úgy tûnik - negatív fordulat történt Magyarországon: gyakorlatilag megszûnt az utóbbi idõben a lakossági és vállalati beruházások növekedésében döntõ szerepet játszó devizahitelezés, és megingott az ország gazdasága iránti külföldi bizalom is.


Vagyim Arisztov, Szentpétervár
Az összeomlás szele
Oroszországot is megrázta a világválság

Felére csökkent olajárak, a grúz válság nyomán kialakult hidegháborús hangulat miatti tõkekivonás, bank- és tõzsdecsõd: néhány hét alatt összeomlott az orosz gazdasági csodáról az elmúlt években kialakult kép. Elemzõk szerint a mostani válság idején Moszkva nem számíthat a nyugati segítségre, ezért inkább az ázsiai és közel-keleti térségben erõsítheti kapcsolatait.


Háttér

Peremiczky Szilvia
Tudományos hadviselés
Miért elfogult sok nyugati egyetem a közel-keleti vitában?

Amikor 1978-ban napvilágot látott Edward Said palesztin irodalomtudós azóta magyarul is olvasható munkája, az Orientalizmus, Said nemcsak az 1968 óta tartó tudományos paradigmaváltásnak adott nagy lendületet, hanem képletesen szólva, súlyos követ adott az intifáda harcosainak kezébe is. A Columbia Egyetem azóta elhunyt keresztény professzora késõbb - ha szimbolikusan is - valóban követ ragadott a 2000-ben kezdõdött második intifáda idején, mégis az 1978-ban feldobott kõ sokkal veszélyesebbnek bizonyult, mint a két intifáda összes eldobott köve.


Hajdú Sándor
Feketevágás
Ipari méreteket öltött a falopás

Nem elég szigorú a törvényi szabályozás, ezért ölthet lassan balkáni méreteket a falopás Magyarországon - vélik az erdõtulajdonosok. Az esetek nagy része felderítetlen marad, pedig néhol egészen komoly erdõrészeket csupaszítanak le egyik napról a másikra. A lopott fára vevõ mindig van, hiszen a tolvajok a hivatalos árnál jóval olcsóbban kínálják a kitermelt rönköket.


Fabini Piroska
Nem nevetünk a bohócon
Változóban a cirkuszvilág

Bohócok tüntettek a Fõvárosi Nagycirkusz elõtt. Azt kifogásolták, hogy Közép-Európa egyetlen kõcirkuszában az új mûsor bohócok nélkül fog zajlani. Az új mûsorban egyébként állatok sincsenek, de szerencsére az oroszlánok nem vonultak az utcára.


Holecz Erika, Fabini Piroska
Nyomorultak
Hajléktalanok realityshow-ja

Úgy tûnik, a több mint egy hónapja futó hajléktalan-show nem váltotta be a hozzá fûzött reményeket. A magyarok ugyanis nem kíváncsiak a „nagy lehetõségre”, a mûsor nem szerepel a nézettségi toplistán. A szociális munkás szerint az emberi jóérzést sértõ mûsor nem a szereplõkre, sokkal inkább a készítõkre nézve szégyenletes.


Hit és értékek

Németh Sándor
A szukkót és a Messiás

A szukkót („sátrak”) az Úr ünnepeinek sorában az utolsó nagy ünnep, melynek történelmi, természeti vonatkozásai a jelenlegi világkorszakot lezáró prófétai eseményekre utalnak. Történelmi, nemzeti jelentése az Egyiptomból történt kivonulással függ össze: „Sátorban lakattam Izrael fiait, amikor kihoztam õket Egyiptom földérõl” (3Móz 23:43); tehát arra a történelmi idõszakra emlékezteti közel 3500 év óta a zsidóságot, amikor is az Úr dicsõsége éjjel tûzlánggal, nappal pedig felhõben volt jelen a pusztában Isten népe között.


Interjú

Szlazsánszky Ferenc
Az is baj, ha gazdag, az is, ha szegény
Interjú Lakatos Attila Borsod megyei cigány vajdával

„Két órán keresztül panaszolták, hogy cigányok fosztották ki ôket. És a tizenhét, fiatalkorúak által elkövetett rablásból tizenhét cigány tettes volt. Ezért kérdeztem azt, hogy a cigány vezetõk szerint mi ez, ha nem cigánybûnözés. Talán arab?”


Külföld

Karl Pfeifer, Bécs
A vezér halála és a politikai higiénia
A vezér halála és a politikai higiénia

Minden ember halála családja és barátai számára szomorú esemény. Az is természetes, hogy egy pártvezér hirtelen halála megrendíti híveit. De ebbõl a gyászból máris politikai hasznot akarnak húzni Haider elvtársai, és ehhez nemcsak a katolikus egyház, de az ország politikai elitje is hozzájárul.


Arató Júlia, Jeruzsálem
Zavargások Akkóban

Akkó észak-izraeli város neve már egy hete elõkelõ helyen szerepel a nemzetközi hírekben, mióta zavargások törtek ki zsidók és arabok között a vegyes lakosságú városban. A baj akkor kezdõdött, amikor egy izraeli arab állampolgár, egy vallásos zsidók lakta negyeden gépkocsijával áthajtva megsértette a jom kippur napján érvényes autóhasználati tilalmat. A szakértõk most attól tartanak, hogy az incidens alapja lehet egy nagyobb, már régóta kirobbanni látszó konfliktusnak.


Papp Levente, Brüsszel
Válságcsúcs
A politika nyakig merül a pénzpiacokba

Zsúfolt program elé néztek a hét elején a brüsszeli EU-csúcs résztvevõi. Bár elõzõleg az eurózóna tagállamainak vezetõi párizsi tanácskozásuk során már kidolgozták akciótervüket a pénzügyi válságra, bõven maradt még feladata a brüsszeli csúcsnak is.


Munkatársunktól
Megfigyelték
A volt elnök lánya volt az elnök szeretője

Rendszeres megfigyelés alatt tartotta a francia titkosszolgálat Nicolas Sarkozy francia elnök korábbi feleségeit és szeretõit. Az akkor már szárnyaló politikus szexuális kicsapongásai után az elõzõ francia elnök, Jacques Chirac megbízására kutakodtak beépített ügynökök 1992 és 2004 között.


Széchey Noémi
Fordulat
Jackson az Obama- Amerikáról

Jesse Jackson baptista tiszteletes a New York Postnak adott interjújában kijelentette, hogy „bár a »cionisták, akik évtizedek óta irányításuk alatt tartják az amerikai politikai életet« továbbra is erõ­sek, súlyos hátrányba fognak kerülni, amikor Barack Obama beköltözik a Fehér Házba”.


Online

saját emberei lopták meg beckhaméket

Nincs könnyû élete David Beckhamnek. Az angol focistának nem elég a munkájára koncentrálnia, különbözõ kellemetlenségekkel is meg kell küzdenie.


Meghalt gUIllaume Depardieu

Guillaume Depardieu színész, Gérard Depardieu fia hétfőn 37 esztendős korában elhunyt egy Párizs közelében fekvő kórházban.


Oldtimer Show BUDAPESTEN

Az Oldtimer Show gyakorlatilag a veterán autók és a veterán motorok világából a luxus kategóriát mutatja be, a más veterános rendezvényeken törzsvendégnek számító tömegmodellek mellő­zésével.


asszimilálódik -e az amerikai magyarság?

A teljes asszimilálódás vár az amerikai magyarságra - ez derül ki egy nemrégiben készített felmérésből, amit az Egyesült Államokban élő magyarság körében végeztek.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

a hét fotója

Az évenként Triesztben rendezett Barcolana nevű vitorlásverseny rendkívüli látvány, ahol családi csapatok és profi vitorlázók is indulnak öreg és high-tech hajókkal egyaránt. A verseny 1969-ben rajtolt először körülbelül ötven hajó részvételével, de mára már több mint 2000 hajó vesz részt ezen a viadalon. Az október 12-én kezdődő verseny mellett hajókiállítás, vásár és különféle kiállítások és egyéb szórakoztató műsorok színesítik a rendezvényt.


Még éltek, mikor tengerbe dobták őket

Élve vetették a Földközi-tengerbe afrikai menekültek 13 társukat még szeptember elején, útban Európa felé - közölte a szicíliai Siracusa város ügyészsége.


Biblia-kiállítás nyílik vakoknak

A könyvek könyve pontokban címmel Biblia-kiállítás nyílt vakoknak és gyengénlátóknak szerdán a budapesti Szent Anna-templomban.


A klímaváltozás kedvez a halálos vírusok elterjedésének

A globális felmelegedés egy újabb árnyoldalára világítottak rá a szakemberek a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) tíznapos barcelonai kongresszusán.


a magyar himnusz eltűnt

Nem volt a helyzet magaslatán a szentpétervári asztalitenisz-Eb rendezőbizottsága az eredményhirdetéseknél, és ennek éppen a női párost megnyerő Tóth Krisztina és Póta Georgina látta a kárát.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

A jövő háztartási gépei

Az Electrolux idei nemzetközi dizájnversenyén egy osztrák egyetemista találmánya vitte el a pálmát.


A kossuth téren koldul a polgármester

A polgármester az alábbi közleményt jutatta el egy szerkesztőséghez:


vérig sértették Paul McCartney-t

A liverpooli McDonald’s a Beatles-szel növelné a hamburgerek eladását, ám Paul McCartney hallani sem akar az ötletről.


miért lépnek félre a férfiak?

Gary Newman amerikai házassági tanácsadó sok száz férfit faggatott ki Az igazság a házasságtöréshez című könyvéhez.


Sport

Pajor István
Teniszparádé Budapesten

A tenisz egy történelmi pillanatának lehettünk tanúi: Björn Borg és John McEnroe utoljára egymás ellen a Papp László Arénában. A magyar teniszrajongók régi álma vált valóra annak köszönhetõen, hogy a kétszeres Grand Slam páros bajnok, Taróczy Balázs Budapestre hozta a Black Rock Tour of Champions ATP-sorozat versenyét.


Szabadidő

Pálfy Gyula
kísérleti fasizmus
Csak a tankönyvi anyagot szemléltették

A totális eszmék a gyomhoz hasonlóak. Hiába irtják és tiltják - idõvel felütik a fejüket. A címû filmben egy hét alatt szélsõséges mozgalom jön létre egy tanórai kísérletbõl, amely igazolja, hogy a mai Nyugat szórakozó ifjaiban éppúgy ott lakozik a szörny, mint a weimari Németország reményvesztett tömegeiben, akik Hitlert hatalomba segítették. A valós esetre épülõ alkotás szerint némi tömeglélektannal a lelkekben bújó fenevad bármikor elõhívható.