Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Csillag
Második menet
A pénzügyi válság Obama malmára hajtja a vizet

Az egész világot érintő pénzügyi válság az amerikai elnökválasztási kampány utolsó szakaszát is megváltoztatja. Miután napok óta rekordnagyságú veszteségekkel szembesültek világszerte a tőzsdéken, a Tennessee államban rendezett elnökjelölti vitát is leginkább a gazdasági helyzettel kapcsolatos kérdések uralták. Sokan azt várják ezektől a fórumoktól, hogy eldöntik a szavazás kimenetelét, azonban a mostani megméretettetés sem hozott döntő fordulatot egyik jelölt számára sem, és valószínűleg az utolsó vita sem fog meglepetéssel szolgálni.

Mindössze négy hét van hátra a választásokig, így a jelöltek teljes erőbedobással folytatják kampányukat. Ennek egyik állomásaként Tennessee állam Belmont Egyetemén csapott össze a republikánus és demokrata elnökvárományos. Két héttel ezelőtt már sor került egy hasonló vitára, melyet a közvélemény-kutatások szerint Obama nyert meg. A mostani esemény abban különbözött az előzőtől, hogy kötetlenebb formában zajlott: olyan szavazókból álló hallgatóság tett fel kérdéseket a jelölteknek, akik még nem döntötték el, melyik oldalra adják le voksukat. A rendezvényen a vitatkozás és személyeskedés volt a jellemző, a két fél inkább egymás támadását és saját politikai meggyőződésének hangsúlyozását helyezte előtérbe, és nem használták ki a kötetlenebb forma nyújtotta lehetőséget arra, hogy a szavazókat érintő problémákkal kapcsolatosan együttérzésüket fejezzék ki. Valamennyi kérdésben összetűzésre került sor a jelöltek között: az egészségbiztosítástól kezdve az adókon át egészen Pakisztánt illetően.
A kilencvenperces vita egyik központi témája a legégetőbb kérdésnek tartott gazdaság volt, mely az est közel felét tette ki. Mindkét jelölt egyetértett abban, hogy a középosztálybeli dolgozók rendkívül aggasztónak látják a gazdaság jövőjét, éppen ezért gyors és tartós segítségre van szükségük. Ugyanakkor leginkább általánosságban beszéltek megoldási javaslatokról, és előszeretettel ragadták meg az alkalmat, hogy a válság kialakulásával összefüggésbe hozzák ellenfelüket. Obama elmondta, hogy az Egyesült Államok a nagy gazdasági világválság óta nem volt ilyen nehéz helyzetben, és úgy véli, mindez Bush nyolcéves elrontott politikájának köszönhető, amelyet, mint mondta, McCain szenátor is támogatott. Az illinois-i szenátor álláspontja szerint nemcsak a Wall Street, hanem a középosztály is kisegítő csomagra szorul, amelynek adócsökkentést kell tartalmaznia.
McCain ezzel szemben ellenfeléről azt hangsúlyozta, hogy valójában növelni kívánja az adókat, és konkrét tervvel is előrukkolt: új kormányzati programot javasolt, amelyet a pénzügyminisztérium irányítana. Elképzelése szerint a pénzügyminisztérium felvásárolná a pénzügyi nehézségekkel küszködő ingatlantulajdonosok jelzáloghiteleit, amelyeket új, fix kamatú hitelekkel váltanának ki.
A külpolitikát illetően a két elnökjelölt élesen különböző politikát vázolt fel, mely során a szokásostól eltérő közvetlen csatározásra került sor. A republikánus szenátor azt állította, hogy ellenfelével szemben enyhébb, de határozott hangnemet ütne meg a külkapcsolatokban, és bírálattal illette Obamát amiatt, hogy megszállná Pakisztánt, és hogy minden feltétel nélkül tárgyalást folytatna egy olyan vezetővel, aki nyíltan Izrael megsemmisítésére törekszik.
Obama erre reagálva azt elemezte, hogy miközben őt zöldfülűnek állítja be, McCain volt az, aki Irán bombázását skandálta egy alkalommal, és Észak-Korea megsemmisítésére szólított fel. Az arizonai szenátor ezt követően elmagyarázta, hogy egy régi veterán barátjával viccelődött Iránnal kapcsolatosan, és nem győzte hangsúlyozni, hogy jártas válsághelyzetek kezelésében. Abban azonban mindkét fél egyetértett, hogy Iránt meg kell akadályozni abban, hogy atomfegyverhez jusson.
Valamennyi közvélemény-kutatás szerint Obama megerősítette vezető pozícióját az elmúlt időszakban, mivel a választókat leginkább a gazdasággal kapcsolatos kérdések érdeklik, és ebben a demokrata elnökjelöltet tartják hitelesnek. A múlt heti alelnökjelölti vitát követően a republikánus párosnak sikerült lefaragnia hátrányából, azonban több közvélemény-kutatás Joe Bident hozta ki győztesnek az összecsapásból. A verseny tehát továbbra is kiélezett, a jelöltek most egyénileg folytatják kampányukat a számukra legfontosabbnak tartott államokban. A következő és egyben utolsó vitára jövő héten kerül sor New Yorkban, a Hofstra Egyetemen.