Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XII. évfolyam, 41. szám, 2008. október 10

Arcok

Pécsi Tibor
A világ akkor csendben maradt
80 éves a holokauszt krónikása: Elie Wiesel

Szeptember harmincadikán ünnepelte 80. születésnapját az 1986-ban Nobel-békedíjjal kitüntetett író, közéleti személyiség. Egészséges, de nem volt könnyű nyolc évtizede. Különösen az első kettőben forgott halálos veszélyben. Ugyanis Wiesel Jenőként, Máramarosszigeten született ortodox zsidó családban. És ez 1944 tavaszán a halálos ítéletét jelentette.


Belföld

Szlazsánszky Ferenc
A vízilabda és a pártállam szolgálatában
A háromszoros olimpiai bajnok Kárpáti György 25 évig jelentett?

„Bármely okból csalni, és mint látjuk manapság, hazudni helytelen és rossz dolog. Az idő mindent előbb-utóbb felderít, és egyszer majd megadja kinek-kinek azt, ami neki jár” - mondta 2006 őszén Kárpáti György olimpiai bajnok vízilabdázó. A héten kiderült, Kárpáti 25 éven át a pártállam titkosszolgálatának besúgója lehetett.


Munkatársunktól
Keresik a tragédia okait
A kalauznővel trécselt a mozdonyvezető?

Bár a hivatalos vizsgálat még nem zárult le, MÁV belső forrásból úgy értesültünk, a masiniszta lehet felelős a négy halálos áldozattal járó monorierdői vonatszerencsétlenségért. Vélhetően kikapcsolta a vonatbefolyásoló rendszert, ráadásul a kalauz-nővel beszélgetett a tragédia előtti percekben.


MUNKATÁRSUNTÓL
Kis magyar színes
Hatósági akadályba ütközött az új politikai mozgalom akciója

„Elképesztőnek és szégyenteljesnek tartjuk azt, hogy a Grósz-korszakot idéző módszerekkel próbálták a demonstrációnkat meghiúsítani. 1988-ban Grósz Károly lépett így utoljára fel a politikai elit számára kihívást intéző politikai kezdeményezésekkel szemben” - kommentálta a Lehet Más a Politika elnevezésű mozgalom egyik szervezője a rendőrség hétfői fellépését, amikor is nem engedték, hogy lézerrel egy feliratot vetítsenek ki a Parlament épületére.


Veszélyes üzem
Fiatalok a volán mögött

Vígh Gábor Szolnok egyik kétsávos útja, szombat éjszaka. Két autó versenyezni kezd. Az egyik szabálytalan előzés után a Chevrolet visszatér sávjába, de a szakadó esőtől vizes úton megcsúszik, és hátuljával belecsapódik egy teherautóba.


Mester Ivett
Nati csodaországban
Homályos a megkerült diáklány története

Hétfőn reggel érkezett haza az USA-ból a június 4-e óta eltűntnek nyilvánított magyar diáklány, Tímár Natália. A kérdés már csak az: mi történt valójában?


Életmód

Ipolyi-Topál Gitta
Vérfagyasztó lehetőség
Jó üzlet az őssejtek tárolása

Ma már szinte nincs babavárókat megszólító sajtóorgánum, melyben ne szerepelne legalább egy hirdetés a köldökzsinórvér-őssejt levételéről és tárolásáról. Nem kis vívódást okozva ezzel az ifjú szülőknek, akik azon vívódnak, vajon felelős szülők-e akkor is, ha nem teszik letétbe gyermekük őssejtjét 372 ezer forintért.


Fókusz

Szobota Zoltán
Veszélyeztetett generáció
Pedofília, gyermekszegénység, családon belüli erőszak

Két oka is van annak, hogy Magyarországon nem megoldható az internetes pedofília problémája: a kiváncsiság és az üzlet. Jogi szabályozásunk „EU-konform”, de a véleményszabadság mögé bújva nyugodtan garázdálkodhatnak mindazok, akik ártatlan gyermekek megrontásában vagy annak látványában lelik örömüket. Mindezek után nem meglepő, hogy a múlt héten kirobbant spanyol pedofilbotránynak magyar vonatkozásai is vannak. A spanyol igazságügyi szervek már tavaly felvették a kapcsolatot a magyar kollégákkal, de csak idén tavasszal adtak át olyan konkrét adatokat, melyek alapján itthon is el lehetett rendelni a büntetőeljárást. „Több elkövetőt azonosítottunk, őket tiltott pornográf felvétellel való visszaélés gyanúja miatt hallgattuk ki, miután a környezetükben házkutatást tartottunk, és adathordozókat foglaltunk le” - mondta el a Heteknek Gazdag Tibor alezredes. A Nemzeti Nyomozó Iroda Csúcstechnológiai Bűnözés Elleni Osztályának vezetője féléves nyomozati munkát vetít előre, melynek szerinte mindenképpen vádemelés lesz a vége. Mint mondja, külföldi megkeresés nélkül is évente több ezer eljárás indul a gyermekek szexuális bántalmazását ábrázoló felvételekkel való visszaélés tárgyában. Ügyosztályukon az összes eset egyharmada ehhez a bűntényhez köthető.


Lukács András
Víruskeresők

Az AIDS-et okozó HIV és a méhnyakrákot okozó HPV vírusok felfedezéséért ítélték oda az idei orvosi Nobel-díjat Luc Montagnier és Françoise Barré-Sinoussi francia, valamint Harald zur Hausen német kutatónak. A Nobel Bizottság döntése egyúttal egy több mint két évtizedes vitának a végére tett pontot, amely a nyolcvanas években kiélezett nemzeti vetélkedéssé fajult az Egyesült Államok és Franciaország között, kimondva, hogy a HIV felfedezéséért a babér a francia kutatókat illeti.


Háttér

Földvári Katalin
Albert Györgyi: talán eltűnök hirtelen
Szomorúan sikeres élet után tragikus halál

Hirtelen, de nem előzmények nélkül tűnt el Albert Györgyi. Sokat beszélt magáról, hol terápiának beállítva, hol a hasonló helyzetben levők iránti felelősségérzetet emlegetve. A média előtti feltárulkozásának köszönhetően sokat tudunk róla, de azt senki nem tudja, mi lehetett volna belőle, ha élete fontos pontjain másképp dönt.


Sebestyén István
Ne sírj többet, Szomália

Napi százharminc forinttal bárki meg tudja változtatni egy ember életét - állítja az Afrikai-Magyar Egyesület programvezetője. A szervezet kétszáz ugandai, illetve szomáliai hátrányos helyzetű személynek nyújt segítséget a fekete kontinensen, nem pusztán humanitárius okokból. Európában ugyanis az egyik legfőbb biztonságpolitikai kérdés a menekültügy. Mi magyarok ezt ugyan még nem érzékeljük - de fogjuk.


Hit és értékek

Németh Sándor
A nap

A rós hasaná és a sátrak ünnepe közé eső második őszi zsidó ünnep, a jóm kippur Izrael nemzeti megtérésével áll összefüggésben, azaz a jövőben bekövetkező eseményre utal. Jelenlegi megünneplésének fehér díszítésbe öltöztetett zsinagógai rituáléja fájdalmasan fejezi ki azt, hogy a judaizmus a mai napig is a római nagy száműzetés súlyos vallási hozadékát kénytelen hordozni közel kétezer év óta.


Interjú

Hazafi Zsolt
Nem tudom, miől magabiztos Gyurcsány
Interjú Fodor Gáborral, az új arculatát kereső SZDSZ elnökével

Az SZDSZ nem eladó, és nem lehet megfélemlíteni - mondja Fodor Gábor a miniszterelnök sorsát eldöntő költségvetési törvényekről szóló szavazás kapcsán. A liberálisok elnöke szerint skandalum, hogy titkosszolgálati módszerekkel bele lehet avatkozni egy párt belügyeibe - a történtekre parlamenti vizsgálóbizottságnak kell magyarázatot találnia.


Külföld

Bugár Árpád, Pozsony
A Slota-jelenség és Szlovákia
Nemzeti, populista, szocialista és kapitalista

Magyarországról talán meglepőnek tűnt a szlovák kormány múlt heti gyors és ellenséges kirohanása válaszul Göncz Kingának a szlovák nagykövethez intézett, a szlovákiai magyar kisebbséget érintő negatív tendenciák kapcsán feltett kérdéseire. Ezt csak tetézték Ján Slota, nemzeti vezér és koalíciós pártelnök hétvégi újabb, a magyar külügyminiszter asszonyt és az egész magyarságot sértegető vulgáris kijelentései. Ha azonban Robert Fico és kormánya elmúlt kétéves ténykedésének tükrében vizsgáljuk a kialakult helyzetet, ez a reakció várható, sőt automatikus volt.


Németh Csillag
Második menet
A pénzügyi válság Obama malmára hajtja a vizet

Az egész világot érintő pénzügyi válság az amerikai elnökválasztási kampány utolsó szakaszát is megváltoztatja. Miután napok óta rekordnagyságú veszteségekkel szembesültek világszerte a tőzsdéken, a Tennessee államban rendezett elnökjelölti vitát is leginkább a gazdasági helyzettel kapcsolatos kérdések uralták. Sokan azt várják ezektől a fórumoktól, hogy eldöntik a szavazás kimenetelét, azonban a mostani megméretettetés sem hozott döntő fordulatot egyik jelölt számára sem, és valószínűleg az utolsó vita sem fog meglepetéssel szolgálni.


Munkatársunktól
Figyelmeztetés vagy kampányfogás?
Közel 30 millió DVD-t küldtek szét az amerikai terrorveszélyről

Több mint 28 millió amerikai háztartásba jutott el napilapok hirdetési mellékleteként a Rögeszme: a radikális iszlám háborúja a Nyugat ellen című DVD, amely az iszlám szélsőséges irányzatának célját mutatja be az arab és iráni televízió tudósításai alapján. A kiadvány vihart kavart az Egyesült Államokban, mivel sokan olyan iszlámellenes propagandaanyagnak tartják az alig hat héttel az elnökválasztás előtt kipostázott filmet, amely befolyásolhatja a választás eredményét.


Hetek-összeállítás
Miért aggódik a pápa?
Drámai jelenségekre figyelmeztetett XVI. Benedek

„A nagy bankok összeomlásával látható, hogy a pénz eltűnik, semmivé válik. Mindezek, amelyek valóságosnak tűnnek, pillanatnyi dolgok csupán. Csak Isten szavai jelentenek biztos valóságot” - mondta XVI. Benedek a vatikáni szinódust megnyitó beszédében. A több mint 250 bíboros részvételével zajló rendezvényen arra is választ keresnek, hogy miért olvassák ma világszerte kevesebben a Bibliát.


Online

Simpsont Bűnösnek találták

Az egykori futballsztár O. J. Simpson akár életfogytiglani büntetést is kaphat, amiért öt társával együtt két sportrelikvia-kereskedő életére tört.


É rvénytelen futamot nyert a csodaló

Tizenegyedik versenyén is verhetetlennek tűnt Overdose, a hároméves magyar mén.


Putyin Sugárút

Utcát neveztek el Vlagyimir Putyin orosz kormányfõrõl a csecsen fõváros belvárosában.


hogyan állunk sorban?

2008 áprilisában egész Európára kiterjedő kutatást végeztek az egyes országok sorbanállási kultúrájáról.


Azt mondt ák
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója

A piacon, most minden esik: a réz éppúgy, mint a kőolaj, a kukorica vagy a nyersgumi ára. A 13 éves Jeremy Conroy almát árulva a New York-i Tőzsde előtt a képen látható jelenettel azt az állapotot rekonstruálja, ahogy a nagy gazdasági világválság idején árulták az almát, darabját egy dollárért. A fiú a bevétellel egyébként Obama kampányát támogatja.


Menekülés a kígyó torkából

Csodával határos módon menekült meg egy német állatkerti alkalmazott.


Tennis classics

A hivatásos teniszjátékosok szövetségének (ATP) szenior versenysorozata az elmúlt években olyan sikertörténetté vált, amely vetekszik a jelenkor sztárjainak küzdelmeivel, és meglepetésként érte magukat a szervezőket is.


Lego-kiállítás Budapesten

Lego-kiállítás nyílt csütörtökön a kocka megjelenésének 50. évfordulója alkalmából az Europark bevásárlóközpontban.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

Kevés a magyar diplomás

Az OECD legfrissebb összesítése szerint más országokkal összehasonlítva Magyarországon a 25-64 éves népesség körében túl alacsony, 17 százalékos a diplomások aránya,


Magyar filmek Dél-Koreában

A dél-koreai kikötővárosban megrendezett 13. pusani filmfesztiválon 60 ország több mint 300 filmalkotását tűzik műsorra.


A tangó mint világörökség

Buenos Aires és Montevideo közösen fogja javasolni az UNESCO-nak, az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezetének,


Kisbolygó-becsapódás

Kedden hajnalban megérkezett a Föld légterébe az az amerikai Mt. Lemmon teleszkóp által felfedezett 2008 TC3 jelű égitest, amelyet egy órával a becsapódás előtt észleltek utoljára az olaszországi Remanzaccóból.


Sport

Hajdú Sándor
Robog a Kolozsvári Vasutas

A Bajnokok Ligája csoportkörében a Fradi 1995-ös szereplése óta nem volt magyar csapat. Most igen, legalábbis a román nacionalisták szerint. Ők következetesen magyar klubnak nevezik a CFR Kolozsvárt, amelynek tulajdonosa Pászkány Árpád (kis képünkön), „Erdély Abramovicsa”. Az újdonsült román bajnokcsapat keretében azonban nincs magyar származású focista, a bő keretben huszonegy portugál, argentin és két brazil mellett nyolc román játékos szerepel. Az igazi internacionalista gárda óriási eredményeket ért el a BL-főtáblán, előbb Rómában mattolta az AS Romát, majd a kolozsvári új arénájában döntetlent játszott Abramovics utazó cirkuszával, a Chelsea FC-vel.


Üzlet

Munkatársunktól
Bajnai-csomag

A hitel nem ad piacot. Ez az egyik fő kifogás a vállalkozások részéről a válság várható hazai hatásaira reagáló intézkedési csomaggal kapcsolatban. A népnyelv Bajnai Gordon gazdasági miniszter után Bajnai-csomagnak keresztelte el a 807 milliárd forintos pakkot, mely elsősorban a hazai tulajdonban levő mikro-, illetve kisvállalkozások helyzetén igyekszik segíteni.


Papp Levente, Brüsszel
Importált tőzsdekrach

„Amerika tüsszent, megfázik a világ” - hangzik a mondás, mely talán soha nem passzolt jobban a valósághoz, mint napjainkban. Az amerikai gazdaság megfázott, sőt, úgy tűnik, rá is fázott, a világban pedig egyre jobban terjedt a „pénzügyi kór”, amely az uniós bankokat sem kíméli. Az elmúlt héten Európa vezető államai mind a meg­felelő gyógymódot keresték.