Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XII. évfolyam, 40. szám, 2008. október 03

Arcok

Zsurkán Mariann
Több, mint színész

Paul Newman évek óta tartó küzdelme a tüdőrákkal egy hete pénteken véget ért. A magyar származású amerikai színészlegenda augusztusban 83 évesen fejezte be a kemoterápiát, és közölte, hogy otthonában szeretné eltölteni utolsó napjait. Gyakran hangoztatta, hogy amikor felkel és belenéz a tükörbe, rácsodálkozik, hogy még mindig él. „Kész csoda, hogy túléltem a háborút, a dohányzást, az ivászatot, az autóversenyzést. A sors kegyeltje vagyok. Ki is találtam, mi legyen a sírkövemre írva: Itt nyugszik Paul Newman, aki azért halt meg, mert a szeme bebarnult.”


Belföld

Hetek-összeállítás
Gyurcsány fogadóórája
Kannás bor, megfigyelési ügy, szexipar, szélsőjobb

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor - hasonlóan a 2006-os országgyűlési választáshoz - ismét veszíteni fog, mert akkor is tévedett, és most is a „régi lemezt nyomja”. A miniszterelnök az atv.hu portál „fogadószobájában” várta az internetezők kérdéseit. Szemezgettünk.


Piros Péter
Miért vagy gazdag?
Ismét célkeresztben a vagyonosodási vizsgálatok

Azonnali hatállyal elbocsátották azt az APEH-osztályvezetőt, akit kétmillió forint kenőpénz átvételekor értek tetten. Közben az adóhatóság egy másik síkon is kereszt­tűzbe került, immár független politikusok is úgy vélik: a hivatal irreális követelményeket támaszt a vagyonosodási vizsgálatra kiszemelt személyekkel szemben.


Hazafi Zsolt
Megvan a titok?
Ködösítés és orosz szál a megfigyelési ügyben

Bár alig kezdődtek el az eljárások az új, Dávid Ibolyán keresztül kirobbantott megfigyelési ügyben, a politikusok már azt méregetik, hogy a botrány kinek okoz kárt: az MSZP-nek vagy a Fidesznek. Egyébként a legnagyobb ellenzéki párt nem magyarázza túl a történetet, mindössze azt ismételgeti, hogy a nyilvánosságra került dokumentumok éppen az ő politikusaik ártatlanságát bizonyítják.


Hazafi Zsolt
Információs hatalom
A törvényesség határmezsgyéjén járva

A megfigyelési ügyben a Fidesz aljassággal vádolja az MSZP vezetőit, míg a szocialisták úgy vélik, ráleltek egy olyan alvilági polipra, melyet a Fidesz irányított. A helyzetet Szikinger István ügyvéddel próbáltuk megfejteni.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Fabini Piroska
Apa egy ötjegyű szám
Kockázatok és mellékhatások a béranyaságban

Mit szólnál, drágám, ha eladnám néhány petesejtemet, úgy 1,5 millióért? Nem zavarna, hogy van néhány másik gyermekem a tengerentúlon? És az, hogy köztük lenne olyan, akit esetleg homoszexuális pár nevel fel? Mi történik, ha az egymástól távol nevelkedett féltestvérek véletlenül összeházasodnak? Ilyen és ehhez hasonló etikai kérdések sokasága merül fel az ivarsejt-adományozás, illetve a dajkaanyaság kapcsán, ami mellesleg óriási üzlet ma már a tömeges meddőséggel küzdő fejlett világban.


Fókusz

Szekeres Katalin
Gondolat- rendőrség
Testszkenner figyel az átkelőnél

Az ugrásszerű technológiai fejlődésnek köszönhetően a bűnüldöző hatóságok egyre több újítást vezetnek be azzal az indokkal, hogy a terrorizmus elleni harc mind­any­nyiunk érdeke. Sokszor azonban ezek a lépések teljesen figyelmen kívül hagyják a személyiségi jogok törvény által biztosított védelmét, és arra sincs semmi garancia, hogy ezek az eszközök a jövőben nem fogják a kontrollgyakorlás illegitim céljait szolgálni.


Lukács András
Új műhold kukkol a kertünkbe
A Google értékesíti a lebutított képeket

Egy hónapja figyeli árgus szemekkel a Földet a GeoEye-1 nevű műhold, amely tucatszor kerüli meg bolygónkat egy nap alatt, hogy Texas méretű területekről készítsen negyven centiméteres felbontású képeket.


Háttér

Sebestyén István
Romafillérek
Újabb nyomozásban érintett Kolompár Orbán

Információink szerint kapkodva, hiányosan, részben fiktív adatokkal adták be 2004-ben az Országos Foglalkoztatási Közalapítványhoz azt a később mégis sikeresnek bizonyuló pályázatot, amely kapcsán most 140 millió forint sorsa után nyomoz a Vám- és Pénzügyőrség. Az ügyben érintett a Kolompár Orbán OCÖ-elnök vezette Kiskunmajsai Roma Érdekképviseleti Szervezet.


Somorjai László
Jezsuita szolgák lendületben
Interjú Dr. Vitéz Várhelyi Andrással, a Vitézi Rend főkapitányával

A budavári Mátyás-templomban a Vitézi Rend legmagasabb kitüntetését adták át Széles Gábor nagyvállalkozónak és Demjén Ferenc rockénekesnek. A 88 éve fennálló szervezet - melyet Vitéz Nagybányai Horthy Miklós alapított 1920-ban - újbóli feltűnéséről és a kitüntetések jelentőségéről kérdeztük professzor doktor Vitéz Várhelyi Andrást, a rend főkapitányát, aki egyben titkosszolgálatokat felügyelő helyettes államtitkárként is tevékenykedett az Antall-kormány idején.


Munkatársunktól
Állatorvosok ellenőrzik a lacikonyhát?
Szakemberhiány az ÁNTSZ utódjánál

Magyarország ismételten túlteljesítette az európai uniós elvárásokat, legalábbis papíron. Idén szeptemberben lépett hatályba ugyanis az egységes élelmiszerlánc-ellenőrző hatóságot felállító törvény…


Munkatársainktól
Hálón terjed a fertő
Újabb pedofilbotrányok Európában

A spanyol rendőrség 121 gyanúsítottat tartóztatott le egy internetes pedofilhálózat ellen indított akciója során, további 96 esetet pedig még vizsgál. Ez volt az ország eddigi legnagyobb ilyen akciója, melynek során több millió archív videót és fotót foglaltak le. Hazánkban elsősorban a jogszabályi háttér hiánya nehezíti a felderítési munkát.


Göndör Ottó
Intelligens mészárosok
Virtuális hősködésből valódi tragédia

Egy tavaly megjelent brit tanulmány szerint a brutális metálzenekarok jelentik az igazi zenei alternatívát korunk legintelligensebb diákjai számára. Az elmúlt évek iskolai vérengzéseinek képsorai pedig az elméletet igazolva mutatták be, amint a sátánizmust és a gyilkosságot népszerűsítő zenei és filmirányzatok által maguk alá gyűrt, nívós intézményekben tanuló fiatalok tucatszám lövik le osztálytársaikat világszerte.


Sebestyén István, Bagyarik Cecília
Mellbedobással a képernyőre
Hazánkban is zajlik a pornó elfogadtatása

Magyarországon általánosnak tekinthető, hogy a pornóiparban kétes hírnevet szerző hölgyek a médiavilág bevett sztárjaivá válnak. Legutóbb a köztudatba meztelen képeivel és szexvideójával „berobbanó” Keleti Györgyi előtt nyílt meg a médiavilág: a TV2 Vacsoracsata című produkciójába hívta meg. Hazánkban azonban a tehetségük révén befutott médiaszereplők sem idegenkednek a vetkőzéstől.


Hit és értékek

Németh Sándor
Sáná tová

A bibliai zsidó őszi ünnepek (a kürtzengés ünnepe, a jóm kippur és a sátrak ünnepe) iránti növekvő figyelmet a keresztény világban döntően az ösztönzi, hogy a zsidó naptár tavaszi ünnepei által jelzett időpontokban (peszach, kovásztalan kenyerek, első zsenge ünnepe) került sor Jézus Krisztus engesztelő áldozatára, eltemetésére és föltámadására; valamint a hetek (sávuót, pentekosztész) ünnepén töltötte ki már a mennyei trónon helyet foglaló Messiás százhúsz tanítványára a Szentlelket.


Külföld

Busa Viola
A kapzsiság ára
Szerencsejátékot űző bankárok, felelőtlen adósok, kétségbeesett politikusok

Lapzártánkkor még nem tudni, hogy sikerül-e a washingtoni képviselőháznak megmentenie a 700 milliárd dolláros amerikai gazdaságmentő csomagot, ám az első elutasítást követő pánik és káosz azt jelzi, hogy a válság mélyebb, mint korábban feltételezték. A politikusok drámai változásokra figyelmeztetnek: „A világ nem lesz többé ugyanaz” - mondja a német pénzügyminiszter, és Nicolas Sarkozy szerint is „ez a válság átformálja majd az egész jelenlegi világot”. A kommentátorok szerint szinte precedens nélküli kijelentések ezek egy amerikai elnöktől, talán csak Jim­my Carter 1977-es és 1979-es országos televíziós beszédei hasonlíthatók hozzá, amelyeket az akkori energiaügyi helyzetről és a bizalom megingásáról tartott.


Karl Pfeiffer, Bécs Széchey Noémi
Jobbik Ausztria?
Unió- és bevándorlásellenes pártok sikere Ausztriában

Ausztriában egyre nagyobb a csalódottság az Európai Unióval kapcsolatban: az általános drágulás és a növekvõ bevándorlás miatt sokan rosszkedvûek az amúgy gazdag államban, amelyet a pápa pár évtizede még „a boldogok szigetének” nevezett. Miközben az ország lakosságának több mint 10 százaléka külföldi, a 30 év alatti fiatalok 40 százaléka a bevándorlásellenes szélsõjobboldali pártokra szavazott a múlt hétvégi elõrehozott választásokon. Az osztrák határ mentén élõk érzékelik a magyarellenesség növekedését is.


Vigh Gábor
Csak minket tudnak lenézni
– mondja Gaál István, a határmenti Ágfalva polgármestere

Ágfalva két osztrák település, Lépesfalva és Somfalva között helyezkedik el. Határövezeti fekvése miatt zsáktelepüléssé vált, egyetlen közúti kapcsolata a Sopronba vezető út. A zsákutcás helyzet megszüntetését jelentheti az Ausztria felé vezető utak és a határátkelő megnyitása. Az osztrák partnerek jelenleg csak a gyalogos-kerékpáros forgalom számára javasolják a határátkelő nyitását. Ágfalva polgármesterét a magyarok helyzetéről, munkalehetőségeiről és a reális problémákról kérdeztük.


Online

Hip-hop és a tudomány

A Glamorgan Természettudományi Egyetem egyik hallgatója, Jonathan Chase rap és hip-hop dalokkal próbálja közelebb hozni az emberekhez a természettudományt.


Havazik a Marson

Első alkalommal sikerült megfigyelni lefelé szálló hópelyheket a Marson.


Madeleine él?

Tavaly májusban rabolták el Madeleine McCannt, most pedig úgy tűnik, végre nyomára bukkantak. A Maddie-nek becézett kislányt Mallorcán keresik.


Visszahívott kínai Cadburyk

A brit Cadbury édességgyártó feltételezett melaminszennyezés miatt kivonja a forgalomból azt a tizenegy csokoládéterméket, amelyeket a vállalat pekingi gyárában állítottak elő.


Azt mondt á k
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója

Egy- és kétkerekű biciklin ül a Murata japán cég lány, illetve fiú robotja, Szeiko-csan és Szeiszaku-kun a CEATEC információtechnológiai és elektronikai vásáron a csibai Makuhari vásárvárosban. Mindkét robot giroszkópos érzékelővel tudja tartani az egyensúlyát, ultraszonikus „szeme” pedig képessé teszi az akadályok kikerülésére. Bluetoothtechnológiával távolról irányíthatóak.


A magas ember apa lesz

A kínai Bao Xishun, a világ legmagasabbnak tartott embere bejelentette, hogy felesége várandós, így hamarosan apai örömöknek nézhet elébe.


Rosszul áll a nyelvoktatás

Több száz millió eurót szán a következő években az Európai Unió a nyelvoktatás fejlesztésére, melynek Magyarország is nagy hasznát veheti,


Elsüllyedt kikötőt találtak

Tharros ókori föníciai város elsüllyedt kikötőjét fedezték fel a régészek Szardínia nyugati partjainál.


USA: Magyarok már vesznek is

Miközben zajlik az ingatlanpiaci és hitelválság az Egyesült Államokban, addig számos külföldi befektető már érdeklődőként megjelent a piacon.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

Vízum-mentesen

A héten aláírta az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodást Magyarország és az Egyesült Államok.


Kerge agyhullámok

Agyhullámaik alapján azonosítanák a kergemarhákat Japánban. Kutatók szerint ugyanis a fertőzött állatok agya lassabban reagál a hangokra, ezt folyamatosan figyelve jóval korábban izolálhatóak a veszélyes példányok.


Jubilál a Nagykanizsai Jazzfesztivál

Idén ünnepli 35 éves jubileumát a Kanizsa Nemzetközi Jazzfesztivál néven futó kétnapos eseménysorozat, amelynek jövő heti koncertjein a szerb Boban Markovic és az amerikai By Any Means formáció lesz a két leghíresebb vendég.


Melegítő kesztyű

Szupervékony radiátorral ellátott melegítőkesztyűt fejlesztett ki egy amerikai cég. Tökéletesen lehet vele fogni, és ha már meleg az ember keze, önműködően kikapcsol.


Sport

Szobota Zoltán
Előbb Eb, aztán vb
Újra Budapesten úsznak Európa leggyorsabbjai

A hétvégén úgy határozott a kontinentális úszószövetség (LEN), hogy ismét hazánk rendezheti meg a 2010-es úszó, műúszó, műugró és hosszútávúszó Európa-bajnokságot. A döntéssel egy időben tisztújításra is sor került a nemzetközi grémiumnál, melynek során alelnökké választották Gyárfás Tamást, a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnökét.


Üzlet

Kovács Klára
Vége a dollár- korszaknak
– mondja Barcza György, a K amp H Bank vezető elemzője


Mosberger Pálma
Brazília nevet
Óriás olajmezőket találtak

Brazília sajnálkozva figyeli a pénzügyi válságba sodródott világot, míg saját gazdasága virágzik. Nem alaptalanul, hiszen az újonnan felfedezett mélytengeri olajmezőknek köszönhetően, akár a világ egyik legnagyobb olajhatalmává is válhat.